Episoder
-
Triatlet Solveig Natvig Løvseth kom i 2021 på andreplass i en konkurranse i Ukraina etter å ha blitt slått i spurten. En stund etterpå ble vinneren tatt i doping. Det tok to år før Solveig ble tildelt førsteplassen, hvilket gjorde at hun gikk glipp av viktige rankingpoeng. Solveig forteller om opplevelsen og hvorfor hun er Ren Utøver-ambassadør for Antidoping Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hans Christer Holund la opp som langrennsløper i 2023 med blant annet fire VM-gul og to OL-medaljer i sekken. Vi snakker om dopingsaker fra hans tid som løper og generelt om dopingproblematikk i langrennsporten. Holund forteller også om treningssmellen han gikk på tidlig i karrieren og hva han lærte av det. Antidoping Norges egen Ella Gjømle Berg deler også sitt perspektiv fra sin tid som eliteløper i langrenn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Manglende episoder?
-
I forbindelse med Tour de France-episoden tok tidligere proffsyklist Mads Kaggestad og Ella Gjømle Berg, tidligere eliteløper i langrenn nå ansatt i Antidoping Norge, en prat om utøverperspektivet når det gjelder doping. Hvordan er det å se konkurrenter som har slått deg bli tatt? Er det bittert å se tilbake på? Og hva er riktig straff?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan vil Uno X gjøre det i årets Tour de France? Hva skjer hvis laget får en dopingsak i fanget? Hvordan er testregimet fram mot rittet? Hvordan jobber Uno X med antidoping? Hvor stor er dopingproblematikken i sykkelsporten i dag? Dette er noen av spørsmålene som Uno X-sjef Jens Haugland og sykkelekspert Mads Kaggestad svarer på i denne episoden av Antidoping-podden. I tillegg forteller Haugland om sitt forhold til Tour de France og hvordan det føltes da han fikk vite at dopingkontrollørene hadde funnet noe i en av Uno X-rytternes prøve, mens Kaggestad tar oss gjennom både Tour de France-historien og dopinghistorien til sykkelsporten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Når er noe sunn trening og når går det over en grense? Vi har besøk av "Styrketreneren" på TikTok, Kasper Kvello, for å snakke om dette. Kasper deler også sin "hellige treenighet" for trening. Marte Otterholm Fjeld, leder for Dopingkontakten, forteller om hva slags henvendelser de får av unge om kropp på den anonyme chattetjenesten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Antidoping Norge fyller 20 år
Da Antidoping Norge ble stifta i juni 2003 av Norges idrettsforbund og Kulturdepartementet ble Anders Solheim satt til å lede den nye stiftelsen. Og der sitter han ennå. Vi har snakket med Anders om stiftelsen, milepælene de siste 20 årene, Kjærgaard-saken, Johnsrud Sundby-saken, Johaug-saken, hvordan det var å samarbeide med det russiske antidopingbyrået RUSADA og hva Anders tror framtida vil bringe.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva er det som gjør et treningssenter til et trygt senter?
Jørn Stian Dahl, produktsjef i Fresh Fitness har vært i treningsbransjen helt siden 1995. Han brenner spesielt for at ungdom skal oppleve treningssenter som et trygt sted der de føler mestring. For er egentlig landets treningssenter klare for å ta i mot den store tilstrømminga fra ungdom som kanskje kutter ut idretten til fordel for treningssenter?
Flere og flere ungdommer under 18 år trener på treningssenter, men bransjedirektør, Mee Eline Eriksson mener mange senter må gjøre mer for å ta vare på ungdommene som kommer inn dørene.
Den nye versjonen av Rent Senter-programmet kan være et viktig verktøy som hjelper akkurat ditt senter.
Møt Jørn Stian Dahl, Mee Eline og Kristoffer Lie Loftheim, rådgiver i ADNO, som avslutningsvis forteller deg om mulighetene som ligger i Rent Senter. Programleder er kommunikasjonsrådgiver i ADNO, Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sjelden får vi muligheten til å snakke med noen som har tatt kontakt på chattetjenesten vår Dopingkontakten og vurdert å bruke steroider, flere år seinere. Med Joacim Øien har vi fått akkurat det.
Det starta da han gikk på ungdomsskolen. Joacim så at alle rundt han ble høyere og større, mens det skjedde ingenting hos han. Han bestemte seg for å gjøre alt han kunne for å oppnå drømmekroppen. Det skulle vise seg å gå alt for langt. Så langt at hjertet begynte å svikte.
