Episoder

  • In De Perstribune ontvangen presentator Margreet Reijntjes en mediadeskundige Ron Vergouwen deze week Amerika-correspondent Max Westerman en cabaretier Youp van 't Hek. Westerman komt met het oog op de presidentsverkiezingen in de VS; Van 't Hek is er vanwege het verschijnen van zijn biografie.

  • In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes deze week televisiepresentator Welmoed Sijtsma en oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo.

    TV-presentator Welmoed Sijtsma is een van de vaste anchors van Goedemorgen Nederland en voorheen OP1. Momenteel is ze ook te zien in de tv-serie ‘Redding na de ramp’, waarin ze met overlevers van rampen op zoek gaat naar hun redders. Haar eerste schreden in de journalistiek zette ze bij Omrop Fryslan. Ze maakte de overstap naar het NOS Jeugdjournaal en ging daarna aan de slag bij WNL. Omdat haar gezicht was gebruikt in een neppornofilmpje maakte ze een documentaire over deze deepfake video’s.

    Fatima Moreira de Melo is de vrouw die zich na haar succesvolle hockeyleven (waarin ze onder meer Olympisch goud won) in de wereld van het pokeren stortte. Jarenlang speelde ze op hoog niveau overal in de wereld wedstrijden. Daarna volgden allerlei acteer- en presentatieklussen op tv en werd ze de vaste sportduider van RTL Boulevard. Deze maand begint ze aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze is directeur geworden van het Internationale Padeltoernooi van Rotterdam.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes deze week misdaadverslaggever John van den Heuvel en hockeyinternational Thierry Brinkman.Misdaadjournalist John van den Heuvel is vanaf maandag te zien in een nieuwe reeks van het tv-programma ‘Ontvoerd’. Hij begon zijn carriere als agent, op straat in Amsterdam, daarna werkte hij een aantal jaren undercover. Maar hij wilde maatschappelijker bezig zijn, ging boeken schrijven en werken als misdaadverslaggever voor de Telegraaf. Sinds begin deze eeuw combineert hij dat met het maken van vooral misdaadprogramma’s op tv.Hockey-international Thierry Brinkman werd met de Nederlandse mannenhockeyploeg Olympisch kampioen in Parijs. Al sinds zijn prille jeugd stond alles in het teken van sport. Het gras in de tuin had het zo zwaar te verduren dat er kunstgras kwam. Maar ook zijn genen-poel is niet onbelangrijk; hij is de zoon van tweevoudig Olympisch kampioen Jacques Brinkman. Maar in tegenstelling tot zijn vader is hij rustig en bedachtzaam.

  • De Perstribune is deze zondag op het strand van Scheveningen waar de finale wordt gespeeld van het EK Beachvolleybal. Met sport- en mediagasten aan tafel kijkt presentator Margreet Reintjes terug op de afgelopen Olympische Spelen in Parijs en is er natuurlijk aandacht voor het beachvolleybal. Te gast zijn onder andere: Andy Houtkamp (de sportverslaggever van NOS-radio die vorige week met pensioen ging), beachvolleyers Katja Stam en Stefan Boerman, volleybalbond-directeur Michel Everaert en de toernooidirecteur van dienst: Bas van de Goor.

    Presentatie: Margreet Reintjes

  • Luister via Spotify (https://open.spotify.com/show/1CFZzIcsFA729fAMZHK1xT?si=5ff37b5195dc478e)
    Luister via Apple podcast (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/gestolen-gezicht/id1756926841)
    Luister via de NPO Luister App (https://omroep.page.link/GrvS)

    Van de een op de andere dag ontvangt presentatrice Janny van der Heijden tientallen appjes, DM’s en andere berichten op sociale media van mensen die vragen naar afslankpillen en zogeheten Gummy Beertjes. Werken ze echt? Waarom leent Janny zich voor zo’n product? Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden gebruikt om afslankmiddelen te verkopen. 

    En Janny is niet de enige. Miljuschka Witzenhausen, Froukje de Both, John de Mol en tientallen andere bekende gezichten worden ingezet voor online oplichtpraktijken. En het zijn zeker niet alleen bekende gezichten die worden gestolen. In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter de nepjanny’s en mensen achter al die andere nepadvertenties. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze, toch bekende vorm van oplichting, nog steeds zo lucratief is? En waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen? Meta, het moederbedrijf van Facebook geeft geen thuis en de politie lijkt over onvoldoende slagkracht te beschikken om hier écht wat aan te doen. 

    Samen met collega Jeroen duikt ze steeds dieper in de wereld van de gestolen gezichten: van whatsappfraude tot social engineering, van deepfakes tot voice cloning en alles daartussen. Wat zijn de laatste trends, waar kun je op letten en weet je straks als argeloze internetter nog wel wat echt of nep is? Ook richt Janny zich tot de politiek; want wanneer wordt er eindelijk iets gedaan al die nep-appjes, -advertenties, -profielen en sites. Of op z’n minst: wanneer wordt eens duidelijk wie verantwoordelijk is voor een oplossing?

  • Derk Bolt is de man die we voor altijd zullen associëren met zoektochten naar biologische ouders in verre landen voor het programma Spoorloos. Dertig jaar lang was hij bij het programma betrokken; in die tijd dook hij in meer dan 200 zaken. Tijdens zijn werkzaamheden werd hij zelf ooit in de Colombiaanse jungle ontvoerd door een guerrilla-groepering. Spoorloos krijgt nu een ander format. Komende dinsdag kijkt Bolt nog een keer terug in een Spoorloos-special, waarin alle bijzondere momenten nog eens langs komen.

    Stephan van den Berg is een van de grote namen uit de Nederlandse sporthistorie. In 1984 won hij op de Olympische Spelen van Los Angeles de gouden medaille op het onderdeel windsurfen. Het was de eerste keer dat windsurfen Olympisch werd en daarnaast lang geleden dat het Wilhelmus geklonken had tijdens de Zomerspelen. Zijn weg naar goud was er een vol opofferingen; hij viel dramatisch af om zijn kansen op het windluwe water in LA te vergroten en om krachten te sparen ging hij in de bus naar de wedstrijd tussen de bank op de grond liggen.

  • Op de dag dat Amerika is opgeschrikt door een aanslag op oud-president Donald Trump is oud-Amerika-correspondent Tim Overdiek te gast in het tweede uur van de Perstribune. Overdiek begon zijn journalistieke loopbaan als sportverslaggever en ging daarna als  correspondent werken in oa New York en Londen. Terug in Nederland was hij onder meer presentator op deze zender en trad hij toe tot de hoofdredactie van de NOS. Na de plotselijke dood van zijn vrouw gooide hij uiteindelijk het roer om. Hij volgde een opleiding voor Therapeutisch coach, specialiseerde zich in het rouwproces van mannen en schreef onlangs het boek ‘Zwijgende vaders’ over het oorlogsverleden van zijn vader.

    In het eerste uur: columniste Eva Hoeke. Vorige week zaterdag publiceerde het Volkskrant Magazine voor de laatste keer de wekelijkse column van journaliste Eva Hoeke. De krant wilde vernieuwen en had behoefte aan  andere geluiden. Het plotselinge afscheid van de columniste, die in haar stukken veelal het alledaagse leven beschreef, leidde tot veel onbegrip bij lezers en Eva ontving naar eigen zeggen wel duizend steunbetuigingen

  • Peter van Ingen is deze zomer een van de presentatoren van Zomergasten. Het programma dat deze zomer voor de 37ste keer te zien zal zijn. Hij stond mede aan de wieg van dit iconische programma, presenteerde het acht seizoenen achter elkaar en was ook jarenlang de eindredacteur. Een man wiens carriere startte bij Radio Stad in Amsterdam en daarna een vervolg kreeg bij de VPRO waar hij een keur aan programma’s maakte. Iemand die zegt wel van zeuren en zeiken te houden.

    Gert-Jaap Hoekman is nu bijna een jaar hoofdredacteur van NOS Sport. De redactie – die na meldingen over een onveilige werkomgeving - onder zijn leiding een cultuuromslag moet doormaken, terwijl in de tussentijd gewoon verslag moet worden gedaan van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Voordat hij vorig jaar de overstap maakte naar het mediapark werkte hij jarenlang als hoofdredacteur van de nieuwssite NU.nl. Hij begon zijn carriere bij Nieuwe Revu, waarover hij ooit zei dat het daar een snoeiharde leerschool was.

  • Parlementair verslaggever Joost Vullings heeft zich samen met NOS-collega Xander van der Wulp gestort op het reconstrueren van de recente politieke omwenteling in Den Haag; het resulteerde in het boek ‘het jaar van Caroline, Pieter en Geert’. Altijd al vond hij het nieuws volgen en kranten lezen het leukste wat er was. Via een huis-aan-huis-blad kwam ie bij de NOS terecht, stapte over naar EenVandaag en is inmiddels een veelgevraagd duider op tv en in zijn eigen podcast.

    Handbalkeeper Yara ten Holte heeft zich in korte tijd weten te ontwikkelen van reserve-doelvrouw van Oranje tot de belangrijkste keeper van dit moment. Als 14-jarige stond ze al onder de lat bij de toenmalige eredivisieclub Dalfsen. Tegenwoordig speelt ze in Denemarken bij topclub Odense. Ze groeide op in Almere Muziekwijk op een industrieterrein waar haar ouders een zwemschool hebben. Tijdens het straatvoetballen merkte ze al als kind dat ze goed was in keepen.

  • Wouter de Winther is parlementair journalist bij De Telegraaf. Al van jongs af aan was hij gegrepen door de politiek; als puber zorgde hij ervoor dat hij na schooltijd op tijd thuis was om de uitzending van het vragenuurtje vanuit de tweede kamer te kunnen zien. Hij studeerde politicologie en communicatie en ging kreeg een baan als politiek verslaggever bij BNR Nieuwsradio. Inmiddels werkt hij al weer vele jaren voor de Telegraaf en is hij een veelgevraagd gast in de vele talkshows op tv.

    Schaatsster Joy Beune kan met recht ‘de schaatssensatie van het afgelopen seizoen’ worden genoemd. Ze werd wereldkampioen Allround en behaalde twee gouden medailles tijdens de WK afstanden. Ze smoorde hiermee alle kritiek die op haar was ontstaan na het (door haar toedoen) mislopen van twee titels met de ploegenachtervolging. Haar huidige succes hangt wat haar betreft samen met het feit dat ze de overstap maakte van Jumbo naar het kleinere team-IKO waar ze de begeleiding krijgt die ze nodig heeft.

  • De Perstribune staat deze zondag opgesteld in Hamburg. Tussen 12 en 14 uur worden we opgewarmd voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK. Om 15 uur speelt Oranje tegen Polen. Margreet Reijntjes ontvangt onder anderen Nico Jan Hoogma (oud-speler van Hamburger SV), Martijn Krabbendam (Oranjewatcher van VI), Evert ten Napel (oud-voetbalcommentator - 'Hamburg is van Oranje') en Dennie Christian (schlagerzanger). Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

  • Radio- en tv-presentator Margje Fikse is een van de vaste gezichten van Op1, de dagelijkse talkshow die komende week voor het laatst te zien zal zijn. Na haar studie politcologie kiest Fikse voor de journalistiek. Ze gaat aan de slag voor de EO waar ze de afgelopen jaren een groot arsenaal aan radio- en tv-programma’s presenteert. Ze groeide op in Hattem, waar haar vader een paardenfokkerij had. Als nakomertje leerde ze - naar eigen zeggen - het allemaal zelf te rooien. Inmiddels is ze teruggekeerd naar Hattem en woont in haar ouderlijk huis.

