Episoder
-
“In een periode waarin het alleen maar over geld lijkt te gaan in onze sector spreken we Siep Wijsenbeek. Als directeur van koepelorganisatie van vermogensfondsen ‘de FIN’ legt hij uit dat de 30-40 fondsen die in de Internationale Samenwerking programma’s financieren, nooit de rol van deze bezuinigende overheid kunnen innemen. Een overheid die hij trouwens zeer onbetrouwbaar noemt. Hij hekelt de kritiek op filantrokapitalisten die onder een vergrootglas liggen bij de uitvoering van OS-programma’s zoals het malariaprogramma van Bill Gates. En een aflevering over geld zou niet compleet zijn zonder geldvraag… Luisteren dus! ”
-
Ellen Mangnus, wat kan ze niet? Onderzoeker, schrijver, columnist, docent. Ze snapt niks van de bezuinigingen en roept op om een stevige tegenmacht op te werpen tegen deze regering vanuit het maatschappelijk middenveld. Dialoog is nuttig op gemeenschapsniveau maar van deze politiek moet je ferm afstand nemen. Ze vertelt over haar boek ‘Kijk niet weg’, waarin ze Jan Pronk interviewt en waarin ze soms in gewetensnood kwam. Want hoe moeten verschillende generaties voldoen aan het hoge morele kompas om het goed te doen? Een eerlijk gesprek met een Powervrouw. Luisteren!
-
Manglende episoder?
-
De energie spat ervan af als het beste exportproduct van België professor Sara Kinsbergen aanschuift achter de microfoon van Dwarsliggers. Ze ziet nieuwe kansen voor kleine betrokken burgerinitiatieven en ze vraagt zich verbaasd af waarom de Nederlandse overheid 15 jaar radiostilte heeft betracht op het gebied van OS. Ze is kritisch op OS-organisaties die die burgers links hebben laten liggen. Internationale solidariteit staat onder grote druk en ze roept juist nu ‘wereldburgers’ nadrukkelijk op om op te staan.
-
Josien Sluijs – directeur van Aqua for All - timmert internationaal hard aan de weg met het combineren van filantropische geld en privaat geld. Zij pareert de irritatie van de Dwarsliggers over het ‘snelle’ taalgebruik van impactinvesteerders soepel én leidt OS-traditionalisten Betteke en David kundig door het woud van impactinvesting. Een gesprek over Aqua for All als flagship-project van BUZA. En over de ogenschijnlijke mismatch tussen goede doelen en investeerders. Impactinvesting staat centraal in deze leerzame aflevering van Dwarsliggers. Josien Sluijs is uw kundige gids.
-
Acteur, presentator en programmamaker Waldemar Torenstra heeft uitgesproken ideeën over Ontwikkelingssamenwerking. Hij ondervond de waanzin van oorlog en zag bij Dr. Denis Mukwege in Congo de uitwassen van een ontspoorde samenleving. Een gesprek over het verwerken van verdriet en leed tijdens zijn reizen voor St. Vluchteling. Over het besef dat het OS-organisaties en politiek toch maar niet lukt structurele ongelijkheid op te heffen. En over hoe meer je weet, hoe meer je voelt en hoe eenzamer je wordt. Maar ook over een project van hoop in Zuid-Soedan. Een gesprek met een bevlogen man met een groot hart.
-
Dwarsliggers presenteert met trots de vervanger van Jack! Grote schoenen om te vullen, want Jack is onvervangbaar, maar in dit gesprek wordt duidelijk dat Betteke de Gaay Fortman alles in huis heeft om het een paar maanden te doen. Een gesprek over het loslaten van je liefdesbaby in OS, over serieus werk maken van je lokale partners vertrouwen en over een exit-strategie ook daadwerkelijk te durven uitvoeren. Over werken in Azië én Afrika. Over white-privileged status als OS-werker. En natuurlijk over de toekomst als podcast-host. Een gesprek met een bijzondere dame.
