Episoder
-
Adrian Cioroianu este profesor, doctor în istorie. Decan al Facultății de Istorie a Universității din București (2012-2015), ministru al Afacerilor Externe (2007-2008), ambasador al României la UNESCO (2015-2020). Domenii de interes: istoria comunismului și postcomunismului românesc (structură socială, istorie intelectuală, reprezentări), relații internaționale contemporane. Dintre volumele publicate menționăm: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005), Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009), Epoca de aur a incertitudinii. America și China, ideile și Primăvara arabă, Clio, Clausewitz și Lady Gaga la începutul secolului XXI (2011), Cea mai frumoasă poveste. Cîteva adevăruri simple despre istoria românilor (2013), Un Centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și ce nu au învățat românii în ultimul secol de istorie (editor, Polirom, 2018).
-
The fourth century is widely regarded as the inaugural period
of Christianity. For any modern reader, the vast complexity and
the apparent violence of the theological confrontations during
the fourth century is, at first sight, stunning.
-
Manglende episoder?
-
Am început să încărunțesc și m-am întrebat care sunt lecțiile unei vieți trăite plenar până la 45 ani. Întâi de toate, locul unde te-ai născut e mai puțin important decât destinația spre care te îndrepți.
Fii zilnic responsabil pentru propriile tale decizii și nu lăsa pe nimeni să decidă-n dreptul tău cum îți trăiești viața. Cine-ți ia libertatea de alegere, acela îți disprețuiește inteligența și umanitatea. Trăiește viața ta, nu scenariul imaginat de alte persoane pentru tine. Și nu uita: doar vulturii contemplă creasta rară a munților înalți (nicidecum găinile).
Urmează-ți chemarea, testată-n ore lungi de studiu solitar și acțiune concentrată. Deși unii m-au sfătuit să urmez dreptul după terminarea liceului, am studiat prioritar filozofia și teologia.
Mi-am așezat alegerile la intersecția unor artere aglomerate: cultură, politică, business și religie. N-am vreo urmă de regret. Aș fi dorit doar să-mi deschid firma la 18 ani și să dobândesc mai devreme câteva discipline practice, de la antreprenoriat până la arta vânzării.
Pregătește-te meticulos pentru a întemeia o familie. Dacă nu trăiești la mănăstire, vei avea nevoie de bani. Nimeni n-a devenit bogat așteptând să primească lunar un salariu de bază.
Adaugă surse noi de venit pentru căminul tău. Dacă ai planuri mărețe, nu le dezvălui nimănui. Lucrează-ți talantul în taină.
Sănătatea este cea mai subestimată bogăție a zilelor noastre. Ai grijă ce și cât mănânci. Sportul călește voința iar plimbările-n natură întăresc spiritul și îmbogățesc imaginația. Fii perseverent în dieta pe care o ții nu pentru alții, ci pentru starea ta de bine.
Ești media conversațiilor pe care le porți cu cei cinci oameni importanți din viața ta. Alege un mentor nu după frumusețea discursului, ci după conduita vieții. Pleacă dintre oamenii care-ți taie mereu elanul.
Prieteniile durabile sunt puține și se cuvin îngrijite precum măslinii-n miez de iarnă. Mulți se vor folosi de carisma, energia sau renumele tău, fără să-ți întoarcă favorul. Când dai din propriul buzunar, să ai zero așteptări de la ceilalți. Când primești cadouri, fii pregătit să încasezi și reproșuri.
Păcatele tinereții se pot spovedi, însă umbra viciilor ascunse te va urmări toată viața. Iată de ce ar fi bine să urcăm devreme pe scara virtuților creștine: postul, înfrânarea pântecelui, cumpătarea, trezvia și toate celelalte. Drogurile, beția, pornografia, lăcomia, obezitatea ori sexualitatea dezordonată au ruinat multe destine.
(continuarea aici)
-
Ai fost dezamăgit de contrastul între imaginea virtuală și realitatea nemijlocită a ofertei amoroase? Foarte bine. Deziluziile iubirii digitale pot fi anticamera relației întrupate.
Cartea lui Mihai Neamțu, scrisă într-un stil atractiv și îndrăzneț, ne cheamă să descoperim Crucea iubirii printr-un act dublu de alegere (Unul) și renunțare (multiplul). Smuls din vertijul propriilor sale căderi, autorul se întreabă asupra impotenței spirituale a omului recent (obsedat de sex, dar înstrăinat de sacru). -
Din mii de falnice regine / Ce stăpâneau peste pământ / A fost aleasă o fecioară / Să nască Prunc din Duhul Sfânt.
