Episoder

  • Hee! Welkom bij de Opvoed Show! De podcast over alles wat met de opvoeding van je kind te maken heeft.

    In deze aflevering ga ik met Rosanne Bastiaan in gesprek. Rosanne is communicatie student en is mede-oprichtster van een heel tof initiatief, namelijk Babbel Boosters! Ik kreeg een email van Rosanne om een aflevering te wijden aan Babbel Boosters en toen ik hier meer over te weten kwam, werd ik steeds enthousiaster!

    Beluister de aflevering om erachter te komen wat Babbel Boosters precies is en hoe het jou kan helpen bij de aanpak van het telefoongebrulk van je kind!

    Links

    Babbel Boosters
    Bestelpagina
    Kortingscode: MEDIA20
    Instagram

  • Hee welkom bij de Opvoed Show! De Podcast over alles wat met opvoeding te maken heeft. Ook deze aflevering, ook al lijkt dit op het eerste oog niet zo. Wat heeft fit zijn nou met opvoeding te maken?

    Lees verder

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Hee! Welkom bij de Opvoed Show! De podcast over alles wat met de opvoeding van je kind te maken heeft. Jouw host is Bastin Alexander gedragswetenschapper en opvoed deskundige en samen met andere professionals behandelt hij allerlei onderwerpen wat de opvoeding van je kind te maken heeft.

    In de aflevering van deze week is Nofar Van-Frank te gast. Zij is kinder- en jeugpsycholoog en zij kwam bij ons onder de aandacht door een interessant artikel dat ze geschreven had over schermtijd bij je kind.

    Lees verder

  • Aflevering 068 gaat over effectief communiceren met je kind. En hiervoor schuift Ontwikkelingspsycholoog en leerkracht Karla Mooy van Ontspannen Opvoeden aan om hier samen dieper op in te gaan. Tijdens de aflevering bespreken we 3 stappen voor effectief communiceren naar je kind toe.

    En zoals bij elke aflevering is er op het eind ook weer een challenge. Dus blijf luisteren tot het einde van de aflevering.

    Links:

    https://ontspannenopvoeden.nl
    https://ontspannenopvoeden.nl/opvoedtips/in-3-stappen-naar-een-effectieve-communicatie-met-je-kind/

  • Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 067.

    Deze week ga ik in gesprek met Heleen Gorter over de Taal Onwikkelings Stoornis bij kinderen, oftwel TOS in het kort.

    Tijdens het interview bespreken we o.a. hoe is het als moeder en als kind om op te groeien met TOS, waarom hebben kinderen met TOS ook vaak sociaal emotionele problemen en adviseert Heleen ouders die twijfelen over de taal ontwikkeling van hun kind?

    Luister snel het interview terug!

    Links
    Wereld Tos dag
    Website van Heleen
    http://allesovertos.nl

  • Wat zijn de behoeften van het kind tijdens de scheiding en hoe kun je er voor je kind zijn, terwijl je zelf door zo’n moeilijke periode gaat?

    Deze week ga ik in gesprek met Marieke Lips over de begeleiding van ouders die in scheiding liggen. Marieke is eigen ondernemer en heeft de kindbehartiger mede ontwikkeld waar er inmiddels 75 van zijn in Nederland. Zij is zelf ook kindbehartiger en heeft Kids in Between opgericht om kinderen en ouders te begeleiden bij een scheiding.

    Links

    https://Kindbehartiger.nl

    https://kidsinbetween.nl

  • Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 065.

    Samen met Valerie Barth praten we over niet-geteste medicijnen voor kinderen. Hiervoor heeft zij de stichting Kiddy Goodpills mede opgericht. Ik kreeg van haar een email om de belangrijke missie van de stichting onder de aandacht te brengen en toen ik hoorde over de ernst van de situatie van medicatie voor kinderen was ik meteen enthousiast om hier een aflevering voor de Opvoed Show over te maken.

    Meer info:
    https://kiddygoodpills.nl
    http://ikwilwetenwat.nl

  • Hee! Welkom bij aflevering 064 van de Opvoed Show. Deze week heb ik auteur Ilse Krabben uitgenodigd om samen over het boek “Spring: antwoorden op belangrijke levensvragen voor kinderen” te praten die Ilse heeft geschreven.

    Een mooi boek waarin Ilse vragen stelt (en antwoord) op grote levensvragen die zij als kind had. Echter kon ze de vraag toen niet goed formuleren, laat staan de onbeantwoorde vraag beantwoorden. Ze wil kinderen hierbij helpen en heeft als doel om hiermee de zelfwaarde van het kind te ontwikkelen en te leren voelen.

    Het is erg mooi geschreven en van de opzet ben ik ook groot fan! In het gesprek gaan we in op:

    Het belang van leren voelen en hierover pratenHoe ontstaat een kinderboek over belangrijke levensvragen?Wat wilde Ilse bereiken met het schrijven van het boek?De brief vanuit het perspectief van het kind naar ouders waarmee ze het boek afsluitEn nog veel meer!Ilse heeft niet 1, maar 2 challenges waar je uit kan kiezen dus zorg dat je tot het einde blijft luisteren!

    Vergeet niet om de challenge op IG te zetten. Nogmaals:

    Maak een screenshot van de Podcast player war je mee aan het luisteren bent. Plaats deze op InstagramVertel het aflevering nummer en welke challenge je hebt gekozen. Dus nogmaals: Organiseer een “Ja dag” met je kinderen of bespreek in de ochtend jouw stemming en emotie aan de hand van een weerbericht, Tag @bastinalexander in je bericht en dan reageren wij hier weer op!Heb je de Opvoed Show al met iemand gedeeld? Al zou het maar met 1 iemand zijn, dat zou al een enorme impact hebben. Vergeet ook niet een recensie achter te laten!

    Go get them… Je kunt het! Tot volgende week, ciao.

  • Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 063.

    Deze week heb ik Lavina Tassebajof en Nienke Hanekamp uitgenodigd om samen de imponerende film Un Monde te bespreken. Lavina is psychomotorisch therapeute en Nienke is Dans en beweging therapeute. Un Monde is een Belgische film uit 2021 waarin een pestsituatie op het schoolplein wordt gefilmd vanuit perpectief van het kind.

    Het perspectief waaruit wordt gefilmd geeft een andere impact tijdens het kijken. Heel mooi neergezet en het neemt je mee in de situatie van het kind.

    Nienke en Lavina hebben bijeenkomsten gehouden om over de film te praten. Samen met hen ga ik in op:

    De groepsdynamiek binnen de klas en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te bestedenDe ervaring van Nienke en Lavina met pesten als docentenWat kun je als ouder doen om op een positieve manier bij te dragen aan de groepsdynamiek in de klasHoe belangrijk is het om weerbaarheid te trainen voor het slachtoffer?De gouden weken op school en thuisVeilige omgeving creeeren in de klas en het schoolpleinEn nog veel meer

    Mij was het meest opgevallen aan het interview hoe zij keken naar de rol van slachtoffer en welke winst hier te behalen valt. Wat is jou het meest bijgebleven? Was je het overal mee eens of heb je nog extra vragen naar aanleiding van de aflevering? Je kunt Nienke en Lavina vinden op LinkedIn, een kijkje nemen op semmi.nl of een mail sturen naar [email protected]. Of stuur me een bericht via Instagram.

    Veel succes met de challenge!

  • Heee welkom bij aflevering 062 van de Opvoed Show.

    Voor de aflevering van deze week heb ik kinderpsycholoog, gedragstherapeut en oprichter van Verbinden Opvoeden Anky de Frangh uitgenodigd voor de Opvoed Show om samen om dieper in te gaan op de opvoed stijl “Emotie coachende basishouding”. Anky is een Belgische en daarmee ook de eerste internationale gast op de Opvoed Show.

    Tijdens het terugluisteren van de aflevering merkte ik dat er een mooie opbouw zat in het interview en dat het eigenlijk telkens interessanter werd, dus blijf zeker luisteren tot het einde. Ook heeft Anky weer een mooie challenge bedacht aan de hand van EHBO methode, welke uiteraard in de aflevering wordt uitgelegd.

    We hebben dus samen gekeken naar de “Emotie coachende basishouding”. Wat is het precies en hoe kun je het in de opvoeding gebruiken.

    We zijn dieper ingegaan op:

    Waar komt het gedrag van je kind vandaag? En wat gebeurt er als je de oorzaak negeert en alleen uit principe opvoedt. Opvoeden vanuit nieuwsgierigheidDe EHBO checklist Het belang van gehoord en gezien wordenAlternatief gedrag aanbieden bij ongewenst gedrag

    Twee zinnen die erg zijn bijgebleven waren: “Gedrag is communicatie. Elk gedrag komt ergens vandaan” en “Een kind dat lastig is, is een kind die het lastig heeft”. Wat is jou het meest bijgebleven? Laat het me hier weten.

    Wederom een prachtige aflevering. Ga hem dus gauw beluisteren!

    Links
    Website van Verbinden Opvoeden
    Gratis gids: "Driftbuien voorkomen"
    Online training: "Emotie coaching"

  • Welkom bij een nieuwe aflevering van de Opvoed Show! Voor deze aflevering heb ik Kinder- en jeugd Pycholoog en hoofd onderzoekster van de onderzoeksgroep Jeugd, opvoeding & onderwijs aan het Verwey-Jonker Instituut uitgenodigd, namelijk Frouke Sondeijker. We gaan dieper in de kansrijke start van een kind in de eerste 1000 dagen. Wat zijn nou belangrijke elementen voor ouders vanaf de zwangerschap tot 2 jaar.

    We bespreken de belangrijke thema’s om een kind een kansrijke start te bieden en we kijken wat hierin belangrijk is voor ouders en voor kind. We bespreken:

    De risico factoren zoals armoede, verslavingen, beperkte hulpProtectieve factoren zoals een veilige hechting, gezonde levensstijl, een vertrouwenspersoon waar je terecht kunt met opvoed vragen Het verschil tussen de buitenkant die je wilt laten zien en de binnenkant waar je soms mee worstelt en hoe je hier mee om kunt gaanDe cultuur die er heerst om de perfecte ouder te moeten zijn met het perfecte kind en hoe je dit kunt doorbrekenEn nog veel meer.

    Een leuk en interessant gesprek, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarbij er ook weer genoeg tips voorbij komen!

    Ik vond het mooi om te horen hoe Frouke de vertaalslag weet te maken tussen alle data uit de onderzoeken naar concrete handvatten voor de praktijk. En hoe belangrijk dit is voor kinderen die geen kansrijke start hebben maar waar eigenlijk elke ouder wel wat aan heeft. Wat is jou het meest bijgebleven van de aflevering?

    Vergeet niet om de challenge op IG te zetten. Nogmaals:

    Maak een screenshot van de Podcast player waar je mee aan het luisteren bent.Plaats deze op InstagramVertel hoe de challenge is gegaan van welk aflevering nummer. Tag @bastinalexander in je bericht en dan reageer ik hier weer op en deel het op de Opvoed Show!

    Links

    https://www.nji.nl/sites/default/files/2021-05/Top-tien-positieve-ontwikkeling-jeugd_0.pdf
    https://www.verwey-jonker.nl/onderzoeker/frouke-sondeijker/
    https://kansrijkestart.nl/eerste-1000-dagen-baby/

  • Welkom bij de Opvoed Show, aflevering 060!

    Voor deze aflevering van de Opvoed Show over oplossingsgericht opvoeden heb ik Orthopedagoog-Generalist en oprichter van Psychogoed Rian Meddens uitgenodigd.

    Naast concrete handvatten voor de opvoeding, hebben we de 5 basisprincipes oplossingsgericht opvoeden besproken, namelijk

    Kijk naar mogelijkheden en naar uitzonderingenAandacht voor gevoelensJij bent de expertDoe meer van wat werktAls iets niet werkt, doe het dan anders

    Een leuk en interessant gesprek waarbij er ook weer genoeg tips voorbij komen! Het is en blijft een fascinerend onderwerp: De opvoeding. Hoe duidelijk kunnen het sommige het toch uitleggen! Mijn mooiste zin vond ik: “Ouders mogen meer in zichzelf geloven. Liefde en aandacht is de basis en het allerbelangrijkste”. Wat is jou het meest bijgebleven?

    Vergeet niet om de challenge op Instagram te zetten. Luister de aflevering om de challenge te horen.

    Links
    https://psychogoed.nl/positiefopvoeden/
    https://psychogoed.nl/

  • Via Instagram ben ik in contact gekomen met Annelies Bobeldijk van Wow Opvoedcoaching. Annelies helpt ouders die er van balen dat hun kinderen niet luisteren in alledaagse situaties. Ze biedt tools om op een nuchtere en heldere manier naar situaties in de opvoeding te kijken en te reageren.

    Tijdens de aflevering duiken we diep in het vermijden van de strijd in de opvoeding en hoe je er voor kunt zorgen dat je geen politie agent bent in de opvoeding.

    We hebben een heel hoop besproken, te denken valt aan:

    Hoe en waarom je de verwachtingen naar beneden moet brengenHoe het begrip van het gedrag van je kind de sleutel tot de oplossing isHet verschil tussen overstuur zijn en drammen en de verschillen in aanpakHet probleem van je kind niet overnemenHoe je op een duidelijke manier je grens aan kunt geven en hoe je dit in een vroeg stadium kunt doenEn nog veel meer!

    Aan het einde van het interview geeft Annelies een challenge voor de week om wat we besproken te hebben om te zetten in een specifieke actie. Gemakkelijk en simpel in te zetten met powervolle resultaten dus blijf tot het einde luisteren!

    Ik help zelf ook ouders om de strijd in de opvoeding te vermijden en tools om met gedragsproblemen van je kind om te gaan. Ik vond het interview fijn omdat het altijd leuk is om met een collega over de inhoud te sparren.

    Hetgeen waar ik mee wegloop na het interview is toen Annelies zei: als je meebeweegt waar het kan, kun je grenzen stellen waar het moet. Een powervolle uitdrukking die er voor kan zorgen dat de opvoeding leuker en makkelijker wordt. Waar loop jij mee weg? Laat het me weten!

  • Voor aflevering 058 heb ik Marjolijn Distelbrink uitgenodigd. Marjolijn is senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut/Kennisplatform Integratie & Samenleving waarbij ze onderzoek doet naar allerlei maatschappelijke themas’s waaronder opvoeding bij ouders met een migratie onderzoek.

    Met de komst van social media lijkt de polarisatie in de wereld alleen maar toe te nemen. We zien niet meer hetzelfde nieuws waardoor jouw beeld van de wereld op alle social media’s alleen maar wordt bevestigd wat de polarisatie versterkt. Juist daarom is het zo belangrijk om de overeenkomsten te vinden en een brug te slaan tussen mensen met verschillende achtergronden. En daarbij is het gesprek voeren een belangrijk middel.

    Hiervoor heb ik Marjolijn dus uitgenodigd om te kijken tegen welke opvoed problemen ouders met een migratie achtergrond lopen en in hoeverre deze hetzelfde zijn als voor ouders zonder migratie achtergrond. Hoe kun je als ouder je kind helpen om veerkrachtig te zijn tegen racisme, het vormen van een identiteit en hoe kunnen we de polarisatie tegen gaan.

    Aan bod komt o.a.:

    Welke opvoed vragen kennen ouders met een migratie achtergrond?
    In hoeverre verschilt dit met ouders zonder migratie achtergrond?
    Hoe kun je je kind helpen bij het vormen van een identiteit?
    Hoe maak je je kind veerkrachtig tegen racisme?
    Hoe kun je de polarisatie tegen gaan en het gesprek aangaan?

    Een heel complex en moeilijk onderwerp, maar wel een die aandacht verdient.

    We hebben een heel hoop besproken en ik ben heel benieuwd hoe jij er naar kijkt. Laat me daarom ook na de aflevering weten of je je hierin herkent, waar je het mee eens bent of waar totaal niet. En is er nog een belangrijk thema wat niet aan de orde is geweest?

    Links:
    Artikel over het onderzoek (Kennisplatform Integratie & Samenleving): Opvoeden als ouder met een meervoudige identiteit: uitdagingen en ondersteuningsbehoeften | Kennisplatform Integratie & Samenleving (kis.nl)

  • Het lijkt wel een steeds belangrijker onderwerp te worden. De gezondheid. Als we ziek zijn kijken we logischerwijs al snel naar wat de dokter zegt en nemen we medicatie om beter te worden. Natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar soms is het ook goed om preventief al te kijken wat je kunt doen voor je gezondheid. Niet alleen om het ziek zijn te voorkomen maar ook om je energiek te voelen, zelfverzekerd en emotioneel veerkrachtig.

    Een belangrijke factor voor hoe je je voelt en hoe gezond je bent is je dieet. Welke eten neem je tot je en wat is nou daadwerkelijk gezond? Iedereen lijkt wel een andere mening te hebben waardoor je al snel het overzicht kunt kwijtrijken. En hoe vertaald zich dit naar de opvoeding? Welk beeld en visie wil je meegeven aan je kinderen? Hoe kunnen zij al van jongs af aan bewust met voeding omgaan?

    Voor deze aflevering heb ik Eva van Zeeland uitgenodigd van Miss Natural. Eva is al 10 jaar bezig met voeding en heeft hier ook de opleiding orthomoleculaire geneeskunde voor gevolgd. Hoe is zij hier zo bijgekomen en wat heeft zij in de afgelopen 10 jaar geleerd en gezien op het gebied van gezonde voeding?

    Het mooie aan het interview met Eva is dat het niet gaat over wat je wel mag eten en wat niet en dat je nooit meer iets ongezonds kan eten, maar dat het heel erg gaat over bewustwording over voeding en dat die kennis over wat wel en niet goed voor jou is, al in je zit.

    Let op: ik ben een trotse affiliate van Miss Natural. Dit betekent de normale prijs voor jou en een commissie voor mij als je via onderstaande link een product aanschaft.

    Links
    Website Miss Natural
    Groene smoothie challenge
    Natural lifestyle Club

  • Een aantal weken geleden kreeg ik van Lisa een bericht via Instagram dat ze graag naar de Opvoed Show luistert en dat ze het onderwerp van trauma behandeling bij kinderen graag onder de aandacht wilt brengen. Een belangrijk onderwerp en ik was direct enthousiast om hier een aflevering over te maken.

    Ik heb voor vandaag dus Lisa de Bruin uitgenodigd. Lisa is IMH (infant mental health) specialist en werkt met jonge kinderen en baby’s die te maken hebben gehad met een trauma die in het hier en nu voor bepaalde problemen en uitdagingen zorgen in het gedrag of de ontwikkeling.

    We hebben een heel hoop besproken, te denken valt aan

    Wanneer spreken we van een trauma sprekenKenmerken van een postnatale depressieWelke rol de hechting speelt in de trauma behandelingDe impact van een trauma op de ouder-kind interactie

    Daarnaast bespreken we ook vier misverstanden die er bestaan over trauma behandeling, namelijk:

    Trauma behandeling kan al plaatsvinden bij pasgeboren baby’sBij trauma behandeling moet er een verband zijn tussen de trauma en het gedrag en ontwikkeling in het hier en nuWacht niet te lang met de behandelingHet is een kort durende behandeling

    Wederom weer een powervolle aflevering waarbij er ook weer genoeg tips voorbij komen zelfs als je niet met een trauma te maken hebt gehad.

    Aan het einde van het interview geeft Lisa een challenge voor de week om wat we besproken te hebben om te zetten in een specifieke actie. Gemakkelijk en simpel in te zetten met powervolle resultaten dus blijf tot het einde luisteren!

    Een enorm verhelderend verhaal over trauma behandeling en wat een belangrijk werk wat Lisa doet. Mijn belangrijkste punt was dat je al zo vroeg met de behandeling kunt beginnen en ook hoe een dergelijke behandeling eruit ziet! Wat was jouw belangrijkste punt?

