Episoder
-
Deel B
Tiemen Smit gaat in gesprek met onze eigen podiumprogrammeur Wouter Bakker. Hoe pak je dat aan, een theaterseizoen programmeren? En naar welke voorstellingen kijkt de programmeur reikhalzend uit? Wouter en Tiemen nemen het nieuwe theaterseizoen door.
In deel B laveren we door het toneel- en dansprogramma . Met grote theatergezelschappen die de Verkadefabriek vaker programmeert, nieuwe gezelschappen die voor het eerst komen, onze huisgezelschappen, jeugdtheater en zelfs internationale voorstellingen. Als uitsmijter vertelt Wouter over het feestelijke programma rondom de 20e verjaardag van de Verkadefabriek.
Theater:
Orkater
Toneelschuur
Theater Rast
Theater Rotterdam/Erik Wien - Hamlet
Nationaal Theater – Schuldig kind
Sahand – Verzet
Stephanie Louwrier – Let’s get louder
Anticlimax - As the world hurts
Huisgezelschappen:
Matzer Theaterproducties
Panama Pictures
Paleis van Volksvlijt
Theater Artemis
Kerstvoorstelling: Dirque en Fien – Sol bémol
Sinterklaasvoorstelling: Tea Time Company
TG De Horde
Maas Theater en Dans
Het Filiaal
20 jaar Verkadefabriek:
Mythos - Ragnarok
Bacon – Finborough Theatre
Donny Ronny’s Abramovic Experience & Party
En dan nog de allerlaatste -niet-te-missen-tips van Wouter. -
Deel A
Tiemen Smit gaat in gesprek met onze eigen podiumprogrammeur Wouter Bakker. Hoe pak je dat aan, een theaterseizoen programmeren? En naar welke voorstellingen kijkt de programmeur reikhalzend uit? Wouter en Tiemen nemen het nieuwe theaterseizoen door.
In deel A: Het beste van 2023 komt (terug) naar de Verkadefabriek en we werpen een uitgebreide blik op het cabaretprogramma vol grote namen en nieuwe talenten. Deel B volgt 6 september.
Het beste van:
Theater Oostpool met Jim Bakkum - Showmeister
Compagnie Red, yellow and blue - Who’s afraid of Oscar Wilde
Orkater/De nieuwkomers – Het nut van Edo Dompelmans
Peter van Rooijen – Liefde, dood & taart
Cabaret:
Patrick Laureij
Eric van Sauers - #unmute
Kirsten van Teijn – Jaloezie is een bitch
Pieter Derks - Oudejaars
Sezgin Güleç – Wild, barbaars & bloeddorstig
Soundos – Witte Ruis
Gavin Reijnders - Glittermoe
Luuk Ransijn – Vacht
Yentl en de Boer – Rekhalzen -
Manglende episoder?
-
Tiemen Smit gaat in gesprek met zangeres Nora Fischer, die zich sinds dit jaar ook theatermaker mag noemen. De afgelopen periode maakte Nora namelijk een voorstelling over hoe het kon gebeuren dat ze een tijd lang niet kon zingen: het grote internationale talent werd in de steek gelaten door haar stem. 'Het is heel bevrijdend en geweldig om erachter te komen dat ik dat ook kan. Ik dacht: als ik die stem niet meer heb, als ik niet meer kan zingen, dan ben ik niks meer en kan ik niks meer. Maar in plaats daarvan kom ik nu met misschien wel het authentiekste dat ik ooit gedaan heb'.
-
In gesprek met cabaretier en liedjesschrijver Kiki Schippers! "Kunnen mensen veranderen, of ligt ons script al vast?" vraagt ze zicht af. En is ze op het podium de eerlijkere variant van zichzelf? "Soms denk ik wel eens dat je daar écht kan zijn wie je bent - omdat het de bescherming biedt van je eigen context bepalen, je eigen ritme bepalen en je kan jezelf uiten zoals je zou willen".
-
Vorige maand nog stond Tim Knol in een uitverkochte Grote Zaal tijdens een héérlijke Blue Room Sessions-avond. Een perfect moment om ook met hem in gesprek te gaan voor onze podcast. Tiemen en Tim spraken over de liefde voor muziek, hoe dat hem met de paplepel werd in gegoten, over wandelen, zijn voorstelling dit seizoen en hardlopen om te kunnen ontladen na het spelen van grote shows: "Ik weet nu hoe het voelt als je heel slecht in je vel zit, letterlijk en figuurlijk. En dat is iets waar ik niet meer naar terug wil."
-
"Ik heb altijd het gevoel, als ik in een kleedkamer ben of als ik op het podium soundcheck, dat ik thuiskom. Ik voel me eigenlijk nergens zo thuis als in een theater." De in Leeuwarden geboren actrice, theatermaker en zangeres koos oorspronkelijk voor de piano en won wedstrijden als klassiek concertpianist en bracht twee albums uit. In Brussel studeerde ze vervolgens af als actrice én klassiek concertpianist, wat ze nu combineert op het podium. Ze won de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot Comedy Talent van 2023. Tiemen Smit ging met haar in gesprek.
