Episoder
-
Wat is de kern van de uitdagingen waar we voor staan? Het oplossen van de stikstof of de energiecrisis vergt verder vooruit zien. We laten Bram Schmaal namens Groninger Belang en Ton Raven OPNL - OSF senator in de eerste kamer aan het woord. De provincies kunnen vaak veel beter oplossingen vinden dan er centraal vanuit Den Haag wordt opgelegd, ook in de stikstofproblematiek. Waterstof of kernfusie bieden kansen die blijven liggen als de landelijke politieke partijen alleen aan de korte termijn denken.
Deze aflevering werd uitgezonden op NPO Radio 5 op 6 november 2022.
-
Senator Ton Raven zit namens de onafhankelijke lokale en provinciale partijen in de Eerste Kamer. Hij ziet dat veel van zijn landelijk-partij gebonden collega's vaak mee stemmen met hun collega's in de Tweede Kamer
-
Manglende episoder?
-
In deze aflevering maakt statenlid Alfred Schoenmaker zich namens Sterk Lokaal Drenthe sterk voor een garantie dat bewoners in en rond Norg niet met schade blijven zitten als een ondergrondse gasopslag straks tot aardbevingsschade leidt. De bewijslast zou niet bij de bewoners mogen liggen. Ook een reactie uit de eerste kamer van OPNL - OSF senator Ton Raven. Aflevering 13 van Zendtijd voor Onafhankelijke Politiek gaat over de afstand tussen Den Haag en de lokale politiek.
NPO Radio 5, zondag 18 september
-
De stikstof problematiek beheerst het nieuws. Ed Goossens belicht de situatie niet alleen vanuit een Gelders perspectief, maar ook in vergelijking met andere landen. De Nederlandse normen zijn wel heel veel strenger dan in de ons omringende landen. Senator Ton Raven brengt dit aan de orde in internationaal overleg. Verder stelt hij dat provincies nu snel in staat moeten worden gesteld om de problematiek lokaal op te pakken.
-
In deze podcast voor OPNL beschrijft Jeff Leever de problematiek van de energie transitie in de kop Nood Holland. Het tijdsplan voor de plaatsing van de windmolens past niet bij de capaciteit van het netwerk. En leveren de windmolens wel een verlichting van de huidige energieschaarste, als blijkt dat de elektriciteit van de Noord-Hollandse molens al tegen (te?) goedkope tarieven aan Tata Steel en aan een data center van Microsoft zijn verkocht. Gaat economie voor volksgezondheid? Moeten we Tata Steel goedkoop energie leveren als de inwoners met moeite hun energieprijzen kunnen betalen? Jeff Leever wil meer politiek van onder op, en wil vanuit de lokale belangen betere afwegingen maken.
Jean-Paul Linnartz maakte deze reportage voor OPNL. Deze was te horen op NPO Radio 5.
-
Gemeenten krijgen steeds meer opdrachten en taken toebedeeld. Zo ook bij het versnellen van de energietransitie. Gemeenten krijgen de opdracht om windmolenparken mogelijk te maken, terwijl er nog geen richtlijnen zijn voor welke overlast van slagschaduwen, gezoem of van magneetvelden toelaatbaar zijn. OSF - OPNL Senator Ton Raven zet het kabinet aan om snel met richtlijnen te komen, zeker na een uitspraak van de Hoge Raad.
Roy Luca van de Utrechtse U26 Gemeenten betoogt dat windenergie vanaf zee veel voordelen heeft t.o.v. van windmolens op het land: daar is de infrastructuur er al om in tijden van een overschot energie op te slaan, terwijl op het land windmolens vaak bij goede wind toch stil staan omdat er een onbalans is tussen vraag en aanbod en de energie nergens heen kan.
Deze podcast werd in april 2022 gemaakt in opdracht van Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL), een platform van samenwerkende lokale en provinciale partijen en werd uitgezonden op NPO Radio 5. Prestatie: Jean-Paul Linnartz
-
In deze aflevering: Ton Raven, Senator Onafhankelijke Politiek Nederland, en Wil van Pinxteren, Statenlid Lokaal Brabant-pagina over drugsproblematiek en de milieuschade daarvan. Verder de energie-armoede nu de prijzen van gas en elektriciteit snel stijgen en de aanpak van die energie-armoede.
Deze podcast productie van Euregio Digitaal voor Onafhankelijke Politiek Nederland was te beluisteren op NPO Radio 5. Presentatie Jean-Paul Linnartz
-
Met OPNL voorzitter Durk Stoker kijken we terug op de verkiezingen van 2022. De lokale partijen deden het goed. Deze podcast is gemaakt in opdracht van OPNL en uitgezonden op NPO Radio 5
-
In deze Podcast: Senator Ton Raven stelt de waardedaling van de pensioenen aan de kaak. Het Limburgse Statenlid Henk van der Linden ziet hoe de koopkrachtdaling van gepensioneerden de lokale economieën raakt. We maakten deze politieke podcast in opdracht van OPNL voor NPO Radio5.
Ondanks vroegere beloften van een waardevast pensioen wordt sinds 2009 aan gepensioneerden een jaarlijkse indexering voor prijsstijgingen onthouden. Hierdoor is de koopkracht van de pensioengerechtigden in deze periode gedaald met meer dan 20%.
De ouderen betalen hierdoor nog steeds het gelag van de kredietcrisis van 2008, die veroorzaakt werd door graaiende bankiers, niét door de gepensioneerden! Dat moet stoppen!
In de periode 2009-2021 stegen de reserves van pensioenfondsen met meer dan 1200 miljard euro ofwel met 225%. Nog steeds wordt de pensioengerechtigden echter de jaarlijkse indexering voor prijsstijgingen onthouden. Ook voor het jaar 2022.
De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is per 30 september 2021 gestegen naar 106%, ruim voldoende om toekomstige pensioenaanspraken te kunnen financieren. Er is dan ook geen reden meer om de indexering van pensioenen niet toe te passen, stelt eerste kamerlid Ton Raven: Het totaalbedrag van de niet uitgekeerde indexeringen vanaf 2009 loopt inmiddels op tot 43,75 miljard euro. De onafhankelijke kamer fractie OSF en OPNL, het platform van Lokale en Provinciale partijen, roepen op om dit bedrag eenmalig te compenseren aan de gepensioneerden. Dit kan gemakkelijk betaald worden uit de eerder genoemde stijging van 1200 miljard euro van de pensioenfondsen.
-
Hoe kunnen design en architectuur kritisch denken aanmoedigen? Die vraag is het vertrekpunt van de nieuwe editie van FORMAT. Door de coronapandemie verliep het traject van de acht laureaten anders dan gewoonlijk. FORMAT werd re-FORMAT. Ze moesten alles herdenken, herschikken, herformuleren. De laureaten delen dezelfde ambities om maatschappelijke kwesties aan te pakken. Gaande van alledaags racisme, over sociale huisvestiging tot de uitputting van natuurlijke grondstoffen: deze lichting designers en architecten ontwerpt nieuwe manieren om het publiek te betrekken bij urgente problematieken. Na een lang begeleidingstraject zijn ze eindelijk aan het eindpunt toegekomen: de groepstentoonstelling, waarin ze acht nieuwe werken presenteren. Conservator Heleen leidt ons rond, en Leon Balmaekers produceerde deze podcast.
-
Hoe maak je van een verplichte "social distance" in Corona tijd toch een sociale happening met leuke "conversation starters". Hannerie Visser van Studio-H en Hendrik Coetzee van Hendrik Works maakte er een project van. Met hun project Mini Meet stellen ze oplossingen om bij het houden van een verplichte afstand er toch een interactieve en gezellige gebeurtenis van te maken. Of die je de kans geven om afstand-houden met kinderen te bespreken. Jean-Paul Linnartz sprak met Hendrik over gezellig samen dineren in tijden van Corona.
-
Iedereen heeft een mening over eten en over voedsel. We hebben voedsel nodig om te overleven, maar het is ook een belangrijke factor in onze ervaring en in onze sociale interactie. We willen voedselverspilling tegengaan. Maar is meer eten dan we strikt nodig hebben niet even goed een vorm van voedselverspilling? Hoe gaan we verantwoord om met het voedselaanbod en hoe kunnen we toch genieten van wat we eten. Jean-Paul Linnartz spreekt met Chloé Rutzerveld over haar werk aan Dutch Design Week in the Embassy of Food. Goede ideeën roepen felle reacties op, zowel van voorstanders als van tegenstanders. Chloé schrikt er niet voor terug om met goede ideeën te komen.
In de World Design Embassies denken allianties van partners na over maatschappelijke uitdagingen. Samen met ontwerpers werken zij aan oplossingen en ontwikkelen ze nieuwe perspectieven voor de wereld van morgen.
foto van Chloé Rutzerveld door Annemiek Schout. -
Leon Balmaekers in gesprek met Marino Keulen, burgemeester van Lanaken.
een interview voor euRegio Radio
-
Een terugblik op de periode 1959-1984 van de ziekenomroep OMC van het Barbaraziekenhuis in Geleen. Interviews gemaakt door Jean-Paul Linnartz.
-
Leon Balmaekers interviewt Geert Vermeer over de uitvinding van de variomatic. DAF werd er beroemd door, maar lang was deze innovatie miskend.
-
750,000 bezoekers namen deel aan zijn wetenschappelijk experiment zonder het te weten. Hoe reageert een menigte op licht op straat. Philips Ross bouwde een interactieve lichtervaring op het lichtfestival GLOW in Eindhoven, en mat tegelijkertijd hoe mensen reageerden op licht. Kun je met licht "crowd management" doen? Jean-Paul Linnartz neemt een kijkje achter de schermen bij Philip Ross.
-
Gaat het in de wetenschap en techniek om feitenkennis of om het slim combineren van ideeën en concepten. Wat kunnen mensen wel en computers niet? En waarom leren computers sneller? Een podcast van Jean-Paul Linnartz.
-
AI in Motion, letterlijk Kunstmatige Intelligentie in Beweging is een start-up op de TU/e campus. Zij maken een virtuele digitale leidraad voor autonome voertuigen. Jean-Paul Linnartz spreekt met CTO Gijs Dubbelman over de valkuilen van autonoom autorijden en de bewuste keuzes van AI in Motion, AIIM
-
Wie is er niet geweest, al dan niet op tienertoer. Een flashback naar de jaren 80, in het radioprogramma Studio Brainport. De tijd dat je in het Evoluon de laatste stand der techniek kon bewonderen. Gemaakt voor Radio4Brainport.org, euregioradio.eu en Studio040