Episoder
-
Mikä on keväällä perustettu AI Finland? Tätä valottamassa meille on AI Finlandin operatiivinen johtaja Iida Lähdemäki. Keskustelemme AI Finlandin missiosta ja lisäksi myös tekoälyn tilasta ja mahdollisuuksista Suomessa.
AI Finlandin verkkosivut:
https://aifinland.fi/
-
Miten tekoälytyökalut muuttavat videoiden tekemistä YouTubeen? Vieraanamme on Risto Viitanen, joka tunnetaan parhaiten pyöräilyaiheisesta Velogi-kanavastaa. Velogi julkaisi hiljattain kokonaan tekoälyllä tehdyn videon. Keskustelemme miten video on tehty, miten yleisö reagoi ja miten tekoäly muokkaa tubettamista.
-
Manglende episoder?
-
Monet meistä varmasti tilaavat Tekoälyn Huipulla -uutiskirjettä, joka kolahtaa sähköpostiin kerran viikossa. Studiolle onkin tänään saapunut vieraaksi mies uutiskirjeen takana: Olli Airola. Keskustelemme uutiskirjeestä, Ollin muista projekteista, psykologin taustasta ja tekoälyn tulevaisuudesta.
-
Tietokonepeleissä on pelattu tekoälyvastustajien kanssa ja vuosikymmeniä. Mutta mitä mahdollisuuksia generatiivinen tekoäly avaa peleissä? Tästä kanssamme on keskustelemassa Jani Penttinen, joka on perustanut Bitmagic -peliyhtiön. Bitmagic on juuri julkaisemassa alustaa, missä ihmiset voivat luoda pelimaailmoja tekoälyn avulla yksinkertaisesti kirjoittamalla kehotteita.
Peliin voi tutustua täällä:
https://bitmagic.games/
-
Päivän jaksossa studiossa ei ole vierasta. Sen sijaan puhumme Antonin kanssa tekoälyähkystä ja vedämme yhteen podcastin tähänastista historiaa.
-
Muutama jakso sitten olimme Antonin kanssa vakuuttuneita, että tekoälyn ohjaamat humanoiditrobotit tulevat valtaamaan tehtaiden tuotantolinjat. Koska me ei kuitenkaan tiedetä tästä mitään, me kutsuimme vieraaksi Metropolian automaatiotekniikan lehtorin Matti Välikylän kertomaan siitä, miten tekoäly näkyy robotiikassa ja teollisuudessa.
-
Tällä kertaa ei puhutakaan tekoälystä vaan lohkoketjuista. Lohkoketjujen näyttävin sovellusalue ovat kryptovaluutat ja kryptojen maine on vähintäänkin ryvettynyt. Studiossa on vieraana yrittäjä ja teknologiaintoilija Henri Vass, joka työskentelee lohkoketjuja hyödyntävässä musiikkialan startupissa nimeltään kollekt.io. Puhumme siitä, että mitä aitoa arvoa lohkoketjuilla voidaan saavuttaa.
-
In this special episode, we welcome our first guest, Kabatubare, also known as LaTroy Woodson. Join us as we discuss his journey from sales representative to AI developer, achieved with the help of AI.
This episode is exceptionally in English.
Links:
https://twitter.com/FlipNipper -
Päivän jaksossa sukelletaan tuoreisiin kiinnostaviin tekoälyuutisiin. Juttelemme muunmuassa miten syntyi Googlen legendaarinen Transformers -tutkimus, miten ihminen korvasti robotin Amazonin itsepalvelukaupoissa, miten robotit ovat seuraava iso tekoälyn askel ja miten Chatbot Arena laittaa botit järjestykseen.
Jakson lopussa huikea tekoälyjazz. Tätä et halua missata!
Jakson linkit:
8 Google Employees Invented Modern AI Amazon jäi nolosti kiinni: Itsepalvelukauppojen tekoäly olikin intialaisten käsityötä Video OnStar-navigaattorin käytöstä Huge funding round makes “Figure” Big Tech’s favorite humanoid robot company ChatBot Arena -
Jaakko on testannut Googlen avointa Gemma -mallia ja Anton puolestaan suomalaista Poro -kielimallia. Päivän jaksossa kerromme miten testit meni ja mitä käyttöä me näille malleille näemme.
Google Gemma SiloAI Poro -
Tänään puhutaan siitä, voiko tietokone olla luova? Jaksossa kerrotaan, miten hyödynsimme tekoälyä tämä podcastin brändäämisessä ja puhumme luovuuden harhasta ja uudenlaisesta luovuudesta.
Evermaden webinaari tekoälystä ja luovuudesta Beatoven.ai musiikin luomiseen John Cage - As Slow As Possible -
Voiko tietokone suuttua? Onko tekoälystä terapeutiksi? Näistä keskustellaan päivän jaksossa!
Jakson linkit:
OpenAI:n uusi Sora videotekoäly Googlen Gemini 1.5 Google Gemma Poro-kielimalli Microsoft Tay Sonia Health Leveraging Large Language Models for Mental Health Prediction via Online Text Data Uutinen ChatGPT:n sekoamisesta -
Saimme yleisöltä toiveen, että voisimmeko käsitellä jaksossa tekoälyä ja tunteita. Joten mehän käsittelemme! Onko tekoälyllä tunteita? Onko ihminen algoritmi? Onko vasaralla tunteita?
