Episoder

  • In Libanon is de schok groot na de Israëlische aanvallen. Volgens Hezbollah heeft Israël alle rode lijnen overschreden. Israël spreekt op zijn beurt van een nieuwe fase in de oorlog. Is een grootschalige oorlog nog te vermijden? We volgen met correspondent Gilad Perez de laatste ontwikkelingen vanuit Tel Aviv. En correspondent Jenne Jan Holtland doet verslag vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet.    

    (13:20) Allemaal naar Rhodos

    In de nieuwe Frontlinie neemt Bram Vermeulen ons mee naar Rhodos, het prachtige Grieks eiland dat wordt geteisterd door twee kwalen: ongecontroleerd massatoerisme en verwoestende bosbranden. Elke zomer, als het eiland bezwijkt onder de drukte, laaien de vlammen op. Maar krimp is geen optie, en de toeristen blijven in groten getale toestromen. Een reportage over het eiland van zon, zee en vuur.

    Presentatie: Sophie Derksen

  • President Poetin heeft een decreet getekend om de krijgsmacht uit te breiden met 180.000 militairen, waardoor het totale aantal militairen stijgt naar 1,5 miljoen. Dit is de derde keer dat Poetin de Russische strijdkrachten vergroot sinds het begin van de invasie in Oekraïne, begin 2022. Hoe gaat het Kremlin deze nieuwe rekruten werven? En wie gaat het betalen? Rusland-deskundige Helga Salemon van het Haags Centrum voor Strategische Studies over de Russische rekruteringsplannen.

    (11:05) Aantal vermoorde milieuactivisten wereldwijd blijft stijgen
    Vorig jaar zijn wereldwijd bijna 200 milieuactivisten vermoord. Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Global Witness behoren Brazilië, Colombia en Mexico tot de gevaarlijkste landen voor deze activisten. In de meeste gevallen voeren zij actie tegen mijnbouw- en houtkapbedrijven en tegen grootschalige landbouw. Wie zitten er achter de moorden en waarom is juist Latijns-Amerika zo gevaarlijk? Latijns-Amerika redacteur Edwin Koopman sprak met de samenstellers van het rapport en met de zoon van een vermoorde activist in Colombia.

    (21:52) Fragment Europa Draait Door: Bas Heijne
    In onze podcast Europa Draait Door spreken we deze week met schrijver en essayist Bas Heijne. Dat gin gonder andere over de Franse politieke chaos de afgelopen weken.

    Presentatie: Tim de Wit

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Overal in Libanon, en ook in delen van Syrië explodeerden gisteren duizenden piepers van Hezbollah-leden. Dat resulteerde in minstens 9 doden en ruim 3000 gewonden volgens de Libanese autoriteiten. Wat betekent de aanval voor Hezbollah? De beweging houdt Israël verantwoordelijk voor de aanval en zweert wraak, maar zijn ze wel in staat tot een stevige tegenreactie? Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud is te gast.

    (09:29) Hoe kijken Berlijn en Brussel naar Nederlandse regeringsplannen?

    Nederland heeft een ‘open blik’ naar de buitenwereld en samenwerking is belangrijk, hoorden we gisteren in de troonrede. Maar tegelijkertijd wil het kabinet onder sommige Europese regels uit. Vandaag liet minister Faber weten dat ze de Europese Commissie heeft geïnformeerd over een gewenste opt-out van Europese migratieregels. Welke positie neemt Nederland hiermee in Europa in, en hoe kijken andere hoofdsteden eigenlijk naar de Nederlandse regeringsplannen? We bespreken het met VRT-correspondent in Brussel Rob Heirbaut, en met Annette Birschel, correspondent voor het Duitse persbureau DPA in Nederland.

    Presentatie: Sophie Derkzen

  • Om het Oekraïense stadje Tsjasiv Yar, aan de frontlinie in de Donbas, wordt al maanden hevig gevochten. Bijna iedereen is gevlucht, maar een klein groepje bewoners is gebleven en schuilt in hun kelders. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging mee met vrijwilliger Jevgen, één van de weinigen die ondanks het gevaar van kamikazedrones nog water en brood durft rond te brengen. Een reportage.

    In verband met Prinsjesdag ook vandaag geen Bureau Buitenland. Daarom brengen wij hier, in de podcast, onze reportage 'De strijd om Tsjasiv Yar', oorspronkelijk uitgezonden op 3 september, graag nog eens ten gehore.

  • Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen komende november is abortus een belangrijk thema. Twee jaar geleden schrapte het Hooggerechtshof het recht op abortus. Maar sindsdien is iets geks gebeurd: het aantal abortussen in de VS neemt juist toe. Correspondent Karlijn van Houwelingen vraagt zich af hoe dat kan en ging te rade bij een van de allereerste abortusklinieken in het land: die in de wijk Queens in New York.

    Bureau Buitenland maakt vandaag weer plaats voor 'NPO Radio 1 Luistert naar jou'. Daarom brengen wij hier, in de podcast, onze reportage 'Drukte in de abortuskliniek van Queens', oorspronkelijk uitgezonden op 28 juni, graag nog eens ten gehore.

  • Rum, sigaren en avocado’s zijn populaire exportproducten uit de Dominicaanse Republiek. Maar er is ook nog de bachata. Dit dans- en muziekgenre wordt door heel Latijns-Amerika en ver daarbuiten omarmd. Journalist Carlijn Teeven ging langs bij een school waar jongeren dromen van een leven als bachata-artiest.

    Bureau Buitenland maakt de komende dagen plaats voor 'NPO Radio 1 Luistert naar jou'. Daarom brengen wij hier, in de podcast, onze reportage 'Viva la bachata', oorspronkelijk uitgezonden op 28 augustus, graag nog eens ten gehore.

  • Het voortbestaan van de EU als economische grootmacht staat op het spel, er is zelfs sprake van een "existentiële uitdaging". Aan grote woorden geen gebrek in het rapport van oud-topman van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Hij pleit voor honderden miljarden euro extra per jaar om de economie te stimuleren. Maar wie betaalt de hoge rekening? En hoeveel macht willen we Brussel geven? Publicist en econoom Mathijs Bouman over het reddingsplan van Draghi en de politieke reacties daarop.

    (09:25) Omstreden rechtshervorming in Mexico 

    In Mexico zullen rechters voortaan door het volk worden gekozen. Democratisch, zou je zeggen, maar juristen en de oppositie vrezen dat de regeringspartij op deze manier nog meer macht naar zich toe trekt. Mexico-correspondent Jan-Albert Hootsen legt uit hoe de traditionele partijen in Mexico verdrongen zijn door de partij Morena van vertrekkende president López Obrador, die met deze hervorming een grote overwinning boekt. 

    Presentatie: Tim de Wit

  • Het was een fel debat tussen Kamala Harris en Donald Trump vannacht, met veel persoonlijke aanvallen over en weer. Het lukte Harris om Trump regelmatig uit de tent te lokken, maar zelf overeind te blijven. De debaters botsten op migratie en abortus én lieten maar weinig heel van elkaars buitenlandbeleid. Commentatoren wijzen na afloop Harris als winnaar aan, maar wat koopt ze daarvoor? Correspondent Björn Soenens, was er vannacht zelf bij en praat ons bij.

    (11:32) Hongkong maakt het journalisten steeds lastiger hun werk te doen

    In Hongkong wordt het voor journalisten steeds moeilijker om hun werk te doen. De recente veroordeling van twee redactieleden van een gerenommeerd nieuwsplatform is volgens critici een nieuw dieptepunt. Intussen waarschuwen de VS dat bedrijven die in Hongkong opereren zich bewust moeten zijn van grote veiligheidsrisico’s. Te gast is Lokman Tsui, die in Hongkong lesgaf aan de school voor journalistiek, en die is gespecialiseerd in vrijheid van meningsuiting en digitale rechten.  

    Presentatie: Tim de Wit

  • Totdat Europa met verbeterde asielregels en strengere bewaking van de buitengrenzen komt, zal Berlijn zelf ingrijpende maatregelen treffen. Minister Faeser van Binnenlandse Zaken kondigt aan dat Duitsland vanaf volgende week paspoortcontroles zal uitvoeren. Vanuit Brussel doet Romana Abels, EU-correspondent voor dagblad Trouw, verslag over de reacties op deze aankondiging.

    (11:08) Broze wapenstilstand Saudiërs en Houthi’s

    Ze vechten al een tijdje niet meer met elkaar. En het liefst zouden de Saudiërs en de Houthi-rebellen ook volledige vrede met elkaar willen. Maar daar lijken de Amerikanen voorlopig geen zin in te hebben. Onze gast, arabist Leo Kwarten is gaan kijken in Saudi-Arabië, dicht aan de grens met Jemen.