    Voormalig zwemster Ranomi Kromowidjojo beschrijft in haar biografie 'Ranomi' (die komende week verschijnt)hoe het haar gelukt is een kast vol eremetaal bij elkaar te zwemmen. Maar ook zoomt ze in op de strubbelingen in haar liefdesleven, de pijnlijke breuk met haar coach en het feit dat ze opeens moest zien te dealen met het BN'er-schap. 'Ranomi' is een openhartig boek waarin ze vertelt dat ze als klein meisje al aangaf ooit de beste te willen worden.

  • Van schrijver, columnist en muzikant Nico Dijkshoorn is gast verscheen onlangs het boek ‘Eindelijk Thuis’, een verzameling columns die hij schreef voor de Libelle. Stukken waarin hij inzoomt op kleine, huiselijke gebeurtenissen, die hem ontroeren, die hij glashelder analyseert en vaak met veel humor en niets verhullend beschrijft. Daarnaast is hij columnist voor het Parool en VI, was ie huisdichter in DWDD en schreef hij sketches voor het satirische programma Draadstaal.

    Lidewij Welten is de meest succesvolle Nederlandse hockeyer aller tijden, met drie olympische titels en een karrenvracht aan EK- en WK-medailles. Eigenlijk had ze haar carrière willen eindigen met een vierde gouden plak, maar voor de komende Spelen in Parijs maar werd gepasseerd door de bondscoach. Daardoor was de competitiewedstrijd met Kampong in Den Bosch, ruim een week geleden, de laatste keer dat het publiek kon genieten van haar dribbels. Dribbels die ze zichzelf als kind aanleerde door te oefenen op het hockeyveld met haar hond.

  • Radio- en tv presentator Evelien de Bruijn is bekend van onder andere ‘Hart van Nederland,’ ‘t Wordt nu laat’ en  (tot eind vorig jaar) ‘Ekdom in de Morgen’. Na een sabbatical van een half jaar voelt ze zich herboren en is begonnen met een eigen programma op Radio 2; ‘Evelien’. Niet langer opstaan voor dag en dauw, maar drie dagen in de middag. Ze relativeert haar werk graag; ‘lucht verplaatsen’ noemde ze het ooit.

    Tjerk Bogtstra is onze gast, samen met Paul Haarhuis werd hij twee keer NL’s kampioen dubbel. Maar we kennen hem vooral als voormalig  captain van het Nederlandse Davis Cup team.  Als coach liet hij niets aan het toeval over en leverde volgens zijn spelers maatwerk. In 2010 startte hij zijn eigen tennisschool om nieuw talent op te leiden. Als tennisser was hij zelf naar eigen zeggen misschien wel te sociaal, iets wat hem nu goed van pas komt want een goede klik met de pupillen is essentieel.

  • In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

  • Het Eurovisiesongfestival is dit jaar niet ongemerkt voorbij gegaan. Zelfs de grootste criticaster van het muziekevenement zal niet ontgaan zijn dat Nederland niet mee mocht doen aan de finale omdat er een klacht was ingediend tegen Joost Klein, de zanger die voor Nederland zou uitkomen. Het betekent een unicum in de geschiedenis van het Songfestival. Carolien Borgers is lid van de Songfestivalcommissie die bepaalt welke artiest Nederland vertegenwoordigt. Borgers deed bovendien zaterdagavond liveverslag van de finale van festival op NPO Radio 2. Hoe heeft zij het festival ervaren?

    Comedian/Satiricus Diederik Smit is bekend van ‘De Avondshow’, zijn radiocolumns en van ‘Makkelijke Scoren’, het programma dat vanaf maandag weer zeven weken lang te zien is op NPO3 en waarin hij samen met Tex de Wit en Jonathan van ’t Reve op satirische wijze de sportweek doorneemt. Voordat hij in 2009 het Groninger Studenten Cabaret festival won studeerde Smit Nederlands maar kwam tot de conclusie dat hij bovenal een ‘performer’ is die via humor relevant kan zijn.

