Episoder

 • Vandaag gaat Ron in gesprek met energieadviseur en bouwbioloog Geert van de Rijdt. Afgelopen jaren is hij verantwoordelijk geweest voor het energiezuiniger maken van gemeentelijke gebouwen. Tegenwoordig adviseert hij bewoners over hoe ze hun woning kunnen verduurzamen.

  Idealisme is Geert niet vreemd, qua werk en kijk op het leven. Duurzaamheid een ander woord voor gezond verstand, voor leefbaarheid van ons ‘ruimteschip aarde’. Juist daarom heeft Geert de opleiding Baubiologie van het IBN (Institut für Baubiologie und Nachhaltigkeit) gevolgd. Zijn uitdaging is zijn verworven inzichten in de praktijk te brengen. Dat doet hij o.a. als adviseur bij Brabant Woont Slim en door het bekend maken van innovatief houtvakwerk voor mensen die hun eigen woning willen bouwen.

  Wil je weten wat de Energieke Club voor je kan betekenen of wil je je aansluiten bij de Energieke Werkplaats? Bezoek www.energieke.club en laten we kennismaken!

 • We praten vandaag met energieadviseur Hans Kievits van EcoBalans. Met zijn bedrijf adviseert hij mensen die hun huis willen verduurzamen. Met een achtergrond in bodemsanering en recycling was de stap naar verduurzaming niet zo groot. Daarnaast heeft hij zelf zijn huis uit 1954 verduurzaamd naar een gasloze en nul op de meter woning. De opgedane kennis en ervaring deelt hij graag om zo ook andere huiseigenaren vooruit te helpen in het proces van verduurzaming van hun woning.

  We hebben het in deze aflevering over zijn achtergrond en hoe hij in het vakgebied terecht is gekomen. Over zijn ervaringen met de toepassing van biobased materialen zoals leem “modder op de muur” en het geven van energieadvies. Bij advisering gebruikt hij de methodes van de Energieke Club om een onderbouwde oplossing te kunnen geven voor de verschillende onderwerpen die bij verduurzaming komen kijken. Een richting van verduurzaming bepalen door niet alleen naar de bakstenen en technologie te kijken maar juist ook de drijfveren van de bewoners mee te nemen. Welke ambities hebben ze en hoe kan je hier het beste bij aansluiten.

  Luister naar deze podcast om van alles te weten te komen over innovaties bij het verduurzamen, toepassing van ecologische materialen, de energietransitie, het geven van energieadvies en de Energieke Werkplaats.

  Wil je weten wat de Energieke Club voor je kan betekenen of wil je je aansluiten bij de Energieke Werkplaats? Bezoek www.energieke.club en laten we kennismaken!

 • Manglende episoder?

  Klik her for at forny feed.

 • In deze aflevering is Ron op bezoek bij Hessel Kok van BRON|TECHNOLOGIE om jullie kennis te laten maken met o.a. warmtepompen, bron technologie en monitoren.

  Staat de warmtepomp technologie nog in de kinderschoenen of juist helemaal niet? Waar wij in het verleden gekozen hebben voor een gasketel hebben andere landen juist de ontwikkeling van en met de warmtepomp doorgemaakt. Je kunt dus wel zeggen dat er evenveel kennis is over warmtepompen in Europa en Scandinavië dan over onze oude vertrouwde Cv-ketel.

  Meer over warmtepompen, Nordic Energy (importeur van o.a. het merk Thermia) en de inzet hiervan luister je in deze aflevering.

  Bekijk ook onze website om te zien wat we voor jou kunnen betekenen: www.energieke.club!