Episoder

  • Wil je weten met welke bijgewerkte uitslag voor de Europese Parlementsverkiezingen we nu het weekend ingaan? Geert Jan Hahn praat je bij.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke vrijdagmiddag een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    De uitslag is bekend. En er is toch wel sprake van een verrassing. Twee zetels voor Volt Nederland. En drie zetels voor Volt Duitsland. In andere landen is daarentegen geen doorbraak bewerkstelligd, en ook Sophie in 't Veld verdwijnt uit het Europees Parlement.

    In deze speciale verkiezingseditie van Volt op Vrijdag blikken we terug op de afgelopen week. Hoe is gereageerd op de uitslag? Met welke verwachtingen en moties?

    En speciaal voor Hahn in Europa hebben Reinier van Lanschot en Anna Strolenberg, de nieuwe Nederlandse Europarlementariërs, voiceberichten opgestuurd van hun belevenissen in Brussel. Want hoe is het om een fractie van vijf mensen op te zetten, in de week na de Europese Parlementsverkiezingen?

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt sinds oktober 2023 de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkte naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Met als startvraag: lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Afgelopen dinsdag was Geert Jan een uur lang te gast bij BNR's Big Five om te praten over de staat van het Europees Parlement en de Europese Unie als geheel.

    Andere interviews in deze reeks zijn ook zeer de moeite waard om terug te luisteren.

    Correctie: halverwege het interview spreekt Geert Jan per ongeluk over het 'College van Commissarissen', terwijl hij 'coalitie van het Europees Parlement' bedoelt.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Terwijl Europa nog bijkomt van de Europese parlementsverkiezingen, zijn ze op Cyprus met hun hoofd al bij 2026. Dan is de EU-lidstaat die het verst van Nederland en Brussel vandaan ligt de voorzitter van de Europese Unie. Verantwoordelijk voor dat voorzitterschap is Marilena Raouna, onderminister van Europese Zaken.

    Vlak voor de Europese verkiezingen reisde ik af naar Cyprus. Daar toont mevrouw Raouna mij, Geert Jan Hahn - Europaverslaggever bij het BNR - het nieuwe hoofdkantoor voor dat voorzitterschap, een opgeknapt gebouw in Brits koloniale stijl, gelegen tegenover het al bestaande Cypriotische EU House in de hoofdstad Nicosia.

    Daarmee schijn ik zelfs de allereerste gast te zijn in dit toekomstige EU-hoofdkwartier. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

    Toen Cyprus voor de eerste keer voorzitter van de EU werd, in 2012, was Marilena Raouna de permanente vertegenwoordiger van Cyprus in Brussel. Ze heeft daar jaren gewoond en gewerkt. Nu is ze dé Europese topdiplomaat van president Nikos Christodoulides. Ze is onderminister van europese zaken, staatssecretaris in het Nederlands, maar volgt de president ook buiten Europa. Ze is net terug van een reis naar de Poolse premier Donald Tusk, maar is ook nauw betrokken bij de situaties in het Midden-Oosten. Zo zit ze ook aan tafel bij de Israëlische premier Netanyahu, en is ze betrokken bij de humanitaire corridor die van Cyprus naar Gaza loopt.

    Mevrouw Raouna praat mij drie kwartier bij over de uitdagingen waar Cyprus voor staat. En ze beantwoordt vragen. Hoe kijken ze op Cyprus tegen de EU aan? En waarom heeft Cyprus zoveel last van alle oorlogen die momenteel aan de randen van de EU plaatsvinden, van Oekraïne tot Gaza? En zou Cyprus eigenlijk Nederland steunen als dit kabinet daadwerkelijk voor een opt-out op migratie zou willen gaan?

    Je gaat luisteren naar het volledige interview. Fragmenten van dit interview ga je de komende tijd ook beluisteren als onderdeel van grotere publicaties op radio en als podcast. Denk aan onze succesvolle podcastseries BNR De Oostflank en Dossier Europa.

    In deze podcastfeed vind je overigens ook al gesprekken met twee jonge Cyprioten, die allebei op de kandidatenlijst voor Volt staan. Hun indrukwekkende verhaal over een verdeeld Cyprus vind je hier (Lysia) en hier (Hulusi).

    En wil je een beeld hebben bij het gesprek met onderminister Raouna: check dan het YouTube-kanaal van BNR.

    Muziek: The Ridleys

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Moldavië, Bosnië, Noord-Macedonië en uiteraard Oekraïne. Het zijn alle 4 landen die graag toe willen treden tot de Europese Unie. Maar daarvoor moeten deze landen wel allemaal voldoen aan de zogeheten Kopenhagen-criteria. Maar ook als deze landen hier eenmaal aan voldoen is de democratie geen gegeven. Zie Polen en Hongarije waar de rechtsstaat deels is afgebroken, in Polen wordt die nu weer hersteld.

    Dat bespreek ik in deze aflevering met Giselle Bosse, universitair hoofddocent Europese internationale Betrekkingen aan de Universiteit Maastricht. Bosse ziet dat de nieuwe democratieën nog niet ver genoeg zijn om toe te kunnen treden tot de Europese Unie.

    De EU kent 27 lidstaten waarvan een groot deel in het verleden geen democratische rechtsstaat was. Denk aan voormalige communistische landen uit het oosten, maar ook militaire dictaturen zoals in Zuid-Europa. Hoe hebben die landen die transformatie naar een democratie gemaakt waardoor ze lid konden worden van de EU?

    Luister ook | 4. Europese defensie: hoge kwaliteit, lage kwantiteit

    Over de maker

    Geert Jan Hahn is BNR's Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast. In Dossier Europa tilt hij de thematiek uit een EU-lidstaat naar Europees niveau met een deskundige of (Europese) politicus. Van elke serie over een land maakt hij een afsluitende en samenvattende aflevering in Dossier Europa.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan bespreekt met Thomas van Zijl de Europese liberale fractie: Renew Europe. De Europese moederpartij van de VVD kampt met problemen, constateert Geert Jan. Verder praat de Europaverslaggever ook over Rassemblement National, dat de premierskandidaat bekend heeft gemaakt.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Brusselse stof is inmiddels neergedaald, maar toch is de zetelverdeling in het Europees Parlement nog aan het verschuiven. Verder wordt er vandaag volop gekletst in Europa. Er is een NAVO-top in Brussel, de 'Boekarest 9' komt samen in Riga en in Berlijn is er een Ukraine Recovery Conference. Ondertussen lijkt Oekraïne aan het front een gevoelige nederlaag te lijden.

    Geert Jan bespreekt al deze ontwikkelingen met Bas van Werven.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het Europees Parlement kent een nieuwe samenstelling na de verkiezingen, die in de afgelopen dagen in de EU-lidstaten werden gehouden. Wat betekent dit voor de Europese samenwerking op het gebied van de economie? Dat bespreekt Geert Jan met Thomas van Zijl. Verder heeft Geert Jan ook nog Duitse, Franse, Belgische en Russische reacties op de verkiezingsuitslag.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Welkom bij deze speciale podcast over de uitslagen van de Europese Verkiezingen. Deze verkiezingen zijn een transnationaal event, niet alleen in Europa overstijgt het grenzen, maar ook in podcastland, want vanuit Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

    Met Annette van Soest, presentator van de podcast Cafe Europa, Stefan de Vries, BNR Europaverslaggever en goede bekende van Cafe Europa, Bernard Hammelburg, BNR buitenlandcommentator en presentator van De Wereld en via de radiostudio in Amsterdam - BNR Europaverslaggever en host van de podcast Hahn in Europa, Geert Jan Hahn.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Ze woont in Engeland, werkt als neurowetenschapper, staat op de kandidatenlijst voor Volt Cyprus en maakt morgen kans op een plekje in het Europees parlement: Lysia Demetriou.

    Of ze haar leven daadwerkelijk wil omgooien en haar huidige werk in Oxford wil verruilen voor dat eventuele stoeltje in Brussel, dat weet ze nog niet eens helemaal zeker. Maar wat haar werkplek ook wordt: Lysia wil presteren. Onder meer voor haar oma, waar ze uitgebreid over vertelt tijdens een bezoek van Geert Jan aan Nicosia.

    De kans dat Lysia in Brussel aan de slag gaat is klein, gezien het feit dat Cyprus maar zes zetels in Brussels kan bezetten. Naar verluidt is 8,5% van de stemmen nodig voor een zetel.

    De uitslag volgt morgenavond laat op BNR. Hoe het Lysia vergaat, melden we later in 'Hahn in Europa'.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Oekraïne-correspondent Chris Colijn is te gast bij Bernard Hammelburg in BNR De Wereld. Ook Geert Jan laat zijn licht schijnen over de huidige relatie tussen Oekraïne en de Europese landen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Op de dag van de Europese verkiezingen in Nederland bezoekt demissionair premier Mark Rutte de stranden van Normandië. Hij is niet alleen, want naast gastheer Emmanuel Macron zijn ook Joe Biden en Volodymyr Zelensky te vinden aan de kust waar 80 jaar geleden 'D-Day' plaatsvond.

    Bernard en Geert Jan duiden deze dag, die naast 'decision' uiteraard ook over 'voting' gaat.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Elke vrijdagmiddag een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.

    Op vrijdag 7 juni 2024 geeft Geert Jan Hahn een samenvatting van de verkiezingsuitslag in Nederland. Nou ja, uitslag. De exit poll. Volt Nederland staat op één zetel. Maar het worden er misschien wel meer, vertelt Reinier van Lanschot, lijsttrekker voor de Nederlandse lijst van Volt voor de Europese Parlementsverkiezingen.

    BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt sinds oktober 2023 de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024.

    Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?

    Contact?

    Hahn at BNR punt nl

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In aanloop naar de Europese verkiezingen duikt Geert Jan in de wereld van het Brusselse beleid. Voorbij de flitsende en veelbelovende campagnetermen en gewoon over de Brusselse praktijk. Wat doen ze daar in Brussel nou echt en wat lukt er wel en wat niet?

    In deze aflevering is collega Eline Derakhshan te gast, met wie Geert Jan de podcastserie 100% Europa heeft gemaakt. We spreken over de vogel- en habitatrichtlijn en de natuurherstelwet. Over die laatste brengen we en passant nog wat verrassend nieuws.

    Verder luisteren naar aanleiding van onze aflevering?

    De Natuur maakt Geen Sprongen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Geert Jan duikt op vrijdagochtend 7 juni in de Nederlandse verkiezingsuitslag voor de Europese Parlementsverkiezingen. Ook hoor je MKB-baas Jacco Vonhof en reacties van Nederlandse politici.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Op basis van de exitpoll van Ipsos wordt GroenLinks-PvdA met 8 zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees parlement. De PVV groeide het hardst, van 1 naar 7 zetels, maar lijkt de linkse combinatie voor zich te moeten dulden.

    Europarlementariër Mohammed Chahim: ‘Ik hoop nog op een extra zetel, maar acht is fantastisch’. De nummer 2 op de lijst van GroenLinks-PvdA roemt de eigen campagne, en is blij met de Europese koers die de uitslag laat zien. ‘Moge het duidelijk zijn: Europa mag niet van binnen worden afgebroken. We moeten sámen zorgen dat één en één meer dan twee is.’ Politiek verslaggever Leendert Beekman beaamt dat deze uitslag voor GroenLinks-PvdA een 'grote opsteker’ is.

    PVV-leider Geert Wilders noemt zijn partij ‘de grootste winnaar’, hij wil nog niet ingaan op de eventuele winst van GroenLinks-PvdA tot de uitslag definitief is. Volgens Wilders zou zijn partij alsnog als winnaar uit de bus kunnen komen. Leendert Beekman denkt er toch teleurstelling bij de PVV zal zijn. 'De ruk naar rechts is er naar mijn mening niet echt gekomen. De partijen die in november bij de nationale verkiezingen hoog scoorden, hebben het nu minder goed gedaan.'

    Een andere partij die tevreden is met deze uitslag is het CDA. Ondanks dat de geplaagde christendemocraten een zetel lijken te verliezen, is de Europese lijsttrekker Tom Berendsen content. ‘Als ik zie waar we vandaan komen na de Tweede Kamerverkiezingen, zien we dit als vertrouwen dat we van de kiezer hebben gekregen.’

    Partijen die zich recent afsplitsten van het CDA doen het daarentegen minder goed dan verwacht, BBB en NSC koersen beide op 1 zetel. De vraag is of het CDA ermee akkoord gaat dat deze partijen zich aansluiten bij de Europese fractie van christendemocraten de EVP. ‘Daar gaan we het nog over hebben, bijvoorbeeld ook met BBB, maar als zij dezelfde lijn vasthouden als tijdens de campagne, kunnen we niet samen in één fractie.’

    Malik Azmani lijsttrekker van de VVD is tevreden 'maar je hoopt natuurlijk altijd op meer'. Ook bij de BBB reageert lijsttrekker Sander Smit verheugd over de zetel van zijn partij, 'De BBB is absoluut geen eurosceptische partij’. Tot slot is ook D66-leider Gerben-Jan Gerbrandy noemt de uitslag ‘een super resultaat’ en spreekt van een ‘duidelijk signaal van de kiezer naar de coalitie’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In aanloop naar de Europese verkiezingen duikt Geert Jan in de wereld van het Brusselse beleid. Voorbij de flitsende en veelbelovende campagnetermen en gewoon over de Brusselse praktijk. Wat doen ze daar in Brussel nou echt en wat lukt er wel en wat niet?

    In deze aflevering is Lydia van Rooijen te gast om te spreken over de wirwar aan landbouwregels. De EU wil dat ons eten zo snel mogelijk van de boer naar ons bord gaat. Een nobel streven, wat duurzamer, eerlijker en veiliger zou zijn, maar waar in de praktijk nogal wat bij komt kijken.

    Verder luisteren naar aanleiding van onze aflevering?

    Lydia in 100% Europa over de dubbelzinnigheid van het Europees landbouwbeleidGeert Jan onderzoekt Europese regels over voedselveiligheid in 100% EuropaThe Daily Move

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Polen begeeft zich deze maanden op onbekend terrein. Na acht jaar populisme van partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die tijdens haar regeerperiodes de aanval opende op de rechtsstaat, probeert de nieuwe liberale regering de rechtsstaat te herstellen. Dit is niet eerder vertoond in Europa.

    Nu de rechtsstaat ook in andere delen van het continent onder druk staat, is het leerzaam om de ontwikkelingen in Polen nauwlettend te volgen. In de laatste aflevering van deze podcastserie over Polen, een land in transitie tussen illiberalisme en liberalisme, gaan we dieper in op het herstel van de rechtsstaat.

    Bij het hervormen van de publieke omroep ging de nieuwe regering van Donald Tusk er met een gestrekt been in, zoals in de tweede aflevering valt te horen. De rechtsstaat blijkt een ander verhaal. Het is ingewikkelder, de regering is een stuk behoedzamer. Om te begrijpen hoe moeilijk het herstelproces is, moeten we eerst in beeld krijgen hoe PiS afgelopen jaren de rechtsstaat probeerde af te breken, de onafhankelijkheid van Poolse rechters ondermijnde en verschillende sleutelinstituties onder politieke controle bracht.

    De rechtsstaat in Polen was ‘stervende’, vertelt rechter Igor Tuleya in deze podcast. Hij groeide uit tot icoon in de strijd om de rechtsstaat, samen met andere onafhankelijke rechters die zich uitspraken tegen het afbraakbeleid van PiS. Dit kwam hem duur te staan: hij werd geschorst als rechter en mocht bijna twee jaar zijn beroep niet uitoefenen. Tuleya nodigt ons bij hem thuis uit om te vertellen over deze periode in zijn leven, en deelt zijn kijk als rechter op de hervormingen van de nieuwe regering.

    Tuleya vindt eerlijk gezegd dat het te langzaam gaat. Maar de nieuwe regering heeft het niet makkelijk. Andrzej Duda, president en PiS-bondgenoot, belooft wetten die de veranderingen van PiS ongedaan maken, te blokkeren met zijn vetorecht. Daarnaast wakkeren radicale acties de heftige polarisatie in het land, waarover meer te horen is in de eerste aflevering, verder aan. Ondertussen zijn verschillende rechtbanken nog altijd in handen van PiS.

    Hieronder ligt een meer fundamentele vraag: hoe herstel je een rechtsstaat en hoever kun je daarin gaan? Blijf je binnen de grenzen van de wet, ook al zijn deze getekend door politici die de wet zelf overtraden? En hoe ga je om met een populistische erfenis?

    In deze aflevering komen ook Anna Wójcik en Kees Sterk aan het woord. Wójcik is rechtsgeleerde en volgt de ontwikkelingen binnen de Poolse rechtsstaat uiterst nauwkeurig voor online rechtsstaatsmonitor ruleoflaw.pl. Kees Sterk is rechter en hoogleraar Europese Rechtspleging aan de universiteit van Maastricht. Hij komt al jaren in Polen, aanvankelijk om zijn Poolse collega’s een hart onder de riem te steken, nu om advies te geven over het herstel van de rechtsstaat.

    In Polen bestaan uiteenlopende meningen over hoe je een rechtsstaat moet herstellen. Maar over één ding zijn mensen het eens: wat afgelopen jaren is gebeurd, is een belangrijke les voor andere landen. Rechter Tuleya, een belezen man, haalt een toneelstuk uit de negentiende eeuw aan, met de beroemde openingszin: ‘Dit verhaal speelt zich af in Polen, dat wil zeggen nergens.’ Polen bestond toen niet. Tuleya wil dit omdraaien. ‘Dit verhaal speelt zich af in Polen, dat wil zeggen overal.’ De les van de Poolse aanval op de rechtsstaat is namelijk dat het overal kan gebeuren.

    Over de maker

    Arnout le Clercq (1991) is sinds 2021 correspondent voor de Volkskrant in Centraal- en Oost-Europa. Zijn standplaats is Warschau, Polen. Eerder werkte hij op verschillende redacties bij de Volkskrant in Nederland. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en Berlijn.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In aanloop naar de Europese verkiezingen duikt Geert Jan in de wereld van het Brusselse beleid. Voorbij de flitsende en veelbelovende campagnetermen en gewoon over de Brusselse praktijk. Wat doen ze daar in Brussel nou echt en wat lukt er wel en wat niet?

    In deze aflevering is Daniel Mol te gast over om te spreken over (het gebrek aan) Europese cloudopslag. Want veel Europese overheden zetten hun data op Amerikaanse servers en dat is niet zo veilig als het lijkt. Pogingen om zelf wat op te zetten zijn er (nog) niet en het met veel getoeter aangekondigde Gaia-X liep nergens op uit.

    Verder luisteren naar aanleiding van onze aflevering?

    De aflevering van BNR De Technoloog over Europese CloudGeert Jan onderzoekt de Europese Cloud in 100% EuropaThe Daily Move

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Italië levert een luchtafweersysteem voor Oekraïne. Zelensky is in de Filipijnen om steun te zoeken in Azië voor de vredesconferentie die in juni georganiseerd wordt in Zwitserland. Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg bespreken deze ontwikkelingen met Bas van Werven en nemen daarna de onderhandelingen in Gaza door, want komt er nu eindelijk een staakt-het-vuren?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.