Episoder
-
Ett sätt att se på samhället är att dela in det i fyra sfärer: det offentliga, familjelivet, näringslivet och civilsamhället. Vi är aktörer och medlemmar på olika sätt, säger Johan Hvenmark, forskare i ekonomi vid Ersta Sköndals högskola. Han diskuterar vad sfärerna betyder för oss och hur de samverkar, Arrangör: Vetenskapsrådet.
-
Manglende episoder?
-
En skicklig säljare kan med enkla knep styra oss dit han eller hon vill. Det kan räcka att vända på några få ord. Det säger Richard Wahlund, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han menar att vi alltid väljer att se en vinst om vi kan, eftersom motviljan mot förlust är svår att övervinna. Arrangör Vetenskapsrådet.
-
De senaste åren har intresset för migranters penningtransaktioner till ursprungslandet ökat. De så kallade remitteringarna uppskattas omfatta mångdubbelt större belopp än världens samlade statliga utvecklingsbistånd. Lisa Åkesson, som forskar i socialantropologi, har undersökt sambandet mellan remitteringar och familjerelationer bland månniskor i Kap Verde. Arrangör: Vetenskapsrådet.
-
Frågan är om penningens grepp om våra liv urholkar andra värden, säger Orsi Husz, forskare ekonomisk historia, Uppsala universitet. Det har hänt mycket på privatekonomins område de senaste hundra åren, också när det gäller kvinnans roll i ekonomin. Orsi Husz ger exempel på hur ekonomi och kultur samverkat under det senaste århundradet. Arrangör: Vetenskapsrådet.
-
Det finns lite forskning på hur mycket klimatet påverkar ekonomi, vilket är konstigt med tanke på hur stora kostnaderna kan bli, säger Per Krusell, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Går delar av världen med vinst, medan andra delar får stå för kostnaderna? Arrangör: Vetenskapsrådet.