  • Er lijkt zicht op een einde van de Franse politieke impasse, de langste die Frankrijk gekend heeft. Michel Barnier, voormalig Brexit-onderhandelaar, is door Macron aangewezen als nieuwe premier en mag nu een regering gaan vormen. Maar afgelopen weekend gingen duizenden woedende linkse Fransen de straat op omdat zij vinden dat er naar hun stem niet geluisterd wordt – het linkse blok werd bij de verkiezingen de grootste. Hoe Barnier toch voor een stabiele coalitie moet gaan zorgen, bespreken we met correspondent Eva Rammeloo.

    (10:13) Alle ogen gericht op debat Harris vs Trump

    Deze week gaan Kamala Harris en Donald Trump voor het eerst met elkaar in debat richting de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het vorige presidentiële debat, eind juni, verliep zo desastreus voor Joe Biden dat hij uiteindelijk de handdoek in de ring gooide. Hoe anders is de stemming nu, nu Harris in ieder geval in de peilingen een veel geduchtere concurrent voor Trump blijkt te zijn. Maar blijft dat ook zo na het debat? Met Amerika-kenner Laila Frank blikken we vooruit.

    Presentatie: Tim de Wit

  • En: Gaat Keir Starmer meer contact maken met Brussel?

    (00:54) Russen verdacht van omkopen Amerikaanse influencers

    Een opmerkelijke aanklacht tegen twee Russische medewerkers van de zender Russia Today. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden zij hebben geprobeerd de publieke opinie in de VS te beïnvloeden, door populaire rechtse influencers te betalen. Daarover correspondent Karlijn van Houwelingen.

    (07:24) Vechten voor de vrije film in Cuba

    In Cuba is de censuur voor kunstenaars de afgelopen tijd sterk toegenomen. Ook filmmakers krijgen daarmee te maken. Toch vinden ze via allerlei omwegen vaak wel manieren om te werken en zelfs om hun films in Cuba vertoond te krijgen. Hoe, dat horen we van Raymond Walravens van Go Cuba, een fonds dat jonge talentvolle filmakers in Cuba ondersteunt. 

    Uitgelicht: Europa Draait Door 

    Een nieuwe aflevering van onze podcast Europa Draait Door. Te gast is correspondent Arjen van der Horst over de eerste maanden van de nieuwe premier Keir Starmer. Onder de voorgaande premiers lag het VK vaak op ramkoers met de Europese Unie, maar Starmer belooft een 'reset' van de relaties met Brussel. Gaat Starmer het Verenigd Koninkrijk weer dichter bij Brussel brengen?

  • (00:40) Oekraïne gaat hete herfst tegemoet
    Terwijl Oekraïne wordt geteisterd door hevige luchtaanvallen en de Russen op het slagveld grote vorderingen maken, probeert Zelensky zijn land klaar te maken voor een hete herfst. Hij kondigt een herschikking aan van zijn kabinet, om met nieuwe energie de uitdagingen het hoofd te bieden. Eén daarvan is het gebruik van westerse wapens: de druk wordt opgevoerd om met westerse raketten dieper in Rusland aan te vallen. We bespreken het allemaal met Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael.

    (17:20) Uitgelicht: Turkse cosmetische industrie onder de loep
    In Europa trekken medische specialisten aan de alarmbel over het medisch toerisme richtingTurkije. Zij zien in toenemende mate patiënten met complicaties terugkomen uit Turkije. Of zelfs dodelijke gevallen. Afgelopen maand nog overleed een Nederlandse vrouw kort na een zogenoemde Brazilliaanse buttlift operatie. Wat gebeurt er vanuit Turkije om deze medische misstanden te bestrijden? Redacteur Cevahir Varan dook in het verhaal.

    Presentatie: Sophie Derkzen

  • (00:49) Wie was schuldig aan de brand in Grenfell Tower?

    Zeven jaar na de dramatische brand in de Londense flat Grenfell Tower, waarbij tientallen mensen omkwamen, wijzen alle betrokken partijen nog steeds de beschuldigende vinger naar elkaar. Vandaag presenteert een Britse onderzoekscommissie eindelijk haar slotconclusie. Correspondent Anne Saenen over de uitkomst.

    Luister hier de hele reportage (https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/lees/nieuws/2017/Nederlandse-overlevende-van-Grenfell-Tower.html) over Abraham Abebe, de Nederlandse overlevende van Grenfell Tower.

    (10:43) Maduro blijft zitten waar hij zit

    "Áls ik al de macht overdraag, dan zal het zijn aan een president die revolutionair is," zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro deze week. Eind juli verloor hij de presidentsverkiezingen maar hij weigert op te stappen. Hij liet zichzelf uitroepen tot winnaar en laat iedereen oppakken die zijn zege in twijfel trekt. Dit weekeinde vaardigde hij een arrestatiebevel uit tegen de man die de verkiezingen wél won: oppositieleider Edmundo González. In de studio collega en Venezuelakenner Edwin Koopman. 

    Presentatie: Sophie Derkzen

  • (00:44) De strijd om Tsjasiv Jar

    Om het Oekraïense stadje Tsjasiv Jar, aan de frontlinie in de Donbas, wordt al maanden hevig gevochten. Bijna iedereen is gevlucht, maar een klein groepje bewoners is gebleven en schuilt in hun kelders. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging mee met vrijwilliger Jevgen, één van de weinigen die ondanks het gevaar van kamikazedrones nog water en brood durft rond te brengen. Een reportage.

    (09:17) Slachtoffers van seksueel geweld in beeld

    Verkrachting en ander seksueel geweld worden door Russische soldaten in Oekraïne ingezet als wapen. Dat concludeerde een onderzoekscommissie van de VN, die sprak van een zorgwekkend patroon in de bezette regio's. Voor haar fotoboek 'Ik besta', reist fotograaf Mona van den Berg naar het land in oorlog, om slachtoffers een gezicht te geven. 

    Presentatie: Sophie Derkzen

  • (00:41) Oost-Duitsers geven rode kaart aan regeringscoalitie

    De AfD is de grootste geworden in de Duitse deelstaat Thüringen. Ook in het aangrenzende Saksen scoorde de rechts-radicale partij een monsterzege, waar het als tweede is geëindigd. De links-populisten onder leiding van politicus Sahra Wagenknecht maken ondertussen ook een opmars. Bondskanselier Scholz noemt de uitslag van de deelstaatverkiezingen ''bitter'': de regeringspartijen hebben flink ingeleverd. Duitslandkenner Ulrike Nagel over de onvrede van de Oost-Duitsers en de roep om verandering.

    (14:23) Israël staakt voor gijzelaars

    Oppositiepartijen en vakbonden hebben tot een algemene staking opgeroepen nadat het Israëlische leger in de Gazastrook dit weekend de lichamen van zes dode gegijzelden heeft gevonden. Ze hopen dat premier Netanyahu snel tot een deal komt met Hamas, zodat de vastgehouden Israëliërs snel vrijkomen. Het neerleggen van het werk volgt een dag na grote protesten door het hele land. Correspondent Gilad Perez over de druk op de Israëlische regering.

    Presentatie: Sophie Derkzen

  • En: de AfD wordt steeds radicaler

    (00:55) Een correspondent in de Europese achtbaan

    Vijf jaar lang hield Clara van de Wiel in Brussel de Europese politiek bij voor NRC. Het was de periode van de Green Deal, de pandemie en de Russische inval in Oekraïne. Over de littekens van deze crises en de journalistieke uitdagingen in het hart van Europa een lang interview met de voormalige correspondent. Ook blikken we met Van der Wiel vooruit op de toekomst van haar Europa.

    (20:17) Europa Draait Door: de AfD wordt steeds radicaler 

    In onze podcast Europa Draait Door deze week aandacht voor onze Oosterburen. In september wordt in verschillende staten in Oost-Duitsland gestemd bij deelstaatverkiezingen. En vooral in dat Oosten scoort de rechts-radicale AFD heel hoog in de peilingen. Duitslandkenner René Cuperus schuift aan.

  • Presentatie: Tim de Wit

    (00:42) Gaan VS de Filipijnen actief beschermen in de Zuid-Chinese Zee?
    Een opmerkelijke uitspraak van een Amerikaanse admiraal: Amerikaanse legerschepen zouden in de toekomst Filipijnse schepen kunnen escorteren in de Zuid-Chinese Zee. De afgelopen maanden liepen de spanningen in dat gebied al op, met regelmatig gewelddadige confrontaties tussen Filipijnse en Chinese schepen. Wat betekent het als de VS de Filipijnen actief gaan beschermen in dat geopolitieke mijnenveld? We vragen het aan strategisch analist bij het The Hague Center for Strategic Studies, Peter Wijninga.

