Episoder
-
Jurek groeide op in een nuchter, niet-religieus gezin en begon na een succesvolle carrière bij Unilever rond zijn 25e aan een diepgaande spirituele zoektocht. Deze reis leidde hem uiteindelijk naar de doop en een actieve rol in een millennial-kerk. Inmiddels is hij al vijf jaar voorganger van Noorderlicht, een pionierskerk voor jongvolwassenen. We gaan met hem in gesprek over zijn transformatie, zijn roeping en hoe hij leiding geeft aan een nieuwe generatie gelovigen in Rotterdam.
Daarnaast is ook Jan Martijn Abrahamse, vaste gast en lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede, bij ons.
Jurek laat nog weten zich vergist te hebben; de eerste kerk was de Domkerk te Utrecht, later kwam hij in de Nieuwe Kerk aldaar terecht.
In deze aflevering verwijzen we ook naar The Five Marks of Mission, een wereldwijd kader voor missionair werk in de kerk. Lees er meer over via https://www.churchofengland.org/sites/default/files/2017-11/mtag-the-5-marks-of-mission.pdf
-
Vrijwel alle kinderen en tieners worden momenteel opgevoed door millennials. Hoe doen zij het eigenlijk? Hoe geven zij hun eigen opvoeding door aan hun kinderen, waarin doen ze het graag anders en wat zijn daar nu de gevolgen van? We bespreken het met orthopedagoog Bert Reinds die via 'Me and My House' werkt aan de kernwaarden 'verbinden en uitpakken.' Wat heeft hij daarin over millennials ontdekt en wat zou hij nu zelf anders doen? Hij gaat in gesprek met Jan Martijn Abrahamse, lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede en zelf vader van drie kinderen.Je kunt meer via Bert ontdekken via zijn website: https://meandmyhouse.nl/
-
Manglende episoder?
-
Mentale gezondheid wordt gezien als een van de grootste uitdagingen van jonge generaties. Hoe worden mensen weerbaar en veerkrachtig als het leven tegenzit? Michelle van Dusseldorp emigreerde van Nieuw Zeeland naar Nederland en richtte daar Groundwork op: een centrum voor integratieve therapie vanuit een christelijk perspectief. Hoe kijkt zij naar de uitdagingen van deze tijd en generatie en wat heeft dat nog met de Bijbel en de kerk te maken? Zij gaat in gesprek met Jan Martijn Abrahamse, als lector verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede!
-
Wat gebeurt er als je tien millennials een jaar lang samen een vraag uit het alledaagse leven laat onderzoeken? En wat als je die wilt verbinden met de Bijbel, geloof en de kerk? Tijdens de Millennial Challenge gaan groepen millennials samen met elkaar op zo'n ontdekkingstocht. Rachel en Jan-Henk waren afgelopen jaar coach in zo'n traject, maar behoren zelf niet meer tot de millennials. Wat hebben zij zien gebeuren? Wat leren zij van deze challenge? En wat gunnen ze jongeren in hun zoektocht naar God en geloof? Rachel werkt in het dagelijks leven als leerlingbegeleider in het voortgezet onderwijs, Jan-Henk als bestuurder in een zorgorganisatie. Daarnaast praten we met Bart de Zwaan, onderzoeker bij de Millennial Challenge. Bart biedt ons een uniek perspectief op de resultaten en de groei die de millennials gedurende het jaar hebben doorgemaakt.
Beluister deze aflevering en ontdek:
- Hoe een jaar van gezamenlijke ontdekking millennials beïnvloedt.
- De rol van de Bijbel en het geloof in het dagelijkse leven van jonge mensen.
- Inzichten van coaches Rachel en Jan-Henk over de zoektocht van millennials naar zingeving.
- Wat eerste inzichten van Bart de Zwaan en wat deze betekenen voor de toekomst van kerk en jongeren.
Abonneer je nu op onze podcast en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen!
-
Moeten ze mee van hun ouders, of willen ze zelf? Wat heeft een kerk eigenlijk nog te bieden aan jonge, zoekende gelovigen? Veel kerken in Nederland zien zich genoodzaakt te stoppen met kinder- en tienerwerk, hoe komt dat? En welke factoren dragen bij aan een gezonde kerk voor jongeren? Nelleke Plomp mag met recht jeugdwerkexpert in Nederland genoemd worden. Ze studeerde theologie en journalistiek en deed o.a. onderzoek naar de rol van diensten in kerken en EO Beam voor het geloof van jongeren. Samen met lector Jan Martijn Abrahamse van de Christelijke Hogeschool Ede kijkt zij terug op haar eigen jeugd als geboorteplaats van liefde voor de kerk.
