Episoder
-
In de laatste aflevering van deze reeks rond onze bedrijfstransformatie blikken we samen met Tim Van der Mensbrugghe terug op de transformatie. Vooral een blik van buitenaf want Tim werkt niet voor Decathlon, of toch niet rechtstreeks. Tim is de ghostwriter van het boek 'ons verhaal', waarin we probeerden een overzicht te geven van de afgelopen jaren, hoe de tranformatie werd beleefd door de verschillende teams.
Hoe is dat boek tot stand gekomen? Hoe begin je daar eigenlijk aan, een boek schrijven over een bedrijfstransformatie? Hoe heeft Tim dit beleefd, dat proces? Wat is hem het meeste bijgebleven? En hoe zat dat nu juist met dat nawoord? -
De 5e aflevering in onze reeks rond onze bedrijfstranformatie. En deze keer door de ogen van de winkels zelf. Hoe hebben zij beleefd dat onze organisatie en onze cultuur veranderde?
Wat zijn de bouwstenen van de bedrijfscultuur binnen Decathlon? Hoe geef je als leider vrijheid aan je team terwijl je de doelstellingen die je met dit team wilt bereiken voor ogen houdt? Wij hebben het er altijd over dat bedrijven moeten transformeren om te overleven of alleszins om de 'boot niet te missen'. Maar wat zijn de gevaren, de risico's voor een bedrijf als Decathlon om zichzelf te willen transformeren?
En hoe ga je die gevaren dan uit de weg?
Dat en meer bespreken we in deze podcast met Nathan Goddefroy, die intussen al 8 jaar voor Decathlon werkt. Na een opleiding handelsingenieur te Gent, kwam hij op een jobbeurs aan de praat met Decathlon. De klik was er meteen en hij besloot te beginnen in Roeselare, maar met het hart in Gent dus besloot hij met de nieuwe winkelopening daar te gaan werken als afdelingsmanager. Hij volgde een 'klassieke Decathlon Parcours', van exploit verantwoordelijke in Kortrijk, naar Gent directeur in opleiding. Dan kwam eigenlijk de eerste stap, samen met Katrien (zie aflevering 2), naar de transformatie.
Naast coaching en supply, besloot hij mee aan de visie van Decathlon te schrijven. Nu ligt vooral de focus op het circulaire en duurzaamheid.
Dus van het klassieke Decathlon parcours gaf de transformatie hem de kans zijn eigen rol te schrijven, waarin coaching en begeleiden van mensen key is. -
Manglende episoder?
-
Waarom verbindende communicatie & feedbackcultuur essentieel is voor een transformerend Decathlon. Vandaag hebben we Koen Damman te gast, ondertussen al 18 jaar bij Decathlon. Koen is een wintersporter pur sang, iets wat de afgelopen 2 winters vrij onmogelijk te beoefenen was. Maar normaal kan je hem elke winter vinden op zijn latten of zijn snowboard. Zelfs tourskiën moet eraan geloven. Wanneer het skiseizoen voorbij is, vindt hij zijn weg naar de (koers)fiets. Je kan gerust ook zijn ritjes met zijn kameraden op Strava volgen, waar hij zich vorig jaar tijdens de lockdown waagde aan Strava-art. Ook wandelen is een recente passie geworden, om het thuiswerk wat te variëren gaan zijn coachings al wandelend door.
Hij was erbij toen het allemaal begon in 2014 (de eerste toscane), vandaag vervult hij zijn rol als leader feedback cultuur en ook als leader, had je het anders verwacht, wintersporten. -
Kan je je werknemers hun eigen loon laten kiezen? Dat is de vraag die we vandaag aan Erik voorleggen. Erik is Nationaal leader veiligheid en preventie maar heeft daarnaast ook rollen in de loon- politiek en het management. Buiten Decathlon is hij bestuurder binnen de Mucovereniging België, fervent fietser en triatleet. Eriks voornaamste rol is dat hij leader veiligheid en preventie is. Van iemand met zo’n functie verwacht de buitenwereld haast een militaristische gestrengheid, terwijl hij net iemand is die níét als een generaal door zijn bedrijf wil marcheren. ‘Als ik met mensen van andere bedrijven praat over de transformatie, krijg ik vaak de vraag: “Waarom doen jullie dat?” Wel, opdat onze medewerkers met plezier naar hun werk komen, zodat ze zichzelf kunnen zijn. Dat is volgens mij het doel.’
-
Wat is het verschil tussen een klassieke 'baas' en een 'leader' of 'coach'? Hoe werkt een platte structuur en heeft die ook nadelen of valkuilen?
-
Decathlon Backstage, de podcast die je meeneemt achter de schermen van Decathlon. In deze podcast serie gaan we het hebben over tal van onderwerpen rond bedrijfscultuur, nieuwe vormen van management, coaching en nog veel meer.
In deze eerste aflevering praten we over 'de transformatie' van ons bedrijf'. We beginnen bij het begin, Waarom moest Decathlon transformeren?
Vandaag hebben we Mathieu Renier te gast, zijn rollen binnen het bedrijf focussen zich op zowel humane coaching, op retail als op strategische innovatie.
-
Decathlon Backstage is de podcast die de deuren van ons bedrijf voor je opent.
Wat schuilt er achter het blauwe hesje van onze teamgenoten? Wat zijn de waarden die ons drijven?
Zij die het hart van Decathlon België doen kloppen komen bij ons achter de micro. We zullen verschillende onderwerpen aan bod laten komen, jou laten ontdekken wie we zijn en hoe we werken.
Deze podcast is ook de gelegenheid, een excuus voor ons, om te praten over de verschillende projecten waar je als Decathlon klant al dan niet mee in aanraking komt, maar die wel interessant zijn. En soms zullen we het hebben over onze producten, hoe ze zijn bedacht, en een blik achter de schermen hoe ze zijn ontworpen.
Omdat Decathlon veel meer is dan een sportwinkel.