Episoder

  • Avsnitt 261. Vi inleder året med en ren spekulation och pratar runt Bonniers kommande satsning på ett nytt imprint, vi följer upp det med lite snack om Forums aggressiva satsning på andra förlags författare, funderar runt Copyswede-miljonerna, vrider på frågan över hur många som arbetar med en ny bok och avslutar med ett brandtal mot alla dessa EU-direktiv.

     

    Vi kunde inte motstå frestelsen när vi hörde att Bonniers ska starta ett nytt förlag och informera världen om detta några dagar innan vi sätter igång vårsäsongen. Skulle vi missa den nyheten? Skulle vi vänta på deras meddelande och bli sist i kön med nyheten? Det såg inte bättre ut. Så vi beslöt oss för att börja en vecka tidigare än planerat och ge oss in i en riktig spekulation om vad det innebär. Så här har ni våra tankar inför Bonniers nya satsning eller kanske nya omorganisation om det blir som vi tror. Längs vägen hoppar åtminstone journalisten in med sin moraliska dom över Forums värvning av Sofie Sarenbrant från Bookmark.

    Vi pratar Copyswede-pengar, 82 miljoner kronor i ett pengaregn över svenska förlag. Vi ger er bakgrund och förklaringar och förläggaren berättar hur mycket pengar han fått.

    Hur många arbetar med en bok? Fler än du tror. Vi gnabbar oss igenom frågan. Överhuvudtaget är vi nog på ett bra humör så här i början av säsongen.

    Som avslutning ger vi er något som mer liknar myndighetsinformation än en nyhet. Som omväxling.

    Välkomna till en ny säsong.

     

    01 48         Bonniers startar nytt förlag

    17 45         Fördelningen av Copyswede-pengarna

    23 16         Hur många arbetar med en bok?

    29 00         Ett sent genomfört EU-direktiv

  • Avsnitt 260. Vi avslutar året med en nyårsspecial där vi samtalar med Bertil Wahlström om hans förläggarliv. Det är en berättelse som innehåller många oväntade detaljer och en hel del humor. Och det är en väsentlig pusselbit för den som är intresserad av den moderna svenska förlagshistorien. Den som utspelar sig strax intill, och i skuggan av, de stora aktörerna.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Avsnitt 259. Vi avslutar året med en initierad fundering runt svårigheten att ge ut konfliktskapande böcker, pratar AI-rekommendationer, funderar över den engelskspråkiga framtiden och serverar den sista, och märkligaste, fenomentiteln från i år.

     

    När dokumentären om Catherine Da Costa och ”rättsläkarna” mer eller mindre exploderade i tv-rutorna nyligen uppstod en intensiv debatt om hur medier och myndighetspersoner hanterade frågan när det begav sig. Vem svek sitt uppdrag? Vem var mer eller mindre ansvarig för hur allmänheten kom att uppfatta, och döma, i rättsfallet. Förläggaren, som sitter på exklusiv information, berättar bakgrunden till hur den, i sammanhanget, centrala boken Döden är en man av Per Lindeberg kom ut och hur de större förlagen då vek ner sig.

    De brittiska förlagsbranschen lanserar en gemensam plattform för hur man ska markera AI-röster på ljudböcker så att lyssnarna vet vad som är vad. Förläggaren funderar på hur det eventuellt kan påverka den svenska marknaden.

    Vi har i flera inslag under året pratat om den ständigt växande exporten av engelskspråkig litteratur i Sverige. Nu har den brittiska förläggarföreningen beställt en rapport som visar vilken vikt den här exporten har för de egna förlagen, mer än hälften av omsättningen, och vilken stor tillväxt man räknar med fram till 2033. Omfattningen, och styrkan i utvecklingen, gör frågan om motstrategier, mer akut än tidigare.

    Pojken, mullvaden, räven och hästen har snabbt blivit en modern klassiker och en svensk fenomentitel i en egen liga. Vi ger er bakgrunden.

     

    01 17         Vikten av små förlag som vågar utmana opinionen

    15 40         Brittiska förlagsbranschen skapar riktlinjer för AI-röster

    19 21         Förläggarföreningen i UK ser ljust på litteraturexporten

    24 08         En fenomentitel med ett helt eget liv

  • Avsnitt 258. Vi gräver i dagstidningarnas boktopplistor, ger er en solskenshistoria från Västervik, ser en polsk strömningstjänst begå harakiri, är sist med att kommentera Bokus köp av BTJ och förser er med boktips inför julen.

     

    Svenska Dagbladets boktopplista retar förläggare genom sin totala dominans för Bonnierförlagens titlar. Tre av fyra titlar på listan ges ut på Sveavägen. Så journalisten började titta på siffrorna och listans villkor och tror sig veta var problemet ligger. Så vi redovisar det här.

    I Västervik kom tomten tidigt. Tjust Sparbank köpte barnböcker till kommunens förskolor för 400 000 kronor. Man valde medvetet att gå via den lokala bokhandeln, Hultgrens, framför att använda Adlibris. Med Adlibris hade de fått fler böcker men det var viktigare att stödja den lokala kulturen och den egna bokhandeln. Ett tips till lokala politiker och tjänstemän och -kvinnor.

    I Polen har den största streamingtjänsten, Legimi, fastnat med näven i syltburken. Nu stäms de av sina leverantörer för att ha streamat förlagens böcker men delvis behållit pengarna själva. En katastrof i en bransch som bygger på ömsesidigt förtroende för att kunna fungera.

    Bokus köper BTJ eller... BTJ letade friare och hittade Bokus. En, på papperet, sund affär men samtidigt är BTJ bara en spillra av sitt forna jag. Så juryn avvaktar med domen...

    Vi ger er två oväntade julbokstips. Journalisten lyfter Galagoboken av Rolf Classon, oumbärlig för den som vill känna till den moderna svenska förlagshistorien, även bortom de välansade rabatterna. Förläggaren sitter upp på en käpphäst och håller ett brandtal för sin syn på företagande och tipsar i förbifarten om en bok som alla, intresserade av ämnet, borde läsa.

     

    00 24         Svenska Dagbladets boklista – en feltänkt idé

    12 50         Tjust sparbank ger en miljon till barnböcker i Västervik

    15 22         En polsk strömningstjänst som föll på eget grepp

    19 10         Bokus köper BTJ

    21 20         Två boktips och ett brandtal

  • Avsnitt 257. Vi synar Spotifys författarplattform, ger en rapport från en arabisk bokmässa, synar nedmonteringen av B Wahlströms förlag, funderar runt höstens försäljningssiffror och ger er ytterligare en fenomentitel i den långa raden av fenomentitlar vi vaskat fram under året.

     

    Spotifys författarplattform som lanserades nyligen kan bli en trojansk häst om ni frågar journalisten. Förläggaren har ett bredare perspektiv. Han ser ett relativt trubbigt instrument jämfört med det statistikverktyg som svenska förlag snart kommer att ha tillgång till och delvis redan har tillgång till. Förläggaren ger oss detaljerna.

    Eja Embrettson, förläggare för förlaget Dar Al-Muna, ger en ögonblicksbild från bokmässan i Kuwait där ryktena flyger om Sveriges hantering av barn och koranbränningar.

    När B Wahlströms sista förläggare, Louella Bergman, får lämna Riddarholmen, försvinner den sista historiska länken till en stolt och lång förlagshistoria. Rabén & Sjögren, som driver B Wahlströms, behåller förlagsnamnet så länge det finns inköpta titlar att ge ut men om ungefär ett och ett halvt år är det stopp. I dag vet ingen om förlagsnamnet sedan läggs i malpåse eller används för någon annan utgivning.

    Höstens försäljning ser lysande ut, om man räknar in regeringens pott för bokinköp till förskola och lågstadium. Utan den dopningen ser det ändå försiktigt positivt ut. Men bland barnboksförlag finns det en viss förvåning över beställningsnivåerna från skolor och bibliotek. Används hela beloppet, 176 miljoner, till bokinköp? Vi hjälper till att reda ut begreppen.

    Bokfabriken fick en storsäljare i Anders Nilssons första bok i Johan Falk-serien. Kanske en väntad storsäljare men ett fenomen? Vi friar hellre än fäller när vi tittar på genomslaget och den snabba försäljningen. Så här har ni bakgrunden.

     

    00 31         Spotifys statistiktjänst till författare är inte unik

    10 06         Rapport från en bokmässa i Kuwait

    14 12         Farväl till B Wahlströms?

    18 55         Höstens försäljning större än i fjol

    21 41         Bokfabrikens storsäljare – ett fenomen i sig

  • Avsnitt 254. Med ålderns rätt så favoriserar åtminstone journalisten ett seriösare tilltal och ett mer tillåtande debattklimat. Men det kan ibland vara svårt att hitta rätt balans. Som här när vi ger oss in i den aktuella debatten om fackböckernas kvalitet. Så Björn Werner, vi kanske är lite elaka men ibland är det tvunget för att få rätsida på argumenten.

    Vi fortsätter delvis på samma tema – fackbokens ställning  – och det ger journalisten chansen att skryta med sina bokköp.

    Som inget annat svenskt förlag testar förläggaren ljudboksmarknaden i Europa. Här ger han oss en aktuell avstämning av läget och en liten inblick i hur förlaget jobbar internationellt.

    Nuanxed är just nu en central aktör på den svenska marknaden när det handlar om att översätta böcker med hjälp av AI. De har de flesta större och medelstora svenska förlagen som kunder. Vi ger er en inblick i hur de jobbar.

     

    00 31         Håller svenska fackböcker inte måttet?

    07 47         Två böcker som var för sig motiverar ett inköp

    14 35         Lind & Co:s europeiska satsningar

    26 19         Nuanxed, fågel eller fisk för en översättare?

  • Avsnitt 253. Svenska förlags användning av AI skiljer sig i vissa delar rätt mycket från omvärldens, det som ifrågasätts i andra länder väcker ingen större uppmärksamhet i Sverige. Vi ger er en lägesrapport om hur svenska förlag använder AI.

    Vi funderar över Adlibris nya varumärkesarbete där de samlar sina olika affärsområden under ett, nåja, varumärke. Bra eller dåligt? Eller ointressant? Vi kommer under alla förhållanden att sakna namnet Pocketshop som har en stark historia och är en viktig del av den moderna bokhandelshistorien.

    Tranorna flyger söderut av Lisa Ritzén är en av årets oväntade fenomentitlar som exploderar på marknaden, till allas förvåning. John Häggblom, förläggare på Forum, ger oss lite bakgrund.

     

    00 21         Så använder svensk förlag AI i dag

    19 46         Adlibris nya varumärke

    23 24         En bok att gråta till

  • Avsnitt 252. Jan Guillou passar på att, som vanligt, ge igen för gamla oförrätter i sin senaste bok. Vi läser med stort intresse men är inte helt överens med författaren. Ingen överraskning där. Vi, läs journalisten, fokuserar på det som inte skrivs medan förläggaren funderar över resonemanget om att ge bort förlaget till dess anställda.

    Vi tittar på Storytels framgångsrika tredje kvartal långt efter alla andra och försöker visa detaljer som ingen annan fångat upp. Och hittar, såklart, en detalj att bli irriterad på.

    Olika förlag publicerade en debattartikel om förlagens brist på seriöst miljöarbete på Boktugg.se och fick svar från två centrala aktörer på den svenska scenen – Markus Gullstrand och Alf Linder. Sammantaget ger det en utmärkt beskrivning av hur långt bokbranschen kommit så här långt. Rekommenderad läsning enligt journalisten.

    Bokmässans vd Frida Edman fick frågan om hon ville prata framtid i podden. Det ville hon. Så här pratar vi konfliktlösning, visioner och kommande fokusländer på bokmässan de närmaste åren.

     

    00 29         Jan Guillou putsar på Piratförlagets eftermäle

    10 52         Storytels bästa kvartalsredovisning någonsin

    17 57         En lärorik miljödebatt

    20 12         Samtal med Bokmässans vd Frida Edman

  • Avsnitt 251. Hur vi än ser på det, ödmjukt eller ej, så är vår intervju med Jeremy Amsellem på Spotify ett litet journalistiskt scoop. Aldrig tidigare har någon i organisationen pratat med media om detaljer i deras ljudboksstrategi. Men i Frankfurt var vi på rätt plats vid rätt tid.

    Förläggaren ger oss en avstämning på hur långt användningen av AI har kommit på förlaget.

    Pelle Andersson, förlagschef på Ordfront är mer än irriterad över Bonnierkoncernens dominans på Augustnomineringslistorna i år. I ett samtal med journalisten lägger han fram sina argument. Efteråt reflekterar förläggaren och journalisten över frågan med en viss distans där förläggaren ger oss en liten glimt från en förläggares vedermödor.

     

    00 27         Så tänker Spotify

    14 56         AI i förlagens vardag

    20 21         Pelle Anderssons ilska mot Augustnomineringarna

  • Avsnitt 250. Vi börjar med en ”redovisning” från bokmässan i Frankfurt. Journalisten kommer hem med blandade känslor. Bra? Som alltid. Men också en del mindre bra inslag vilket kanske beror på journalistens höga förväntningar.

    Vi ser höjda bokpriser över hela världen men var går gränsen för hur dyra böcker kan bli? Är vi på en nivå där bokköparna reagerar? Vi lyfter frågan i ett internationellt perspektiv.

    Vi ger er mannen som gjort mellan 3 500 och 4 000 bokomslag under sin karriär. Vi  pratar teknik, arbetsmetoder och motstridiga viljor. Och inte minst användningen av AI-

     

    00 30         Rapport från årets Frankfurtmässa

    13 44         Är bokpriserna för höga?

    17 06         Kulturjournalisten och läskrisen

    20 57         Samtal med en bokomslagsartist

  • Avsnitt 249. Natur & Kultur ger ut årets Nobelpristagare i litteratur, sydkoreanskan Han Kang, och det är mer än en revansch för förlaget om ni frågar journalisten. Samtidigt är det en pristagare som även konkurrenterna kan uppskatta.

    Årets bokmässa i Frankfurt ser ut att bli en livfull mötesplats där världens mest brännande konflikter positionerar sig i olika besökare och där alla de stora frågorna i bokvärlden hamnar i blickpunkten. Så gör er beredda på nyheter inom AI, ljudboksutvecklingen och TikToks fortsatta erövring av de icke engelskspråkiga marknaderna. Förlagspodden är där och återkommer med vad som hände i nästa avsnitt av podden.

    Vi berättar en liten hemlighet, SvT gör om Babels format och skissar på ett nytt litteraturprogram med start i januari nästa år. Fågel eller fisk? Jubel eller besvikelse i bokbranschen?

    Efter många års velande betalas nu Copyswede-pengarna ut till, bland annat, de svenska förlagen som gett ut ljudböcker mellan 2009 och 2023. Förläggaren reder ut frågan.

    De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones på Printz Publishing är årets fenomentitel alla kategorier. Journalisten får historien av förläggaren Anna Levahn.

