Episoder
-
ליאת מנדל היא מתרגלת חוקרת מורה ומטפלת ביוגה. מנהלת קבוצת פייסבוק ״אננדה - מחשבות מעשיות על יוגה״. התכתבנו במשך תקופה על השדה החווייתי וההתנסותי של ״אמונה״, ומתוך ההתכתבות הזו גזרנו כמה נקודות מנחות לדיון. למה אמונה מעניינת דווקא עכשיו? שני חילונים? ומה יש לנו לומר בנושא במתוך טיפול ויוגה? -אתם מוזמנים להעשיר את השיחה בהערות ואסוציאציות.
-
Manglende episoder?
-
לקראת קבוצת כתיבה וקריאה למטפלים העוסקת בספרו של ווקר
Complex PTSD: From Surviving to Thriving / Pete Walker,
אור נתנאלי (פסיכולוג קליני) ואמיר עצמון (מטפל בדרמה ומתרגם ספרות פסיכואנליטית) משוחחים ומציגים מודל ייחודי שעולה מתוך ספרו להבנה של פוסט טראומה מורכבת והחלמה ממנה.
בין הנושאים שנידונו: מה המקור לפוסט טראומה מורכבת, כיצד ניתן להמשיג ולהבין את הסימפטומים הנפוצים בהפרעה, ההיבטים המקוריים ויוצאי הדופן בהמשגה של ווקר והחיבור האישי שלנו לספר.
לפרטים נוספים ולהרשמה לסדנת מטפלים שתתחיל ב8.11.22, ניתן לפנות אלינו.
ניתן למצוא גרסה של הספר באנגלית, וגם באודיו. -
ד״ר תמי רובל-ליפשיץ וד״ר יעל בן-דוד הן פסיכולוגיות, חוקרות, ויועצות ארגוניות, שהקימו יחד את חברת הייעוץ הארגוני והמחקר ״אביגיל״. יעל חברת סגל בתוכנית להתנהגות ופיתוח ארגונים באוניברסיטת רייכמן, ותמי היא חברת סגל במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, וראש התוכנית לתואר שני בלימודי הארגון. הן עובדות עם ארגונים עסקיים, ממשלתיים, וחברתיים, ומתמחות בין היתר ביצירת שותפויות אסטרטגיות. הזמנתי אותן לספר לי על היבטים של שותפות ואמון ביחסי עבודה בארגונים וביזמות, על החשיבות של בניית אמון והדרך לכך, ועל האפשרות לגשר על הבדלים בין שותפים ליצירת טרנספורמציות חיוביות של מצבים קונפליקטואליים. נדמה לי שזה היה תרגום שפות חשוב מאוד, שיצלצל היטב למי שהתפיסה שלו בנושא היא יותר תחרותית, וגם למי שהתפיסה שלו היא יותר שיתופית. אתם מוזמנים לקרוא עוד על תמי ויעל באתר שלהן, ולצפות לפודקסט שלהן שיעלה לאוויר בקרוב.
https://www.abigailconsultants.com
https://www.facebook.com/abigail.consultans/ -
ד״ר אריאלה עילם היא פסיכולוגית שיקומית מומחית, העוסקת באבחון של אוטיזם אצל ילדים ומבוגרים, מדריכה צוות טיפולי בגני תקשורת, ומרצה באוניברסיטת בר אילן. הזמנתי אותה להסביר את היסודות של אבחון אוטיזם, ולאחר מכן לדייק את ההבדל בין אוטיזם פרופר לבין חוויות דומות. אתם מוזמנים לכתוב הערות ושאלות שאוכל לחקור בפרקים הבאים.
-
אדם הוא פסיכולוג קליני מומחה, המטפל בגישת דיאלוג פתוח במטופלים פסיכוטיים, ופעיל להעלאת מודעות למשבר האקלים. הזמנתי אותו לספר על הקשר בין ההבנה שלו לגבי פסיכוזה לבין הבנה שלו לגבי משבר האקלים. לדעתי השיחה יכולה לתרום למי שמתעניין בכל אחד מהנושאים הללו. אתם מוזמנים להעיר הערות ולשאול שאלות, בתקווה שנערוך שיחת המשך.
-
מידד כהן הוא פסיכולוג חינוכי מדריך. הזמנתי אותו להציג את ההבנה שלו לגבי הכתיבה והחשיבה של הפסיכולוג וההוגה הציבורי הקנדי, ג׳ורדן פיטרסון. התרשמתי מאוד מהיקף הידיעה של מידד לגבי כתבי פיטרסון, והרגשתי שהוא מבהיר מאוד את החשיבה של פיטרסון, ואת השימושיות שלה בהקשר הטיפולי. פיטרסון מנגיש ומסביר פסיכולוגיית קונפליקט מורכבת עבור השיח הציבורי העדכני, ולכן ראוי בעיניי להכירו. ובכל זאת, פיטרסון הוא דמות בעייתית, ומבוקר מכיוונים רבים על עמדות אנטי טרנסיות, אנטי פמיניסטיות ואנטי פרוגרסיביות. ניסינו להציג את הביקורת החברתית כלפיו בנושאים הללו, ולהבהיר כיצד ההיבטים הפוליטיים-שמרניים של חשיבתו משפיעים על ההיבטים הפסיכולוגיים.
-
ד״ר דני דרבי הוא פסיכולוג קליני מדריך, ראש מכון קוגנטיקה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, חבר הוועד המנהל של האגודה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, מחבר ספר על טיפול בתסמונות פוסט טראומטיות בעזרת עיבוד קוגניטיבי יחד עם פרופ׳ פטרישה ריסיק (2012), וחוקר עם פרופ׳ גיא דורון הפרעות אובססיביות קומפולסיביות המופיעות בהקשר של מערכות יחסים רומנטיות. זה בקצרה!
הזמנתי אותו לשוחח איתי על ספקות טורדניים בהקשר של מערכות יחסים זוגיות, להציג את התופעה, ואת דרך הטיפול שהוא מגבש לה. נדמה לי שאנחנו חיים בחברה מאותגרת-אינטימיות, שבה אופטימיזציה צרכנית מקשה עלינו להיות שלמים ובמגע רגשי עם הפרטנרים הזוגיים שלנו, ושהמיקוד של דני בנושא הזה יכול לסייע, גם למי שלא סובל מהנושא הזה, להבין מהי הדינמיקה הבעייתית כאן.
אני מקווה לערוך עוד שיחות כאלו בעתיד. אתם מוזמנים להעלות שאלות והערות כדי לעזור לי בהמשך.
הנה עוד על הניסיון של דני:
https://www.cognetica.co.il/team/doctor-danny-derby/
והנה דברים שדני דיבר עליהם:
https://rocd.net
CPT, ROCD, CBT -
אורי פריד הוא עובד סוציאלי שעובד עם גברים שעברו פגיעה מינית בילדות, ודוקטורנט החוקר את תסביך אדיפוס, במסגרת של מסלול הדוקטורט הבין-תחומי בפסיכואנליזה בחוג לייעוץ והתפתחות האדם, באוניברסיטת חיפה. הוקסמתי מכתיבתו הנבונה והרגישה כבר זמן רב, לפעמים בנושא גבריות, לפעמים בהתבוננות על שירה/מסורת יהודית/טלוויזיה, ורציתי לקלוט קצת מזה. קיבלתי את מה שרציתי, פנים אל פנים. אתם מוזמנים להגביר לנו (מושג חדש, כשאת.ה מרים ומוסיף למישהו באופן כה גברי, הרי שאתה מגביר).
-
גיא בא לשוחח איתי כדי להעביר מסר על התמודדות עם התמכרות דרך פנייה לתמיכה. הוא עשה זאת בדרך הכי ברורה וישירה שאפשר - בכנות אישית. הפרק הזה מרכזי בסדרת פרקים העוסקים בהתמכרויות משום שהציר בין ניתוק וחיבור, בין הכחשה והתמודדות, בין בושה לקבלה - הוא בלב העניין. תודה!
-
אפרת היא פסיכולוגית קלינית המטפלת באנשים שעברו התעללות בתוך מערכות יחסים. תכננו לדבר על שימוש בסמים בהקשרים של פסיכופתיה. אבל השיחה בינינו רק התחילה, והייתי צריך לשאול הרבה שאלות על פסיכופתיה נורמטיבית טרם שיכולנו להגיע לדבר על פסיכופתיה פרופר ועל ההקשר של התמכרויות. אז יהיו לנו עוד שיחות. בינתיים אתם מוזמנים לכתוב בהערות מה חשבתם כדי לעזור לנו להתמקד להמשך.
-
לחשוב/לגעת/לגלם - סמינר קריאה לפסיכותרפיסטים
סמינר הקריאה יעסוק בתיאוריה קלינית. תיאוריה קלינית היא רישיון שהפסיכותרפיסט לוקח לעצמו להפוך ספרי קודש המתקטננים בהבדלים דקים כבחשיבות עליונה, לעיסת נייר גסה שלא מבחינה באמצעים המספקים לו תקווה, נחמה, מפלט, וגם דרך. אלו הם טקסטים המשמשים כאובייקטים מופנמים, העוזרים לנו להתמודד עם הבעיות, לדעת מהי דרך הישר, ולמצוא השראה.
כשחשבתי מהם הטקסטים שאני נושא קרוב אל ליבי בעבודתי הקלינית, מצאתי די מהר חלוקה לשלוש קטגוריות ברורות. טקסטים שעוזרים לי לחשוב כשאני מבולבל, כאלה שעוזרים לי להתקרב כשאני מרוחק, וכאלה שעוזרים לי לשמור על שפיות כשאני מזדהה מדי. לכן הסמינר נקרא: לחשוב, לגעת ולגלם.
כדי לחשוב, נשתמש בטקסטים על התקפת החשיבה של המטפל על ידי התלות של המטופל, שאינו יכול לשאת בנפרדות האינטרסובייקטיבית, ומנסה לבטלה באמצעות הזדהות השלכתית ובריתות אנטי טיפוליות סמויות עם המטפל.
כדי לגעת, נתבונן בהפרעות של כוזבות, ובכאב הנפשי שהן חוסמות. נרקיסיזם, היסטריה ופרוורסיה יתוארו כקושי להגיע למקום חי ומיידי יותר בעולם הפנימי והבינאישי.
כדי לגלם בהעברה את הדרמות של העולם הפנימי של המטופל מבלי לאבד את עצמנו, נלמד על תפקידים שונים שאנחנו מקבלים כמטפלים בחיינו ובעבודתנו, וכיצד ניתן לקחת עליהם בעלות מבלי להישחק או להשתמש בהם לרעה.
נדרשת מחוייבות להגיע ברצף למפגשים. אבקש מכל משתתף בקבוצה להתנדב להציג פעם אחת בקצרה מקרה טיפולי רלבנטי למאמר שנקרא במפגש, לפי תיאום מראש איתי לגבי התאמת המקרה למאמרים שנקרא. בערב לפני כל מפגש אבקש לשלוח לי במייל רפלקציה קצרה עם הרהור/תובנה/שאלה שהטקסט העלה בכם.
הטקסטים:
לחשוב:
התקפות על חיבורים /ביון
אקט החופש / סימינגטון
משולשות / בריטון
לגעת:
תגובה שלילית לטיפול/ריביר (באנגלית)
המטופל שקשה להגיע אליו/ ג'וזף
טינה וההיסטרי/חאן
רצון וכוח בפרוורסיות/חאן
לגלם:
אהבת העברה/פרויד
כתמים על היבשת האפלה/ שסגה סמירז'ל
האם המתה /גרין
בלבול השפות/פרנצי
הזדהות עם התוקפן/גורביץ' -
חני בירן היא פסיכולוגית קלינית מדריכה, פסיכואנליטיקאית מנחה החברה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, ואנליטקאית קבוצתית החברה במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית. בנוסף היא מנחה מפגשים של חלימה חברתית בקרב אנשי טיפול, קבוצות בקונפליקט, ובקהילות שונות בארץ. מתוך היכרותנו עניין אותי לשאול אותה שלוש שאלות עדכניות: 1) כיצד היא מבינה את המצב החברתי היום, 2) מהו הלא מודע החברתי בעיניה, ו-3) מה הערך של חלימה חברתית בעיניה. לדעתי מה שיצא מהשיחה ביננו מעניין מאוד. אתם מוזמנים לכתוב הערות ושאלות, ולהצטרף למפגש פתוח של חלימה חברתית שייערך בקרוב.
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ -
ד"ר עמוס עברי הוא רופא המתמחה בפסיכיאטריה. פניתי אליו כי התרשמתי שיש לו דרך מאוד נוחה ואנושית עם אנשים שנמצאים במצבי קיצון מנטליים כמו שבר פסיכוטי, וגם כי התעניינתי בחשיבה שלו על שימוש בחומרים פסיכדליים בטיפול פסיכיאטרי. שאלתי אותו: 1) איך הוא מפעיל שיפוט פסיכיאטרי תקין בתקופת הקורונה, כשהכל לא רגיל, ו2) איך לדעתו דווקא ההפלגה למחוזות הפנטזיה, אם בהזייה באמצעות חומרים (או באמצעות הקשבה לחלומות), יכולה להיות חלק מהשגת האוריינטציה הנחוצה לנו במציאות המוזרה גם ככה.
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ -
אמיר עצמון הוא מתרגם ספרות פסכואנליטית, מלמד אימפרוביזציה, ומטפל בדרמה. שאלתי אותו כיצד "עוברים מסך" בזום, כלומר איך מאפשרים לאישיות והרגשות לעבור לייצוג דו מימדי מרחוק, וביקשתי ממנו לספר על מאמר שפרסם על פסיכודרמה דרך ווידאו. זה אולי לא ברור למה אני שואל אותו כל הזמן מה מעניין במה שהוא אומר, ההנחה שלי היא שלאמיר יש ידע רב מאוד מאוד, ושאם הוא בחר להתמקד במשהו כנראה שיש משהו מאוד מיוחד בבחירה שלו.
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ -
חיים עומר, פרופ' בדימוס מאוניברסיטת תל אביב, מפתח גישת "הסמכות החדשה" - גישה להדרכת הורים וחינוך שמבוססת על עקרונות של "התנגדות בלתי אלימה" מהצד של הסמכות. שוחחנו על כמה שאלות שלהן הוא הכתובת בראש שלי.
האתר של חיים:
https://www.haimomer-nvr.com/nvr-approach-heb
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ -
ליאת מנדל היא מורה ליוגה ולמדיטציה, ומלווה תהליכי ריפוי של אנשים באמצעות באמצעות הכלים של היוגה. שוחחנו על האופן בו ניתן לעבוד עם הגוף במפגש דרך הווידאו, ועל העבודה התודעתית שהיא עושה בעת הזו. אני בעיקר שמתי לב לקצב בו נשמנו, דיברנו וחשבנו.
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ -
ירון פישמן הוא סולן חבורת אטומיק. שוחחנו על תהליך ההתמקצעות של אמן בעבודתו, ואחר כך ניסינו לעברת שיר ששנינו אוהבים. בדרך שיבצתי שלושה שירים.
ראיונות ביוטיוב:
https://www.youtube.com/channel/UCuAtsGzrtV6FaVDkw2i_tOg
בלוג:
http://orspsychoblog.blogspot.com/
אתר הבית שלי:
https://www.ornetanely.com/ - Vis mere