Versurile poetului-martir Vasile Voiculescu ne prezintă împlinirea unui oracol printr-un miracol. Găsim, aici, relația tipologică dintre vechiul și noul legământ. Crăciunul e starea de excepție, adică povestea nașterii Pruncului Divin dintr-un trup virginal, profețită de Isaia. Caracterul unic al acestei partenogeneze permite o ungere cu totul specială a Hristosului și, mai ales, anticipează victoria, la capătul înfruntării între între Irod tiranul și Dumnezeu Suveranul, între lumina Stelei și bezna nopții, între frigul iernii și căldura ieslei, între ordinea Cuvântului întrupat și haosul violenței dezlănțuite, între cultul morții și cultura vieții.
-
Dacă enunțurile de condamnare principială a războiului au demonstrat claritate morală, judecățile analitice contextuale pot include nuanțe, fără să fie suspectate de partizanat. Există fapte și există interpretări.
Vitriolul, obida sau disprețul la adresa lui Putin nu te ajută să gândești arhitectura ordinii globale: cum va arăta lumea la capătul acestui război?
Vom avea un conflict înghețat? O pace semnată de țările beligerante? Vor continua provocările Turciei la adresa Greciei? După slăbirea Europei ca urmare a epidemiei virale și-a crizei energetice, va urma oare, în plină recesiune economică, un atac al Chinei asupra insulei Taiwan?
Multitudinea de necunoscute explică faptul că, fie printre democrații progresiști, fie printre conservatorii tradiționaliști, există păreri diferite privitoare la soarta războiului.
Pentru simplificarea tabloului, voi împărți cadranul vocilor în patru: idealiștii, realiștii, optimiștii sau pesimiștii (fiecare cu nuanțe retorice belicoase sau pacifiste).
Sursa: Mihai Neamțu / Conservatorii.
-
Persecuțiile romane la adresa creștinilor au continuat sub Dioclețian, Deciu
și Galeriu. Până-n ziua de 28 octombrie a anului 312, când generalul Constantin îl înfrânge pe cumnatul său Maxențiu chiar aproape de Roma, pe podul Milvius. De la harnicul Lactanțiu
până la onctuosul Eusebiu al Cezareei, istoricii ecleziastici au relatat experiența supranaturală a vederii Crucii luminoase pe cer, însoțită de mesajul: „În acest semn vei învinge!“ (in hoc signo vinces
sau ἐν τούτῳ νίκα). Zdrobind cavaleria trupelor adverse, Invictus
Constantinus a dobândit la numai 40 de ani domnia absolută asupra
întregului Imperiu Roman de Apus. Contrar opiniei larg răspândite
astăzi în rândul detractorilor creștinismului, el n-a abolit cultele
păgâne, fiind mai curând avocatul libertății religioase, atât pentru
creștini, cât și pentru păgâni. -
S-a scris mult despre Augustin. S-au făcut foarte multe aprecieri, unele de nuanță laudativă, altele critice, criticiste, ca să fim exacţi. Revendicat de multe domenii, totuși Augustin rămâne al Bisericii Universale, cea mai bună caracterizare dându-i-o un medieval, Petru Venerabilul, care adresând o scrisoare Sfântului Bernard, îl numeşte pe Augustin: “maximus post apostolos ecclesiarum instructor”, prin aceasta arătând modul în care episcopul Hipponei a marcat marea literatură morală a Antichității, dar și celelalte multe domenii ale umanismului creștin. Asumat de cercetătorii în literatură drept autorul primului roman psihologic modern - atunci când este vorba de Confesiuni – el trece în faţa multora ca un izvor de cercetare pur antropologică și sociologică, el fiind chiar și un gânditor politic.
-
Într-o lume plină de cinism și vulgaritate, am recreat arca lui Noe, punând laolaltă personalități culturale, mentori și lideri capabili să lumineze minți și să încălzească inimi. Cum? Prin conversații esențiale prilejuite de lectura Marilor Cărți, de la Platon, Aristotel, Marc Aureliu sau Apostolul Pavel până la Dostoievski, C. S. Lewis sau Jordan Peterson, fără să ocolim clasicii literaturii motivaționale (e.g., Napoleon Hill, Dale Carnegie, Jim Rohn ori Simon Sinek). Ce obținem? O viziune proaspătă, principii și valori eterne, dar și direcții de acțiune eficientă în viața de zi cu zi.
Clubul Marilor Cărți oferă întâlniri săptămânale pe bază de abonament, dar și ateliere sau cursuri accesibile în regim Pay As You Go. O experiență foarte căutată și apreciată este programul Detox Your Mind: tabăra de filozofie care îmbină natura și cultura în locuri de-o frumusețe rară (Sinaia, Păltiniș, Delta Dunării, dar și orașe precum Roma, Florența sau Constantinopol).
