Episoder
-
In deze aflevering van Autisme Ontrafeld is dr. Els Blijd-Hoogewys te gast. Ze is onder meer Founder en Chairwoman van het Female Autism Network of the Netherlands. Wat ze verder allemaal doet is niet kort samen te vatten, maar dat vertelt ze je zelf in deze podcast. Wat ik je wel kan vertellen is dat we het hebben over de verschillen tussen ADD/ADHD en autisme. Ga er lekker voor zitten, want dit is de laatste aflevering van Autisme Ontrafeld op het kanaal van SkillsTown. Maar niet getreurd, ik ga zeker niet stoppen met podcasts maken over autisme. Houd hiervoor mijn socials in de gaten (@sonjasilva)!
-
Suzanne Rijken is 16 jaar, zit in 5 vwo en heeft nu ruim een jaar de diagnose autisme. In mei 2021 begon ze met haar Instagram-account @autiesuus, waar ze ervaringen, tips en informatie over autisme deelt. Hiermee hoopt Suzanne andere autisten (h)erkenning te bieden, bij te dragen aan een breder beeld van autisme voor niet-autisten en zichzelf beter te leren kennen.
-
Manglende episoder?
-
In deze aflevering van Autisme Ontrafeld is Wilco van het Hul (@yogametwilco) mijn gast. Eindelijk weer een man! Hij is softwaretester bij een grote zorgverzekeraar, is 40 jaar oud en weet sinds eind 2013 dat hij autisme heeft. Sindsdien weet hij beter welke keuzes hij moet maken en welke zaken hij beter kan vermijden. Via zijn blog deelt hij sinds kort zijn ervaringen met autisme en de positieve effecten van yoga en meditatie. Een heerlijke aflevering met tips voor werkgevers én met een humoristische noot.
-
Sanne van Zonneveld is 28 jaar en woont samen met haar hondje Mila in een bovenwoning. Op haar 17e kreeg ze de diagnose autisme. Dit gaf antwoord op veel vragen die ze had. Ze begon een website en YouTube-kanaal onder de naam Een Beetje Bijzonder. Hiermee hoopt ze anderen die zich net als zij 'een beetje bijzonder voelen', te kunnen helpen.
-
Magali De Reu is 32 jaar en woont in Antwerpen. Ze is copywriter, podcaster, auteur en autisme-activiste. Op veertienjarige leeftijd kreeg ze de diagnose van ADHD en autisme. Ze verwierf bekendheid door interviews, columns en lezingen over dit onderwerp, onder meer bij TEDx. In 2021 bracht De Reu het boek 'Aut of the box' uit, waarmee ze een duidelijk en realistisch beeld van ASS wil schetsen en tegelijk wil aantonen hoe de ontwikkelingsstoornis ook een voordeel kan zijn. Het boek werd aanbevolen door psychiater Dirk De Wachter. Daarnaast lanceerde ze recent de podcast Autcast, om autisme nog meer bespreekbaar te maken.
-
Marjolijn Hof is jeugdboekenschrijfster en urban sketcher. Zij is 65 jaar en heeft pas sinds een paar maanden haar diagnose autisme. Op haar weblog heeft ze recentelijk haar 'coming-aut' gehad. Dit voelde zo bevrijdend, dat ze heeft besloten om mee te doen aan deze podcast.
-
Vera Helleman is schrijver van 'De emotie encyclopedie', voelexpert en oprichtster van het Emotie Expertise Centrum. Zij heeft zelf autisme en deelt dit in haar boek 'De kracht van autisme'. Door haar achtergrond in Integratieve Psychotherapie gaan we met Vera in deze aflevering van Autisme Ontrafeld de diepte in.
-
Annieke Stevens (@lifeofannieke) is fotograaf, allround creatieveling en verkoopt zelfgemaakte armbanden in haar webshop. Tijdens haar burn-out op 30-jarige leeftijd ontdekte ze dat ze autisme heeft. Sindsdien deelt ze openhartig haar struggles om zo Instagram een stukje ‘echter’ te maken en meer bekendheid te geven aan autisme. Onder het mom van ‘delen=helen’ hoopt ze zo anderen te kunnen helpen. Want als er meer persoonlijke verhalen bekend worden, kunnen mensen waarschijnlijk sneller de juiste diagnose krijgen.
-
Samyra Geerman is student, illustrator en mental health advocaat. Ze is 23 jaar en weet sinds haar 21e dat ze autisme heeft. Sinds de diagnose deelt ze op haar Instagrampagina @bestaansrecht haar leven met ASS. De ideale gast voor deze podcast dus! Trigger WARNING: zelfmoord, suïcidale gedachten, eetstoornis.
-
Sylvana van Zweeden (@wereldvanautisme) is een jonge, creatieve vrouw met autisme. Pas in maart 2020, toen ze 32 jaar was, kreeg ze de diagnose. Begin dit jaar startte ze met Wereld van Autisme, een community voor iedereen met én zonder autisme. Door het delen van persoonlijke verhalen en het geven van praktische tips, probeert ze op deze manier hulp te bieden.
-
Pyke Pos (@pykepos) is een Nederlandse zanger, onder meer bekend van zijn deelname aan X-Factor in 2012. Zijn hele leven weet hij al dat hij anders is dan andere mensen. Hij ziet in zijn jeugd tientallen verschillende psychologen en andere hulpverleners en toch komt hij er pas op 37-jarige leeftijd achter dat hij autisme heeft. In deze aflevering van Autisme Ontrafeld deelt Pyke zijn verhaal. Hij vertelt openhartig over de enorme invloed die zijn late diagnose had op zijn werk en dat dit uiteindelijk bij hem zelfs tot volledige uitval heeft geleid. Ook geeft hij tips hoe werkgevers beter kunnen omgaan met autisme op de werkvloer.
-
Judith Visser (@writerwithwolfdogs) is auteur van talloze boeken. In de bestseller-roman Zondagskind beschrijft ze via de hoofdpersoon Jasmijn, haar eigen leven als kind met autisme. In het vervolg (Zondagsleven) dat recentelijk verscheen, is Jasmijn een jong volwassen vrouw. Judith doet geen concessies meer aan neurotypische mensen en heeft haar leven met haar man en drie prachtige wolfhonden zo ingericht, dat ze zo min mogelijk buiten komt. In deze aflevering van Autisme Ontrafeld vertelt ze haar persoonlijke verhaal.
-
Jill Hoogerwerf (@jill_hoogerwerf) is lerares en woont sinds vorig jaar op Curaçao en online marketeer Elise Cordaro (@elisecordaro) komt uit België. Beiden zijn erg actief op social media en posten veel over hun leven met autisme. Wat zijn de dingen waar beide dames in het dagelijks leven vanwege hun ASS tegenaan lopen? Hoe gaan ze om met overprikkeling en terugkerende vermoeidheid? En wat betekent dit voor hun werk en functioneren?
-
Celine Mollink (@autismekracht) is psychologe en autismecoach. Ze heeft zelf ASS en deelt openhartig haar eigen ervaringen met autisme, zowel privé als in haar werk. Wat is autisme nu precies en op welke manieren komt het naar voren bij verschillende personen? Hoe kan het dat zoveel vrouwen pas op latere leeftijd de diagnose autisme krijgen? En hoe kan de werkvloer beter inspelen op medewerkers met ASS? Het komt allemaal aan bod in deze eerste aflevering van Autisme Ontrafeld.