-
Dwarsliggers duikt in de wereld van Shift the Power en inclusie. Gast Carolien Wanrooy helpt daarbij. Zij richt zich op een racisme-vrije werkvloer en ziet vanuit haar rol als bestuurder van een vermogensfonds dat er nog steeds een glazen plafond is bij veel ontwikkelingsorganisaties, waarvan raden van toezicht veelal nog door witte mannen en vrouwen worden bevolkt. Dat staat het empoweren van groepen in het Globale Zuiden en de pogingen tot sharing the power soms behoorlijk in de weg.
-
Een boeiend gesprek met media-onderzoeker Mirjam Vossen en filosoof Ralf Bodelier. Al jarenlang zijn zij relatieve buitenstaanders – want nooit gewerkt bij een NGO – en duiden ze de ontwikkelingen in OS-land. Puttend uit hun jarenlange ervaringen met hun eigen particuliere initiatief in Malawi, laten ze zien dat cijfers over armoede multi-interpretabel zijn. Ze uiten hun bedenkingen bij de Shift the Power trend en ze ontkrachten dat ze ‘rasoptimisten’ zijn. Scherp, kundig verwoord, en soms ongemakkelijk maar een gesprek recht uit het hart over 75 jaar Ontwikkelingssamenwerking
-
Terwijl het Nederlandse kabinet twee maanden met reces is na een weekje debatteren bespreken de dwarsliggers bananenrepubliek Nederland.
Een nieuwe minister van Ontwikkelingshulp met een schimmig imago komt aan de orde, maar ook een vooruitblik op de komende tien gasten in de podcast-reeks Dwarsliggers.Ondanks de donkere wolken boven ons landschap kijken Jack en David goedgemutst naar de toekomst. Dwarsliggers loodst je door de zomer!
-
Als voorzitter van de koepel Partos zijn het rare tijden voor Hans Bruning.
110 OS-organisaties kijken naar hem omdat er iets moet gaan gebeuren na de bezuinigingsbom die recentelijk werd gedropt.
Wat kan Partos doen? En moeten de OS-organisaties zich niet eens gaan manifesteren op het Malieveld, net als de boeren?
Hans is strijdbaar maar ook positief. Hij heeft vijf ministers van OS meegemaakt dus heeft wel het een en ander gezien. En de sector blijkt toch weerbarstig…
Eén podcast, met zijn mening van vóór en van ná de bezuinigingsbom….
-
Eén van de allerbeste interviewers van Nederlands schuift aan bij Dwarsliggers: Frenk van der Linden. Niet persé iemand uit de wereld van OS maar wel iemand met een eigen kijk op de internationale relaties van ons land met de rest van de wereld. En die staan onder druk. Solidariteit met de minder bedeelden is ver te zoeken en Nederland wordt een naar binnen-gericht landje. Hij verbaast zich over de complexe controlesystemen van de Nederlandse overheid. En over de afwezige trots in de sector over wat er wél goed gaat. Een kritische kijk maar nog steeds hoopvol. Want het kan en moet gewoon beter.
-
GL-PvdA politica Danielle Hirsch laat een ‘nieuw geluid’ horen in Den Haag.
Ze gaat gepassioneerd in op de actualiteit en de plannen van de nieuwe regering in spé. Miljarden bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking zijn aangekondigd: wat voor gevolgen heeft dat voor de internationale positie van Nederland? En wat gaat zij daar aan doen vanuit de Tweede Kamer?
Als een wervelwind, zoekend naar solidariteit en niet gespeend van kennis van zaken gaat ze in op de vragen van Jack & David.
-
Al jaren lang zoeken we naar de Heilige Graal in Ontwikkelingssamenwerking. En we vragen ons elke keer af: werkt het wat we doen? Ondanks de megalomane plannen lopen we tegen systemische weeffouten aan. We leggen (nog steeds) van alles top-down op aan het Zuiden; we richten ons op korte-termijn effecten; de goede doelen werken in ‘splendid isolation’ en we blijken maar heel weinig te leren. Senior researcher van de Radboud Universiteit én doctor in de filosofie Willem Elbers, bijt de spits af. Vanuit wetenschappelijk perspectief kijkt Elbers naar de manier waarop we anno 2024 onze Internationale Samenwerking inrichten. En neemt geen blad voor de mond.