  • Acteur Roeland Fernhout is vanaf deze week op Netflix te zien in een nieuwe reeks van de serie Costa!!. Als twintiger werd hij van de toneelschool geplukt om mee te spelen in de lowbudget-film Zusje, die in 1995 een Gouden Kalf won. Hij bouwde een veelkleurige carrière op; was te zien in klassieke Shakespeare-vertolkingen, maar ook in tv-series als All Stars en De droom van de jeugd. Als tiener zag hij een stuk van De Appel, ervoer het ‘wonder der toneel’ en zag daar op zo’n podium zijn toekomst. 

    Volleybalster Anne Buijs is één van de belangrijke speelsters van Oranje. Afgelopen zomer voelde ze zich opgebrand en besloot een rustpauze in te lassen*.* Ze ging mountainbiken, tennissen en nam motorrijlessen. Ze voelde zich een Bambi die door de heide rende. Inmiddels voelt ze zich herboren, is terug bij Oranje en gaat alles op alles zetten om zich komende maanden te plaatsen voor de Spelen in Parijs. Buijs groeide op in een volleybalnest - ook haar beide ouders waren internationals.

  • Bas Ragas is zanger, acteur en vanaf mei verteller in de EO-tv-serie ‘Bijbelen met sterren’. Hij is gegrepen door de Bijbel, met name door de symbolische betekenis van de verhalen. Hij schreef het boek ‘Jezus waarom’ en toert nu het land door met de voorstelling ‘In Gods Naam’. Ragas begon zijn carrière in de muziek en was zanger in de boyband ‘Caught in the act’, een periode waar hij met enige verbijstering op terugkijkt. Hij speelde in tv-series en musicals en schreef boeken over zijn vaderschap.

    Voormalig voetballer Dean Gorré is technisch directeur van de nationale voetbalbond Curaçao. Na zijn actieve carrière bij onder andere Feyenoord, Groningen en Ajax speelde hij in Engeland en is daar blijven plakken. Onlangs was hij enige tijd - vrij succesvol - bondscoach van Suriname, zijn geboorteland. Een van Gorré's zoons is inmiddels in de voetsporen van zijn vader getreden en voetbalt in Qatar. Gorré is het type voetballer dat als kind met een bal in bed sliep en elke dag op het pleintje te vinden was.

  • Tv-presentator Winston Gerstanowitsch is bekend van grote tv-shows als Miljoenenjacht en Marble Mania. Al van jongs af trok de tv- en filmwereld en vond hij het fantastisch om met z’n vader, een filmproducent, naar de set te gaan. Via een castingbureau kreeg hij een rol in de soapserie Goudkust, maar hij wilde liever presenteren en kreeg Joop van den Ende zover dat hij hem aannam voor een nog nader in te vullen baan op tv. Er volgden vele, vele programma’s.

    Hans Nijland stond liefst 23 jaar als algemeen directeur aan het roer bij FC Groningen. Hij heeft daar naar eigen zeggen alles meegemaakt; is door supporters verguisd maar vooral ook op handen gedragen. Inmiddels ligt die tijd alweer lang achter hem en is hij nu in de race om voorzitter te worden van de KNVB. Hij acht zichzelf zeer  geschikt voor de functie; een gedreven voetbaldier met -naar eigen zeggen- narcistische trekjes.

  • Actrice Melody Klaver is te zien in de nieuwe MAX serie ‘Zussen’. Ze volgde na een afwijzing in Amsterdam de toneelschool in Maastricht en ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een veelgevraagd actrice. Al van jongs af aan stond ze op het podium, op vijfjarige leeftijd won ze de Mini Playbackshow als Gloria Estefan. Ze kwam bij een kindercastingbureau terecht en had maar een doel; filmster worden en dan ook graag nog de beste van iedereen.

    Mohammed Allach is de technisch directeur bij RKC Waalwijk. Volgens sommigen de meest onderschatte ‘td’ van de eredivisie. Geroemd om zijn persoonlijke benadering van spelers en zijn analyses over hun behoeftes. Een man die na een lastige jeugd als jongerenwerker aan de slag ging. Hij kan zich goed inleven in jongens die net als hij opgroeien in lastige omstandigheden.