Episoder
-
Välkomna till det fjärde avsnittet av säsong fyra. Nu skall vi fortsätta att prata om några av det mest kända nazistledarnas fruar. Nazistledarnas fruar levde i en komplex och mörk värld, där deras roller varierade från att vara lojala partners till att aktivt stötta nazistregimen. Deras lojalitet till sina män och ibland även till ideologin, har gjort dem till symboler för de mörka aspekterna av Tredje riket.
-
Välkommen till det tredje avsnittet av den fjärde säsongen. Nazismen, en av historiens mörkaste ideologier, präglades av ledare vars namn för alltid är förknippade med krig, folkmord och hat. Men bakom flera av dessa män fanns kvinnor, fruar som ofta levde i skuggan av sina makars skräckvälde. Några av dem delade ideologin och spelade en aktiv roll i nazistregimen, medan andra förblev tysta vittnen till vad som pågick. Kvinnorna bakom några av de mest ökända nazisterna har länge fascinerat historiker och allmänheten – vilka var de, och hur påverkades deras liv av makarnas handlingar? I det här avsnittet och nästa ska vi utforskas livsödena för några av de mest kända nazistledarnas fruar och deras roll i det tredje rikets historia.
-
Manglende episoder?
-
Välkommen till det andra avsnitten av den fjärde säsongen. Krimkriget, som utkämpades mellan 1853 och 1856, var en komplex och avgörande konflikt som engagerade några av Europas största makter: Ryssland mot en allians bestående av Storbritannien, Frankrike, Osmanska riket och Kungariket Sardinien. Krigets resultat formade inte bara 1800-talets maktbalans i Europa utan har även påverkat geopolitiska och militära relationer som är relevanta än idag. Idag ska vi prata om bakgrunden till kriget, dess händelseförlopp och krigets påverkan på samtida politiska och militära frågor, särskilt i förhållande till dagens konfliktfyllda situation på Krimhalvön. Vi ska också prata om sjuksköterskan Florence Nightingale och hennes påverkan både under och efter kriget.
-
Välkommen till det första avsnittet av den fjärde säsongen. Idag ska vi prata om Marie Antoinette och hennes relationer. Marie Antoinette, föddes den 2 november 1755 och var drottning av Frankrike och Navarra hon var gift med kung Ludvig XVI. Hon är en av de mest omtalade historiska personerna från det franska hovet, och hennes liv och relationer har fascinerat både samtida och moderna historiker. Hennes levnadstid präglades av politiska intriger, skandaler och revolutionära omvälvningar. Marie Antoinettes relationer, både personliga och politiska, påverkade hennes liv i hög grad och formade hennes rykte som en kontroversiell och omdiskuterad figur.
-
Välkommen till det sextonde avsnittet av den tredje säsongen. Nu har vi kommit fram till vårens sista avsnitt och som vanligt ska jag svara på de frågor som ni skickat in till mig. Jag vill börja med att tacka er alla som skickat frågor till mig och jag ska försöka att svara på dom så gott jag kan. Vissa frågor är redan besvarade i tidigare avsnitt så kommer just din fråga inte med så kan det bero på att den tas upp i säsong ett eller två. Du är hjärtligt välkommen att lyssna på de avsnitten med.
-
Välkomna till det femtonde avsnittet av den tredje säsongen. Ni trogna följare kanske minns att jag i höstas hade ett avsnitt om Nääs gods i Västergötland där jag berättade om de herremän och högt ansedda adelsdamer som drev godset under hundratals år. Idag så skall jag prata om ytterligare två förnäma gårdar i samma område och som delvis har suttit ihop med Nääs egendom, nämligen Floda Säteri och Högsboholm säteri. Dessa två säteris historia har varit tätt sammankopplade samtidigt som de mött olika motgångar. I dagens avsnitt ska jag berätta om de människor som bott dessa två gårdar. Eminenta adelsmän och kvinnor, kungaättlingar och storbönder har besuttit godsen under en flerhundraårig historia. Likaså har de fått följa med i den svenska historien i allt från svältkatastrofer till reduktionen
-
Välkomna till det fjortonde avsnittet av den tredje säsongen. Idag ska vi prata om tre nationella minoriteter i Sverige. Svenska minoriteter är en mångfacetterad del av Sveriges kulturella och etniska landskap. Dagens avsnitt fokuserar på Romer, Samer och Sverigefinnar. Hur har deras historia sett ut? Vilka hinder och vilken rasism har de mött och hur ser deras situation ut idag?
-
Välkommen till det trettonde avsnittet av den tredje säsongen. Försvar och säkerhet är något som nationer ägnat sig åt så länge de har funnits. Man har allierat sig, arbetat fram strategier och aktivt arbetat för att undvika konflikter och krig. Idag ska vi undersöka vilka säkerhetstrender som rådde efter världskrigen samt uppkomsten av Nationernas förbund och Förenta nationerna. Hur och varför bildades de? Vilka motgångar och hinder har man stött på? Vi kommer också att prata om Dag Hammarskjöld, Trumandoktrinen och mycket mer.
-
Välkommen till det tolfte avsnittet av den tredje säsongen. Idag ska vi prata om Påskön som ligger i stilla havet och upptäcktes av europeiska upptäckare under påsken i början av 1700-talet. Historien börjar dock inte där för ön hade varit bebodd under flera hundra år och kunde stoltsera med en högkultur där mäktiga stenstatyer vittnade om dess storhet. Vi ska följa Påsköns historia från början fram tills idag, genom uppgång och förfall, sjukdomar och ekologisk kollaps till slaveri och frihet. Jag kommer också att prata om de vanligaste myterna krig Påskön.
-
Välkommen till det elfte avsnittet av den tredje säsongen. Vad har blixtlåset, skiftnyckeln, flygplanet Gripen och Volvo gemensamt? De är alla svenska uppfinningar och innovationer. Sverige kan stoltsera med många viktiga vetenskapsmän/kvinnor och uppfinningar genom tiderna. Under sekelskiftet 1900 hade Sverige till och med en så kallad snilleindustri eftersom att det levererades så många skickliga och innovativa uppfinningar och produkter härifrån. I dagen avsnitt kommer jag att prata om just svenska uppfinningar, innovationer, företag och människorna bakom dem, som i sin tur blivit kända över hela världen. En del av dem känner ni säkert till medan andra är mer okända.
-
Välkommen till det tionde avsnittet av den tredje säsongen.
Feminismens historia sträcker sig genom århundraden av kamp och framsteg i strävan efter jämställdhet mellan könen. Från de tidigaste förkämparna för kvinnors rättigheter under 1700- och 1800-talet till dagens globala rörelser. Feminismen har varit en drivande kraft för förändring och progressivitet. Dagens avsnitt handlar om feminismens historia, men vi stannar inte där, vi ska också prata om vad som menas med enkönsmodellen/tvåkönsmodellen, om husmoderskontrakt och sexliberalismen under 1960-talet och 1970- talet, något som är tätt förknippat med feminismens historia. -
Välkommen till det nionde avsnittet av den tredje säsongen. Idag ska vi prata om en spännande person som jag har lärt känna under mina studier i historia och religionsvetenskap, nämligen: Aleister Crowley (1875–1947), han var en brittisk författare, filosof, magiker och ockultist, vars liv och verk har lämnat ett outplånligt avtryck på ockultismens och mystikens värld. Han var en komplex och kontroversiell figur, känd för sitt engagemang inom esoteriska ämnen och sitt bidrag till utvecklingen av den ockulta rörelsen.
-
Välkommen till det åttonde avsnittet av den tredje säsongen. Vi är alla människor, såväl kungar som presidenter, vi behöver äta, sova, gå på toaletten etc. Likaså kan vi alla bli sjuka. Men en vanlig människas sjukdom kanske inte påverkar så många andra. Vad händer då om en kunglig person blir sjuk? Hur påverkas omgivningen? Det ska vi ta reda på idag.
-
Välkomna till det sjunde avsnittet av den tredje säsongen
Idag ska vi bege oss till ett slott i Västergötland, nämligen Nääs slott. Det ligger vid
sjön Sävelången i Västergötland och är känt for sin slöjdutbildning, som bedrevs mellan 1872 och 1960.
Dagens avsnitt ska dock fokusera på herremän och högt ansedda adelsdamer som drev slottet
under hundratals år. Allt var inte alltid frid och fröjd på ägorna. För några av ägarna gick det bättre, andra gick de sämre för och de tvingades att lämna ifrån sig godset. -
Välkommen till det sjätte avsnittet av den tredje säsongen. Det finns många framstående kvinnor inom vetenskapen som har gjort betydande bidrag till olika discipliner. Trots att vi lever på 2000-talet så är det fortfarande ofta männens betydelse för vetenskapen som framhävs och visst, deras arbete har varit ovärderligt, men det betyder inte att det inte funnits kvinnor som gjort minst lika viktiga upptäckter. De fick dessutom ofta kämpa i motvind mot konventioner och fördomar. I dagens avsnitt ska vi få lära känna två vetenskapskvinnor lite närmare, Marie Curie som bland annat upptäckte grundämnet polonium och Ada Lovelace som sägs moder till vårt moderna datorkoncept.
-
Välkommen till det femte avsnittet av den tredje säsongen. Idag skall jag prata om förövarrollen i folkmorden i Rwanda och under andra världskriget (förintelsen). Dessa två folkmord skiljer sig åt men har också vissa likheter. Till att börja med skall jag presentera vilka människor som var delaktiga i folkmorden, dess utövare, för att sedan prata om den forskning som finns kring massmördande och folkmord och vilka faktorer/drivkrafter som kan ligga bakom att det sker.
-
Idag ska vi bege oss in i en mycket gammal och stundtals svårbegriplig värld, Vi ska nämligen prata om folktro och tydor. Ni har säkert hör uttryck som att svarta katter ger otur eller historien om näcken. Dessa berättelser stäcker sig ofta lång tillbaka i tiden. Min gammelfarfar var till yrket pastor men ägnade också mycket tid åt folklivsforskning. Hans arbete var gediget och detaljerat och utmynnade i några böcker. I en av dem tar han upp folktro och tydor. Han samlade på sig ett stort material genom att intervjua människor som berättade om gammal folktro. Idag ska vi få ta del av hans forskning.
-
Välkomna till det tredje avsnittet av den tredje säsongen. Idag ska vi gå på tre bröllop, Drottning Victoria och Alberts, Jacqueline och John F Kennedys samt Diana och Charles. Dagens fokus ligger på bröllopsklänningar. Bröllopsklänningar skiljer sig inte från vanligt mode då de påverkas av trender och influeras av vanligt mode. Något som ofta sätter trender för bröllopsklänningar är när kända personer eller kungligheter bär dem. Det stämmer i högsta grad med de tre klänningar som vi ska titta på idag.
-
Välkomna till det andra avsnittet av den tredje säsongen. När Skara äntrar 1600-talet ser det mörkt ut, befolkningen har minskat, krig härjar i området, staden brinner flera gånger och makten i Stockholm gör det i princip omöjligt att bedriva handel. Efter den mest förödande stadsbranden år 1719 reser sig dock staden ur askan och är redo att blomstra igen. Det här ska jag prata om i dagens avsnitt. Vi ska också gå på upptäcksfärd i Domkyrkan där historiens vingslag ständigt gör sig påminna. Jag ska också berätta kyrkan såg ut från början och hur har den förändrats genom sina cirka 1000 år på platsen.
-
Välkomna till det första avsnittet av den tredje säsongen. Staden Skara som är över tusen år bär på en lång och spännande historia. Under medeltiden var staden en av de viktigaste i Sverige och besöktes ofta av kungar, stormän och religiösa ledare. I det här avsnittet ska ni få följa med i Skaras historia fram till 1600-talet, i del två fortsätter vi där del ett avslutats och följer Skaras utveckling fram till 1900-talet, samt att vi får träda in i stadens mäktigaste byggnad: Domkyrkan!
- Vis mere