Episoder
-
MEGA – Make Europe Great Again, säger Alexander Jansson. Han är extremt kritisk till Europas ekonomiska utveckling – men förvaltar en Europafond. Han är också skeptisk till förnybar energi – men förvaltar en miljöfond. Hur går det ihop?
-
Flat Capital, Creades eller Investor? Vilka investmentbolag ska man köpa just nu? Och vad är det viktigaste att tänka på som investerare? Johan Hertz står bakom Sveriges största index över investmentbolag. Efter ett decennium av analys ger han sin bild av strategier, dolda pärlor samt anrika investmentbolag som fortfarande har mer att ge.
-
Manglende episoder?
-
Börsens mest komplicerade bolag, egna portföljen och paradoxen med småspararfavoriter. Nordnets investeringscoach Ara Mustafa har inspirerat en bred grupp av småsparare och spridit kunskap med hjälp av satir. I veckan blev han framröstad till Årets Sparprofil 2024 – ett pris som ges ut av Privata Affärer och Lannebo.
-
Apotea ska börsnoteras – helst före årsskiftet. Men varför nu och hur ser den framtida strategin ut? Vi träffar Pär Svärdson på nätapotekets huvudkontor i Norrtull, Stockholm.
-
Investeringsråd, sågningar och roulette. Vi åker hem till Roger Akelius för att testa pedagogiska spel som han har utvecklat – och för att prata affärer. Testpilot är även 12-årige Jakob Widholm som får några goda råd på vägen av den snart 80-årige entreprenören.
-
Kan man börja med marknaden istället för produkten? Ashkan Pouya är övertygad om att det går. Hans affärsmodell i Systematic Growth har utvecklats efter två decenniers slit inom traditionellt bolagsbyggande.
-
Hela 70 procent av fondbolagen blir underkända när det kommer till transparens. Men ett fondbolag sticker ut som en solklar etta. Fredrik Davéus, vd för analysföretaget Kidbrooke, förklarar vad som sticker ut i rapporten som de har tagit fram.
-
Peter Lynchs aktiefilosofi låter enkel – men funkar den i praktiken? Daytradern John Skogman sätter den på prov. I en hård granskning av klädjättar, sminkkedjor och outdoorbutiker "lynchar" Börspodden-profilen företag med kritiska ögon. Under en rundtur i centrala Stockholm avslöjar han även strategin i den hemliga portföljen, delar sina bästa och sämsta affärer och synar vad som verkligen avgör ett företags framgång.
-
Som mäklarchef på Goldman Sachs nådde Jina Zachrisson finanselitens absoluta topp, men väl där upptäckte hon att framgången kom med ett pris. Hon kände sig inlåst i en gyllene bur där friheten att utforska andra intressen gradvis försvann. Men hur nådde hon toppen? Varför slutade hon och vad ska hon göra härnäst?
-
Novo Nordisk vs Eli Lilly. Konkurrensen mellan världens två giganter inom fetmabehandling intensifieras. Novo Nordisk har straffats hårt på börsen och marknaden tycks ser fördelar för konkurrenten Eli Lilly. Men vad står på spel? Och varför sjunker Astra Zeneca? Veteranerna Ellinor Hult och Astrid Samuelsson ger sin analys av bolagen, berättar om nya case och trender. Men också varför stundande USA-val är viktigt för hela läkemedelsindustrin.
-
60 procent på ett år. Så mycket har fonden Lancelot Sverige stigit. Hemligheten? Ta stora positioner och behålla favoriterna, enligt förvaltaren Erik Bertilsson.
-
Aktiecase och roadtrip i Norrbotten. Per Johansson är en veteran i finansbranschen men nybliven fondförvaltare och delägare på Origo Fonder. Idag om bolag i fonden, småspararfavoriten i den privata portföljen och hur man investerar i en spin-off. Allt under en bilfärd i Norrbotten där vi även pratar om kulturella värden, besöker en konsthall som inte finns och diskuterar gröna investeringar med Bodens kommunalråd.
Glöm roadshows, nu blir det roadpod – häng med!
MedverkandePer Johansson, PJ, fondförvaltare, Origo Fonder Mikael, "Groja", Carlsson, Sportchef, Boden Handboll Theodor Ringborg, Konsthallschef, Konsthall TornedalenClaes Nordmark (S), Kommunstyrelsens ordförande, Boden
Utanför ljudbild/indirekt medverkande Simmi Ojalehto, Husfru och kock, Hotell Tornedalen Gunhild Stensmyr, entreprenör och initiativtagare till konsthallsprojektet i Vitsaniemi, Övertorneå -
Småbolag, banker och aktien som tål alla väder. Robert Oldstrand bjuder på sig själv och på några av bankens främsta case i portföljen.
-
Expansionsplanen, förvärv, sucessionsfrågan och aktierna i egna portföljen. Torsten Jansson siktar på en rörelsemarginal för New Wave på 20 procent men lönsamheten har pressats på en oväntat svag marknad.
-
Investeringsstrategin, Klarna och kritiken om bristande transparens. Det har snart gått tre år sedan Flat Capital börsnoterades. Även om marknaden har premierat investeringsbolaget det senaste året har man haft motvind på flera plan.
-
Vi pratar om Storskogen, Intrum, SBB, Castellum och några finländska bolag. Och de tre viktigaste sakerna man ska se upp med på obligationsmarknaden.
-
Serieentreprenören som är mest känd för att ha grundat Zound Industries, numera Marshall, som eventuellt ska börsnoteras. Vi tar en tur med hans elektriska båt från det egna företaget X Shore. Det är en fridfull färd men under ytan lurar flera problem som måste lösas – men det är inte första gången för honom. På baksidan av Konrad Bergströms imponerande meritlista finns en historia fylld av utmaningar, där en konkurs har spelat en central roll. Det här är en levande historia om uppgång, fall – och uppgång igen...
-
Om nyckeltalet som sållar agnarna från vetet och flera spännande aktier. Efter nästan 20 år som analytiker på Strand Kapitalförvaltning väljer David Lindström ut bolag utifrån framförallt ett nyckeltal. Det skvallrar inte bara om hur bolaget går här och nu – utan även om hur framtiden blir. Därtill finns tre andra investeringsprinciper som de även har tagit avsteg ifrån – på gott och ont.
-
Hösten har svept in över världens börser. Men är det en korrektion eller tecken på något mer långvarigt? Magnus Lilja har över 30 år i finansbranschen. Han brukar vara mer negativ än vad han är nu. I dagens avsnitt: om hur man minimerar risk, heta sektorer, konkurrensen om Sveriges rikaste personer och den karga vardagen under Baltikums finanskris.
-
Om klockorna som ökar i värde över tid, men också om vikten att välja med hjärtat. Georgios Batselas är chef för klockvärdering på auktionshuset Kaplans där några av världens mest exklusiva klockor säljs.
- Vis mere