Episoder
-
Μάρτιος 1987, Μαγούλα Αμαλιάδας. Δύο άνδρες χτυπούν την πόρτα στο σπίτι του 77χρονου συνταξιούχου αυτοκινητιστή Παντελή Πεντάζου. «Ποιος είναι;» ρωτάει εκείνος. «Είμαι ο Νίκος ο Πέππας. Με θυμάστε; Μένατε πριν από χρόνια δίπλα στο σπίτι της αδελφής μου στην Αθήνα. Σας στέλνει γλυκά η γυναίκα μου», του λέει. «Τι θέλεις;», ρωτάει πάλι ο Πεντάζος. «Ήρθα με τον δικηγόρο μου για να αγοράσω ένα οικόπεδο στην Κουρούτα και είπα να περάσω να σας δω».
Ο συνταξιούχος ανοίγει διστακτικά την πόρτα. Δίπλα του στέκεται η 79χρονη σύζυγός του, Διονυσία. Οι δύο άνδρες μπαίνουν στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού και αρχίζουν την κουβέντα. Ο Πέππας κρατάει τα γλυκά, αλλά δεν είναι σπιτικά. Το κουτί γράφει πάνω το όνομα ενός ζαχαροπλαστείου της Αμαλιάδας!
Ο δικηγόρος που ενδιαφέρεται για το κτήμα, παίρνει στα χέρια του ένα κουζινομάχαιρο και αρχίζει να το περιεργάζεται. Συζητάει με τον Πεντάζο και την γυναίκα του διάφορα πράγματα, αλλά η κουβέντα καταλήγει συνεχώς στην οικονομική τους κατάσταση. Μαθαίνει ότι είχαν πουλήσει πρόσφατα ένα διαμέρισμα και την άδεια ενός ταξί και είχαν εισπράξει 10 εκατομμύρια δραχμές, που είχαν καταθέσει στην τράπεζα.
O Παντελής Πεντάζος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Γιατί τον ρωτούν συνέχεια για τα οικονομικά του; Ασυναίσθητα ψάχνει κάτι να αμυνθεί. Όμως, η αποστολή «κατόπτευσης» έχει ολοκληρωθεί. Οι δύο άνδρες χαιρετούν ευγενικά και φεύγουν.
Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
Στο podcast μιλά ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαρνέλλος που είχε καλύψει το πρωτοφανές αστυνομικό θρίλερ για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ο Διονύσης Χιόνης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, εισηγητής, συγγραφέας και εκπαιδευτής e-learning στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, ο οποίος θυμάται πώς αντέδρασε η ελληνική κοινωνία του 1987, όταν μαθεύτηκαν τα εγκλήματα. Επίσης, ακούγονται το ζεύγος Πεντάζου, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τα «νύχια» της σπείρας, ο Βασίλης Πλατανιώτης ο οποίος επέμενε ότι αυτός ήταν που ξεσκέπασε τη δράση της αδίστακτης συμμορίας αλλά και οι δικηγόροι του Χρήστου Παπαδόπουλου, Μάριος Βεναρδής και Περικλής Σταυριανάκης.
-
Πρόκειται για την τραγική ιστορία των τριών φίλων, που συναντήθηκαν εκείνο το χάραμα για να δοκιμάσουν έναν κυνηγετικό σκύλο, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους. Οι οικογένειές τους ειδοποίησαν το μεσημέρι την Αστυνομία και το μυαλό όλων στην Ασφάλεια Λαμίας πήγε στα τρία τηλεφωνήματα που είχε κάνει ένας άγνωστος, λέγοντας ότι η οργάνωση 17 Νοέμβρη θα απαγάγει τέσσερα άτομα, για να τα ανταλλάξει με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και το Σάββα Ξηρό. Τα ερωτήματα, πολλά. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι οι αστυνομικοί έπρεπε να κινηθούν γρήγορα, καθώς όλα έδειχναν οργανωμένο σχέδιο, είτε είχε βάση το σενάριο της τρομοκρατίας είτε όχι.
Στο podcast μιλά ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης, ανταποκριτής, τότε, του Mega και της εφημερίδας «Τα Νέα» στη Στερεά Ελλάδα, που θυμάται πώς εξελίχθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας. Ακούγονται επίσης, ένας εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής αλλά και ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης, Δημήτρης Κρούπης.
-
Manglende episoder?
