Episoder

  • Er bestaan veel zorgen over het welzijn van jongeren. Sombere stemmingen en spanning onder jongeren zijn de laatste jaren toegenomen. Depressie bij jongeren komt veel voor en kent vele verschillende oorzaken. In deze aflevering van De Loopbaancoach neemt professor Bernet Elzinga van de Universiteit Leiden ons mee in deze verschillende oorzaken die kunnen leiden tot depressie en heeft zij een belangrijke ‘take-home message’ over de manier waarop wij jongeren met depressie het beste kunnen begeleiden.

    Elzinga deed jaren onderzoek naar intergenerationeel trauma. Hoe trauma’s generaties kunnen doorwerken, hoe de negatieve gevolgen van stress of trauma kunnen worden gereduceerd en welke rol de communicatie tussen ouders en kinderen hierin speelt. Met haar nieuwste onderzoeksprogramma richt zij zich op interventies voor ouders met jongeren met depressieve klachten.
    “De relatie tussen trauma en depressie is heel groot” aldus Elzinga. “Meer dan de helft van de mensen met episodes van depressie hebben in hun vroege jeugd te maken gehad met trauma.” Wat er nodig is in de context van de jongeren om met tegenslag om te gaan vormt de kern van het onderzoek. De rol die ouders hierin spelen staat centraal. “Het is niet zozeer wat een kind meemaakt, maar hoe ouders reageren.” Dit is een belangrijke eye-opener uit haar meest recente onderzoek. “We maken allemaal van alles mee, maar hoe je wordt opgevangen, of dat er juist kritiek op komt, zegt veel meer over hoe je kunt omgaan met tegenslag dan de gebeurtenis zelf.”
    Samen met haar collega’s, Carine Kielstra-van der Schalk, Marjanke Ruys-Zonnenberg en Romke van den Nouweland-van Baars bracht zij onlangs het boek Samen Sterk uit. Een boek over hoe je krachtig je kind kunt ondersteunen bij somberheid en depressie. Naast een vurig pleidooi voor het versterken van de autonomie en de grote oproep tot zelfzorg begint het ook hier allemaal met contact. Hoe deze connectie met jongeren met depressie te maken? En wat wij uit dit onderzoek nog meer kunnen leren voor de loopbaanbegeleiding van jong professionals of anderen met depressieve klachten? Je hoort het in deze aflevering van De Loopbaancoach. Meer weten over het boek Samen Sterk? Kijk op www.sterksamen.nl/boek
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge
    Montage: Wilma Kannegieter

  • Cultureel Burgerschap
    “Een cultureel inclusieve identiteit is een vaardigheid”

    “Burgers worden niet ‘geboren’, maar gemaakt; ze worden pas burger door hun actieve bijdrage aan de politieke, sociale en culturele gemeenschap,” betoogt Sharog Heshmat Manesh in zijn proefschrift ‘Balanceren tussen publiek en politiek’ dat in 2022 gepubliceerd werd. Een onderzoek naar de processen van burgerschapsvorming en hoe professionals in de cultureel ondernemende sector daaraan kunnen bijdragen. “Als je mensen in hun kracht wil zetten dan heb je het culturele kapitaal nodig, in elk cultureel kapitaal zit een kracht, dat is een onzichtbare kracht die zichtbaar gemaakt kan worden door de professional.”

    In deze aflevering van De Loopbaancoach neemt Sharog Heshmat Manesh ons mee in de gelaagdheid van identiteit. “Mensen met een migratie achtergrond hebben een gebroken identiteit.” Een individu is een constructie, de samenleving is een feit. De vraag is hoe ik mij, met mijn geschiedenis, kan verhouden tot de samenleving die een gegeven is. Dit vraagt om een tussenruimte. Een tussenruimte waarin het individu kan exploreren en voor zichzelf oplossingen of manieren kan ontwikkelen om zich te verhouden in het spanningsveld tussen de privé situatie en de samenleving. Onderwijs en ook loopbaanbegeleidingsgesprekken kunnen hierin een goede tussenruimte bieden om zo veilig te kunnen exploreren. Helaas weten docenten en loopbaanbegeleiders niet altijd hoe zij jongeren kunnen bijstaan binnen hun ontwikkeling van deze bi-culturele identiteit en cultureel burgerschap. Deze aflevering zet aan tot denken, om zo je eigen rol als loopbaancoach hierin te versterken en de kracht van ieder cultureel kapitaal zichtbaar te maken.

    Sharog Heshmat Manesh is cultuursocioloog en werkzaam als docent en onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam. Zijn werk en publicaties, geschreven en in film, gaan over de maatschappelijke positie van sociale groepen met een migratieachtergrond.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog | trainer |(Loopbaan) coach |interviewer
    Montage: Wilma Kannegieter

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • De Buitenpsychologen
    Therapie, coaching, begeleiding in een één op één gesprek is vaak binnen in een kamer met twee mensen op een stoel schuin naast elkaar. En hoe inspirerend het vak ook is, iedere dag zes tot acht gesprekken voeren is intensief en uitputtend. “Hoe hou ik dit vol? Kan dit niet anders?” GZ-psychologen Irina Poleacov en Christel Westgeest stelden zich deze vragen en gooiden in 2016 het roer om. Ze gingen naar buiten. Drie elementen zijn belangrijk in hun manier van behandelen: Het gesprek met alle kennis en instrumenten als professional, het lichaam en de natuur.
    In deze aflevering van De Loopbaancoach laten deze buitenpsychologen ons horen hoe je de werkwijze van binnen mee naar buiten kunt nemen. Ze vertellen over de kracht van wandelen en bewegen, en de kracht van de natuur.
    Het effect van bewegen. “Vastgelopen mensen, vastgelopen trajecten, vastgelopen emoties loop je echt letterlijk los”, aldus Poleacov. “Je brein heeft direct profijt van bewegen. Het helpt je om dingen beter te onthouden, er ontstaat meer verbinding, er is meer genieten. Bovendien versterkt het de therapeutische relatie." Westgeest vult aan: “Metaforisch samen het pad lopen.”
    De kracht van de natuur. “De natuur niet betrekken in onderwijs en in zorg is vooral een gemiste kans” zegt Westgeest. “Het eerste wat mensen zeggen als ze buiten in de natuur zijn is dat ze meer tot rust komen. De zintuigen openen zich. Bovendien zijn er in de natuur fractals, zichzelf herhalende patronen die ons rust geven, omdat we ze herkennen, instinctief. Wij zijn natuur. De natuur oordeelt niet, is compassievol, mensen voelen in de natuur dat ze OK zijn zoals ze zijn, dat ontspant.”
    Alle soorten werkvormen kun je mee naar buiten nemen, alle vormen van therapie zijn ook buiten uit te voeren van ACT tot EMDR. Hoe je dat doet en welke voorbereiding je moet treffen? Je hoort het in deze podcastaflevering. Meer weten over de buitenpsychologen? Luister de podcast en kijk op www.debuitenpsychologen.nl

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • De mens is fundamenteel relationeel. Wat betekent dat voor een professional die dagelijks met mensen werkt? Wat betekent het om mens te zijn in je professie? En welke professional hebben we nodig? In deze aflevering van De Loopbaancoach te gast Glenn Helberg, psychiater en gespecialiseerd in transculturele kinder- en jeugdpsychiatrie, verbonden aan het Expertisecentrum voor Transculturele Therapie (ETT), over zijn boek Als ik luister. Een boek met persoonlijke reflecties over de complexiteit en de diversiteit van ons bestaan.
    “Iedereen die met mensen omgaat – professioneel – moet weten dat de interactie op dat moment bepalend is voor wat er gaat gebeuren en niet welke rol je op dat moment speelt”, aldus Helberg. Of we nu psychiater zijn of (loopbaan)coach, docent, decaan, studiekeuzeadviseur of mentor, we moeten allemaal interactiespecialisten worden om ons bewust te zijn van de 100% verantwoordelijkheid die wij dragen voor onze 50% aandeel in de interactie.
    Vele thema’s uit zijn boek komen aan bod. We bespreken het Afrikaanse Ubuntu gedachtengoed: Ik ben omdat wij zijn. De medemenselijkheid vooraan in plaats van productie. We bespreken hoe de mens vaak bezien wordt vanuit allerlei concepten (intelligentie, man, vrouw, zwart, wit, ziek, gezond, immigrant), hoe we denken in structuren en in macht, maar als we gaan luisteren naar het referentiekader van de ander deze mens veel meer is dan de klacht of de vraag waarmee hij of zij bij je komt.
    Tot slot zoomen we in op de rol van emotie en het lichaam in de begeleiding. “Hoe we instaat zijn geweest om op een bepaald moment te zeggen dat het denken belangrijker is dan al datgene wat ons gemaakt heeft tot wat we zijn, dat we dat, het lichaam, gewoon uitsluiten, daar zit voor mij de ontmenselijking.” zegt Helberg. Als psychoanalyticus had Helberg geleerd klachten en problemen bij andere te duiden. Van Eugene Gendlin leerde hij het focussen. Gendlin zei: “leer met de mensen mee af te dalen in het lijf daar waar het kloppend is.” Daar waar het gekoppeld is aan de fysieke ervaring. Het focussen is niet meer weg te denken uit zijn interacties met cliënten, al heeft hij de route die Gendlin hem leerde naar het lichaam over de jaren versneld en verfijnd. Hoe je dat doet focussen? Welke vragen je stelt? En welke vaardigheden je daar als begeleider voor nodig hebt? Luister naar Glenn Helberg, om daarna alles weer te vergeten en zelf aan het leren te gaan. Veel luisterplezier.
    De loopbaancoach is De podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van de Leergang Loopbaancoaching (HvA). www.hva.nl/loopbaancoaching. We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.
    Presentatie: Japke Ebbinge
    Japke Ebbinge is sociaal psycholoog & loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Conflict is lastig, conflict is risicovol, en vaak gaan we conflict dan ook liever uit de weg. Conflict heeft daarentegen ook grote potentie. Conflict als weg naar vrijheid, openheid en groei in de relatie. Hoe deze weg te bewandelen? In deze aflevering van De Loopbaancoach neemt Yonathan Keren ons mee in de wereld van conflict en wat de werkwijze van Deep Democracy hierin te bieden heeft. Yonathan is de oprichter van the house of Deep Democracy. Door meningsverschillen niet te vermijden, maar ze te omarmen geef je ruimte aan nieuwe perspectieven en visies. Deep Democracy is ontstaan in Zuid Afrika. De grondleggers Greg en Myrna Lewis schreven het boek Inside the No. “Conflict is een gevolg van identiteit.”zegt Yonanthan “De bevrijding van identiteit kun je ervaren via conflict. Door het aan te gaan. Het conflict op tafel krijgen en bespreekbaar maken brengt je in een staat die je laat ervaren dat je niet zo gescheiden bent van de ander als je dacht…” In deze podcast neemt Yonathan ons mee in de vijf stappen van Deep Democracy om dit te bewerkstellen. De werkwijze is gericht op het werken met groepen, maar ook heel waardevol voor het één op één gesprek.
    De loopbaancoach is De podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van de Leergang Loopbaancoaching (HvA). www.hva.nl/loopbaancoaching. We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.
    Presentatie: Japke Ebbinge
    Japke Ebbinge is sociaal psycholoog & loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Hoe werkt nieuwsgierigheid nou precies? Kun je jezelf ‘aan’ zetten om te gaan ontdekken? Hoe sta je open voor nieuw perspectieven? En hoe zet je deze nieuwsgierigheid aan bij anderen? Bijvoorbeeld in de loopbaanbegeleiding van jong professionals. In deze aflevering van De loopbaancoach neemt Jason Fredrick van Eunen ons mee in wat het betekent om nieuwsgierig te zijn. Met zijn bedrijf nieuwsgierig denken zet hij zich in voor leren en ontwikkelen vanuit nieuwsgierigheid www.nieuwsgierigdenken.nl Zijn missie is om meer nieuwsgierigheid in de wereld te brengen. In een tijd waar antwoorden snel te vinden zijn via internet groeit de vraag: 'Hebben we nog het geduld echt nieuwsgierige vragen te stellen?' Nieuwsgierig zijn kost tijd, en richt zich meer op het proces dan op het resultaat, maar als je je openstelt voor het proces kan het resultaat zomaar beter uitpakken. Nieuwsgierigheid is super simpel, en tegelijkertijd zijn er wel een aantal randvoorwaarden nodig om nieuwsgierig te kunnen en mogen zijn. “Om nieuwsgierig te zijn moet kwetsbaarheid tonen, en stel je open en oprechte vragen naar de ander en jezelf” vertelt van Eunen. “Die nieuwsgierigheid naar jezelf is moeilijkste vorm, maar we moeten niet vergeten dat iedereen die nieuwsgierigheid wel in zich heeft.”
    Nieuwsgierig geworden naar hoe deze nieuwsgierigheid aan te wakkeren? Vragen te stellen die in beweging zetten? Je hoort het in deze aflevering ‘nieuwsgierig denken’ van De Loopbaancoach.

    *Kleine disclaimer, de kwaliteit van deze geluidsopname laat iets te wensen over...excuus*

    De loopbaancoach is De podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van de leergang loopbaancoaching (HvA). www.hva.nl/loopbaancoaching. We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge
    Japke Ebbinge is sociaal psycholoog & loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken.

    In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de laatste aflevering van de negen metaforen. Het verhaal. Je loopbaan is een reeks gebeurtenissen en acties in de tijd. Als je die reeks aan elkaar denkt dan heb je een verhaal. ‘Mensen zijn de hoofdrolspeler en tevens de auteur van dat verhaal’. Ieder verhaal is uniek. Soms heb je regie op je verhaal, soms overkomen je dingen in je verhaal. Hoe kun je in de loopbaanbegeleiding met deze metafoor werken? Wat zijn de voor- en de nadelen? Welke verhaal vertel je? Luister naar het verhaal. Jouke plaatst begrippen helder in tijd en context.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken.

    In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van de Cyclus. Hij spreekt over het werk van Donald Super, de life career rainbow en career shocks. De schok wanneer het ritme van de loopbaan ontwricht wordt. De Cyclus is een metafoor over ritmes, seizoenen en fases in het leven. Hoe je dit perspectief gebruiken als loopbaanbegeleider? Je hoort het in deze aflevering.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA. www.hva.nl/loopbaancoaching. We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • De Loopbaancoach in Actie is een speciale aflevering van De Loopbaancoach. Geïnspireerd op Relatietherapeut Ester Perel geven psychologen Hadassa Kruithof en Japke Ebbinge de luisteraar een reëel kijkje in de keuken. Ze nemen je mee in een loopbaangesprek met een introductie en analyse van de interventies. Je hoort de coach en coachee samen aan het werk. De naam van de coachee is gewijzigd maar de vraag en het gesprek zijn echt. De podcast is een intiem document en geeft je als professional de kans te luisteren hoe anderen het doen en welke overwegingen worden gemaakt in de aanpak.
    In deze aflevering speciale aandacht voor het richting geven aan je loopbaan vanuit waarden. Opdrachten vanuit Acceptence and Commitment Therapie (ACT) worden ingezet in combinatie met andere methodieken. “Door de opdrachten had ze zo ervaren wat het is om meer vanuit haar waarden te kijken, dat alle kwartjes die ze zelf in gang had gezet op de juiste plaats vielen”. Veel luisterplezier.
    Nieuwsgierig geworden naar vorige en volgende afleveringen van de Loopbaancoach? Blijf de Loopbaancoach volgen instagram de_loopbaancoach
    De loopbaancoaching is te beluisteren via Itunes, soundcloud, Spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De loopbaancoach is dé podcast voor loopbaancoaches en iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van je eigen loopbaan met inzichten vanuit de psychologie. De Loopbaancoach kan hierbij als kompas dienen en geeft je een breed perspectief op wat er in de wereld van loopbaancoaching te koop is.
    In deze podcast gaat Japke Ebbinge in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling. We delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak. Kennis delen om mensen te informeren en wegwijs te maken in dit mooie werkveld.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Er bestaan allerlei vooroordelen over de verschillende generaties. Dit leidt niet zelden tot misverstanden. Misverstanden op de werkvloer, maar ook misverstanden in het onderwijs en in de begeleiding. Door te kijken naar verschillende generaties en hun context, kwaliteiten en uitdagingen breng je het in perspectief. Wat kenmerkt de verschillende generaties? Wat kenmerkt de millennial? En hoe kun je hier als loopbaancoach op inspelen?
    In deze aflevering van De Loopbaancoach ga ik in gesprek met Manou van Eerten en Wijnand de Jong. Manou is oprichter en eigenaar van The ME company, een coachpraktijk die zich richt op millennials en hun werkgevers. Wijnand de Jong is sociaal psycholoog en als docent verbonden aan de opleiding Toegepaste Psychologie. De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in generaties.
    Werken met generaties is een perspectief, zoals cultuur dat ook is benadrukt de Jong. Manou: “We generaliseren natuurlijk als we het hebben over generaties, zoals we dat ook bij culturen doen” Ik heb het dan over de hoogopgeleide westerse millennial als ik het generaliseer.” Wijnand vult aan “De latere generaties zijn altijd een extremere vorm van de generatie ervoor. Je ziet nu dat waar de protestgeneratie is begon met knokken voor gelijkwaardigheid dat nu in de huidige generatie Z helemaal is doorgevoerd. Ik vind dat een mooie lijn. Dit leidt ook tot meer diversiteit.”
    Als er iets belangrijk is voor de millennials en de generaties daarna dan is het authenticiteit, het ongefilterd jezelf zijn. Waar je vroeger opgroeide met 3 TV kanalen, is nu een keuze overvloed. Deze keuzeovervloed is stressvol, immers de verantwoordelijkheid om goed te kiezen is hiermee in je eigen handen te komen liggen. In haar praktijk ziet Van Eerten veel millennials die op alle vlakken van het leven, werk, wonen, relaties elke dag ‘de beste versie van zichzelf’ willen zijn. Dit leidt niet zelden tot stress- en burnoutklachten.
    Hoe hier wat ontspanning in te brengen? Hoe goed om te gaan met de generatieverschillen? Je hoort het in deze aflevering.
    Nieuwsgierig geworden naar de volgende afleveringen van De Loopbaancoach? Blijf De Loopbaancoach volgen.
    Je kunt ons beluisteren op Itunes, soundcloud, spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching We zijn ook te volgen op instagram: de_loopbaancoach. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken. In deze aflevering van De Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van de bron. Wat zegt deze metafoor? En hoe kan je dit perspectief gebruiken als loopbaanbegeleider?

    De Bron (resource) gaat over de mens als middel, als een instrument om te produceren. De mens als een van de productiefactoren. Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar het is wel een reëel perspectief, vertelt Post. Een bedrijfskundig perspectief aanvullend op individuele of ontwikkelingsgerichte perspectieven op lopenbanen.

    Het is een krachtig idee van wederzijdse afhankelijkheid, jij investeert in het bedrijf en het bedrijf investeert in jou. Wat levert het op om naar de mens te kijken als kapitaal als loopbaanbegeleider? Je helpt mensen hun waarde te versterken en vergroten. Niet de persoonlijke waarden die we eerder bespraken in andere afleveringen van de loopbaancoach, maar gewoon bekijken wat je te bieden hebt en in welke contexten dat van waarde is.
    Nieuwsgierig geworden naar de volgende metaforen van Inkson? Blijf de Loopbaancoach volgen.
    Je kunt ons beluisteren op Itunes, soundcloud, spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. We zijn ook te volgen op instagram: de_loopbaancoach. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Ons lichaam nemen we vaak maar voor lief, het moet het gewoon doen, gezond blijven, al onze stress afvangen, zodat wij ‘gewoon door’ kunnen. Misschien verzorgen we ons lichaam met onze leefstijl; door te bewegen, eten en slapen, maar hoe kunnen we de wijsheid van het lichaam gebruiken om onze koers te bepalen, onze loopbaankeuzes te maken en hoe kunnen we deze lichaamswijsheid inzetten in loopbaanbegeleiding?

    Tessa Harts is arbeid en organisatie en lichaamsgericht werkend psycholoog. Ze werkte op de universiteit, een ‘hoofd’ organisatie, en daarna jaren lang bij de nationale politie, een ‘buik’ organisatie. Daar merkte ze dat mensen die in hun werk overbelast of zelfs burn-out raakte, hun lichaam dat al toonde. Ze werden korter, zakelijker, wat een teken was dat het eigenlijk ‘te veel’ was. Bij Annet van Laar leerde ze hoe gebruik te maken van lichaamssignalen en ermee te werken, en heeft nu haar eigen opleiding.

    De psychologie van het lichaam leert hoe je aan het lichaam kan waarnemen wat er voor iemand zelf persoonlijk belangrijk is. Het lichaam toont dat op verschillende wijze, door de adem, de zwaarte, de balans tussen rechts en links en voor en achter. Er zijn bepaalde wetmatigheden in het lichaam. In deze podcast neemt Tessa ons mee in een aantal van deze belangrijke wetmatigheden. Ze vertelt bijvoorbeeld welke kwaliteiten hoofd, hart en buik in zich dragen. Hoe je deze kunt ervaren en herkennen, en koppelt deze kwaliteiten aan de belangrijke loopbaanvragen “wie ben ik?” “wat wil ik?” en “wat kan ik?”.
    De psychologie is een wetenschap die gedrag van de mens vooral bekijkt vanuit mentale informatieverwerking. Vanuit de psychologie van het lichaam wordt er holistisch gekeken. Dit is veel complexer. “Je kunt in het lichaam zoveel waarnemen, dat is niet allemaal met het hoofd te bevatten”, aldus Harts.
    In haar opleiding leert ze professionals de wetmatigheden van het lichaam te herkennen en ervaren en samen met de coachee het onderzoek aan te gaan. Als je zelf heel goed in je lichaam blijft als begeleider, present in hoofd, hart en buik en goed gebruik maakt van je eigen lichaamssignalen wordt begeleiden moeiteloos. Hoe? Luister naar Tessa.
    Nieuwsgierig geworden naar de volgende afleveringen van De Loopbaancoach? Blijf De Loopbaancoach volgen.
    Je kunt ons beluisteren op Itunes, soundcloud, spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching We zijn ook te volgen op instagram: de_loopbaancoach. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.

    De Loopbaancoach is de podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken. In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van Erfenis. Wat zegt deze metafoor? En hoe kan je dit perspectief gebruiken als loopbaanbegeleider?

    De metafoor van erfenis gaat over de meritocratische belofte. “Er zit iets wrangs in deze belofte”, zegt Post. Waar je wiegje stond is nog altijd van grote invloed op het verloop van je loopbaan en ook op de verwachtingen die mensen van zichzelf hebben in hun loopbaan, wat effect heeft op hun loopbaanorientatie.

    Wat is de taak van de loopbaanbegeleider? Empowerment. Bewustmaken van de krachten van het systeem, de familie en de samenleving. Helpen mensen kritisch bewustzijn op te bouwen. Waar leg je de oorzakelijkheid van een loopbaan, en waar leg je ook de oplossingen? Individu of syteem?
    De Erfenis is daarmee een wellicht een activistisch perspectief.

    Nieuwsgierig geworden naar de volgende metaforen van Inkson? Blijf de Loopbaancoach volgen.
    Je kunt ons beluisteren op Itunes, soundcloud, spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. We zijn ook te volgen op instagram: de_loopbaancoach. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken. In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van de Reis. De Reis is een aantrekkelijke metafoor waarmee mensen graag hun loopbaan omschrijven. Loopbanen gaan over beweging en richting. Wat zegt deze metafoor? En hoe kan je dit perspectief gebruiken als loopbaanbegeleider? De loopbaanprofessional als gids en reisleider. Wat je allemaal in je rugzak moet hebben als reisleider om deze reis goed te kunnen begeleiden hoor je in deze aflevering.

    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie Japke Ebbinge.
    Japke Ebbinge is Sociaal Psycholoog & Loopbaancoach en als docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam

  • Holding Space

    Terwijl in veel organisaties wordt gesproken over de termen diversiteit en inclusie beweegt PH.D. Aminata Cairo zich in haar verhaal en denken over dit onderwerp richting de term Holding Space. “In de kern zijn we allemaal verbonden”, zegt Cairo. Hoe kunnen we ruimte maken voor ieders verhaal, hoe ongemakkelijk en pijnlijk ook? Ze schreef er een boek over met de titel: Holding Space: A Storytelling Approach to Trampling Diversity and Inclusion. In deze aflevering van de Loopbaancoach bespreken we wat volgens haar de beperking is van spreken over de termen diversiteit en inclusie in deze vorm. Aminata, met haar achtergrond in de psychologie en de antropologie, spreekt liever over ‘het dominante verhaal en het andere- ondergeschikte verhaal’. Beide hebben elkaar nodig, zijn aan elkaar verbonden. Iedereen is op een bepaald moment of in een bepaalde situatie een speler in het ‘dominante verhaal’ of in het ‘andere verhaal’. Holding Space zijn voor jezelf en de ander is nodig om al die verhalen bestaansrecht te geven en te kunnen erkennen. Wat dat is? En hoe je dat als mens en als loopbaanprofessional kunt doen? Luister naar Aminata. Een ding is alvast cruciaal: “Luisteren. Niet alleen horen, maar echt luisteren. We zijn zo gericht op wat mensen zeggen en hoe het eruit komt, maar wat is het verhaal erachter?”, aldus Aminata Cairo.

    Nieuwsgierig geworden naar vorige en volgende afleveringen van de Loopbaancoach? Blijf de Loopbaancoach volgen instagram de_loopbaancoach
    De loopbaancoaching is te beluisteren via Itunes, soundcloud, Spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Er bestaan vele ideeën en oordelen in de wereld over mindfulness, maar wat is het nu precies? En hoe kun je het gebruiken in loopbaanbegeleiding? In deze aflevering van de loopbaancoach ga ik hierover in gesprek met Ed Caffin psycholoog, docent en mindfulnesstrainer. Wat is mindfulness nu wel? En wat is het niet?
    Ed vertelt helder over het onderscheid tussen het gedachtengoed van mindfulness en de beoefening ervan. “Waar ik begonnen ben met ademhalingsoefeningen, is het een levenshouding voor mij geworden.” Het is een beoefening in bewustwording en keuzes stelt Ed: “Laat ik mij meeslepen of laat ik mij niet meeslepen?” Hoe deze beoefening er uit ziet? Luister de podcast.
    Nieuwsgierig geworden naar vorige en volgende afleveringen van de Loopbaancoach? Blijf de Loopbaancoach volgen Instagram de_loopbaancoach
    De loopbaancoach is te beluisteren via Itunes, soundcloud, Spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Studentenwelzijn heeft haar hart. Dr. Jolien Dopmeijer ontdekte in haar werk als docent dat het voor studenten vaak lastig is om hulp te vragen. De wens is natuurlijk dat studenten zich gezien en gehoord voelen binnen de opleiding die ze volgen en zij gemakkelijk hun zorgen of moeilijkheden kunnen delen, maar dit blijkt vaak niet het geval. ‘We zouden het ze eigenlijk moeten vergemakkelijken’, aldus Dr. Dopmeijer.
    Dit was een belangrijke reden voor Dr. Jolien Dopmeijer om haar promotieonderzoek te starten naar studentenwelzijn. Running on Empty is de titel van haar proefschrift. In deze podcast vertelt ze over de belangrijkste bevindingen. De prestatiedruk, de stress, de eenzaamheid, de somberheid en de angsten, studenten zijn hier weinig open over. ‘Het probleem bestaat al heel erg lang, maar corona legt een vergrootglas erop’, vertelt Dr. Dopmeijer.
    Wat is welzijn nu precies? En hoe dit te verbeteren? Sleutelwoorden zijn het bevorderen van mentaal gezond gedrag en het bevorderen van een ‘sense of beloning’. Het goede Nederlandse woord is hiervoor nog niet gevonden. Dr. Jolien Dopmeijer is in haar onderzoek sterk geïnspireerd door het werk van Brene Brown. Brown zegt ‘beloning’ is het tegenovergestelde van ‘fitting in’, dus niet aanpassen aan de omgeving, maar zuiver vanuit jezelf en je kernwaarden de verbinding aangaan. Dat is beloning, en daar liggen kansen voor onderwijsinstellingen en loopbaanbegeleiders. Veel luisterplezier.

  • Podcast Compassion Focused Therapie
    In deze aflevering van De Loopbaancoach ga ik in gesprek met Daisy Alsemgeest over Compassion Focused Therapy of te wel CFT. Professor Paul Gilbert ontwikkelde ‘een integratief model waarin alles klopt’ aldus Alsemgeest. 'Een model waarin hij alle wijsheid vanuit verschillende stromingen in de psychologie integreert om meer compassie te cultiveren.' Daisy Alsemgeest is cognitief gedragstherapeut en ging bij Gilbert in de leer.
    Wat is compassie? “Compassie is stilstaan bij het lijden met de motivatie om dit te verlichten, verhelpen”, aldus Alsemgeest. “Stil staan bij lijden vraagt moed, de moed om stil te staan en te kijken wat er nodig is”. Het cultiveren van compassie zorgt voor vermindering van angst, boosheid, schaamte en zelfkritiek. Hoe je dit doet? En welke systemen hieraan ten grondslag liggen? Je hoort het in deze podcast. Wil je direct oefenen? Dat kan! Aan het eind van de podcast begeleid Daisy je in een compassievolle oefening. Veel luisterplezier.

    Nieuwsgierig geworden naar vorige en volgende afleveringen van de Loopbaancoach? Blijf de Loopbaancoach volgen Instagram de_loopbaancoach
    De loopbaancoach is te beluisteren via Itunes, soundcloud, Spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Migratie
    Voor deze aflevering van de Loopbaancoach reik ik uit over de grote oceaan naar Curaçao. Daar woont en werkt Celeste Cardoze. Cardoze is decaan op het Radulphus College aldaar.
    In deze podcast bespreek ik met haar waar leerlingen die migreren vanuit de Antillen naar Nederland tegenaan lopen. Welke cultuurshock ervaren zij? Wat is lastig? Hoe bereiden ze deze studenten op de Antillen voor op het studeren in Nederland? En wat kunnen loopbaanbegeleiders, decanen en mentoren in Nederland doen om deze leerlingen te ondersteunen in hun loopbaan?
    Cardoze vertelt open en eerlijk vanuit haar rijke persoonlijke en professionele ervaring. Ze heeft veel praktische tips voor de loopbaanbegeleiding van migranten vanuit de Antillen, en ze opent de ogen voor culturele verschillen hoe klein ook. “Op Curaçao stopt het leven als het regent, dan wacht je tot het over is, toen ik in Nederland kwam studeren en het begon te regenen, bleef ik binnen met de gordijnen dicht in afwachting tot het over zou zijn, maar toen het na een week nog regende moest ik een ander plan maken…”. Het zijn de kleine dingen, die groot verschil kunnen maken, ook in de loopbaanbegeleiding.
    Nieuwsgierig geworden naar vorige en volgende afleveringen van de Loopbaancoach? Blijf de Loopbaancoach volgen Instagram de_loopbaancoach
    De loopbaancoach is te beluisteren via Itunes, soundcloud, Spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.
    De Loopbaancoach is De Podcast voor loopbaanprofessionals.
    Deze podcast is een initiatief van Leergang Loopbaancoaching (HvA). We gaan in gesprek met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling, delen actuele kennis en ontwikkelingen vanuit de psychologie. Kennis delen om loopbaancoaches te inspireren en te voeden bij het uitoefenen van hun vak.

    Presentatie: Japke Ebbinge

  • Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat psychologische, sociologische en economische aspecten. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken. In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van Relaties. Welk perspectief geeft ons deze metafoor? En hoe kan je dit gebruiken als loopbaanbegeleider?

    In deze metafoor worden de sociale constructies van een loopbaan benadrukt. Een loopbaan is in grote mate afhankelijk van de mensen die je kent en het netwerk dat je hebt. Wat er behoort tot jouw netwerk en hoe je dit netwerk kunt vormgeven en benutten vertelt Post. Daarnaast bedrukt hij ook de schaduwkant van deze metafoor, niet iedereen heeft een rijk netwerk vanuit het familiesysteem, en niet iedereen heeft de vaardigheid een netwerk te creëren en onderhouden. Daarom voor loopbaanbegeleiders belangrijk om dit perspectief te gebruiken om de client, coachee, student, leerling te kunnen toerusten voor onze netwerksamenleving.
    Nieuwsgierig geworden naar de andere metaforen van Inkson?
    Je kunt ons beluisteren op Itunes, soundcloud, spotify of via de website www.hva.nl/loopbaancoaching. We zijn ook te volgen op instagram: de_loopbaancoach. Vond je de aflevering leuk? Laat dan een review achter in Itunes, dan worden we makkelijker te vinden voor iedereen.