    Website van Lisa

  • Je kunt de webpagina van de aflevering hier vinden.

    De Opvoed Show gaat natuurlijk over alles wat met opvoeden te maken heeft. Dit complexe thema vertalen we in concrete acties om het gemakkelijker en leuker te maken. Een aantal weken geleden kreeg ik een heel leuk bericht van Erica in mijn inbox van Instagram over een aflevering die zoveel impact op haar had gemaakt. We raakte verder in gesprek en toen kwam ik erachter wat een bijzonder verhaal ze te vertellen heeft. Erica haar oudste dochter heeft namelijk een Autisme Spectrum Stoornis en dit heeft een enorme impact op de opvoeding en ook op alle leden van het gezin.

    Hoe is het om een kind met autisme te hebben? En hoe zou je nou op een respectvolle manier hier bij een gezin naar kunnen vragen? Erica is vandaag te gast op de Opvoed Show waarin we dieper duiken op 4 elementen waar ze als moeder mee te maken heeft met een kind met Autisme, namelijk:

    De voorbereiding op de dag die nodig is Hoe overprikkeling plaatsvindt en hoe deze wordt geuitDe kracht van autismeHet belang van goede en letterlijke communicatie naar het kind met autisme

    Het is een mooi interview geworden waarin Erica een kijkje achter de voordeur geeft hoe het is om een kind met autisme te hebben. Ik vond het mooi om te horen hoe betrokken Erica voor gezinnen waar autisme voorkomt en hoe het de band met haar dochter zo sterk heeft gemaakt.

    Ik vond het inspirerend om te horen hoe ze de vaardigheid heeft ontwikkeld om zich niet druk te maken om de mening van anderen om haar heen. Hoe ze haar dochter op de eerste plek zet en ook al kan het er vreemd uitzien voor de buitenwereld, wat haar dochter op dat moment nodig heeft is het belangrijkste.

    Wat vond jij inspirerend uit het interview? Laat het me weten via @bastinalexander.com op IG of [email protected] of stuur een bericht naar Erica op @erica_v_e op Instagram.

    Heb je de Opvoed Show al met iemand gedeeld? Al zou het maar met 1 iemand zijn, dat zou al een enorme impact hebben. Vergeet ook niet een recensie achter te laten!

    En vergeet niet om de challenge op Instagram, te zetten:

    Maak een screenshot van de Podcast player waar je mee aan het luisteren bent. Plaats deze op InstagramVertel hoe de challenge is gegaan van welk aflevering nummerTag @bastinalexander en @erica_v_e in je bericht

    Dan zorgen Erica en ik er voor dat we er op reageren!

    Neem ook een kijkje op de blog van Erica!

  • Als opvoed deskundige heb ik veel ervaring met het werken met kinderen en het leren omgaan met probleemgedrag. Mijn inzien kunnen we ons teveel focussen op het gedrag van het kind. Het kind laat probleem gedrag zien dus dat moeten we veranderen. Maar kinderen leren door wat ze zien en niet door wat ze horen. Met andere woorden, ik denk dat je als ouder (en opvoeder) soms meer mag focussen op het voorbeeld dat je geeft. Wat zou er gebeuren als je als ouder elke dag zelfliefde zou tonen, onvoorwaardelijk namens je waarden zou leven en fouten zou toegeven (waarin je dus laat zien dat fouten maken OK is).

    We kunnen als opvoeder soms uit principe opvoeden. Bijvoorbeeld: we willen dat het kind met mes en vork eet. Niet omdat het op dat moment per se heel noodzakelijk is, maar om je je inbeeldt dat je kind de volgende dag bij een vriendje te gast is en dat je wil dat ze de juiste normen kent. Maar op het moment dat je als ouder altijd met mes en vork eet en op deze manier het juiste voorbeeld geeft, waar denk je dat je kind dan de volgende dag bij het vriendje aan denkt? Dat ze de dag ervoor met handen mocht eten of hoe papa of mama aan het eten was?