-
Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια γυναικοκτονία που πάγωσε, με την αγριότητά της, όχι μόνο την Ξάνθη, αλλά όλη την Ελλάδα, τα Χριστούγεννα του 2012.
Η 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου, που έμενε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη και είχε πάει στην Ξάνθη για να περάσει εκείνες τις γιορτινές μέρες με την οικογένειά της, έφυγε με βασανιστικό τρόπο από τα χέρια του βιαστή της, ο οποίος, αφού ικανοποίησε τα κτηνώδη ένστικτά του, την περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε ζωντανή. Περισσότεροι από δέκα υπόπτους πέρασαν, τις επόμενες ώρες, το κατώφλι της Ασφάλειας Ξάνθης. Και όσο αφήνονταν ένας - ένας ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυπταν επιβαρυντικά στοιχεία, ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τον αδίστακτο βιαστή και δολοφόνο…
Στο podcast μιλά ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Χρήστος Στεφανής, που είχε καλύψει το έγκλημα και θυμάται πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία και η Τέσσα Χριστοδούλου, κλινική ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην νευροψυχολογία, την δικαστική ψυχολογία και την εγκληματολογία η οποία προσπαθεί να μπει στο μυαλό του δράστη.
Ακούγονται επίσης, ο αδελφός της Ζωής Δαλακλίδου όταν μίλησε συντετριμμένος στα τοπικά μέσα της Θράκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξιχνίαση της υπόθεσης, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Παναγιώτα Σαλβαρίδου και ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Περβανίδης.
-
Στα 73 της χρόνια, η Μοσχούλα, γόνος γνωστής οικογένειας της Αθήνας, με μεγάλη περιουσία, δεν κατάφερε να αντισταθεί στη μανία του δολοφόνου της, που της τσάκισε το κεφάλι πιθανόν με ρόπαλο και την αποτελείωσε χτυπώντας την στο δάπεδο. Η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έξω το διαμέρισμα της γυναίκας, στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Απόλλωνος, παρέπεμπε σε ληστεία μετά φόνου. Γρήγορα, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν...
Οι συγγενείς της πλούσιας Πλακιώτισσας απόρησαν εκείνο το κυριακάτικο πρωινό, που δεν την είδαν στο μνημόσυνο της αγαπημένης της οικιακής βοηθού, που είχε φύγει από τη ζωή 40 ημέρες πριν. Ό,τι δουλειά και να είχε, δεν ήταν δυνατόν να λείψει ή τουλάχιστον θα ειδοποιούσε. Με την ολοκλήρωση του μυστηρίου, η κόρη της, Ελπίδα, έφυγε ανήσυχη για το σπίτι της, στην οδό Απόλλωνος, μαζί με τον γιο της. Τους ακολούθησαν ο αδελφός της μητέρας της με την σύζυγό του. Λίγο αργότερα ανέβηκαν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, το μοναδικό της πολυκατοικίας, στην οποία στεγάζονταν κυρίως γραφεία και εμπορικές επιχειρήσεις. «Πάγωσαν» μόλις έφτασαν έξω από την πόρτα της. Η 73χρονη Μοσχούλα ήταν πεσμένη στο διάδρομο, μέσα σε λίμνη αίματος με εμφανή τραύματα στο κεφάλι. Κατέβηκαν αναστατωμένοι στο δρόμο και ειδοποίησαν την Αστυνομία.
Οι άνδρες της Αμέσου Δράσεως που έφτασαν πρώτοι απέκλεισαν το χώρο και μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν στην Πλάκα οι έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας για την πρώτη αυτοψία και εξερεύνηση για τον εντοπισμό τυχόν αξιοποιήσιμων στοιχείων. Η τσάντα της άτυχης γυναίκας βρισκόταν δίπλα στο άψυχο σώμα της, στο διάδρομο έξω από την πόρτα, όπως και τα κλειδιά του διαμερίσματος, που ήταν κλειδωμένο. Το σκηνικό μαρτυρούσε ότι ο δολοφόνος της επιτέθηκε την ώρα που πήγαινε να μπει, την αιφνιδίασε και την χτύπησε μέχρι θανάτου. Έφυγε χωρίς να ανοίξει το διαμέρισμα για να κλέψει. Τα πάντα μέσα ήταν τακτοποιημένα.