-
Steeds meer jongvolwassenen zoeken in de alledaagse drukte bewust naar momenten van meditatie, reflectie en rust. Het christendom kent van oudsher al een verlangen naar structuren van spirituele verstilling in bijvoorbeeld kloosters. Momenteel maakt deze neo-monastieke beweging een opleving door in Nederland, met name onder jongeren en jongvolwassen. Vanwaar deze zoektocht? En waarom in deze generatie? We spreken er over met Lieneke Timpers, die als millennial zelf de rijkdom van deze beweging ontdekte en inmiddels retraites organiseert voor millennials in Brabant. Ook Jan Martijn Abrahamse is weer van de partij, hij is lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede!
In deze podcast worden een aantal data genoemd:
📅 14-06: Installatie Jan Martijn Abrahamse als lector Theologie 🌐 https://www.che.nl/evenementen/installatie-jan-martijn-abrahamse-lector-theologie-14-juni-0
📅 29-30 juni: Meeleef-weekend van de Hooge Berkt
📅 22-24 november: Stilteweekend van de Hooge Berkt
🌐 https://hoogeberkt.nl/programma/
-
Welke verhalen en ervaringen vertellen films? Hoe verbinden die zich met het christelijk geloof? Welke films waren vormend voor veel jongvolwassenen? Welke thema's verbinden deze films? En hoe kun je nu kijken naar het fenomeen film als thermometer van de tijdsgeest? We spreken er over met filmrecensent en theoloog Jaap-Harm de Jong. Hij schrijft filmrecensies voor o.a. het Nederlands Dagblad en het Katholiek Nieuwsblad. Ook Jan Martijn Abrahamse is weer van de partij. Hij is naast lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede eveneens fanatiek filmfanaat.In deze podcast komen de volgende aantal films & liederen voorbij:📽️ American Beauty (1999) via Pathé Thuis of iTunes📽️ The Matrix (1999) via Amazon Prime en HBO Max📽️ The Truman Show (1998) via Pathé Thuis of iTunes📽️ The Equalizer 3 (2023) via Netflix, iTunes of Pathé Thuis📽️ Good Will Hunting (1997) via Netflix, SkyShowTime, Pathé Thuis📽️ A Man Called Otto (2022) via Netflix, iTunes, Pathé Thuis📽️ En Man Som Heter Ove (2015) via iTunes, Pathé Thuis📽️ Schindler's List (1994) via Netflix, SkyShowTime, iTunes, Pathé Thuis📽️ La Vita È Bella (1997) via Pathé Thuis📽️ American History X (1998) via Amazon Prima, iTunes, Pathé Thuis📽️ Armageddon (1998) via Disney+, iTunes, Pathé Thuis📽️ Deep Impact (1998) via SkyShowTime, iTunes, Pathé Thuis📽️ John Wick franchise (2014-2023) via o.a. Amazon Prime, iTunes, Pathé Thuis📽️ James Bond franchise (2014-2023) via o.a. iTunes, Pathé Thuis📽️ Les Misérables (2012) via Pathé Thuis📽️ The Railway Man (2013) via iTunes, Pathé Thuis📽️ The Post (2017) via iTunes, Pathé Thuis📽️ Meskina (2021) via Netflix, NLZiet📽️ Leave The World Behind (2023) via Netflix📽️ How To Have Sex (2023) momenteel niet on demand beschikbaar📽️ To End All Wars (2001) momenteel niet on demand beschikbaar🎞️ Only Murders in the Building (2021-2024) via Disney+🎞️ Death and Other Details (2024) via Disney+🔭 The Acolyte (2024)🔭 The New Boy (2024)🎧 Johnny Cash - The Man Comes Around🎧 Joost Klein - Europapaℹ️ On-demand diensten status maart 2024
-
Millennial-dominee David van der Meulen begon in Amsterdam Zuid met een spannende vraag: Wat heeft het evangelie te bieden aan jonge mensen die alles al hebben? Zijn experiment met masterclasses trekt inmiddels aandacht van kerken in heel Nederland. Kan de kerk naast een heilige, ook een veilige ruimte bieden waar heidenen verwachtingsvrij kunnen binnenwandelen en vrijblijvend kennis kunnen maken met het christendom? Jan Martijn Abrahamse (lector CHE) en Marijn Vlasblom (docent Baptisten Seminarium) gaan hierover met hem in gesprek. In deze podcast komen een aantal verwijzingen voorbij:
📘 David van der Meulen: Welkom in de voorhof: Twintigers en dertigers bij je kerk
🔎 Onderzoek Trimbos: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af2084-harder-better-faster-stronger/
📘 Bert Bakker: Anderen tevoorschijn luisteren
-
Jezelf in aanbidding naar boven zingen. Jezelf zingend uitstrekken naar God. De hemel bestormen. Veel aanbiddingsliederen benoemen een verlangen naar God die altijd net een stapje voor je ligt. Maar wat als die mooie teksten niet meer raken met je eigen leven? Zangeres Eline van Dijk schreef 'Jezus Overwinnaar', maar moest een paar jaar later het lied 'Je mag ook verliezen' toevoegen aan haar repertoire. Zij gaat in gesprek met Hans Riphagen, rector en docent liturgiek aan het Baptisten Seminarium over de soms moeizame relatie tussen aanbiddingsmuziek en het echte leven... Er zijn nog tickets beschikbaar voor Eline's aankomende tour! Check https://www.eventsforchrist.nl/event/eline-de-levenswoorden-tour voor meer informatie.
-
Wat als je jongvolwassenen verbinding zoekt met geloofsgenoten of de kerk, maar amper gelegenheid hebt om betrokken te zijn? Studenten van het Baptisten Seminarium onderzochten in een kerk in Amersfoort met leeftijdsgenoten waarom het zo moeilijk is om betrokken te raken of blijven. In deze aflevering gaan studenten Christhe Vreugdenhil en Rachel Mak in gesprek met voorganger Peter Kruijt.
-
Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn de grootste thema’s, wat valt dit keer op? Wat zegt dat over onze tijd? Hoe gaan verschillende generaties daarmee om? En hoe verhouden de christelijke partijen als CDA, ChristenUnie en SGP zich toch deze ontwikkelingen? We spreken erover met politiek verslaggever Auke van Eijsden (Trouw) en lector theologie Jan Martijn Abrahamse (Christelijke Hogeschool Ede)
-
De kaskraker van dit jaar leent opvallend veel symboliek en thematiek uit de Bijbel. Schepping, zondeval en menswording komen uitvoerig aan de orde, maar dan uit het perspectief van millennials die ontwaken in een gebroken wereld. Niet gek: Regisseur en millennial Greta Gerwig studeerde filosofie en heeft in diverse interviews de lijntjes met de Bijbel al uit de doeken gedaan. Waarom is deze film zo populair, en waarom nu? We bespreken de verbinding tussen Barbie en de Bijbel met theologen barbie-liefhebber Tabitha van Krimpen en filmfanaat Jan Martijn Abrahamse! De muziek uit deze aflevering heet Also Sprach Zarathustra en is beschikbaar gemaakt onder de Creative Commons licentie door Keving MacLeod.
-
Drukte, stress, burnout worden vaak genoemd als kenmerken van de nieuwe volwassenen. Opgegroeid met maakbaarheidsidealen en opgesloten in systemen van productiviteit vragen velen zich af wat eigenlijk de zin van het bestaan is. Hoe menswaardig is dat eigenlijk? We gaan in gesprek met lector Robert van Putten van de Christelijke Hogeschool Ede, die in zijn lectorale rede een lans breekt voor een andere kijk op tijd en productiviteit. Ook Jan Martijn Abrahamse is weer van de partij! Tijdens de podcast worden verschillende tips genoemd:
Lectorale rede 'Een kwestie van tijd': https://www.che.nl/publicaties/een-kwestie-van-tijd-lectorale-rede Serie 'Bezorgd': https://www.human.nl/bezorgd/afleveringen.html Film 'Sorry We Missed You': https://www.moviemeter.nl/film/1123628Muziek in deze aflevering: The Porters Gate - Slow me Down
-
Wat gebeurt er als je een groep millennials in gesprek brengt over hun vragen rondom geloof, de Bijbel en de kerk? Wat ontdekken zij in hun zoektocht naar bruggen tussen hun eigen leven en Bijbelse verhalen? Predikanten Remko en Jurgen waren afgelopen jaar met jongvolwassenen uit hun gemeente proefkonijnen voor de Millennial Challenge. Wat hebben zij ontdekt over millennials? Wat gebeurde er in de groep? Zijn ze anders naar deze generatie gaan kijken? En is er ook iets veranderd aan de manier waarop zij vorm en inhoud geven aan hun voorgangerschap?
-
Twintigers die zoeken naar zin- en betekenisgeving komen vaak uit bij de zelfhulp-coach. Doodzonde volgens Tabitha van Krimpen, want juist daar zouden kerken bij kunnen aansluiten. In haar nog te verschijnen boek “Bottom-up kerk: Zijn waar twintigers zijn” doet ze een aantal voorzetten. Maar is dat nog wel op tijd? In gesprek met Jan Martijn Abrahamse en Marijn Vlasblom over generatiekloven, de tijdgeest en zelfs Nietsche komt nog even voorbij. Luisteren dus!
-
Studenten van christelijke studentenverenigingen landen ná hun studententijd niet automatisch in de kerk. Sterker nog: de vereniging is vaak zo’n warm bad, dat het kerkgang soms in de weg zit. Wat betekent het eigenlijk om samen geloofsgemeenschap te zijn in tijden van individualisering? En heeft de kerk geen imagoprobleem voor jonge mensen? Student Jeroen Bos (Christelijke Hogeschool Ede) onderzocht de brug tussen studentenvereniging Navigators en de kerk. Wat ontdekte hij daar en wat kunnen kerken daarvan leren? Teun van der Leer, die promoveerde op de leer van de kerk, is docent aan het Baptisten Seminarium en voorganger van een CAMA-kerk in Woerden. Hoe kijkt hij naar deze ontwikkelingen?
-
Als de kerk een gemeenschap 'rondom het Woord' is, hoe werkt dat dan in tijden van polarisatie? Hoe kun je als kerk samen de Bijbel lezen en in gesprek over ‘hete hangijzers’ zonder elkaar te verliezen? Hoe praat je samen over moeilijke thema’s als homoseksualiteit, schepping en evolutie, en het huwelijk en daar gezamenlijkheid vinden in een tijd van individualisering, secularisering, de-institutionalisering en polarisatie? Voorganger Peter Kruijt ging met die vragen op onderzoek binnen eigen gemeente. Wat ontdekte hij daar, en waarom denkt hij dat er nu iets moet gebeuren in onze kerken? Dat deelt hij in dit boeiende gesprek met Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) en Marijn Vlasblom (Begrijpend Leven).
-
Hoe komt het dat millennials niet meer tot rust kunnen komen? Hoe kun je op een gezonde manier ontspannen, als aandacht een product is geworden waar grote mediabedrijven gretig aanspraak op doen? Ademcoach Jan Verduijn ontdekte na een dieptepunt in zijn leven de kracht van adem als brug tussen ons lichaam, geest, hart en ziel. Sterker nog: Het is een mogelijkheid om iets van Gods onvoorwaardelijke aanwezigheid te ervaren. Maar lukt het hem ook om twee theologen mee te krijgen? Oefen mee met Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) en Marijn Vlasblom (Begrijpend Leven) met een live-meditatie onder leiding van Jan Verduijn (Op Adem).
-
Ongeveer de helft van alle christenen in Nederland leest nooit of nauwelijks de Bijbel. Is dat erg? Hoe komt dat? Hoe zit dat met jongvolwassen en hoe gaan we daar zelf mee om? Samen met Anne-Mareike Schol-Wetter (Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap) en Jan Martijn Abrahamse (CHE, Baptisten Seminarium) gaan we op zoek naar de ervaringen en verhalen achter de cijfers, ontdekken we behulpzame structuren en zelfs een beetje genade achter de schuld rondom 'stilte tijd'!
-
In deze aflevering gaan we in gesprek over het begrijpen van de Bijbel. Kan dat eigenlijk wel? En is een boek van duizenden jaren niet gewoon te oud om daadwerkelijk nog te begrijpen? Samen met Henk Bakker en Jan Martijn Abrahamse duiken we in de complexiteit van de Bijbel in onze tijd en cultuur. Spreekt de Bijbel ons nog tegen? En zijn die mooie dagboekjes nu juist behulpzaam of niet? Welke ritmes, structuren bieden we onszelf en onze kinderen om met moeilijke teksten te leven? Henk Bakker is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Baptisten Seminarium. Hij traint dus leiders en voorgangers in de kunst van het verstaan van heilige teksten: Hermeneutiek. Jan Martijn Abrahamse is als docent dogmatiek en onderzoeker verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede én het Seminarium. Verwacht dus een hartstochtelijk pleidooi voor het grondig bestuderen van de Bijbel… Want niet de duivel, maar God, is “in the details”...
- Vis mere