-
Je wilt dansen op muziek maar je hoort de tonen niet, het ritme is niet duidelijk en de bass kun je niet horen: voor sommigen een reden om te stoppen met dansen, maar voor Sharon Wesseling -danser, choreograaf en artistiek leider van 20Hertz- niet. Zij maakt dans juist toegankelijk voor doven en slechthorenden: "Ik ga in mijn repetities niet van muziek uit, maar begin met opdrachten en werk met eigen interpretaties en inspiratie." Tiemen spreekt met Sharon over de voorstelling 'Grondslag' die gedanst wordt door zowel horende als dove dansers én heel geschikt is voor dove bezoekers. "Ik wil dat ze muziek kunnen voelen, dat ze ritmes kunnen zien zowel door de lichamen als
de lichten."
Kijktips: Sharon tipt je Adi(c)sco van Club Guy & Roni - waarbij het Groningse gezelschap de Finse choreograaf Cecilia Moisio hebben uitgenodigd om nieuw werk te maken (29 mei te zien) en Tiemen tipt So You Think You Know Dance, van DansBrabant (op 11 mei éénmalig te zien in de Verkadefabriek). -
Een dubbelinterview! Met Jos en Joep van de Poezieboys. De mannen vinden dat de wereld wel wat
meer poëzie kan gebruiken en naast het organiseren van een maandelijkse Poeziebar in Den Haag trekken ze dit voorjaar het land door met hun voorstelling PEREC: een ode aan het werk en leven van de Parijse taaltovenaar (en kattenliefhebber) Georges Perec. Tiemen reisde af naar Den Haag om met ze in gesprek te gaan.
De kijktip van Jos & Joep: De Theatertroep, met hun voorstelling 'Zelensky hier'. -
Te gast is onze favoriete Vlaming en vaste Verkadefabriek theatermaker, regisseur en dramaturg Lucas De Man. Tiemen en Lucas spreken onder andere over de voorstelling 'En ze leefden nog lang en gelukkig' die Lucas samen met Het Zuidelijk Toneel maakte over armoede: “Alleen zeggen ‘de kinderen gaan het wel oplossen’, is bullshit. Je moet zorgen dat je met die kinderen een gesprek durft - dúrft - aan te gaan. Maar er is, jammer genoeg - dat had ik nooit bedacht - al tien jaar lang gewoon geen gesprek. Dus je hebt een hele generatie kinderen die opgegroeid is zonder ooit te hoeven nadenken over ongelijkheid en wat is armoede.”
De kijktip van Lucas: Festival Cement
Tiemen tipt: Versus, van Theater Utrecht & Cello Octet Amsterdam -
In gesprek met Jan-Paul Buijs: acteur, theatermaker, zanger en scenarioschrijver en al sinds de oprichting in 2008 lid van het Amsterdamse makerscollectief Circus Treurdier. Ze praten over hoe Jan-Paul door zijn vrienden meegesleurd werd naar de toneel vooropleiding en over waar hij als speler op aan gaat. Over de voorstelling 'BAAAAA' en over hoe Circus Treurdier als collectief tot het maken van hun absurde, filosofische en muzikale voorstellingen met maatschappijkritische ondertoon én een flinke dosis (bittere) humor komt. "We hebben ook wel eens voorstellingen gemaakt waarvan iemand zei 'het is niet echt entertaining genoeg om het amusement te noemen, maar het is ook niet diepgaand genoeg om het toneel te noemen'. Maar gelukkig is het ook vaak wel gelukt en hebben we inmiddels iets ontwikkeld wat ons eigen genre is."
De kijktip van Jan-Paul: Collectief het Paradijs - Hard Cut Paradise
Tiemen tipt: De Poezieboys - PEREC en Tarik Moree & Tim Olivier Somer - Het Wim Sonneveld complex -
In gesprek met Teddy Tops: schrijver, presentator van Een Uur Cultuur op NPO Radio 1, spoken word artiest en artistiek leider van Mensen Zeggen Dingen. Over empathie, anderen een podium bieden, hoopvolle parkbankjes, over haar debuutroman in wording en de ervaring van het spelen met haar uiterlijk: "Zoals andere mensen je benaderen, dat is je rol en positie in de wereld en ik denk dat heel veel mensen het goed zou doen te ervaren hoe dat anders kan zijn in hetzelfde leven."
-
In gesprek met cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn. Over de teleurstelling van zijn gereformeerde oma, over hoe je zijn cabaret kan vergelijken met lachen op een uitvaart, over de grote thema's die hij in zijn voorstellingen belicht en zijn drijfveren om dit op een podium met de wereld te delen: "Ik zou geloof ik ontploffen, als ik al mijn gedachtes binnen zou moeten houden". Luister naar het gesprek met Patrick Nederkoorn.
Presentatie en montage: Tiemen Smit -
We maken een podcast! Vanaf januari te beluisteren op je favoriete podcastkanaal.