     

    (06:57) Duitsland zet zich schrap voor de deelstaatverkiezingen in het Oosten
    In Duitsland worden dit weekend verkiezingen gehouden in de oostelijke deelstaten Thüringen en Saksen, en later deze maand ook in Brandenburg. In alle drie staat de uiterst rechtse Alternative für Deutschland er bijzonder goed voor. Het zou een ongekende doorbraak voor radicaalrechts kunnen betekenen in Duitsland, met vergaande gevolgen voor het hele land. Daarover te gast zijn Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut, en vanuit Thüringen Jeroen Reygaert, die de verkiezingen volgt voor de VRT. 

  • En: Brazilie in de ban van "carbon cowboys"

    (00:50) Negeert Macron de wil van de Franse kiezer?

    Een ongekende en gevaarlijke politieke situatie. Zo omschrijft het Franse dagblad Le Monde de impasse waarin de Franse politiek is beland. Van het vormen van een nieuwe regering lijkt vooralsnog niets te komen. En volgens zijn politieke tegenstanders is het de Franse president zélf die roet in het eten gooit. We bespreken de laatste ontwikkelingen met Frankrijk-correspondent Eva Rammeloo.

    (09:40) Viva la bachata! Dansen in de Dominicaanse Republiek

    Rum, sigaren en avocado’s zijn populaire exportproducten uit de Dominicaanse Republiek. Maar er is ook nog de bachata. Dit dans- en muziekgenre wordt door heel Latijns-Amerika en ver daarbuiten omarmd. Journalist Carlijn Teeven ging langs bij een school waar jongeren dromen van een leven als bachata-artiest.

    (16:48) Brazilië in de ban van 'carbon cowboys'

    In de strijd tegen klimaatverandering speelt CO2-compensatie een steeds grotere rol. Het is voor een land als Brazilië potentieel een enorme cashcow, met de gigantische Amazone als achtertuin. Maar tegelijkertijd blijkt het ook een bron van fraude, corruptie en andere criminaliteit. Redacteur Tom Dohleonderzocht die schimmige markt.

  • (00:52) Dreigende handelsoorlog EU en China

    Maanden geleden waarschuwde Von Der Leyen al, en nu lijkt 'een handelsoorlog met China onvermijdelijk', volgens vertrekkend buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell. Dit komt nadat de EU importheffingen instelde op Chinese elektrische auto's. Vandaag wordt bekend dat ook Canada hoge importheffingen invoert op Chinese auto's. Is een handelsoorlog met China nog wel te vermijden – en als het zo ver komt, is de EU daar dan klaar voor? Daarover vanuit Brussel correspondent Alexander Bakker, en vanuit China sinoloog en journalist Garrie van Pinxteren. 

    (17:08) Uitgelicht: 'Irak wil kindhuwelijken legaliseren'

    Een controversieel wetsvoorstel in Irak dreigt de rechten van vrouwen en minderjarige meisjes af te schaffen. Redacteur Abdou Bouzerda sprak met betrokken Irakezen.  

    Presentatie: Tim de Wit.

  • In Georgië belooft de regeringspartij de liberale oppositie in het land af te schaffen als ze de verkiezingen winnen over twee maanden. Daarmee zou Georgië, officieel ook EU-kandidaat-lidstaat, verder afglijden richting een autocratie. Progressieve politici vrezen voor hun toekomst in het Kaukasische land. Correspondent Jarron Kamphorst is te gast.

    (08:51) Inval in Koersk remt Russische opmars in Donbas niet af
    Afgelopen weekend vierde Oekraïne de eigen onafhankelijkheidsdag. In Kharkiv gingen de mensen de straat op om feest te vieren, om vandaag wakker te worden met een enorme Russische luchtaanval. Drones en raketten troffen daarnaast steden als Mykolajiv, Sumy en ook hoofdstad Kyiv. Na alle euforie van de brutale inval bij Koersk lijkt de Russiche opmars in de Donbas nog geenszins aan momentum te verliezen. In Bureau Buitenland verslaggever Michiel Driebergen en VRT-correspondent Jens Franssen.

    Presentatie: Sophie Derkzen.