Στο podcast ακούγονται: η Αγγελική Καρδαρά, διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τακτική επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, που μιλά για τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος και προσπαθεί να μπει στο μυαλό των δραστών, ο δημοσιογράφος Μάνος Τσαγκαράκης, που θυμάται πώς οι έρευνες έφτασαν στην άκρη του νήματος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Γαλαμανώλης που είχε καλύψει την υπόθεση.
-
Ήταν μια από τις σκληρότερες δολοφονίες, ενδεικτική των αλλαγών που άρχισε να λαμβάνει η μορφή της εγκληματικότητας στη χώρα μας, στην ανατολή της νέας χιλιετίας. Ένα έγκλημα για το τίποτα, που «πάγωσε» την κοινή γνώμη για την αγριότητα, αλλά και τον κυνισμό του δράστη, που δεν δίστασε να βγάλει όπλο και να σκοτώσει, για να αρπάξει το αυτοκίνητο του θύματός του.
Όπως κάθε πρωί, ο 52χρονος Γιάννης Σκολαρίκος, διευθυντής του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, ξεκίνησε με το τζιπ του από το σπίτι του στο Παγκράτι, για να πάει στη δουλειά του. Κατέβαινε την Ελευθερίου Βενιζέλου και λίγα μέτρα πριν από το φανάρι της Αχιλλέως, στο Παλαιό Φάληρο, σταμάτησε στο περίπτερο για να πάρει τσιγάρα, αφήνοντας τη μηχανή αναμμένη. Ξαφνικά ένας νεαρός, που στεκόταν απέναντι, στη στάση του λεωφορείου, έτρεξε και μπήκε στο αυτοκίνητο. Μόλις τον αντελήφθη ο 52χρονος άνδρας, έτρεξε και άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού. «Τι κάνεις εκεί ρε!», του φώναξε και προσπάθησε να τραβήξει τα κλειδιά από τη μίζα. Ο δράστης ήταν αποφασισμένος να αρπάξει το τζιπ. Έβγαλε όπλο και τον πυροβόλησε τέσσερις φορές, σχεδόν εξ επαφής, ενώ λίγα μέτρα μακριά δεκάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τη σκηνή αποσβολωμένοι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, ο 30άρης άνδρας, όπως θα τον περιγράψουν αργότερα, πάτησε γκάζι και τράπηκε σε φυγή. Ήταν 5Φεβρουαρίου 2001, λίγο πριν από τις 8 το πρωί.
Στο podcast μιλούν ο δρ. εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο οποίος σκιαγραφεί το προφίλ του ανθρώπου, που με τόση ευκολία τράβηξε όπλο και σκότωσε εν ψυχρώ, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος, που κάλυψε το έγκλημα για τον τηλεοπτικό σταθμό Star και ο δημοσιογράφος Αλέκος Βασιλόπουλος, συνεργάτης τότε της Αγγελικής Νικολούλη, που βοήθησε στην αποκάλυψη της αλήθειας.
-
Ο ιερέας, που καταγόταν από τη Φωκίδα και ήταν πατέρας τριών αγοριών, έτρεχε από χωριό σε χωριό για να μην μείνει κανένας πιστός παραπονεμένος, ενώ βοηθούσε όλο τον κόσμο, ακόμη και κάποιους πρώην φυλακισμένους, να μπουν στο δρόμο του Θεού. Ποιος είχε λόγο να τον σκοτώσει; Η σύζυγός του, ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου, καθώς είχε δει από μακριά τους δολοφόνους να απομακρύνονται με μια μοτοσικλέτα, είχε υποστεί σοκ. Επρόκειτο για αδίστακτους ληστές, που τον σκότωσαν μέρα – μεσημέρι για να αρπάξουν τα χρήματα που μόλις είχαν βγάλει από την τράπεζα ή κάποιο άλλο κίνητρο κρυβόταν πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία;
Η γυναίκα που έκανε σήμα με τα χέρια στους διερχόμενους οδηγούς στο δρόμο Πύργου – Κυπαρισσίας, να σταματήσουν για να την βοηθήσουν, φαινόταν απελπισμένη. Δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει, δείχνοντας ένα αυτοκίνητο κάτω από τα δέντρα στην εσοχή του δρόμου, κοντά στη διασταύρωση για τους Κρουνούς Ηλείας. Όπως είπε στον ταξιτζή που σταμάτησε πρώτος, λίγα λεπτά νωρίτερα δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ιερέα σύζυγό της για να τον ληστέψουν και τράπηκαν σε φυγή με μια μοτοσικλέτα. Ο παπα-Θανάσης Αυγερόπουλος ήταν πεσμένος μπρούμυτα κοντά στο γκρι Fiat Punto του ζευγαριού και γύρω από το άψυχο σώμα του είχε αρχίσει να σχηματίζεται μια μικρή λίμνη αίματος.