I denne episoden av Antidoping-podden får du høre Joacim Øien sin sterke historie. Sammen med rådgiver Marte Otterholm Fjeld går vi gjennom de vanskelige årene og prøver å forstå hvordan det er å ha megareksi og hvordan det er mulig å hjelpe en som sliter med disse tankene.
Da det stod på som verst var Joacim altså villig til å prøve steroider og SARM, og tok også kontakt med oss på Dopingkontakten. Hvordan gikk det og hvordan klarte han å komme seg ut av tvangen han kjente på før hver treningsøkt?
Hør Antidoping-podden med Joacim Øien.
Programleder er Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mange unge kjenner på et stort ønske om å oppnå drømmekroppen, idealkroppen eller sommerkroppen. Mange kjenner også på følelsen av å kjenne seg mindre enn andre. Ikke like godt trent, ikke like synlig sterk, ikke like tynn.
I denne episoden får du høre om "Eirik". En 17-åring som har tatt kontakt med oss på Dopingkontakten. En chattetjeneste for deg som trenger noen å snakke med om kroppspress, trening og doping. Du får høre hva Eirik og andre ungdommer spør oss om. Og hvordan vi som jobber der svarer og snakker med ungdommene om.
Ingen spørsmål er for dumme. Og vi dømmer ingen. Du kan spørre oss helt anonymt. Første steg er kanskje å høre denne podkast-episoden? Vi håper vi kan gi deg som ungdom og deg som kanskje er litt bekymra som foresatt, venn eller andre pårørende gode råd.
Gjester er rådgivere i Antidoping Norge, Marte Ødegård og Morten Heierdal.
Programleder er kommunikasjonsrådgiver i Antidoping Norge, Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Så mange som 40 til 100 prosent av alle idrettsutøvere bruker kosttilskudd, viser flere undersøkelser. Mange kosttilskudd er helt ufarlige, men visste du at i en del situasjoner kan det også være en dopingrisiko ved å bruke kosttilskudd?
Fredrik Lauritzen er forskningssjef i Antidoping Norge og har gått grundig gjennom alle norske dopingsaker fra 2003 til 2020. Det han synes
var aller mest interessant var hvor mange av dem som hadde kosttilskudd som fellestrekk.
I 49 av dem oppga utøveren kosttilskudd som kilden til den positive prøven. Var det bare en unnskyldning? Ble alle trodd? Og hvorfor er det
egentlig en risiko å bruke visse typer kosttilskudd? Gjest er Fredrik Lauritzen og programleder er kommunikasjonsrådgiver i ADNO, Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Korleis skal du snakke med ungdom om doping? Kanskje er du bekymra for at ungdom du kjenner eller jobbar med, har endra treningsvaner, kosthold eller oppførsel? Bør du spørre direkte, ta det opp med andre eller prøve å få det fram ved å spørre om andre ting?
I denne episoden møter du spesialsjukepleiar i rus og psykisk helse, Nina Haugen. Nina jobbar i Nord-Fron kommune og hadde aldri spurd om doping før ho var på eit seminar med Antidoping Norge for sju år sidan. Nina trudde ikkje ho hadde kunnskapen som skulle til og var ikkje klar for svara ungdomane kom til å gje ho.
Etter dagen på seminar med ADNO forstod ho at det måtte ei endring til. Kva har Nina fått ut av å spørre om doping i ein bygdekommune som Nord-Fron dei siste åra? Sjølv er ho sikker på at dei spørsmåla har betydd mykje i møte med ungdom.
Denne episoden er perfekt for deg som jobbar med ungdom, anten det er gjennom førebygging i kommunen eller som lærar eller trenar. Du som foresatt vil også få mange gode råd og ikkje minst innsikt i ungdomsmiljøet gjennom å høyre på denne episoden av Antidoping-podden.
I episoden møter du også sosialrådgjevar ved ungdomsskulen på Vinstra, Morten Stubberud og Anette Gårderløkken, dagleg leiar ved bygdas einaste treningssenter. Programleiar er Gjermund Erikstein-Midtbø, kommunikasjonsrådgjevar i Antidoping Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Marte Kjenner tok i fjor både VM-gull og satte verdensrekord i knebøy. Hun elsker idretten sin og trene mot å bli sterkere i styrkerommet hver eneste dag. I sosiale medier opplever hun å få slengt dopinganklager etter seg. Garantert dopa, skriver folk. Også i kommentarfeltet til Antidoping Norge da vi la ut et en video av henne. Hvorfor har folk slike dopingfordommer til styrkeløft og kanskje spesielt damer? Og hvordan takler Marte det?
Sosiale medier er viktig for henne og for mange i idretten. Nesten hver dag legger Marte ut videoer fra trening. Det gir motivasjon. Men hun vet også at sosiale medier er like viktig for utøvere i andre styrkeløftforbund som ikke har dopingtesting. Der er utøverne også helt åpne om at de bruker doping. Det ødelegger også for Marte og troverdigheten til hennes styrkeløftforbund (IPF).
Sportssjef i styrkeløftforbundet, Lars Samnøy, er også gjest i episoden for å fortelle hvor systematisk de har jobbet med antidoping gjennom mange år.
Enten du er i miljøet selv eller ikke vet forskjellen på styrkeløft og vektløfting lover vi en veldig spennende samtale om et fascinerende og for mange ukjent idrettsunivers.
Programleder er Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Korleis var det å vere utøvar da dopingskandalane blei rulla opp ein etter ein i OL i 2002?
Liv Grete Skjelbreid stod ute i løypa da Johann Mühlegg storma inn til eitt av sine tre OL-gull, som han etter kvart skulle miste. Ho og lagvenninnene tenkte seg i mellom at det ikkje kunne vere gjort på ærleg vis. Det såg umenneskeleg ut. Liv Grete begynte å frykte at også mange av konkurrentane hennar juksa seg til medaljar.
Ingen blei tatt i Salt Lake City. Men mange av dei den tidlegare skiskyttardronninga konkurrerte mot da, har blitt avslørt for doping i seinare tid. Ei av dei kom bort til Liv Grete etter karrieren og beklaga. "I had no choice" fortalte ho med tårer i augo. Det har gjort sitt til at Liv Grete nå ser annleis på dei som blir tatt for doping. Det er kanskje ikkje utøvarane ein bør rette sinnet mot?
Du møter Liv Grete Skjelbreid, med sju VM-gull i skiskyting og to OL-sølv (Salt Lake, 2002) i denne episoden av Antidoping-podden. Ho fortel programleiar Gjermund Erikstein-Midtbø om sine refleksjonar rundt doping og antidopingarbeidet 20 år etter at ho deltok i Salt Lake City, det første meisterskapet der utøvarar kunne bli tatt for EPO.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Da Marie Omestad var tenåring trente hun mye på treningssenter. Hun satte seg mål om å løfte tyngre og bli sterkere. Etter hvert begynte hun å prøve forskjellige typer kosttilskudd - fordi gutta hun trente med gjorde det og sa det var viktig for å bygge muskler.
I dag er hun 25 år og har akkurat skrevet en masteroppgave om hvilke holdninger 16-18 åringer som trener på treningssenter, har til nettopp kosttilskudd. Ingen av dem var negative. Hvorfor ikke? Og bør man være negativ til det?
Du får svar fra forskningssjef i ADNO, Fredrik Lauritzen og høre historien til Marie og hva hun tenker om kosttilskudd i dag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sykkelsporten er en av idrettene som har blitt hardest rammet av dopingskandaler. I 2007 stoppet for eksempel tysk TV sendingene sine fra Tour de France etter at dopingsakene hadde kommet på løpende bånd i mange år. Slik har det ikke vært de siste årene. Hvordan merker dagens toppsyklist at sykkel har tatt et oppgjør med fortida?
Carl Fredrik Hagen er en av våre aller beste sykkelryttere, med en 8.plass fra Vuelta Espana som karrierehøydepunkt. 30-åringen forteller om antidopingkontrakt, testing i de store rittene og hvordan han har opplevd dopingsaker på eget lag.
Programleder er Gjermund Erikstein-Midtbø, kommunikasjonsrådgiver i Antidoping Norge.
Lytterspørsmål eller tips til gjester eller tema? Send en mail til [email protected]. Neste episode vil handle om ungdom sitt forhold til kosttilskudd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan er det å konkurrere i en idrett der verdensrekorden du blir målt opp mot virker helt uoppnåelig? Som er satt på ei tid der vi veit at dopingtestprogrammet var langt fra så godt som nå og dopingmidler var utbredt?
Eivind Henriksen er fersk OL-sølvmedaljør i slegge og har konkurrert mot mange som både før og senere har blitt tatt for doping. OL-semifinalist Hedda Hynne har gjort det samme på 800 meter. Hun har sett løpere foran henne stikke av med medaljer og blitt hylla på toppen av pallen, for senere å bli avslørt som juksemakere. Hvordan preger det dem som utøvere? Hva har de sett og hørt opp gjennom karrieren, og merker utøverne at antidopingarbeidet faktisk har tatt store steg, også i friidretten de siste årene?
Programleder er kommunikasjonsrådgiver i ADNO, Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Me er tilbake! Her er ein kort startepisode, ein liten prolog om du vil. Varsling er temaet!
Visste du at Antidoping Norge har ein eigen varslingskanal? Etterforsking og etterretningsarbeid har blitt veldig viktig i antidopingarbeidet dei siste åra. Me må gjere meir enn å dopingteste når me jobbar for ein rein og rettferdig idrett. Da er informasjon frå idretten veldig viktig for oss. Det er derfor me Dopingvarsel, varslingskanalen vår. Men korleis fungerer det, kva slags tips får me og kva skjer med tipsa som kjem inn? Etterforskar i Antidoping Norge, Kine Karsrud forklarer. Rådgiver Anne Margrethe Hausken Nordberg er også med.
Programleiar: Gjermund Erikstein-Midtbø.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kva hugsar du frå OL i 2000? Kanskje er det gullet til Trine Hattestad i spyd som sit best i minne frå Sydney? Eller er det Dagny Mellgren som sikra fotballkvinnene gull etter Golden Goal eller dei to imponerande gullmedaljene til Knut Holmann i padling som dukkar opp?
Det var også leikene for to norske dopingsaker som fekk stor betydning for antidopingarbeidet. Vektløfter Stian Grimseth og brytar Fritz Aanes testa begge positivt. Det er snart 21 år dei to dopingsakene rysta Idretts-Noreg. Tre år etter blei Antidoping Norge stifta. Hadde det ein samanheng?
I del 2 av historiespesialen som markerer 50 år med antidopingarbeidet i Noreg høyrer du advokat Niels Kiær som har vore tett på alle dei norske dopingsakene frå 1991 til i dag. Du høyrer også Valgerd Svarstad Haugland har både vore kulturminster og styreleiar i Antidoping Norge, blant anna under saka mot Therese Johaug. Idrettsprofessor Sigmund Loland bind det heile saman og forklarer kvifor utviklinga har gått som den har gjort.
Programleiar er Gjermund Erikstein-Midtbø. Har du ris, ros eller tips til andre tema me burde ta opp i Antidoping-podden? Tips oss på [email protected].
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Visste du at Norge var eitt av dei aller fyste landa som gjennomførte dopingkontrollar utanfor konkurranse? At den aller fyrste norske utøvaren blei tatt i doping i 1977? Eller har du høyrt om den gongen fem norske slegge- og kulestøytarar blei tatt for doping på treningsleir i USA?
I 2021 er antidopingarbeidet i Norge 50 år. Me i Antidoping Norge vil markere det med to podkast-episodar der me fortel dei beste historiene og forklarer deg korleis antidopingarbeidet har utvikla seg desse 50 åra. Og korleis Noreg har blitt ein av dei leiande nasjonane i antidopingarbeidet.
I del 1 høyrer du idrettsprofessor Sigmund Loland, tidlegare idrettstopp Hans B. Skaset og tidlegare laboratoriesjef Peter Hemmersbach. Del 2 dukkar opp i podkast-spelaren din om ei veke. Programleiar er Gjermund Erikstein-Midtbø.
Har du ris, ros, tips eller innspel til andre tema me burde ta opp i Antidoping-podden? Ta kontakt med [email protected].
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varja Soltaganova, tidligere student ved Norges Idrettshøgskole, har undersøkt og sammenlignet holdningene til kosttilskudd og medisinbruk blant norske og russiske utøvere. Hun har funnet ut at de er ganske så forskjellige. De norske er svært skeptiske, mens de russiske utøverne hun har intervjua mener det er nødvendig å ta tilskudd for en toppidrettsutøver. Hvorfor er det slik? Og hvordan fungerer egentlig russisk media? Hvorfor blir ikke utøvere som er tatt i doping fordømt på samme måte som man blir i andre land? VG-journalist og tidligere Russland-korrespondent Ole Christian Strøm er også gjest i episoden og hjelper til med å forklare.
Programleder er Gjermund Erikstein-Midtbø, kommunikasjonsrådgiver i Antidoping Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere