Episoder
-
האם שאלתם את עצמכם, מאז השביעי לאוקטובר, עד כמה האמון שלכם, קצינים, קצינות, מפקדים ומפקדות, נפגע?
ואם לא שאלתם את השאלה הזאת אולי הפקודים שלכם שואלים את עצמם, אני מאמין לו? אני יכול לסמוך עליה?
ואם זה המצב, מה אתם יכולים לעשות כדי להגביר את האמון בכם?
בפודקאסט זה נענה לכם על השאלות על שאלות אלו יחד עם .
דוקטור ענת גרתי שהיא הפסיכולוגית הראשית של המרכז הישראלי לערכים
שאלון אמון - המרכז הישראלי לערכים -
תכנית בית הדין המשלב היא חלופה טיפולית ושיקומית להליך הפלילי הרגיל ומיועדת לחיילים שהוגש נגדם כתב אישום בגין היעדרות מהשירות הצבאי וגמלו בליבם לתקן את דרכיהם ולהשלים שירות מלא ותקין בצה"ל.
לחיילים אלו ניתנת הזדמנות שניה להוכיח את עצמם, לצד ליווי ותמיכה מצד גורמי היחידה ומפקדיהם, ובמקרים המתאימים מעטפת תמיכה של גורמי הרווחה ואף של תחום השילוב ביחידת מופת.
חייל שייקח את ההזדמנות בשתי ידיים וישלים את התכנית – לא ירצה עונש מאסר בפועל בגין ההיעדרות ולא יוכתם ברישום פלילי.
בפודקסט יחודי זה מספרת השופטת סא"ל לידור דרכמן על בית הדין המשלב בו היא מכהנת, ומארחת שותפים לתכנית השילוב הנפלא, לרבות את סמל שליו, בוגר התוכנית -
Manglende episoder?
-
המחקרים העדכניים בארץ ובעולם בקרב חיילים מדברים על 8-12% שסובלים מ-PTSD לאחר שנחשפו לאירוע. אולם, מדובר רק בנתח קטן מהאנשים שסובלים מתגובות קרב - תופעה נורמטיבית ורחבה יותר, שעלולה לפגוש כל אחד מאיתנו לאחר אירוע קשה. איכות החיים של אנשים הסובלים מתגובות קרב עלולה להיפגע מאוד, וגם הם עשויים להזדקק לטיפול, אם כי רבים מהם לא יודו בכך, ויעדיפו לומר לעצמם שהם "בסדר". חניכי פו"ם אפק מ"ח: עוזי, פסיכולוג קליני וקצין בריאות נפש, מפקד היחידה לתגובות קרב בחיל הרפואה, ומיטל, קצינת נפגעים, ראש ענף ליווי פצועי ונכי צה"ל במערך הנפגעים באגף כוח האדם, ירחיבו בפודקאסט הזה את הידע ואת ארגז הכלים שלכם בנושא תגובות קרב ותסמינים פוסט-טראומתיים. מה אתם כמפקדים יכולים לעשות כדי לצמצם את התופעה? מתארח אלוף במיל' רוני נומה - שעוסק כיום בפוסט-טראומה, כנשיא עמותת "שותפות מגן ישראלית".
-
סא"ל ר' לא הייתה אמורה להיות פה. כשעברה בין יחידות ומערכים באמ"ן ומחוצה לו, את מרבית בני העדה פגשה בש"ג או כעובדי מנהלה. הרבה פעמים חשבה לעצמה שאולי היא חולמת, אבל בפנים היא הבינה שמדובר בסיפור אמיתי שמדבר על הקהילה, על שיטת המיון ועל המפגש ביניהן. בואו נשים את זה על השולחן: מדוע שיעור הקצינים הבכירים יוצאי אתיופיה קטן משיעורם באוכלוסייה? סא"ל ר', חניכת פו"ם אפק מ"ז, בסיועו של המנחה שלומי לקאו, בודקת מה צה"ל עושה לא נכון, אילו תהליכים הוא מבצע כדי להשתפר, ומה עוד נותר לעשות. מתארחים בפודקאסט ועוזרים לשפוך אור על הסוגייה: תת אלוף אמיר ודמני, רח"ט תומכ"א מאגף כוח האדם בצה"ל, האמון על מערך החובה והמילואים; סא"ל דוקטור עינב אבני, ראש ענף מיון בממד"ה; וסרן במיל' הבטאמו יוסף, מנהל פרויקט "אתיופיה" בסוכנות היהודים, שעסק רבות בשילוב יוצאי אתיופיה במערכת הביטחון.
-
ישנן מספר תורפות ומגמות מטרידות בתחום פיתוח ההדרכה בצה"ל, בעיקר פערים במקצועיות של אנשי ההדרכה, באיוש תפקידי ההדרכה, וצמצום תקני ההדרכה בחילות ובמערכים. טל גבעוני וישראל פרחי, חניכי פו"ם אפק מ"ו, מראיינים את סא"ל במיל' מירי דיין, רע"ן פיתוח הדרכה בדימוס, ומי שנחשבת כאחת ממייסדות תחום פיתוח ההדרכה בצה"ל. הם ידונו בעברו של מקצוע ההדרכה, בהתפתחותו עם השנים ובחשיבות פיתוח ההדרכה בצה"ל לתהליך בניין הכוח.
-
ישנה סוגייה המורגשת כמעט בכל מערך בצה"ל - מגמת הצערת משרתי הקבע מובילה לדור חדש של מפקדים צעירים באופן יחסי מאלה שקדמו להם זה לא מכבר, בין היתר בתפקידי הליבה. אדם בן, חניך פו"ם אפק מ"ה, יבדוק האם צה"ל ומפקדיו בדרגים השונים הפנימו באמת את השינוי. האם ננקטו התהליכים אשר מכינים את המפקד הצעיר לקבלת האחריות ולהצלחה במשימותיו? ואיך השינוי משפיע על מידת המוטיבציה של דור זה להמשיך לתפקידים בכירים יותר? בפודקאסט מתארחות סא"ל נעמה נחום, מפקדת פלגת השליטה בזירה הימית הצפונית, וסא"ל שירה כוהנים, ראש ענף סגל בזרוע הים. שתיהן יספקו לנו זוויות ראייה מרתקות על הסוגייה.
-
בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בהיקף הקצינים שמשתחררים מרצונם לפני גיל פרישה ובעיקר מהמערכים הטכנולוגיים. ליאור שחר, חניך פו"ם אפק מ"ה, מבקש לבדוק - מה צה"ל יכול לעשות כדי לשמר את המשרתים שלו? ובעצם מהי חווית המשרת הטכנולוגי היום בצה"ל? בפודקאסט נברר מה עושות חברות בחוץ, ומה היתרונות והחסרונות של צה"ל בנושא. מתארחת אצלנו אביטל טרוסקנוב, ראש תחום מחקרי קבע במכון המחקר במערך מדעי ההתנהגות בצה"ל, שמכירה את הנושא לעומק.