Jaksossa mainittuja linkkejä:
Anki Vectorin dokumentaatio I tried the Replika AI companion and can see why users are falling hard Kirja: Homo Deus: A History of Tomorrow Tietoisuuden siirto koneelle, mind-uploading -
Päivän jaksossa aiheena regulaatio vastaan innovaatio. Puhumme EU:n tekoälysäädöksestä, startup-yritysten rahoituksesta ja Slush100-kilpailun yritysten AI-innovaatioista.
EU AI Act
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231206IPR15699/artificial-intelligence-act-deal-on-comprehensive-rules-for-trustworthy-aiHS: Ulkomaiset sijoittajat kaikkosivat ja jättipotteja ei enää näy
https://www.hs.fi/talous/art-2000009990002.htmlRiskirahoituksen pudotus on kovempi Suomessa: -78%
http://www.seedtable.com/startups-finlandRiskirahoituksen pudotusta myös Ruotsissa -34%
https://www.seedtable.com/startups-swedenRiskirahoituksen pudotusta Saksassa -23%
https://www.seedtable.com/startups-germanyRiskirahoituksen pudotusta Ranskassa -37%
https://www.seedtable.com/startups-franceRiskirahoituksen pudotusta Espanjassa -69%
https://www.seedtable.com/startups-spainRiskirahoituksen pudotusta Puolassa -87%
http://www.seedtable.com/startups-polandAmerikassa koettu riskirahoituksen väheneminen jo 2022 puolella (Q2 alkaen).
https://news.crunchbase.com/venture/north-america-vc-startup-funding-q3-20Intialaisen Mint business-lehden mukaan Intian startup-rahoitus on kutistunut -73% 2023.
https://www.livemint.com/companies/start-ups/indian-startup-funding-shrinks-by-73-in-2023-what-models-companies-can-adopt-now-11702277047353.htmlCNBC African mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla riskirahoitus -50% verrattuna 2022.
https://www.cnbcafrica.com/2023/the-rise-of-african-tech-hubs-how-they-are-becoming-the-silicon-valleys-of-the-continent/#:~:text=African%20tech%20startups%20have%20collectively,African%20Tech%20Startups%20Funding%20ReportMENA-alueella startuppien kokonaisrahoitus -28% vähemmän marraskuuhun mennessä, kuin vastaavana hetkenä 2022
https://www.agbi.com/articles/startup-funding-november/#:~:text=28%20percent%20downHS: Hypekäyrän huipulla
https://www.hs.fi/visio/art-2000010003755.htmlSlush
https://slush.orgAika hyvä startup -kilpailun voittajat
https://www.resoniks.com/
https://www.seqana.com/ -
Päivän jaksossa jatketaan omien projektien parissa ja Anton esittelee legendaarisen peurakarkoittimensa. Anton kehitti mallin peurojen tunnistamiseen ja asensin kamerallisen Raspberry PI:n mökin seinälle häätämään tunkeilijat.
Linkit:
Antonin käymä keskustelu ChatGPT:n kanssa tekoälystä
Valmis peuramalli
FiftyOne-työkalu
YOLOv8-malli
Roboflow
Lajitteluastia, Clas Ohlson
-
Jakson aiheena Jaakon myyntibottiprojekti, jossa hän koulutti vektoritietokannan avulla botin kirjoittamaan myyntitekstejä. Puhumme myös OpenAI:n toimitusjohtajadraamasta, GPT-termin ongelmallisuudesta ja siitä, menikö tekoälybuumi jo.
Linkit:
Pinecone-vektoritietokanta
https://www.pinecone.io/
Silo AI:n Poro-kielimalli:
https://www.silo.ai/blog/poro-a-family-of-open-models-that-bring-european-languages-to-the-frontier
-
Jaksossa puhutaan tekoälystä koulussa ja suomenkielisen yhteiskunnallisesta tekoälyn merkitysestä. Pikatestissä myös TurkuNLP.
Lahjoita puhetta kampanja:
https://lahjoitapuhetta.fi/
https://yle.fi/a/74-20055878Hesarin artikkeli TurkuNLP-projektista:
https://www.hs.fi/visio/art-2000009589999.html
Artikkeli tekoälyn siitä, miten tekoäly tehostaa työntekoa:
https://www.thecrimson.com/article/2023/10/13/jagged-edge-ai-bcg/
-
Tervetuloa uuden podcastimme pariin, missä keskutelemme tekoälystä ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Ensimmäisessä jaksossa esittäydymme sekä kerromme vähän podcastin ideasta sekä ensikosketuksestamme tekoälyyn. Lisäksi käymme läpi kiinnostavia uutisia.
Jaksossa käsitellyt uutiset:
Metan ajatusten visualisointiprojekti
https://ai.meta.com/blog/brain-ai-image-decoding-meg-magnetoencephalography/
Nvidian robottiopetushanke
https://blogs.nvidia.com/blog/2023/10/20/eureka-robotics-research/?ncid=so-link-445946&=&linkId=100000222979899
Hoivahylje
https://yle.fi/a/3-7502518
Otamme mielellämme ideoita ja palautetta vastaan:
https://aikahyvamaailma.com/