Στο podcast μιλούν: η δημοσιογράφος Ελίζα Καλλίτση, που κάλυψε την υπόθεση για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και ο Πατρινός δημοσιογράφος Χρήστος Στρατουλάκος που θυμάται πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία όταν η υπόθεση εξιχνιάστηκε.
-
Το θρίλερ της εξαφάνισης του Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, το Νοέμβριο του 1997, δεν έβρισκε λύση επί πεντέμισι μήνες. Το ζευγάρι είχε χαθεί από προσώπου γης, αλλά τα στοιχεία στο αυτοκίνητο του 45χρονου επιχειρηματία, που είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο στην Κηφισιά, «μιλούσαν» για έγκλημα. Η διάρρηξη στο σπίτι του, απ’ όπου είχαν κλαπεί μετοχές και επιταγές που εξαργυρώνονταν η μία μετά την άλλη, αλλά και οι κινήσεις των πιστωτικών του καρτών, οδηγούσαν και στο κίνητρο, που δεν ήταν άλλο από την περιουσία του. Τι είχε συμβεί;
Στο podcast μιλά ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Λέκκος, συνεργάτης τότε της Αγγελικής Νικολούλη, ο οποίος θυμάται εκείνο το βράδυ και τις αλλεπάλληλες εκπομπές που είχε αφιερώσει στη σκοτεινή αυτή υπόθεση, ο δημοσιογράφος Μάνος Τσαγκαρακης, που είχε καλύψει την υπόθεση για το Mega, και θυμάται πώς οι έρευνες της Ασφάλειας ξετύλιξαν σιγά – σιγά το κουβάρι των αποκαλύψεων και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κούσουλας, που είχε καλύψει τη δίκη για την εφημερίδα «Απογευματινή», ο οποίος θυμάται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της δίκης.
-
Για την υπόθεση Κοεμτζή, γνωστή σε όλους πλέον, πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Άλλα σωστά, κι άλλα λάθος. Μην ξεχνάμε ότι το πρωτοφανές μακελειό έγινε μέσα στη χούντα και ο πρωταγωνιστής δεν έκρυψε ποτέ τις αριστερές του καταβολές και το μίσος του για την Αστυνομία.
Εάν γινόταν στις μέρες μας, ίσως να μην είχε πάρει τις ίδιες διαστάσεις. Ερμηνεύθηκε, όμως, ως υπεράσπιση της τιμής ενός ολόκληρου λαού, που ανέπνεε δύσκολα κάτω από την αστυνομοκρατία της χούντας. Ο Νίκος Τσέφλιος παραθέτει τα γεγονότα, όχι μόνο όπως αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες της εποχής, αλλά και όπως τα έγραψε ο ίδιος ο Νίκος Κοεμτζής στην αυτοβιογραφία του.
Στο podcast μιλούν για τον Νίκο Κοεμτζή: ο Πάνος Σόμπολος, έτσι όπως τον γνώρισε καλύπτοντας το ρεπορτάζ και ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου, ο οποίος θυμάται τη συνέντευξη που του είχε πάρει, τη σχέση που ανέπτυξε μαζί του αλλά και τη μέρα που αποφυλακίστηκε.
-
Οι σειρήνες που ούρλιαζαν και οι φάροι των περιπολικών που έκαναν τη νύχτα μέρα, αναστάτωσαν το κέντρο της Αθήνας. Οι αλλεπάλληλες ένοπλες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών είχαν δημιουργήσει σκηνικό τρόμου και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον άγνωστο οπλοφόρο, που σκορπούσε το θάνατο και τον πανικό, χωρίς προφανή λόγο στις γειτονιές των μεταναστών.
Ο Νίκος Τσέφλιος αφηγείται το πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα, με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη και η κοινωνία ολόκληρη, το φθινόπωρο του 1999.
Στο podcast μιλούν: η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έμμα Παπαεμμανουήλ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Κώστας Κυριακόπουλος, ο δημοσιογράφος Τάκης Τερζής που είχε καλύψει την υπόθεση για την εφημερίδα «Έθνος» και ο δρ. εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου ο οποίος είχε γράψει για τον Παντελή Καζάκο στο βιβλίο του «Ανθρωποκτόνοι κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή».
-
Ξημέρωνε 10 Μαίου 2011. Τα πρώτα δρομολόγια των λεωφορείων σηματοδοτούσαν την αρχή μιας νέας μέρας, όμως στο κέντρο της Αθήνας η κίνηση ήταν ακόμη αραιή. Και ξαφνικά σειρήνες περιπολικών τάραξαν τον ύπνο των κατοίκων της οδού Ηπείρου. Ένας άνδρας γύρω στα 45 είχε βρεθεί νεκρός, πεσμένος στο δρόμο και δίπλα του είχε αρχίσει να σχηματίζεται μια μικρή λίμνη αίματος.
Οι αστυνομικοί της Αμέσου Δράσεως που έφτασαν πρώτοι, κράτησαν το χώρο ανέπαφο και άρχισαν να ψάχνουν για αξιοποιήσιμα στοιχεία και κυρίως για μαρτυρίες. Όμως κανείς δεν είχε δει τίποτα. Είμαι ο Νίκος Τσέφλιος και θα σας αφηγηθώ την τραγική ιστορία του 44χρονου Μανόλη Καντάρη, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ εκείνο το ανοιξιάτικο πρωινό, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.
Στο podcast μιλούν ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Πάνου, που είχε καλύψει βήμα προς βήμα τις έρευνες της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος θυμάται πώς εξιχνιάστηκε το έγκλημα και η δημοσιογράφος Λία Κοντοπούλου που είχε παρακολουθήσει τη δίκη, για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
-
Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και επαγγελματία φυσικοθεραπευτή. Τα Σαββατοκύριακα μεταμορφωνόταν σε έναν βίαιο και αδίστακτο βιαστή και δολοφόνο, που σκόρπιζε τον τρόμο στην παραλιακή λεωφόρο και αργότερα στα βόρεια προάστια. Θύματά του ήταν σεξεργάτριες που «ψάρευε» από τις γνωστές πιάτσες, αλλά και γυναίκες που επιβίβαζε δια της βίας στο αυτοκίνητό του. Τις οδηγούσε σε ερημικές περιοχές, τύλιγε ένα σκοινί γύρω από το λαιμό τους, το έσφιγγε μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους και τις βίαζε. Δύο νεαρές ξεψύχησαν στα χέρια του και άλλες 14 έζησαν εφιαλτικές στιγμές.
Στο podcast μιλούν: ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μαρκουλής, που είχε καλύψει την υπόθεση, ο οποίος θυμάται πώς η Ασφάλεια Προαστίων κατάφερε να συλλάβει το δράκο μετά από πάρα πολλά καρτέρια, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου που πήρε συνέντευξη από τον ίδιο τον «δράκο», τον Σπύρο Μπέσκο για την εφημερίδα «Τα Νέα» αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κούσουλας, που κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Απογευματινή».
-
Η είδηση της μυστηριώδους εξαφάνισης των δύο φίλων ταξίδεψε μέσα σε λίγες ώρες από την Καρδαμύλη σε όλη την Ελλάδα. Ο Κώστας Σγούρος, ένας 25χρονος personal trainer από την Καλαμάτα και ο αδερφικός του φίλος, ο 26χρονος δεκανέας Γιάννης Κομμάτης από τη Σάμο που έκανε διακοπές με τη φίλη του, άφησαν ξαφνικά την παρέα τους, μέσα στη νύχτα, για να πάνε σε μια δουλειά, όπως είπαν, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Έπεσαν θύματα τροχαίου με το μοτοποδήλατό τους ή κάτι άλλο είχε συμβεί;
Στο podcast ακούγονται οι δημοσιογράφοι Ελίζα Καλλίτση που είχε καλύψει τη διπλή δολοφονία, ως απεσταλμένη του Mega και η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαστραντωνάκη που ήταν εκεί, για τον τηλεοπτικό σταθμό Star.
-
Ο Δημήτρης, ένας καλοβαλμένος άνδρας 61 χρόνων, που ζούσε στο Νέο Ηράκλειο, είχε δώδεκα μέρες να δώσει σημεία ζωής, όταν ο γιος του, με τον οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, αποφάσισε να δηλώσει την εξαφάνισή του στην Αστυνομία. Μετά το θάνατο της συζύγου του, ζούσε έντονα τη ζωή του και ο κύκλος των επαφών του ήταν μεγάλος. Οι αστυνομικοί κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών του, που, όπως είπαν, πάντα τους ειδοποιούσε όταν έλειπε για δουλειά στην επαρχία. Του είχε συμβεί κάτι κακό; Τον σκότωσαν για να τον ληστέψουν; Ή μήπως ο γιος του, που άργησε τόσες μέρες να κινητοποιήσει τις αρχές, ήξερε κάτι περισσότερο για την τύχη του;
Στο podcast μιλούν: ο δρ. εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου πουπεριγράφει τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος και αναλύει τις συνθήκες που εκείνη την εποχή «επέτρεπαν» τέτοια εγκλήματα και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπούσιος, που είχε καλύψει την υπόθεση για τον τηλεοπτικό σταθμό Star.
-
Πήγαιναν μέρες που η 35χρονη Παναγιώτα Μαζαράκη είχε να δώσει σημεία ζωής. Η ταλαντούχα πιανίστα είχε ένα καβγαδάκι με τον σύζυγό της, άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου τους και σηκώθηκε κι έφυγε, αφήνοντάς τον σύξυλο μπροστά στο φανάρι της οδού Καποδιστρίου στη Φιλοθέη. Φαινόταν ότι δεν ήταν ένα απλό γινάτι, ένα πείσμα. Μπορεί να είχε τσακωθεί με τον άντρα της, αλλά δεν θα εγκατέλειπε έτσι τα δύο παιδιά της. Κάτι σοβαρότερο της είχε συμβεί. Ο σύζυγος και η μητέρα της έκαναν δήλωση εξαφάνισης στην Αστυνομία και δεν σταμάτησαν να την αναζητούν, ακόμη και με τη βοήθεια ιδιωτικού ντετέκτιβ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οι κάτοικοι γύρω από το πάρκο Πικιώνη στη Φιλοθέη έβλεπαν κάθε απόγευμα το γείτονά τους, Γιάννη Κατσιλάμπρο, να βγάζει βόλτα τα δύο μικρά παιδιά του, εκείνες τις φθινοπωρινές μέρες. Ένιωθαν συμπάθεια για τον 36χρονο καθηγητή μουσικής, ο οποίος αναζητούσε απελπισμένα την σύζυγό του Παναγιώτα, που είχε να δώσει σημεία ζωής έξι ημέρες και προσπαθούσε να ξεχαστεί, αφιερώνοντας χρόνο στους καρπούς του έρωτά τους. Είχε ήδη πάει μαζί με την πεθερά του στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για να δηλώσει την εξαφάνισή της και δεν σταμάτησε να ρωτάει παντού, συγγενείς και φίλους μήπως την είχαν δει, περιμένοντας με αγωνία ένα καλό νέο. Τι είχε όμως συμβεί;
Στο podcast μιλά ο έμπειρος ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση καθώς ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε ότι ο σύζυγός της δεν ήταν αμέτοχος, ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουντούρης που είχε καλύψει το έγκλημα της Φιλοθέης για την εφημερίδα «Έθνος» καθώς και η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα, που είχε καλύψει τη δίκη για την ίδια εφημερίδα.
-
Οι πρώτες σφαίρες φέρνουν το άσβεστο πάθος για εκδίκηση. Τα μυαλά και οι καρδιές δεν ξεχνούν, η μνήμη δεν διαγράφει εικόνες, όσος καιρός κι αν περάσει. Και τότε πάνω από ολόκληρες περιοχές η βεντέτα απλώνει δίχτυ τρόμου, που διαιωνίζει το μίσος, ερημώνει χωριά και αναγκάζει ανθρώπους ακόμη και να μεταναστεύσουν. Μια Κρητική βεντέτα που άνοιξε το 1994 στα χωριά του Αποκόρωνα, στα Χανιά. O βιασμός και η δολοφονία μιας 53χρονης, μάνας τεσσάρων παιδιών, στο χωριό Πάτημα, κόντρα στους κανόνες του εθιμικού ποινικού δικαίου, που δεν βάζει ποτέ γυναίκες μπροστά στις κάννες των όπλων, αποτέλεσε τη σπίθα για τη φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Μπορεί να έχει περάσει καιρός από την τελευταία δολοφονία, αλλά ο φόβος δεν φεύγει από τον Αποκόρωνα. Kι ας μην έχουν μείνει πια αρκετοί, για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν.
Στο podcast μιλούν ο Κρητικός δημοσιογράφος Κώστας Βεζυράκης που έχει καλύψει όλα αυτά τα χρόνια τα εγκλήματα που ερήμωσαν την κοινότητα του Αποκόρωνα, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρυωτάκης, ανταποκριτής του Σκάϊ και του Alpha στο νησί, που θυμάται και περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν στα χωριά, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, από την ΕΡΤ Κρήτης, ο οποίος μιλά για τις βεντέτες καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Μανόλης Πατεράκης.
-
Τα ίχνη του Σταύρου Κωνσταντόπουλου χάθηκαν ένα πρωί στο Αιγάλεω, όταν πήγε στη μονοκατοικία που νοίκιαζε σε δύο αδέλφια, για να εισπράξει τα χρωστούμενα ενοίκια. Για σχεδόν ενάμιση χρόνο η υπόθεση αποτελούσε γρίφο για την Αστυνομία, που, αν και αναζήτησε μαρτυρίες και ερεύνησε το σπίτι επανειλημμένως, μαζί με τους δύο γιους του, δεν μπορούσε να βγάλει άκρη. Ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει ζωντανό τον συνταξιούχο ήταν ο νοικάρης του. Η απόδειξη εξόφλησης, που έφερε την υπογραφή του εξαφανισμένου άντρα τον έβγαζε από το κάδρο των υπόπτων. Ή μήπως όχι;
Ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
Στο podcast μιλά η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη που είχε καλύψει την υπόθεση για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ενώ ακούγονται και αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη.
-
Ο 45χρονος Γιώργος υποπτευόταν για πολλά χρόνια ότι ο οικογενειακός φίλος, που μπαινόβγαινε συχνά στο σπίτι του στον Κολωνό, δεν πήγαινε μόνο για να βοηθάει τα παιδιά του στο διάβασμα. Οι ψίθυροι που ξεκίνησε να ακούει δεξιά και αριστερά για την ιδιαίτερη σχέση του με την σύζυγό του, την Αθηνά, ήταν αυτοί που έριξαν λάδι στη φωτιά. Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια υπόθεση από το μακρινό 1975.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, του 2011, αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και της επιβολής αυστηρών ποινών στους δράστες. Τρεισήμισι δεκαετίες πίσω, στο 1975, όλες αυτές ήταν έννοιες άγνωστες. Οι γυναικοκτονίες βαφτίζονταν εγκλήματα τιμής και χαρακτηρίζονταν ως οικογενειακές υποθέσεις. Μια τέτοια υπόθεση γυναικοκτονίας είναι και αυτή του συγκεκριμένου επεισοδίου.
Ο απατημένος σύζυγος, ωστόσο, δεν αρκέστηκε στη δολοφονία της συζύγου του, αλλά σκότωσε και τον εραστή της. Επί δέκα χρόνια άκουγε μισόλογα και έκανε υπομονή, αλλά όταν ένα βράδυ τον βρήκε μέσα στο σπίτι του, στον Κολωνό, δεν δίστασε να τον εκτελέσει με τέσσερις σφαίρες. Η δικαιοσύνη, πάντως, ερμηνεύοντας τον ποινικό κώδικα της εποχής, του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά που πάλευε να κερδίσει στο ακροατήριο και τον τιμώρησε με πρόσκαιρη κάθειρξη και όχι ισόβια.
Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τον «όψιμο εκδικητή της τιμής του». Από την πλευρά της η Αγγελική Καρδαρά, διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος σκιαγραφεί το προφίλ του δράστη, προσπαθεί να μπει στο μυαλό του αλλά μιλά και για την ανύπαρκτη δημοσιογραφική δεοντολογία και τον τρόπο που κάλυπτε ο τύπος της εποχής ανάλογα εγκλήματα.
-
Η 52χρονη Αθανασία Αγγελινού, μία από τις τέσσερις γυναίκες που καταδικάστηκαν σε θάνατο για ποινικό αδίκημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, σκότωσε τον άντρα της, μέσα στο σπίτι τους, πολτοποιώντας του το κεφάλι με μια αξίνα, την ώρα που κοιμόταν. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι την απατούσε και της συμπεριφερόταν βάναυσα, αλλά η δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι τα κίνητρα της ήταν οικονομικά. Το θύμα, που ήταν ο δεύτερος σύζυγός της, είχε αποφασίσει να ακυρώσει την πράξη υιοθεσίας της κόρης της από τον πρώτο της γάμο και εκείνη τον έβγαλε απ’ τη μέση για να μη χάσει το παιδί της το μερίδιο από την κληρονομιά.
Στο podcast ακούγεται ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που τοποθετεί το έγκλημα στον χώρο και τον χρόνο, απαντά στο ερώτημα γιατί σκότωναν οι γυναίκες εκείνη την εποχή, σχολιάζει τον τρόπο που ο τύπος της εποχής προσέγγιζε ανάλογα εγκλήματα, αλλά και την ποινή του θανάτου, που καταργήθηκε ουσιαστικά το 1972 και τυπικά δια νόμου το 1993, όπως επίσης και ο «πατριάχης» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος έχει γράψει για την υπόθεση της Αθανασίας Αγγελινού στο βιβλίο του με τίτλο «Εγκλήματα γένους θηλυκού».
-
Ένα έγκλημα εν οίκω, με δράστη τον 40χρονο αγρότη Τάσο Τσιουχάρα και θύμα την κατά τρία χρόνια μικρότερη σύζυγό του. Η Ανθή Λινάρδου πλήρωσε με τη ζωή της την αντίληψη του άντρα – αφέντη, «ή εγώ ή κανείς». Όταν θέλησε να ρίξει τίτλους τέλους σ’ ένα γάμο που όχι μόνο δεν την γέμιζε, αλλά την πλήγωνε κιόλας, ο σύζυγός της την σκότωσε και την έθαψε στο χωράφι του, για να μην την βρουν ποτέ. Όμως, το στυγερό έγκλημα αποκαλύφθηκε και ο ίδιος κατέληξε στη φυλακή.
Στο podcast μιλούν: η κλινική ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην νευροψυχολογία, τη δικαστική ψυχολογία και την εγκληματολογία και πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έως το 2022, Τέσσα Χριστοδούλου, προσπαθεί να «μπει» στο μυαλό του συζυγοκτόνουμ, η δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Ασημίνα Μαγκόλα, που ανέλαβε την υπεράσπιση του δράστη, και προσπάθησε να αποδείξει ότι το έγκλημά του δεν ήταν προμελετημένο και ότι έγινε εν βρασμώ ψυχικής ορμής ενώ υπάρχει και ο αντίλογος, από την δικηγόρο της οικογένειας της Ανθής, Παρασκευή Σαββίδου η οποία διηγείται χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της δίκης.
-
Ένας αδίστακτος κακοποιός και το πληγωμένο γόητρο της Aστυνομίας, που ήθελε μια «ρεβάνς» με οποιοδήποτε τίμημα για την «ήττα» της στην πρώτη συνάντηση μαζί του, 18 ημέρες νωρίτερα στη Λυκόβρυση, αιματοκύλησαν εκείνο το βράδυ την οδό Nιόβης. Μια 25χρονη κοπέλα που έχασε άδικα τη ζωή της ενώ ονειρευόταν το γάμο της, ένας Ελληνορουμάνος δραπέτης που είχε την ίδια τύχη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και μια ιεραρχία τραυματισμένη εντός και εκτός εισαγωγικών, ήταν το αποτέλεσμα του θρίλερ που παίχτηκε σε ζωντανή σύνδεση στις 23 Σεπτεμβρίου 1998.
Στο podcast μιλούν: ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπακωνσταντίνου που έζησε από την πρώτη στιγμή το θρίλερ που μεταδιδόταν σε ζωντανή σύνδεση στα γραφεία και το κοντρόλ του Σκάι, ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαρνέλλος, που κάλυψε τα γεγονότα για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», και θυμάται τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας στην επιχείρηση της οδού Νιόβης, ο βετεράνος δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου, που ήταν από την πρώτη στιγμή στην οδό Νιόβης, για την εφημερίδα «Τα Νέα» και ο δημοσιογράφος Τάκης Τερζής, που κάλυψε τα γεγονότα για την εφημερίδα «Έθνος».
- Vis mere