Episoder

  • Donald Trump is nu ruim drie weken voor de tweede keer de president van de Verenigde Staten en elke dag weet hij de voorpagina te halen. Of het nou gaat over importheffingen op diverse landen, het overnemen van Gaza of zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne, Trump domineert het nieuws. Een "dagelijkse worsteling" voor nieuwsmedia, meent Clara van de Wiel, adjunct-hoofdredacteur van NRC. "Dat is een enorme opgave. Maar we moeten het kritisch blijven volgen en uitleggen waar we zitten in het proces. We worden overspoeld." Duiding geven aan de ontwikkelingen is dus hard nodig. "Wat is er allemaal waar aan wat Musk allemaal zegt? En wat Trump doet?" zijn dagelijkse vragen op redacties. "Het is het begin van een nieuwe termijn, waarbij de intensiteit nog hoger is" zegt Van de Wiel. "Hij overspoelt ons met gekkigheden, waar wij het dan steeds over hebben. Ondertussen voert hij zijn plannen uit", stelt Sarah Sylbing, hoofdredacteur van VPRO. "Hij gebruikt de intensiteit om zijn imago en merk te versterken", aldus Sjoerd Sjoerdsma, oud-diplomaat en voormalig D66-Tweede Kamerlid. 

  • Weer dreigt Geert Wilders om de stekker uit het kabinet te trekken. De PVV-leider zegt dat hij geen enkele wijziging van de asielwetten van minister Faber zal accepteren. Collega politici lijken hun schouders op te halen bij dit statement van Wilders, maar de media springen er bovenop. Kees Boonman, politiek commentator, heeft ervan wakker gelegen. "Dit is een vooraankondiging van een kabinetscrisis." Boonman vindt dat de PVV-leider zich meer moet laten zien in de media. "Geef eens een persconferentie, laat je eens door een krant interviewen, ga eens bij Buitenhof of Nieuwsuur zitten." Kefah Allush, EO-presentator, snapt wel dat Wilders dat niet doet. Het zou volgens de presentator wel correct zijn en deugen, maar er is volgens Allush niks wat hem ertoe dwingt. "Hij zit in de comfortabele positie dat hij van alles kan roepen. De PVV profiteert, wat er ook gebeurt." En opeens was daar ook nog een erg strijdvaardige PVV- staatssecretaris van Justitie van Veiligheid, Ingrid Coenradie. Ze zat bij talkshow Eva om haar noodmaatregel te verdedigen bepaalde gevangenen tot twee weken eerder vrij te laten. Boonman vindt Coenradie nu al de politicus van het jaar als ze voet bij stuk houdt. Allush heeft zich om de discussie verbaasd. Mensen doen volgens de presentator van alles om het probleem bij gevangenissen op te lossen, maar de grootste politieke partij wil het probleem blijkbaar niet oplossen. "Zolang het probleem blijft en je kunt over dat probleem blijven roepen, dan levert dat kiezers op blijkbaar."

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • De Raad van State was niet onder de indruk van de asielplannen van Marjolein Faber, PVV-minister van Asiel en Migratie. PVV-leider Geert Wilder trok vervolgens het instituut in twijfel en moedigde Faber aan om zich niets aan te trekken van het advies. Bovendien voerde Wilders de druk op richting zijn coalitiepartners, voornamelijk op NSC. Pieter Klok, hoofdredacteur van De Volkskrant, benadrukt dat RvS zowel adviezen deelt als uitspraken doet. "Dit is een advies en die mag je naast je neerleggen, dat doet het kabinet wel vaker. Dat mag Wilders best doen, maar het instituut in zijn geheel in twijfel trekken is raar", zegt Klok. "Er is een politieke strijd gaande met een beweging die zich tegen de rechtsstaat keert. Die vinden het veel te veel gedoe en dat het niet opschiet. Dan willen ze daarvan af. En dan is er zo’n instituut dat hen tegenzit en dat vinden ze irritant." Schrijver Roos Schlikker valt het ook op dat de politiek "op scherp" staat. "Wat opmerkelijk is, is dat de RvS altijd een gezaghebbend orgaan was en wordt neergezet als 'iemand met een mening.' Dat is gek." De Haagse politici zaten na de uitspraak van RvS massaal bij de talkshows. "Dit kabinet doet bijna niets. Er worden geen wetten ingediend. Ze hebben nauwelijks werk, dus ik snap wel dat ze bij talkshows zitten", aldus Klok. "Je ziet al een beetje de campagnestand. Dat is logisch, het kabinet kan zo vallen", denkt Schlikker. 

  • Rutte was te gast bij Buitenhof en daarin ging het onder andere over de mogelijke vredesonderhandelingen van Zelensky met Poetin. Volgens Rutte zou het niet verstandig zijn om te speculeren over hoe die onderhandelingen vormgegeven zullen worden. "Ik heb dan een beeld voor mij van Poetin die in die leunstoel in Moskou zit te wachten op wat wij hier allemaal bediscussiëren aan deze tafel en heel veel andere tafels", aldus de oud-premier bij Buitenhof. Volgens Diederik Samsom, voormalig PvdA-politicus, is die uitspraak een nieuwe variant op zijn beroemde verdedigingslinie. "Hij wil de vraag gewoon niet beantwoorden." Wat Samsom in dit geval ook goed kan begrijpen. Of we als media moeten stoppen met het bespreken van de mogelijkheden en de wensen rondom Oekraïne om Vladimir Poetin niet wijzer te maken? "Ik zie het echt niet voor mij dat er dan iemand een uitdraai zit te maken van wat er in Nederlandse talkshows wordt gezegd om dat aan Poetin te laten zien", zegt Mandy Woelkens, presentator bij Omroep Zwart. Volgens Ward Wijndelts, oud-hoofdredacteur bij Vrij Nederland, zou het naïef zijn om te denken dat wat mensen hier in Nederland in de media zeggen relevant is voor Poetin.

  • "Als gebeurt wat Trump wil, dan zou dat etnische zuivering betekenen, het verjagen van een volledige bevolkingsgroep." Die woorden waren deze week te horen in het NOS Achtuurjournaal toen het ging over de plannen van de Amerikaanse president voor de Gazastrook. Dat viel interviewer en programmamaker, Frénk van der Linden op en hij was benieuwd of er nog discussie was geweest op de redactie van de NOS over het gebruik van de term 'etnische zuivering'. Dat was zeker het geval, vertelt Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur van het NOS Nieuws. "Het is vaak een precisie oefening als het gaat om woorden kiezen, zeker sinds 7 oktober en de oorlog in Gaza." Het gesprek wat volgens Haan werd gevoerd op de redactie ging vooral over de vraag: wat kunnen we journalistiek vaststellen? "We zijn bij de NOS niet van analyses, standpunten en meningen, wel van vaststellingen. En hierbij dachten we, dit is journalistiek correct." Frénk van der Linden vond het een "daad van journalistieke moed" en bijzonder dat ze het zo hebben aangedurfd. De programmamaker heeft al een tijd het gevoel dat we niet alleen in een wapenwedloop leven, maar ook in een "woordenwedloop".

    Verder hebben we het in het mediaforum over het besluit van de rechter om twee NRC-journalisten op te roepen als getuigen in een strafzaak tegen de woordvoerder van oud-Kamervoorzitter Vera Bergkamp en over Dagblad Trouw. De krant heeft de Designprijs best vormgegeven krant van Europa gewonnen.

    Kiki Schippers van het Taalteam sluit het mediaforum af.

    Aan tafel zitten Frénk van der Linden, Wilma Haan en Spraakmaker Phaedra Werkhoven.

  • De Amerikaanse president Trump wil Palestijnen voorgoed weg hebben uit Gaza en het gebied overnemen. Dat heeft hij gezegd na een ontmoeting met Netanyahu in het Witte Huis. Hoeveel waarde moeten we hechten aan die uitspraken? "Aan de ene kant wil je zijn uitspraken met een korrel zout nemen, maar aan de zal hij van de 100 dingen die hij roept ook wel een paar dingen proberen te realiseren", zegt Elger van der Wel, specialist in digitale ontwikkelingen. Volgens Spraakmaker en columnist, René Cuperus doet Trump alsof de wereld zijn bezit is en zijn de uitspraken over Gaza 'te schokkend voor woorden'. "Woorden vergiftigen het klimaat in het Midden-Oosten. Dit is geen onschuldige uitspraak." Bij Carmen Fernald, hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribisch Netwerk bij de NTR, is het thuis aan de keukentafel bijna de vraag van de dag: 'wat is er vandaag weer voor waanzinnig plan?'. "We moeten er vooral voor waken dat we het niet als iets vermakelijks gaan zien want het is gewoon bloedserieus." 

    Verder hebben we het in het mediaforum over de site van het programma Nieuws van de Dag op SBS6, de podcast Jacob, dood in Qatar en over de Powned-documentaireserie 'Moslims'.

    Aan tafel zitten Carmen Fernald, Elger van der Wel en Spraakmaker René Cuperus.

  • Tweede Kamerlid namens de BBB Lilian Helder liet gisteren tijdens een debat weten op te stappen. De politicus gaf daarbij aan dat haar huidige partij 'minder democratisch' handelt dan haar vorige partij, de PVV. Tijdens de onderhandelingen zou Helder te weinig zeggenschap hebben gehad, mede daarom geeft ze haar zetel nu op. "Het voelt een beetje als de LPF. Een partij die heel snel heel groot wordt, moet mensen overal zoeken. Dan komen ze erachter dat die mensen het niet kunnen of zich niet thuis voelen, dan breekt het weer een beetje af", aldus televisieproducent Paul Römer. Henrike van Gelder, hoofdredacteur van Kidsweek, heeft de naam voor de BBB "altijd al ingewikkeld" gevonden. "Het ging over de boeren, maar het verschuift." De ogen zijn op de partij gericht, aangezien ook nog eens zes Statenleden in Overijssel opstapten. "Ik denk dat ze nog heel veel meer problemen gaan krijgen. In het stikstofdossier hebben ze aan de voorkant van alles beloofd. Dus zij zullen voor hun achterban teleurstelling op teleurstelling gaan stapelen. Het is heel spannend om te zien hoe de partij dat gaat overleven", zegt Römer. 

  • Na een aantal zeer succesvolle seizoenen van 'B&B Vol Liefde' kwam RTL met 'Winter vol Liefde'. Wederom een hit, vindt tv-columnist Angela de Jong. Maar aanstaande woensdag is de finale alweer. "Het is een zwarte week", aldus De Jong. Het programma heeft haar door de maand januari gesleept, met name dankzij Mike en zijn moeder. "Ik geloof 90 procent niet van wat ik zie dat het spontaan en toevallig tot stand is gekomen. Maar ik heb ervan genoten en kan niet stoppen met kijken." De tv-columnist is van mening dat "de beste televisiemakers van Nederland" achter programma zitten, die met een "bepaalde mate van gewetenloosheid" aan de slag gaan. "Mike is zonder twijfel gecast op zijn moeder." Wat er dan zo lekker is aan Winter vol Liefde? "Je kan prima andere dingen doen tijdens het kijken", meent De Jong. 

  • Bij de Duitse Bondsdag werd er ingestemd met een motie om vergaande asielmaatregelen aan te vragen. Daarin trokken de CDU en het radicaal-rechtse AfD met elkaar op. Een unicum, zeker met de Duitse verkiezingen in het vooruitzicht. Een "eruptie" en "markant moment", aldus Joost Oranje, chef onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur. "Het gaat om de politieke component met de AfD en hoe daarop wordt gereageerd." Volgens Aimée Kiene, chef Volkskrant Magazine, "verschuift er van alles" in de Duitse politiek. "De CDU is er klaar mee dat ze de problemen niet mogen benoemen omdat dat de politieke core is van een partij waarmee ze niet willen samenwerken. Dat is nu anders", stelt Wouter Zwart, oud-correspondent Duitsland. 

  • Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over de Amerikaanse president Trump. Moeten media aan alles wat Trump zegt aandacht besteden? Op het feit dat Trump wil dat Denemarken Groenland afstaat aan de Verenigde Staten, vindt interviewer Frénk van der Linden dat er veel te mat wordt gereageerd door de media. "Dat zou toch heel groot nieuws moeten zijn?" Volgens Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD is er juist wel veel over geschreven. "De politiek heeft heel sloom gereageerd, die hebben het eerst weggelachen. De Deense premier werd pas wakker na een telefoongesprek van Trump van drie kwartier." Ondertussen heeft Karoline Leavitt, de woordvoerder van Trump, bekend gemaakt dat het er op de persconferenties in het Witte Huis voortaan anders aan toe zal gaan. De toegang voor media in het Witte Huis wordt herzien en voortaan zullen ook influencers, bloggers, podcasters en onafhankelijke journalisten welkom zijn bij persconferenties. "Prima zaak", zegt Van der Linden. "Het lijkt mij een goed idee om meer soort mensen toe te laten op dit soort persconferenties."

    Verder hebben we het in het mediaforum over 'De Onmisbaren' een televisieprogramma van de VPRO, de nieuwjaarsreceptie van het Genootschap van Hoofdredacteuren waar ook premier Schoof bij aanwezig was en het Chinese AI-programma Deepseek.

    Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Frénk van der Linden en Spraakmaker Frederieke Vriends

  • Bij een bombardement op een fabriek van IS in het Iraakse Hawija vielen minimaal 70 burgerdoden. Nederland was daar deels verantwoordelijk voor en nu ligt er een vernietigend rapport van de commissie Sorgdrager. De informatievoorziening aan de Tweede Kamer was onvolledig en deels onjuist, ook was het kabinet nalatig en niet eerlijk, zo staat in het rapport.

    Krijgt dit nieuws wel de aandacht die het verdient? 'Mij verbaasde het gebrek aan ophef', zegt Roos Schlikker (schrijver en columniste) 'Er staat in het rapport zwart op wit dat we zijn voorgelogen.'

    'Had iets van informatie gedeeld', voegt Haroon Ali (journalist en columnist) toe. 'Dat had het verhaal al iets geloofwaardiger gemaakt.' 

  • Het AD en Follow The Money ontdekten dat Bolle Jos zich schuilhield in Sierra Leone. In hun berichtgeving was de meest gezochte drugscrimineel van Nederland te zien bij een kerkdienst, waar ook de president van Sierra Leone aanwezig was. Het OM bevestigde vervolgens dat Bolle Jos in het West-Afrikaanse land was. "Ga je het brengen als je daarmee het onderzoek gaat verstoren? Daar zullen ze ongetwijfeld over hebben nagedacht", reageert journalist Hugo Logtenberg. "Ik vermoed, gezien de gretigheid waarmee het OM meewerkte, dat er geen schot in de zaak zat. En dat ze dachten: als dit toch naar buiten komt, dan maar full force, dan gaat die man bewegen." Wendelmoet Boersema, hoofdredacteur van Trouw, heeft ook met verwondering gekeken naar de berichtgeving en prijst het AD en Follow The Money dat zij iets wisten te ontdekken wat het OM zelf niet leek te lukken. 

  • Harde conclusies van de spoedcommissie-Van Dam over de afhandeling van de Toeslagenaffaire. Maar de kritiek die klinkt is niet nieuw. Hoe zorg je ervoor dat dit belangrijke dossier toch in het nieuws blijft? Volgens Elif Isitman, politiek journalist bij WNL, is het belangrijk dat media aandacht blijven houden voor de ouders, omdat zij het nieuws tastbaar maken. "Anders wordt het een heel bureaucratisch en politiek verhaal." Bij Nu.nl zijn er meerdere verslaggevers die het toeslagendossier al jaren volgen, vertelt Lindsay Mossink, hoofdredacteur van de nieuwssite. "Die hebben zich gisteren ook weer schrap gezet. Sommige journalisten denken misschien 'daar gaan we weer', maar dan trekken die verslaggevers wel aan de bel." Misdaadverslaggever Jan Meeus blijft het een 'woestmakend' dossier vinden. "Een grote groep mensen heeft onvoorstelbare, niet te repareren schade geleden en vervolgens gaan wij zitten tutten over het feit dat sommige mensen misschien meer krijgen dan ze zouden mogen hebben." 

  • Het kabinet moet vaart maken in het stikstofbeleid, heeft de rechter bepaald. Dat is de zoveelste uitspraak rondom stikstof, waarbij Femke Wiersma, de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (BBB), de voortgang moet gaan bewaken. In de talkshows werd het onderwerp breed uitgemeten, maar met een "voorspelbare opzet", vindt Daan Bonenkamp, hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia. Tv-columnist Angela de Jong merkt ook op dat "dezelfde aanpak" zichtbaar was. BBB-leider Caroline van der Plas was te zien bij Nieuws van de Dag. "Ik vond het laf van haar. Ze is meestal niet iemand die het debat schuwt en loopt met opgeheven hoofd rond en is niet te beroerd om zich te verdedigen", zegt De Jong, die haar graag bij een ander programma had gezien. Bij het SBS-programma krijgt Van der Plas namelijk geen linkse politicus tegenover zich. "Ik had een andere keuze stoerder gevonden." Bonenkamp denkt dat er inmiddels een "stikstofmoeheid" is opgetreden bij kijkers. "Ik ben het debat wel een beetje zat en ik voel mee met de boeren", voegt De Jong toe. 

  • De dag na de inauguratie van Donald Trump was het voor een deel van de Instagram-gebruikers niet mogelijk om berichten over Joe Biden, Kamala Harris en andere prominenten van de Democratische partij via de hashtags te zoeken. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Threads, gaf aan dat dit een 'foutje' was. "Dit kan geen toeval zijn. Ik maak er veel zorgen over", reageert Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland. "Alle nieuwsbedrijven zijn er ontzettend afhankelijk van en dat maakt het ontzettend spannend", zegt Karen Eshuis, voormalig adjunct-hoofdredacteur van AD. "Dit zijn de tekenen aan de wand", aldus politicoloog Kemal Rijken. Techreuzen Elon Musk, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos scharen zich namelijk achter Trump en zijn in handen van de grootste online platforms ter wereld. "In Europa kunnen we met regels komen om dit in te kaderen", gaat Rijken verder. "Dit moet getackeld worden." Hadderingh hoopt op een “kantelpunt” en pleit voor publieke social media-platforms. "Dan ben je in elk geval niet afhankelijk van algoritmes en kun je regels maken, zoals de traditionele media."

  • De inauguratie van Donald J. Trump als 47ste president van de Verenigde Staten voltrok zich gisteren. Trump hield naast zijn inauguratie-speech nog een toespraak en ging daarna in een volle arena zitten om een recordaantal decreten te ondertekenen. Kortom, er gebeurde een hoop. Volgens journalist Jan-Kees Emmer was Trump speech tijdens de inauguratie "heel ongebruikelijk", omdat hij vooral inging op zijn voorganger. "Het was ook nog eens feitenvrij, er klopt weinig of niets van." En dat was "vintage Trump", aldus Emmer. "Dit gaat de komende jaren zo door, maak je borst maar nat." Bij de tweede toespraak was de "echte, verongelijkte en boze Trump" te zien. "Dat gaat er bij zijn aanhangers in als koek." Ook Elon Musk kwam weer in opspraak, dit keer omdat hij een handgebaar maakte dat velen deed denken aan de Hitlergroet. "Het lijkt op een fascistische groet, maar je moet uitkijken om niet alles aan elkaar te verbinden en conclusies te trekken. Je moet niet naar het beeld kijken, maar feitelijk kijken welke wetten Trump gaat maken en breken", reageert Mireille van Ark, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. "Die oligarchen gaan een grote invloed hebben op deze regering en daar moeten we ons zorgen over maken", stelt Emmer. 

  • Het staakt-het-vuren is ingegaan tussen Israël en Hamas. Daarbij zijn er drie gijzelaars vrijgekomen en zijn er hulpgoederen Gaza binnen gegaan. De media berichten over iedere stap, waardoor journalist Laurens Vreekamp het gevoel heeft "erbij" te zijn. "Alle serieuze media zitten hier bovenop en willen het in balans houden." Volgens Tessel Linders, politiek verslaggever bij Omroep Brabant, was het "spannend" of de deal ook echt tot uiting zou komen. "Het was een ontlading toen je de beelden zag." Op de beelden was te zien hoe een gijzelaar weer thuiskwam. "Dit is de onderhandeling en wat er uitgekomen is. Hamas heeft iets heel kostbaars in handen en zullen in die zin hun huid duur verkopen", stelt Linders. Camera’s legden het moment ook vast. "Het is iets heel intiems, maar het is ook onderdeel van het wereldnieuws", vindt Vreekamp. "Het is zo’n belangrijk moment voor de hele wereld, dan vergeet je dat er een camera op staat", denkt Linders. 

    Verder hebben we het in het mediaforum over TikTok, De speciale stikstofcommissie en over Barton Gellman. Een doorgewinterd en gerenommeerd verslaggever die stopt met de journalistiek omdat hij de strijd tegen nepnieuws niet meer aan wil gaan. 

    Aan tafel zitten Tessel Linders, Laurens Vreekamp en Spraakmaker Brenda Kramer.

  • Hopelijk stemt het Israëlische kabinet vandaag in met het staakt het vuren dat zondag om 11.15 in gaat. De dagen en uren tot het moment waarin de aanvallen doorgaan lijken eindeloos te duren. Over de berichtgeving op dit belangrijke moment in de oorlog gaat het vandaag in het Mediaforum met voormalig Talpa- en NTR-directeur Paul Römer, hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribisch Netwerk Carmen Fernald en Spraakmaker en politica Madeleine van Toorenburg. De eerste euforie over de bereikte wapenstilstand in Gaza is inmiddels gezakt. Berichten over juichende en toeterende Palestijnen en opgeluchte Israëlische familieleden hebben plaatsgemaakt voor nieuws over aanhoudende luchtaanvallen en gesteggel over welke wereldleider nu de drijvende kracht is achter het staakt-het-vuren. Volgens Römer was de berichtgeving over het akkoord iet wat te euforisch. "Het was wat veel 'hosanna'. Pas aan het einde van de dag kwam het mensen leed meer naar voren en werden gevolgen duidelijker", zegt Römer. "Zo zie je maar hoezeer de wereld zit te wachten op een beetje goed nieuws." Fernald noemt het sadistisch dat bombardementen nu nog doorgaan. "Het leed dat gedaan is gaat tientallen jaren duren", zegt Römer. "Er zijn zoveel mensen beschadigd. Dat is de problematische generatie van de volgende fase."

    Verder hebben we het in het mediaforum over het grootste festival ter wereld waar wij hier maar weinig over horen, het overlijden van David Lynch en de berichtgeving rond de gezondheidssituatie van Martijn Krabbé. Kiki Schippers van het Taalteam sluit het mediaforum af.

    Aan tafel zitten Paul Römer, Carmen Fernald en Spraakmaker Madeleine van Toorenburg.

  • Het akkoord tussen Israël en Hamas werd gisteravond bekendgemaakt. De deal gaat in drie fases uitgevoerd worden, als de Israëlische regering formeel instemt. Hierbij gaat het om het vrijlaten van zowel gijzelaars in Gaza als Palestijnse gevangenen, met als laatste fase de wederopbouw van Gaza. "Het is een spel en er is een voorbehoud", reageert Lucas Waagmeester, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws. "Arabische media melden het als overwinning van Hamas. Dat komt keihard aan in de Israëlische kringen, het kabinet zou erdoor kunnen vallen. Ze zouden Hamas vernietigen en dat is niet gebeurd en dan krijg je processen van uitstel", zegt journalist Leonard Ornstein. Er ontstond ook gelijk speculatie over wie er daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de deal; Biden of Trump. "Ik weet niet of het de druk is die Trump heeft uitgeoefend, maar denk dat het om de vertrouwensrelatie is van Trump met Netanyahu", aldus Waagmeester. "Beide heren willen groots de geschiedenis in. Maar ik denk dat Trump de doorslag heeft gegeven", stelt Ornstein. Daarnaast is het nog maar zien hoe dit allemaal gaat verlopen. "Ik denk dat we nog heel erg gaan schrikken van wat wordt aangetroffen in Gaza. We konden er niet bij als journalistiek, terwijl er vreselijke dingen gebeurden", zegt Waagmeester. "Ook in Israël zal er een grote schok zijn. De media daar hebben daar weinig over gemeld over de verwoestingen", aldus Ornstein.

  • De eerste openbare zitting in de strafzaak tegen voormalig advocaat Inez Weski vond gisteren plaats en de media werden een grote rol toebedeeld. Tijdens de zitting werd meermaals het woord tot hen gericht. De voorzitter van de rechtbank drukte de aanwezige journalisten op het hart om 'correct en zorgvuldig te formuleren in deze zaak', en dat te blijven doen. "Dat voorkomt een onjuist beeld van de zaak en een onjuist beeld van de verdachte." Politiek commentator Kees Boonman begrijpt wel dat de rechtbank dit nadrukkelijk benoemt. "De media en vooral talkshows spelen een belangrijke rol in het recenseren, zowel voorafgaand als na het proces." Boonman noemt de rol van talkshows 'een soort schaduwjury'. "Het maatschappelijk belang van deze zaak is meer dan 'heeft men het wel of niet gedaan'. Het gaat over het aanzien van de advocatuur." Verschillende advocaten in verschillende talkshows hebben zich over de rechtszaak geuit. Volgens Boonman spelen zij een grote rol in de media en gebruiken zij de media. "Modder gooien is een ding", zegt Marc Veeningen, hoofdredacteur Hart van Nederland. "Maar de inhoud van de zaak is een ander ding." Zowel het OM als Geert-Jan en Carry Knoops gaven na afloop interviews. Onder andere aan Nieuwsuur, waarin ze vooral zeiden dat ze eigenlijk nog niks kunnen zeggen. "De media moeten naar reactie vragen", zegt Annette Birschel, Nederland-correspondent voor Duitsland. "Wel wil ik nog zeggen dat Weski er zelf ook over gesproken en geschreven heeft. Het is bij uitstek een mediazaak." Volgens Birschel moeten journalisten erop letten dat zij zich niet laten bespelen door advocaten. 

    Aan tafel zitten Kees Boonman, Marc Veeningen en Spraakmaker Annette Birschel.