Episoder
-
Hvordan kan foreldre engasjere seg i barnas gaming, og bidra til at dette blir en trygg og inkluderende arena for alle? I denne utgaven av Den norske mediepodden forteller Robert Steen om betydningen dataspill hadde for sønnen Mads, hovedpersonen i filmen «Ibelin»., og gir sine råd til bekymrede gaming-foreldre Du møter også Beate Hygen, som er seniorforsker ved NTNU Samfunnsforskning, og har forsket mye på dataspill og spillvaner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva slags medieinnhold kan være skadelig for barn og unge? Hvordan har skadelighetsbegrepet og regelverket endret seg over tid? Og hvis foreldre er bekymret for at barna deres ser noe som kan være skadelig i sosiale medier, hvordan kan man snakke om det? Dette er temaer i denne utgaven av Den norske mediepodden. Du møter Ove Watne, Trude Kanestrøm og Audun Aagre fra Medietilsynet, Anne Katrin Storsveen Oppegaard fra Politiets nettpatrulje i Oslo, Asker og Bærum, og Line Indrevoll Stänicke, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo og Lovisenberg sykehus. Samtalen ledes av direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Manglende episoder?
-
Kan kunstig intelligens og desinformasjon påvirke høstens valg, og hva gjøres for å unngå at det skal skje? Hvordan kan vi velgere navigere best mulig i et stadig mer komplekst informasjonslandskap, og hva bør vi være oppmerksomme på? Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Medietilsynet er blant deltakerne i regjeringens arbeidsgruppe som jobber med tiltak for å forebygge uønsket påvirkning ved valget, og i denne utgaven av Den norske mediepodden møter du spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen i FFI og direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklame utgjør en stor del av innholdet som de mest populære influenserne blant barn og ungdom formidler i sosiale medier. Det viser en ny analyse Retriever har gjort for Medietilsynet. I denne utgaven av Den norske mediepodden forteller medieanalytiker Malene Augestad i Retriever mer om analysen, og Marit Evensen, underdirektør i Forbrukertilsynet, Mathilde Hogsnes, doktorstipendiat ved Kristiania og Isaac Elstad Røssnes, leder for Press – Redd Barna Ungdom, diskuterer funnene sammen med direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mange norske barn og ungdommer spiller dataspill – og mange foreldre bekymrer seg for spillingen. Hva de bekymrer seg for, om det er grunn til bekymring og hva det er lurt å gjøre – det er temaer i denne utgaven av Den norske mediepodden. Khalid Ezat Azam har nettopp tatt en doktorgrad ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, der han har undersøkt hva som ligger bak foreldres bekymring for barnas spilling. Han er gjest hos direktør Mari Velsand i Medietilsynet i dagens episode.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Norske barn er digitale, og mange får egen mobiltelefon tidlig. Det kan være både nyttig og praktisk – men medfører også noen dilemmaer, både for barn og foreldre. Hva sier barn og foreldre selv om hvordan de opplever dette? Og hvilke råd har ekspertene? Det kan du høre om i denne utgaven av Den norske mediepodden, der direktør Mari Velsand i Medietilsynet snakker med Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet og medlem i Personvernkommisjonen, Line Marie Warholm, psykologspesialist, og Kirsten Kolstad Kvalø, seniorrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva kan barn og ungdommer selv og foreldrene deres gjøre for at dataspill skal være en trygg og positiv aktivitet - både for jenter og gutter? Dette er et viktig spørsmål – siden Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022 viser at færre jenter enn gutter gamer, og at kjønnsforskjellene øker.
Beate Hygen, seniorforsker ved NTBU ved avdeling for mangfold og inkludering, gamer Ayla Paulsen og direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, diskuterer dataspill og kjønnsforskjeller i dagens utgave av Den norske mediepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Endelig kommer det nå regler som innebærer strengere krav til de globale plattformselskapene. Det skjer gjennom forordningen Digital Services Act (DSA), som EU har vedtatt. Men hva betyr den nye reguleringen i praksis – for plattformene, de redaktørstyrte mediene og mediebrukerne? Det er tema i dagens utgave av Den norske mediepodden. Du møter Audun Aagre og Mari Velsand fra Medietilsynet, og du kan også høre utdrag fra en paneldebatt om DSA fra en nordisk konferanse som den norske kulturministeren inviterte til 18. oktober.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan orienterer Mikkel (16) seg i nyhetsbildet? Hvordan jobber VG for å nå de unge med sitt innhold, og hva sier Medietilsynets siste tall og forskningen om utviklingen i barn og unges nyhetsbruk? I dagens episode av Den norske mediepodden møter du Mikkel Kolbeinsen, som går på Oslo Katedralskole, Bastian Lunde Hvitmyhr, journalist i VG, og Eiri Elvestad, som er leder for Institutt for medier og kommunikasjon og professor i sosiologi med spesialisering i mediesosiologi ved Universitetet i Oslo. Programleder er direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Er grensene for hva slags hatefulle ytringer som er ulovlige, i endring? Og bør straffeloven justeres for å tydeliggjøre hva som skal til for at ytringsfriheten skal kunne begrenses i slike tilfeller? Det er tema for denne utgaven av Den norske mediepodden – som tar utgangspunkt i de siste dommene fra Høyesterett på feltet hatefulle ytringer. Du møter Anine Kierulf, førsteamanuensis ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter, og Kjersti Løken Stavrum, som ledet Ytringsfrihetskommisjonen. Programleder er direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne utgaven av Den norske mediepodden møtes NRKs nye sjef, Vibeke Furst Haugen, og TV2-sjef Olav Sandnes til samtale om allmennkringkasting, medieutvikling, konkurransesituasjonen og mye mer. Medietilsynet har akkurat vurdert hvordan de to allmennkringkasterne leverte på sine oppdrag i fjor, og de to toppsjefene kommenterer også resultatene av årets tilsyn. Programleder er Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nordmenns mediebruk har store variasjoner mellom de ulike aldersgruppene, viser Norsk mediebarometer fra Statistisk sentralbyrå.
Hvordan har utviklingen vært det siste året – og hva har skjedd med nordmenns medievaner etter pandemien?
Det er tema i denne utgaven av Den norske mediepodden, der du møter seniorrådgiver Emma Castillo Schiro i SSB i samtale med direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvor utbredt er hatprat på nett blant norske ungdommer – og hva gjør det med dem som blir utsatt for stygge kommentarer? Hvor går grensen for hva som er lov og ikke – og hvordan kan vi skape en bedre digital ytringskultur? Det er temaer i denne utgaven av Den norske mediepodden.
Deltakere er Silje Berggrav, som er forsker og har bistått Medietilsynet i arbeidet med en ny rapport om ungdom og hatprat, Monica Lillebakken, politioverbetjent og fagleder ved det nasjonale kompetansemiljøet for hatkriminalitet, og Sandra Lorenze Vestnes, som er 16 år og har engasjert seg mot hatprat på nett. Programleder er direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Les rapporten "Du må ha tykk hud eller unngå å være på nettet" her.
Gå til kampanjen Stopp netthatet her.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lurer du på hva som blir gjort for å regulere de globale teknologiplattformene? Har du hørt om Digital Services Act, men er ikke helt sikker på hva det er eller innebærer?
Da anbefaler vi denne utgaven av Den norske mediepodden. Der snakker seniorrådgiver Audun Aagre og direktør Mari Velsand i Medietilsynet om nettopp disse spørsmålene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stort informasjonsbehov og økt mediebruk kan stå som én av oppsummeringene etter halvannet år med pandemi i Norge. I denne utgaven av Den norske mediepodden, setter vi søkelys på en spesiell gruppe, nemlig innvandrerbefolkningen. For nådde mediene og myndighetene fram til denne gruppen? Og i et litt større perspektiv: Hvordan kan norske medier bli mer relevant for innvandrerne?
Du møter assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, lege og forfatter Wasim Zahid, kommentator og journalist Shazia Majid i VG, redaktør Gøril Huse i Klar Tale og business manager i Rambøll, Kristian Dyrkorn. Programleder er Mari Velsand. Deler av denne episoden er fra Medietilsynets digitale arrangement om samme tema.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan har sosiale medier og den teknologiske utviklingen påvirket ytringsfriheten? Og hva utfordrer ytringsfriheten i Norge i dag? Dette og flere forhold rundt ytringsfrihet er tema når Anine Kierulf er gjest i denne utgaven av Den norske mediepodden. Kierulf er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver ved Norges institusjon for menneskerettigheter, og hun har nettopp utgitt boken «Hva er ytringsfrihet». Programleder er direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan kan desinformasjon og falske nyheter påvirke det kommende stortings- og sametingsvalget? Hva gjør staten for å hindre uønsket påvirkning, og hvilken rolle spiller de redaktørstyrte mediene? Det er tema i denne utgaven av Den norske mediepodden.
Du møter Kristoffer Egeberg, redaktør for faktasjekknettstedet Faktisk.no, Geir K. Hus, markeds- og informasjonssjef i Landslaget for lokalaviser og Siri Dolven, avdelingsdirektør i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Samtalen ledes av direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Stopp, tenk, sjekk er en kampanje som har som mål å styrke folks evne til å avsløre desinformasjon og falske nyheter. Les mer om den på Medietilsynets nettsider.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan påvirker alder evnen til å håndtere utfordringer i den digitale hverdagen? Og hva er de beste rådene til seniorene for at de både skal føle seg trygge og delta aktivt i den digitale samfunnsdebatten? Det er tema for denne episoden av Den norske mediepodden. Deltakere er Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett Norge, Tore Slaatta, professor i medievitenskap og og daglig leder i TSL Analytics, Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnovasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved SINTEF DIGITAL og Morten Langfeldt Dahlback, faktasjekker i faktisk.no.
Samtalen er et opptak fra Medietilsynets digitale arrangement om samme tema. Programleder er Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva synes norske velgere om politisk reklame? Er det forskjell på hva vi mener om politisk reklame i nettaviser og på sms? Og varierer holdningene ut fra hvor gamle vi er?
Dette er spørsmål som besvares i Medietilsynets nye rapport om politisk reklame, og som er tema i denne utgaven av Den norske mediepodden. Du møter to elever på videregående skole, Ali Choudri og Malene Grefstad, og lærer Turid Svensøy, som er lærer ved samme skole – Fyrstikkalléen skole i Oslo. Medieforsker Bente Kalsnes, som er førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, deltar også. Programleder er direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan har pandemien påvirket medienes driftsøkonomi?
Medietilsynet har nylig publisert to nye rapporter om norske mediers økonomiske utvikling i 2020.
I denne utgaven av Den norske mediepodden gjennomgår Medietilsynets seniorrådgiver Bjørn Tore Østeraas og direktør Mari Velsand de viktigste utviklingstrekkene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere