Episoder
-
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έζησε την Ευρώπη από σημαντικά πόστα, αφού διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Αναπληρωτής με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στη διάρκεια της θητείας του είδε πώς χτίζονται οι συμβιβασμοί και πώς λειτουργούν τα υπόγεια ρεύματα συνεργασιών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Στα EuPods αποκαλύπτει τι βρήκε ενδιαφέρον στον χαρακτήρα της Άνγκελα Μέρκελ, μιλά για τα διδάγματα που άντλησε η κυβέρνηση Τσίπρα από τη διαπραγμάτευση του 2015 και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης αφού, όπως λέει, όλες οι εκδοχές απελευθέρωσης του κόσμου ξεκίνησαν από την Ευρώπη.
-
Τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι που έχουν καλύψει εκτενώς την ελληνική κρίση και ζουν εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες εξηγούν το πώς η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μην αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Οι συγγραφείς των δυο πληρέστερων βιβλίων για την ελληνική κρίση, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού («Η τελευταία μπλόφα», εκδόσεις Παπαδόπουλος) και Γιάννης Παλαιολόγος («Ο 13ος άθλος του Ηρακλή», εκδόσεις Εστία) εξιστορούν άγνωστες πτυχές της ελληνικής κρίσης και μιλούν για το πώς η Ευρώπη θα καταφέρει να αποκτήσει την στρατηγική της αυτονομία ώστε να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας.
-
Manglende episoder?
-
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με πεδίο ευθύνης τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Με αυτή την ιδιότητα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στη συζήτησή του με τον Απόστολο Μαγγηριάδη εξηγεί το πώς στις Βρυξέλλες μαθαίνει κανείς να «μπαίνει στα παπούτσια» των συνομιλητών του, μας εισάγει στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και εξηγεί το πώς η ήπειρος θα μπορούσε να γίνει μια παγκόσμια δύναμη τα επόμενα χρόνια.
-
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένας «insider» της ευρωπαϊκής ιδέας αφού διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ την περίοδο 2014-2019. Νωρίτερα, ως Διευθυντής του Διπλωματικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έζησε την περίοδο που οι ηγέτες της Ευρώπης υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θέτοντας τις βάσεις για την Ένωση όπως τη ζούμε σήμερα. Στη συζήτησή του με τον Απόστολο Μαγγηριάδη μεταφέρει το απόσταγμα μιας πολύτιμης εμπειρίας και ιχνογραφεί το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη για να είναι περισσότερα ασφαλή για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
-
Στα 40 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας πολιτικός ηγέτης που έχει ζήσει κι έχει διαμορφώσει μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της σχέσης. Είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συζήτησή του με τον Απόστολο Μαγγηριάδη αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1994 και το 2003, μιλά για τη στρατηγική του Ελσίνκι αλλά και τις δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης του 2009-2011.
-
Υπήρξαν πολιτικοί που εργάστηκαν στις Βρυξέλλες και απορροφήθηκαν πλήρως από τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης. Άλλοι, παρά την ευρωπαϊκή εμπειρία, έμειναν εγκλωβισμένοι στην στενή ελληνική νοοτροπία. Η Άννα Διαμαντόπουλου είναι ένας από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που αξιοποίησε την ευρωπαϊκή εμπειρία για να ανοίξει νέους δρόμους στην ελληνική πολιτική. Επέστρεψε στην Ελλάδα πιστεύοντας πως η χώρα θα πρέπει να είναι ουσιαστικός εταίρος και όχι απλώς διεκδικητής. Στη συζήτησή της με τον Απόστολο Μαγγηριάδη συζητά πώς η Ελλάδα θα αλλάξει τη θέση της στην Ευρώπη και πώς η Ευρώπη θα επανεφεύρει τον εαυτό της, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με απίστευτη ταχύτητα.
-
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν βήμα προς βήμα την ιστορία της σχέσης μας με την Ευρώπη. Ακόμη λιγότεροι ίσως γνωρίζουν την προϊστορία της, το τι προηγήθηκε δηλαδή της ένταξης. Ένας από αυτούς, είναι ο Σταύρος Δήμας που διετέλεσε Επίτροπος Περιβάλλοντος την περίοδο 2004 – 2010 αλλά υπήρξε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Στη συζήτησή του με τον Απόστολο Μαγγηριάδη θυμάται τις μάχες που δόθηκαν ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει βασική προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές της σχέσης του με πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικογένειας.
-
Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ξεκίνησε να εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1986. Έκτοτε διετέλεσε δυο φορές επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και μια στην Κύπρο. Γνώρισε κι εργάστηκε δίπλα στους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής ιδέας. Λίγες ημέρες πριν την συνταξιοδότησή του, μοιράζεται στον Απόστολο Μαγγηριάδη το απόσταγμα εμπειρίας και γνώσης 35 χρόνων στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Ποιοι ήταν οι μεγάλοι φιλέλληνες; Ποιος πολιτικός διαμόρφωσε καθοριστικά τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ; Κινδυνέψαμε πραγματικά να εκδιωχθούμε από την ΕΕ; Και πώς θα μοιάζει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια;