Episoder

  • Socionomen Maria Aldén har sett den mörka sidan av omställningen. Hon har som mål att hjälpa så många som möjligt ur den kriminalitet som väntar i spåren av den industriella revolutionens massinflytt och tillfälliga arbeten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Nyindustrialiseringen i norra Norrland går fort.

    Nya metallgruvor, vindkraftsparker, batteri- och stålfabriker är Sveriges svar på klimatkrisen. Det här skapar tiotusentals nya arbetstillfällen, mer inflyttning och framtidstro till de tidigare avbefolkade orterna. Omkring 1000 miljarder ska investeras i klimatrevolutionen de närmsta decennierna.

    Men där det finns pengar brukar det också finnas brottslighet.

    Vad händer med en liten norrländsk ort när det plötsligt flyttar in tusentals människor, som bor och arbetar tillfälligt?

    För att komma åt den växande kriminaliteten, har flera myndigheter på uppdrag av den förra regeringen gått samman.

    När polisen åker på tillslag till exempelvis byggarbetsplatser, får de numera sällskap av skatteverket, arbetsmiljöverket och jämnställdhetsmyndigheten, där Maria Aldén är regionskoordinator för människohandel och prostitution.

    – När vi hjälper en person, hoppas vi att det får ringar på vattnet.

  • Kommunikatören Tomas Riklund hyllar vad som ska bli Europas största vindkraftspark utanför Piteå. Renskötaren Patrik Lundgrens liv har förändrats i grunden av det enorma bygget.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Följ med vindsnurrorna som kommer nedpackade och stora lådor till hamnen i Piteå, ut till Markbygden där snurrarna reser sig på renbetesland.

    Europas största vindkraftspark ska inte bara producera energi till hushållen i Sverige, utan också till de elslukande industrierna som växer fram i norra Norrland.

    Tomas Riklund är parkens ansikte utåt, kommunikationsansvarig sedan 20 år tillbaka. Vindkraftsparkerna, menar han, är grunden i den gröna omställningen, utan dem blir det ingenting.

    För samen Patrik Lundgren har parken inneburit att han får stängsla in sina renar, köra runt dem i lastbil och helt förändra renskötseln.

    Renägare som Patrik drabbas dubbelt upp i det nya Norrland. Både av själva klimatförändringen, men också av den gröna omställning som de stora industrierna menar är lösningen på den.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Anna Westin

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik och Slutmix: Olle Sjöström

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Den gröna revolutionen lockar människor från omsorgen och skolan till industrierna. Bodenprofilen AnnaKarin Nylund vill sätta stopp för jobbkannibalismen i norr och rädda välfärden från kollaps.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Till vardags jobbar Anna–Karin Nylund på en gruppbostad i Boden, hon sitter i kommunfullmäktige för socialdemokraterna, är vice ordförande i kommunala bolaget Boden energi och dessutom vigselförrättare.

    Men hennes största kall är som ordförande för kommunal. Uppdraget: att förhindra flykten från välfärden till industrierna.

    Mitt i allt har Anna-Karin ont. Mycket ont. Men smärtan får inte stå i vägen för uppdraget.

    I takt med de stora industrietableringarna i norra Norrland hårdnar konkurrensen om arbetskraften. Inom omsorgen väljer många att gå till industrin som kan locka med bättre löner och arbetsvillkor. Det talas om jobbkannibalism i det nya Norrland.  

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Anna Westin

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik och Slutmix: Olle Sjöström

  • Tidigare elitskidåkaren och samen Emilia Eliasson kämpar för ett nytt hem bort från den växande gruvan i Malmberget: "Jag tänker varje dag på hur det påverkar barnen".

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Malmberget en halv mil från Gällivare har den statliga gruvjätten LKAB bråttom med att gräva fram det järn som ska ligga till grund för den fossilfria stålproduktionen – ett flaggskepp för Sverige i klimatomställningen.

    En hel stad har växt fram tack vare gruvan. Samtidigt har hus fått rivas och flyttas i takt med att gruvan växer och sprickorna i berget blir fler. Rasrisken gör allt större områden obeboeliga.

    Genom åren har LKAB ersatt de flesta husen i Malmberget och byggt nya på andra håll i kommunen.

    Men nu har en gräns dragits i östra Malmberget, 130 meter från Emilia Eliassons villa. Här ersätts inga hus längre, trots att gatorna är spruckna, vattnet i kranen är grumligt och gatubelysningen inte fungerar.

    Emilias kamp handlar inte bara om att få ett nytt hem i trygghet, bort från den expanderande gruvan, utan också om att ta tillbaka en identitet som många släktingar tvingats dölja.

    – Mommo var på ett sätt stolt över att vara same, men hon sa alltid: säg det inte till någon.

    Emilias historia är ett exempel på hur människor kommer i kläm samtidigt som industrierna växer, för klimatets skull, i det nya Norrland.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Niklas Zachrisson, Anna Westin

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik och Slutmix: Olle Sjöström

  • Företagaren och ingenjören Ida-Linn Näzelius har alltid bråttom. Just nu med att bygga det första stålverket i Europa på 50 år.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ida-Linn Näzelius är stålföretaget H2 green steels första anställda på plats i Boden. Hon rekryterades från ståljätten SSAB där hon var forskningsledare för drygt ett år sedan.

    Samtidigt som första spadtaget togs för stålfabriken i Svartbyn utanför Boden i somras har Ida Linn tillsammans med experter flyttat fridlysta växter och groddjur från industriområdet.

    Följ med Ida-Linn ut när hon inspekterar arbetet och berättar om när statsministern kom på besök.

    Redan år 2025 ska produktionen av fossilfritt stål vara igång. Grundarna till stålverket börjar få finansieringen på plats. Men ännu är det inte säkert att den nya stålfabriken kan få tag på svensk järnmalm.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Anna Westin

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik och Slutmix: Olle Sjöström

  • Aktivisten, fotografen och filmaren Tor Tuorda kämpar mot den gröna industriella revolutionen i norra Norrland. Lyssna på hans historia om gruvstriden i Jokkmokk!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Tor Tuorda startade gruppen Gruvfritt Jokkmokk för att stoppa etableringen av Kallakgruvan.

    - Jag drivs av helig vrede, det är min livsluft, säger Tor Tuorda.

    Gruvstriden splittrar Jokkmokk. Många hoppas att jobben som den nya gruvan för med sig ska rädda kommunen. Andra, som Tor Tuorda, är rädda för att gruvan kommer att förstöra miljön på sätt som inte går att reparera.

    Frågan är infekterad, och de som tydligt tar ställning utsätts för hat och hot. För Tor Tourda har hans aktivism inneburit stora personliga förluster. Han jämför reaktionerna mot hans engagemang för naturen och för det samiska med vad han fått utstå om han hade gripits för barnövergrepp och pedofili.

    - Jag betraktar mig själv som kanonmat i det här kriget, säger Tor Tuorda.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • Carl-Erik Lagercrantz startade Europas största batterifabrik och vill bygga Europas första nya stålverk på över 40 år. Lyssna på hans egna ord om den gröna industriella revolutionen i Norrland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Carl-Erik Lagercrantz har tillsammans med sina affärspartners satsat, samlat in och planerat för investeringar på över 100 miljarder kronor i norra Norrland. Han vill bekämpa klimatkrisen "med kommersiella lösningar".

    Hittills har han bland annat startat Europas största batterifabrik - Northvolt i Skellefteå där Léa Montin jobbar. Nu är han redo att börja bygga Europas första nya stålverk sedan 1980, i Boden.

    I det här avsnittet får du följa doldisen som startade den gröna industriella revolutionen. Lyssna för att höra honom själv berätta om:

    Uppväxten som faderslös och sedan föräldralös.

    Hur frun Louise Boije af Gennäs presenterade honom för hans blivande affärspartner Harald Mix.

    Strategin att starta helt nya företag för att öka omställningstakten.

    Framtiden för det nya Norrland.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Niklas Zachrisson

    Programledare: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • Norrland ska göra Sverige världsledande i grön teknik till klimatomställningen, men går det att kombinera med samebyarnas och lantbrukarnas behov? Hör hur grönt ställs mot grönt i Det Nya Norrland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den gröna industriella revolutionen ska ge massor av nya möjligheter för folk som bor i Norrland eller flyttar dit, och den ska göra Sverige världsledande i klimatomställningen. Men ska norra Sverige vara en plats för industrin – med gruvor, vattenkraft och skogsavverkning – eller ska man värna de traditionellt viktiga markerna för samerna?

    I det här avsnittet av dokumentärserien Det Nya Norrland får du höra hur Peter Larsson kryssar med sin samebys renar mellan vattenkraftstationer, vindkraftverk och kalhyggen. Dessutom träffar vi bonden Regina Berg som hittat sitt sätt att få lönsamhet - hon säljer sina varor direkt till konsumenterna via Rekoring.

    Rekoringen får jordbruket att gå runt

    På Regina Bergs gård i Kräkånger har man brutit ny mark i flera generationer. Hennes morföräldrar var tidiga med att testa andra grödor än potatis i marken och hennes föräldrar odlade Krav-märkt tidigt. Själv säljer Regina Berg direkt till kund, utan mellanhänder, via en en rekoring.

    Rekoringar är nätverk som startats och sköts av producenterna själva, utan någon central organisation. Förra året fanns det omkring 800 000 medlemmar i sammanlagt 220 rekoringar i Sverige, från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.

    - Kunderna är väldigt medvetna och vill handla lokalt, säger Regina Berg.

    Därför hoppas Regina Berg att kunderna ska fortsätta att handla av henne, även i höst när priserna blir mycket högre på grund av alla ökade omkostnader för gården.

    Renarna kryssar mellan insatserna för miljön

    Vattenkraften i Norrland producerar redan mycket el, men de nya industrierna som byggs kräver mycket mer. Som ordförande i Maskaure sameby träffar Peter Larsson dem som vill använda marken till annat än renskötsel.

    - Bara i veckan har jag suttit med två bergtäkter, två vindkraftbolag och två skogsbolag. Och alla vill ju ha bara en liten bit av kakan. Allt det där gör att markerna minskar för varje dag, säger Peter Larsson.

    Vi följer med när renarna drivs längs Skellefte älv från kusten till inlandet i Arjeplogs kommun. Resan kompliceras av att renarna får kryssa mellan vattenkraftverk, järnväg och bilvägar och kala partier där skogsindustrin huggit ned maten för renarna. Det rekorddyra dieselpriset och rovdjuren i trakten hjälper inte heller till. Kommer nästa generation att kunna driva rennäringen vidare?

    - Det ska upp vindkraft nu på varenda bergstopp som finns. Det är väl det som är miljövänligt, vad jag förstår. Men för vår del är det förödande, säger Peter Larsson.

    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • En grön industriell revolution är här. Följ med Léa när hon flyttar 130 mil med sonen Adam för att arbeta på batterifabriken i Skellefteå.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den gröna omställningen från fossilt bränsle till el kräver massor av bilbatterier. Léa Montin från Helsingborg är en av dem som ska sätta ihop batterierna på Northvolt-fabriken i Skellefteå. Där jobbar hon med snart 1000 kollegor från 70 olika länder. De flesta av dem är också nyinflyttade.

    För Léa är inte ensam om att röra sig norrut: de mest optimistiska beräkningarna säger att Norrland kommer att få 100 000 nya invånare de närmaste 15 åren.

    Med sig på resan har Léa sin 17-årige son Adam. Han lämnar sin första stora kärlek i Skåne för att resa 130 mil med brustet hjärta och landa i ett helt nytt sammanhang. Kvar i Sydsverige lämnar Léa utflugna barn och vänner.

