Episoder
-
In deze aflevering duiken we in de complexe wisselwerking tussen economie en ruimte. Hoe kan de ruimtelijke ordening ons helpen de weg vrij te maken naar een klimaatneutrale en circulaire economie? Aan de hand van de publicatie De economie van de toekomst begint bij de delta bespreken hoogleraar ruimtelijke economie Erik Verhoef en Rijksadviseur Wouter Veldhuis de uitdagingen en keuzes waar Nederland voor staat. Het is een feit dat er niet genoeg ruimte, duurzame energie en zoet water zal zijn om alle huidige economische activiteiten in Nederland voort te kunnen zetten. Deze schaarste zal tot moeilijke keuzes leiden. Wat zijn de beslissingen van nu die het pad vormen naar onze gewenste toekomst? Een gesprek over economie, ruimte, padafhankelijkheden en sturingsmechanismen, onder leiding van host Marnix Kluiters.
-
In een land waar ruimte schaars is en belangen met elkaar conflicteren is het de vraag hoe we die ruimte gebruiken en voor welk doel. Kennis van de grote onderstromen die onze economie op de lange termijn sturen, is daarbij cruciaal. En hoe maken we vervolgens nú de juiste keuzes en scheppen we ruimte voor de duurzame economie van de toekomst? Voor Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis is duidelijk dat een beetje schaven aan de huidig economische structuur niet langer volstaat. Er zijn fundamentelere veranderingen nodig.
Een gesprek over de positie van Nederland in de wereld, Europese samenwerking en de verantwoordelijkheden die we als deltaland moeten oppakken. Over zelfvoorzienende energiesystemen, standaardisatie voor een circulaire economie, nieuwe welvaartsindicatoren en het belang van collectief welzijn boven private winst. In deze slotaflevering gaan we op zoek naar concrete stappen om de transitie naar een duurzame en circulaire economie maximaal te stimuleren. -
Manglende episoder?
-
Wat is de invloed van demografie op de economie en onze fysieke leefomgeving? Volgens Leo van Wissen, hoogleraar Economische Demografie, is demografie de bodem waarop het denken over de toekomst van de samenleving gestoeld is. Twee ontwikkelingen zijn op dit moment van groot belang: vergrijzing en migratie. Nederland en Europa vergrijzen in rap tempo. Tegelijkertijd is de bevolking in Afrika en in landen als India jong en groeiend. Hoe kunnen die ontwikkelingen voor elkaar gaan werken? We duiken dieper in de vraag of Nederland zonder migratie kan overleven en hoe Europa met vergrijzing en migratie om kan gaan. Is Nederland in staat op demografische ontwikkelingen van de komende decennia te anticiperen? De 22e eeuw begint nu, zeker als het om demografie gaat.
-
In deze aflevering schudden we aan de grondvesten van de huidige economie: eigendom en kapitaal. Hoe een samenleving eruit ziet wordt in de basis bepaald door hoe we omgaan met de productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal. Is het in een economie die menselijk welzijn en het behoud van de planeet centraal stelt wel wenselijk om te denken in termen van particulier bezit van grond? Of is er een fundamentelere omslag nodig? Met haar vernieuwende kijk op grondeigendom neemt Damaris Matthijsen ons mee in een zoektocht naar een nieuw samenspel tussen overheid, burger en ondernemer. Waarbij de vruchten van collectieve arbeid bijdragen aan de reële economie. En waar vertrouwen een sleutelbegrip is.
-
Met industrieel ecoloog René Kleijn duiken we in het domein van mijnbouw en verkennen we de mogelijke impact van de winning van grondstoffen op ons ruimtegebruik. Met recente ontwikkelingen zoals de heropening van bruinkoolmijnen in Duitsland als achtergrond, onderzoeken we welke grondstoffen we nodig hebben in een circulaire economie, waar die vandaan komen, en of Europa zelf weer meer mijnbouw nodig heeft. We verkennen de ruimtelijke gevolgen daarvan voor Nederland en bespreken hoe circulair gebruik van kritieke materialen de vraag naar grondstoffen kan verminderen. En tot slot: wat kan Europees beleid daarin betekenen?
-
Energie is het fundament onder onze economie. De energietransitie waar we middenin zitten, dwingt ons tot keuzes. Keuzes over waar de energie wordt opgewerkt, wie er gebruik van mag maken en tegen welke voorwaarden. Met Laetitia Ouillet, specialist in warmtetransitie en de energiemarkt, gaan we in gesprek over de uitdagingen waar de energietransitie ons voor stelt. Is er wel sprake van schaarste, of hebben we te maken met een tijdelijke dip en komt er een periode van energie-overvloed aan? Hoe beïnvloedt het denken in termen van schaarste onze huidige keuzes? En belangrijker nog: hoe voorkomen we dat we onszelf in de toekomst vastzetten door nu verkeerde keuzes te maken?
-
Nederland is onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Welke geopolitieke verschuivingen zijn van invloed op Nederland en onze economie? De dominantie van het westen neemt zowel in economisch als politiek opzicht af. Azië en Afrika staan klaar om de komende eeuw een prominente plaats te (her)nemen op het wereldtoneel. We bevinden ons in een mondiaal schaakspel. Samen met filosoof Haroon Sheikh duiken we in de wereld van geopolitiek. Een zoektocht naar hoe we onze unieke troeven, zoals onze ligging in de delta en de vruchtbare landbouwgrond, kunnen inzetten voor een duurzamere wereld. Een gesprek over samenwerking, afhankelijkheden en zelfvoorziening, als land en als Europa. Hoe beïnvloeden geopolitieke verschuivingen de toekomst van Nederland en wat betekent dat voor ruimtelijke keuzes nú?
-
Wat hebben economie en ruimtelijke ordening met elkaar te maken? In een land waar ruimte schaars is en belangen met elkaar conflicteren, krijgt Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis vaak de vraag: hoe gebruiken we de ruimte in ons land en voor welk doel? Ondanks de problemen die we dagelijks zien, zijn we gegijzeld door het heden. Met man en macht houden we vast aan wat we kennen, aan een economie die draait op private winst. Willen we een economie die menselijk welzijn en het behoud van onze planeet centraal stelt, dan moeten we daartoe een visie ontwikkelen. Kennis van de grote onderstromen die onze economie sturen, is daarbij cruciaal. Hoe geopolitiek, energie, grondstoffenschaarste, grondeigendom, migratie en demografie van invloed op de economie en de ruimte in Nederland?
-
In de podcastserie Een economie voor de 22e eeuw gaan Rijksadviseur Wouter Veldhuis en host Marnix Kluiters op zoek naar een economie voor de toekomst. Naar een economie die het welzijn van de mens en het behoud van onze planeet centraal stelt. In een reeks gesprekken met toekomstdenkers en visionairs praten zij over eigendom, de energietransitie, grondstoffenschaarste, geopolitiek, migratie en demografie. En hoe je met ruimtelijke ordening de weg vrij kunt maken voor een duurzame economie voor de toekomst.