Clubul Marilor Cărți oferă, pe urmele unor înaintași de geniu, ore prețioase de mentorat sau coaching individual, ateliere de oratorie & leadership, dar și cursuri de istorie, filozofie, literatură și dezvoltare personală. Ai nevoie de mai multă claritate în acțiunile tale? Ți-e dor de liniștea, tihna și pacea sufletului asaltat astăzi de zgomot și superficialitate? Vino în comunitatea iubitorilor de adevăr, bine și frumos, unde nu doar copiii, ci și părinții acceptă pariul dezvoltării continue.
-
De la profesorul Eugen Munteanu sau preotul Constantin Necula, până la avocatul Florentin Țuca, părintele Visarion Alexa sau clasicistul Claudiu T. Arieșan, economistul Bogdan Glăvan și teologi precum Alin Tat, Stelian Tofană sau Emil Bartoș, lectorii noștri au decelat texte semnate de Cicero, Seneca, apostolul Pavel, Marc Aureliu, Augustin din Hippona, Dante Alighieri, Shakespeare ori Cervantes, pentru a parcurge apoi, curajos, istoria genezei modernității europene (de la Descartes până la Revoluția franceză și iluminismul scoțian).
www.marilecarti.ro
-
Vom tâlcui scrierile revoluționarului Marx, dar și problematica nihilismului, citindu-l pe Kierkegaard, Schopenhauer sau Nietzsche, dar și asumând și reflecția lui Proust, Husserl sau Heidegger asupra temporalității.
Penița britanicilor Chesterton, Tolkien, T. S. Eliot sau C. S. Lewis va scoate la iveală conflictul dintre rațiune și mit, ateism și credință, cultură și civilizație.
Pentru a înțelege tensiunea dintre occidentalism și slavofilie, vom redeschide romanele lui Dostoievski, însemnările Marchizului Custine, jurnalul lui Herzen și chiar scrierile politice ale lui Vladimir Ilici Lenin, autorul catastrofei bolșevice de la începutul veacului XX.
În sfârșit, vom onora victimele nazismului și comunismului, cu un accent special pus pe literatura concentraționară est-europeană, de la Alexander Soljenițîn până la Richard Wurmbrandt sau Nicolae Steinhardt.
Realizată în colaborare cu Clubul Marile Cărți, noua emisiune de la Radio România Cultural este o pledoarie asumată pentru calm, inteligență și cordialitate în preajma textelor fondatoare pentru civilizația europeană.
-
Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latină, însemnând Petiția Valahilor din Transilvania) este numele a două memorii înaintate de liderii națiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman.
Primul Supplex a fost trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de al doilea Supplex, o versiune mult lărgită și argumentată a primului, a fost înaintat Curții din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, și de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei.
Documentul a fost redactat de cei mai însemnați reprezentanți ai națiunii române din Transilvania (în cea mai mare parte clerici ai Bisericii Române Unite cu Roma): Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Ioan Piuariu-Molnar, Iosif Meheși, Ioan Budai Deleanu, Ioan Para etc. Petiția era semnata în numele națiunii române de categoriile sale libere Clerus, Nobilitas, Civicusque Status Universae Nationis in Transilvania Valachicae.
-
Frații Karamazov este o carte esențială a canonului occidental. Cei mai importanți critici literari, între care și exigentul Harold Bloom, consideră că ar fi indicat ca ea să se numere printre operele fundamentale ce trebuie citite într-o viață de om. Acest roman figurează pe toate listele de „mari cărți” alcătuite de autoritățile competente din domeniul literaturii, și nu numai.
Cartea începe prin a ne vorbi despre un moșier și anticipează moartea lui tragică. Naratorul este omniscient și relatează cinematografic ceea ce se întâmplă în familia Karamazov, care are multe trăsături similare familiilor moderne. Este o familie aflată în criză, bântuită de patimi, de căutări, de neliniști. De la început aflăm că Fiodor Pavlovici, „care nu era doar o canalie și un desfrânat”, ci și un „om absurd”, a murit în împrejurări deloc limpezi. Moartea lui a stârnit foarte multă vâlvă în jurul său și al familiei sale. Întrebarea care se naște automat în mintea cititorilor și care ne va urmări o bună parte din carte este: cine l-a ucis pe Fiodor Pavlovici?
Fiodor Pavlovici este personajul-cheie al operei, dedat certurilor și patimilor, ceea ce îl face extrem de modern. Pe cât este de gălăgios, de strident și de desfrânat, pe atât este de absent în viața copiilor săi, căci aflăm că se descotorosește de ei rând pe rând.
-
Valeriu Stoica coordonează activitatea de litigii a societății de avocați STOICA & Asociații. Valeriu Stoica se bucură de o experiență semnificativă dobândită deopotrivă în practica avocațială, în activitatea administrației centrale şi în domeniul judiciar, ca urmare a coordonării sau a participării în proiecte legislative şi instituționale importante pentru sistemul judiciar şi pentru mediul de afaceri. El a asistat şi reprezentat clienți români şi străini, societăți sau persoane private, instituții ale statului sau organizații non-profit în cauze civile, în fața instanțelor de drept comun şi a celor arbitrale locale şi internaționale.
Andrei Vieru (n. 1958, București) este un pianist, scriitor, pictor și matematician român. Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore.
În 1988, Andrei Vieru s-a stabilit la Paris. Este de asemenea prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. Repertoriul lui Andrei Vieru cuprinde piese ca: Variațiunile Goldberg, Clavecinul bine temperat, Arta Fugii și partitele de J. S. Bach, sonate și variațiuni de Beethoven, sonate de Liszt, Concertul nr. 3 de Rahmaninov, Concertul nr. 2 de Prokofiev sau lucrări pentru pian de Scriabin.
-
Într-o lume plină de cinism și vulgaritate, am recreat arca lui Noe, punând laolaltă personalități culturale, mentori și lideri capabili să lumineze minți și să încălzească inimi.
Cum? Prin conversații esențiale prilejuite de lectura Marilor Cărți, de la Platon, Aristotel, Marc Aureliu sau Apostolul Pavel până la Dostoievski, C. S. Lewis sau Jordan Peterson, fără să ocolim clasicii literaturii motivaționale (e.g., Napoleon Hill, Dale Carnegie, Jim Rohn ori Simon Sinek).
Ce obținem? O viziune proaspătă, principii și valori eterne, dar și direcții de acțiune eficientă în viața de zi cu zi.
Vorbitor de 12 limbi străine, profesorul Claudiu T. Arieșan este un clasicist cu preocupări moderne, fiind un activ membru al comunității academice din cadrul Universității de Vest Timișoara.
A publicat: Hermeneutica umorului simpatetic. Repere pentru o comicologie românească (1999), Între surâs și rugăciune. Modele culturale din comicologia clasică și patristică (2004), Geneza comicului în cultura română (2010) – toate distinse cu Premii ale Uniunii Scriitorilor.
Ca filolog clasic, a scris despre Cetatea literară a Romei. Întemeietorii (2005), a tradus din Lactantius, (Despre morțile persecutorilor și Despre pasărea Phoenix), Ieronim (Epistole) și Arnobius (Contra neamurilor păgâne), a publicat peste 50 de studii de specialitate și 120 de articole culturale, editând 17 volume în colecțiile de studii clasice și patristice “Logos” și “Cum Patribus”.
Membru al Uniunii Scriitorilor și al Societății de Studii Clasice din România, al “Asociației Internaționale de Studii Patristice” cu sediul la Paris și al “North American Patristics Society” este Redactor – șef al “Analelor Universității de Vest. Seria Științe Filologice”.
A colaborat, între 2002–2004, ca referent științific principal, la ediția electronică integrală din Thesaurus Linguae Latinae. CD ROM realizată sub egida Academiei Germane și apărută în mai multe ediții la K.G. Saur, Thomson Learning Company.
Ca om de televiziune, a realizat peste 250 de emisiuni cultural-religioase sub genericele “Spiritul vremii” și “Dialog spiritual” la TVR Timișoara, respectiv “Spirit și credință” și “Axios” pentru postul național TVR 3 cu începere din 2008, colaborând constant, prin recenzii de carte sau cronici de film, și cu postul de Radio Trinitas al Patriarhiei Române.
www.marilecarti.ro
Emisiune realizată în colaborare cu Radio România Cultural.
-
Ești media celor cinci persoane cu care stai cel mai des de vorbă. Studiile științifice arată că antrenarea sinapselor în creierul oricărui adult se face prin lectură și conversație de calitate. Cuvintele sunt hrana vieții noastre, fiind responsabile nu doar pentru neurogeneză și neuroplasticiate, ci și pentru fericirea oricărui suflet. Iată de ce am creat Clubul Marilor Cărți: comunitatea oamenilor pasionați de creșterea spirituală, intelectuală și profesională.
Emisiune realizată împreună cu Radio România Cultural.