    Het juiste voorbeeld geven is dus erg belangrijk. Om normen en waarden bij te leren, maar ook hoe je met probleem gedrag om kunt gaan.

    En daar gaan we het in deze aflevering over hebben. En dit doe ik niet alleen, ik heb namelijk Hermina Terpstra van Kind geluk uitgenodigd. Hermien is spiegelcoach en weet als geen ander hoe je het gedrag van je kind positief kunt beïnvloeden door je eigen rol te veranderen.

    We gaan in op:

    Wat is een Spiegelcoach precies?Hoe voer je deze principes thuis uit in de opvoeding? De kracht van ruimte geven aan de emotieWegblijven bij het veroordelen van jezelf en je kind Drie stappen om te reageren op probleemgedrag De ijsberg metafoor En nog een heel hoop meer.


    Links
    Website van Kind Geluk
    Gratis ebooks van Hermina

  • Mijn doel met De Opvoed Show is om allerlei onderwerpen te bespreken die op een directe of indirecte manier met de opvoeding van kinderen te maken heeft. Hierbij probeer ik altijd om het concreet te maken zodat ouders weglopen met tools om direct in de opvoeding in te kunnen zetten.

    Juist vanwege de complexiteit van de opvoeding vind ik het zo interessant om er een Podcast over te maken. Er is een overvloed aan informatie beschikbaar en hoe kunnen we die terugbrengen tot de kern. Het eigen versimpelen om het leven van ouders gemakkelijker te maken.

    Voor de afleverging van vandaag heb ik mijn collega podcasters Lars en Thyme van de Podcast
    Pedagogisch Verantwoord uitgenodigd. Zij zijn ook pedagogen en in een wereld die gedomineerd wordt door vrouwen vond ik het interessant om eens met hun te filosoferen over wat opvoeding en pedagogisch verantwoord nou precies is.

    Ik ging met een open mind het gesprek in om te zien waar het zou leiden en we hebben interessante onderwerpen besproken. Natuurlijk wat pedagogisch verantwoord betekent en wie dit bepaald. Wat is het verschil in de opvoeding tussen vroeger en nu en tussen culturen?Hoe groot is de invloed van opvoeding op de ontwikkeling en hoe kunnen we deze complexe materie versimpelen?

    We hebben een heel hoop besproken dus ga er mee weer lekker voor zitten!

  • Met ouders heb ik het vaak over de complexiteit van de opvoeding. Gek eigenlijk dat je zomaar ouder wordt en de opvoeding maar uit moet zoeken. Hoe fijn zou het zijn om begeleiding te krijgen bij de opvoeding.

    Voor concrete handvatten voor de opvoeding heb ik het juiste onderwerp gevonden én de juiste expert om hierover te praten. Ik ga namelijk samen met Heleen Mooren in op de methodiek Triple-P. En “methodiek” klinkt alsof het een behandeling is voor als er probleemgedrag is. En hoewel dit ook zo is, is dit maar een onderdeel van Triple-P.

    Het is namelijk een mooi instrument waarin je je visie als ouder voor de opvoeding vorm kunt geven. De drie P’s staan voor Positive Parenting Program. Het gaat dus uit van positieve opvoeding. Het programma zegt niet hoe je het moet doen, maar geeft je onderwerpen waarover je na kunt denken en handvatten hoe jij dit in kunt vullen.

    Er is niet zozeer een goede of slechte opvoeding. Maar wat ik belangrijk vind is een authentieke opvoeding. De opvoeding aanpakken zoals deze bij jou past en niet hoe je denkt dat het zou moeten.

    Zoals gezegd heb ik Heleen Mooren uitgenodigd die heel wat jaren met Triple-P heeft gewerkt. We gaan in op de fundering van de methode en bespreken de vijf kern principes, namelijk:

    Een veilige en stimulerende omgeving bieden voor je kindLaten leren door positieve ondersteuningEen aansprekende discipline hanterenRealistische verwachtingen hebbenGoed voor jezelf zorgen

    Laat me via [email protected] weten wat je van de aflevering vond en of je nog vragen hebt.