    Glödhet bostadsmarknad i Skellefteå

    Alla nya arbetstillfällen har fått bostadsmarknaden i Skellefteå att rusa. Bostadsbristen i kombination med skyhög efterfrågan gör att en månadshyra kan kosta mellan 10’000 och 90’000 kronor för en lägenhet.

    Och även om Skellefteå ligger i framkant så är staden inte den enda där näringslivet blomstrar med hjälp av grön teknik. Det nya Norrland byggs också i Boden, där fossilfritt stål driver utvecklingen, och i Luleå, där en mineralfabrik ska utvinna sällsynta metaller som behövs till elmotorer och elgeneratorer.

    Är den gröna teknikboomen hållbar?

    Norrlands satsning på fossilfri och grön teknik ska ska göra Sverige världsledande i klimatomställningen. Men kommer dagens satsningar bli mer hållbara än de som byggde framtidslandet i Norrland för mindre än 100 år sedan?

    Under första halvan av 1900-talet lockade gruvorna, skogen och vattenkraften mängder av folk norrut. Sedan vände trenden och i slutet av 1960-talet var arbetsbristen så akut att folk fick betalt för att flytta söderut.

    I dokumentärserien Det Nya Norrland undersöker vi om den gröna industriella revolutionen kan undvika de problem med avbefolkning, utanförskap, fattigdom och miljöförstöring som uppstod förra gången Norrland lockade massor av arbetskraft norrut.

    I seriens första avsnitt kan du höra Chana Svensson som lämnade advokatkarriären i USA för kärleken i Luleå och började rekrytera fler till norrländska jobb. I det här avsnittet får du höra hur det går för Léa och Adam. Kommer de att vilja stanna i det nya Norrland?



    Programmet gjordes 2022

    Reporter: Joseph Knevel

    Producent: Niklas Zachrisson

    Musik: Olle Sjöström

    Slutmix: Sven Nordström

  • Toppadvokaten från USA satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå. Hör första avsnittet i dokumentärserien Det Nya Norrland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    100 000 människor beräknas flytta till norra Norrland inom de närmsta 15 åren. Chana Svensson har redan tagit klivet och lämnat advokatkarriären i Washington för kärleken i Luleå. Nu ska hon rekrytera människorna som ska göra Sverige ledande i den globala klimatomställningen. Samtidigt kämpar hon med språket, bostadsbristen och frågan om Norrland verkligen är platsen där hon hör hemma.

    Tips
    • Läs mer om Chana Svenssons arbete i Dagens Industri.

    Om podden Det Nya Norrland 

    De Nya Norrland skildrar en pågående revolution i den svenska industrin.  Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norr ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen. Idag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech frodas sida vid sida med billig fossilfri energi.  

    I podden möter du människorna bakom den gröna revolutionen. Techentreprenörerna som vill rädda världen med grön industri, hemvändarna som tagit över familjegården, aktivisterna som vill rädda naturen från “grön kolonialism” och drömmarna som söker ett nytt liv. Det Nya Norrland är ett unikt tidsdokument av människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen. 

    Svenska Arktis och den gröna industrin  

    Enligt FN:s klimatforskare måste de globala utsläppen halveras innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof. Fossilfria industrier och gröna jobb kan bli avgörande för klimatomställningen.  

    Norra Norrlands naturliga resurser fick näringslivet att blomstra redan för hundra år sedan, i en första industriell revolution. Då varnade kritikerna för förstörd natur och kultur i det som kallades “Sveriges Amerika”. Kommer det nya Norrlands gröna industri kunna undvika problemen med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom som uppstod då?

    Programmet gjordes 2022
    Reporter: Niklas Zachrisson, Joseph Knevel
    Producent: Niklas Zachrisson
    Musik: Olle Sjöström
    Slutmix: Sven Nordström