     

    00 23         Vi pratar Nobelpris

    04 10         Journalisten ger en förhandsrapport från Frankfurt

    07 26         Babel har gjort sitt i nuvarande format

    14 00         Pengaregn över svenska förlag

    17 41         En storsäljare som förvånade alla inblandade

  • Avsnitt 248. Mycket Norden nu. Vi börjar i Finland där finska författare har skrivit ett öppet brev för bättre ersättningar riktat till finska politiker. Huvudorsaken till det dåliga tillståndet sägs uttalat vara att ljudboken förstört marknaden för den tryckta boken. Det är en ”sanning” som vandrar runt bland författare i just Norden men knappast blir mer sant för det. Om ni frågar oss. Vi försöker bena ut konflikten som slog ner som en liten bomb i den finska bokbranschen.

    I Norge är man vana vid att engelskspråkiga böcker är hälften så dyra som norska och dessutom de första ut på marknaden. De äter marknadsandelar som glupska pirayor äter... allt ätbart. Men ingen vet egentligen hur stor andel de har eller vad som driver försäljningen. Nu testar norska Bonniers marknaden genom att prisdumpa Sally Rooneys senaste bok.

    Visst trodde vi att alla som rör sig på Bokmässan visste vem the Grimwalkers är. Men tji fick vi. Och lite arrogant är det nog.

    I debatten om hybridförlagen flyter en del kostnadsuppgifter runt utan att ifrågasättas. En författare betalar 73 000 kronor och får 100 tryckta exemplar i näven. Men ingen frågar vad som är vad? Kan man säga att man betalat 73 000 kronor för 100 exemplar? Inte alls. Vi ger er en ytlig, men viktig, grund i förlagsekonomi.

     

    00 20         Ett finskt författaruppror

    14 42         Ett våghalsigt Intermezzo, eventuellt

    19 44         Vem är Grimwalkers? Keplers?

    23 01         Vad är kostnaden för en färdig bok?

  • Avsnitt 247. Vi blir era spanare på mässgolvet i Göteborg, lyssnar på litteraturpolitiska utspel, fångar upp en kommentar värd att utvecklas och badar i oförställd litteraturglädje på en mässa med mycket folk och rekordförsäljning.

    Författarförbundet lanserade sitt annonserade förslag till en mer författarvänlig ljudboksapp. Förläggaren ser en sympatisk plattform men har förtvivlat svårt att se konturerna av en affärsidé, en ekonomi som skulle kunna fungera. Journalisten ser ett förslag som gör Författarförbundet mer konkreta och därmed mer synliga i debatten om författarersättningar i ljudformat.

    Journalisten slänger sig upp på barrikaderna eller, mer ödmjukt, försöker han initiera ett samtal om småförlagens plats på Bokmässan.

    Förläggaren, som har ”förmånen” att reflektera över bokmässan efter en lång frånvaro, ser en mindre bokmässa men också en mässa där författarna som enbart kommer ut i ljud hittar en naturlig plats bland alla pappersböcker.

    Vi introducerar ett nytt format där vi lyfter upp oväntade försäljningsframgångar, fenomentitlar, och börjar med  en bok på Wahlström & Widstrand, Rent hus, och får samtidigt veta att vi missat en helt annan titel som var en större fenomentitel för W&W och förläggaren Maria Såthe.

     

    00 24         Reflektioner över årets bokmässa, del 1

    07 12         Författarförbundets ljudboksapp presenteras

    14 07         Reflektioner över årets bokmässa, del 2

    20 28         Fenomentitlar, samtal med Maria Såthe

  • Avsnitt 246. Årets bokmässa präglas av kärvare tider. Journalisten hör hur de flesta förlag drar ner på omkostnaderna. Ytorna är de samma men de tar ner färre författare, lägger mindre krut på internationella gäster och där så är möjligt drar de ner på antalet medarbetare. I övrigt en viss oro för antal besökare men just den detaljen kommer man inte att se förrän mässan är igång.

    Håkan Rudels sitter med den bästa överblicken av alla i den svenska bokbranschen. Hans erfarenhet och analyser rör sig över hela Europa, lyfter med nödvändighet från ett inskränkt nationellt perspektiv. Så självklart är vi nyfikna på hans analyser som vi får här där han rör sig över hela spektrat av bokbranschen. Från förlag, till bokhandel, över trender och politikens ansvar...

    Journalisten är nyfiken på drivkraften bakom den norska recensionssajten ordforalle.no så vi tog kontakt med mannen som driver den för att prata drivkrafterna och framtidsplaner.

    I Danmark hittar förläggaren en oväntad satsning på att minska böckers klimatavtryck.

    Hans – Olov Öberg gör en aktieanalys över en, för bokbranschen, viktig pappersbrukskoncern Arctic Paper.

     

    00 24         Vi kollar läget inför årets bokmässa

    07 24         Håkan Rudels senaste omvärldsanalys

    39 08         Vi tar reda på vad som ligger bakom ordforalle.no

    43 13         Jakten på ett smartare typsnitt för att spara papper

    46 05         En aktieanalys  för den som vill satsa på bokbranschen

  • Avsnitt 245. Förläggaren berättar om finliret bakom valet av omslag till en bok och lyfter ett exempel där formatet kräver olika lösningar – en för pappersboken och en för ljudboken. Allt till journalistens förvåning.

    När en bok inte säljer har alla inblandade sina egna förklaringar så när förläggaren får frågan om förlaget alltid har rätt när de tolkar en boks öde på marknaden så får han tänka till, och ge oss sina tvivel.

    Vi följde, något förvånade, lanseringen av Handelsbankens satsning på en egen mediaenhet, EFN, där de bland annat ska ge ut böcker. För att stilla vår egen och andras nyfikenhet ger vi er två intervjuer med några centralt placerade personer – Magnus Nytell, ansvarig utgivare för EFN: s bokutgivning och EFN:s styrelseordförande Johan Lagerström.

     

    00 23         Ljudbokens omslag kräver en egen logik

    08 18         Har förlaget har alltid rätt när man tolkar en boks öde?

    13 57         EFN/Handelsbankens satsning på böcker, del 2

  • Avsnitt 244. Förläggaren funderar över hur flera segment av bokutgivningen numera har hittat ett hem i stiftelseägda förlag. Förlag som blivit ovanligt många. På gott och ont enligt förläggaren.

    Att säga att journalisten älskar att kritisera andra journalister är att ta i en aning, men inte mycket. Den här gången en älskad måltavla – kulturjournalisterna – som sviker sitt uppdrag när de inte recenserar ljudböcker. Om detta och annat de inte vågar göra drar han en lans för här.

    Det här blev konstigt. Men förläggaren tipsar om en bok som gjord för journalisten. Jag menar vem av oss är kokboksfanatiker? Och nej det är ingen kokbok det handlar om men om en legendarisk förläggare för bland andra Julia Child.

    Till sist läser förläggaren ur en Expressenartikel. Men var på er vakt. Tro inte det ni vill tro för då har ni fel...

     

    00 22         Alla dessa stiftelseägda förlag

    05 10         För kulturjournalister tillhör ljudböckerna b - laget

    14 33         Förläggaren läser en bok om en legendarisk förläggare

    20 41         När biblioteken sänkte en viktig bok

  • Avsnitt 241. Ibland förbannar vi att vi har semester på sommaren. Det sker när någonting stort inträffar i bokbranschen. Men, som alltid, inträffar det en hel del som är värt att nämnas när vi kör igång igen i augusti. Som nu. Som här där vi fastnar i två artiklar där media inte riktigt hänger med och där informationen, som många hyllar, är felaktig. Så felaktig att vi vill ha ett ord med i laget. Det gäller AI-översättningar och Författarförbundets utspel om att de kommer med en nyhet om sex-sju veckor.

    Ja, ja vi vet. Men vi är utvilade och grinigheten är en färskvara så vi kör.

    Vi pratar också, som alla andra, om Storytels nya vd, Bodil Ericsson Torp. Vilken typ av vd? För vilket uppdrag?

    Vi har även plats för en bagatell. Nämligen hur olika förlagsintresset är för Trumps vicepresidentkandidat J D Vance åtta år gamla bok Hillbilly Elegy. I USA är den en bra affär för alla inblandade. I Tyskland är den toxisk.

    Sist i vårt svep av nyheter ni kanske missade lyfter vi frågan som blev en nyhet i början av sommaren. Nämligen den höga branschkoncentrationen till Stockholm. Givetvis tycker vi att media missade en stor del av betydelsen av detta och gör en egen tolkning.

    Slutligen bjuder vi på ett nytt format som det kallas när man gör något inom radio/tv. Vi startar en serie med branschfolk där vi går hem till dem och pratar om vad de har för böcker i sin bokhylla. Och varför. Vad säger det om den vi pratar med? Först ut är Bokusgruppens kategoriansvarige för skönlitteratur, memoarer och biografier Esbjörn Knutsson som möter förläggaren framför sin bokhylla.

     

    00 39         Det hände under semestern

    14 10         Allt ligger i Stockholm

    19 20         Vad har du i din bokhylla Esbjörn Knutsson?

  • Avsnitt 240: Sommarspecial. Med anledning av Eva Swartz frånfälle lyfter vi fram vår intervju med Eva som lades upp den 26 februari i år i avsnitt 222. Nu kör vi den solo i ett eget, extrainsatt, avsnitt.

    När vi sände avsnittet skrev vi så här:

    ” Förläggaren fortsätter sina samtal med människor som spelat en central och viktig roll under bokbranschens moderna utveckling. Den här gången får vi förmånen att lyssna till Eva Swartz som, förutom ett cv långt som en arm i mediavärlden inkluderat bokbranschen, också har levt och verkat under en mer äventyrlig tid. En berättelse som inte minst journalisten är särskilt förtjust i.”

    Det är ett värdigt avsked som ni bör lyssna till om ni missade programmet i februari. Eller om ni bara vill höra denna unika röst en gång till.

  • Avsnitt 239. Förläggaren tar frågan på allvar och spanar på vad som kan bli viktigt i höst men journalisten släpper taget och spekulerar mer över vad som borde hända.

    Vi samtalar med Anna Gustafsson Chen om ramarna för att ge ut böcker i Kina, och villkoren för översättningar. Med Anna Gustafsson Chen får vi också en beskrivning av svårigheterna över tid liksom en reflektion över vem, eller vilka, som kommer att vara översättare från kinesiska i framtiden.

     

    Efter avsnitt 239 gör vi ett uppehåll. Vi hörs igen den 19 augusti.

     

    00 28         Spaningar och önskemål inför hösten

    16 00         En kritisk reflektion över att arbeta i Kinas skugga med

    Anna Gustafsson Chen

  • Avsnitt 238. Adam Dahlin blir litterär chef på Norstedts med uppdraget att ge förlaget en tydligare kommersiell prägel. Åtminstone om ni frågar journalisten. Så vi ställer frågorna, Adam Dahlin svarar.

    Barnboken Det spökar på äventyrsbadet är den första synliga utgåvan på den svenska marknaden där alla illustrationer är AI-genererade. Men den som trodde att det skulle väcka protester, bortom tecknare och illustratörer, får tänka om. Akademibokhandeln tog boken till en av sina kampanjer och boken åkte upp i topp på topplistorna. Och inga ställde några frågor. Så det är affärer som vanligt och det ger oss en  fingervisning om framtiden.

    Akademibokhandeln köpte nyligen upp den Göteborgsbaserade bokhandelskedjan Bok & Co, som länge ingått i Akademibokhandeln som franchise. Stor sak kan tyckas men journalisten tycker att det leder åt fel håll, mot likriktning i en tid när det behövs mer variation, bättre konkurrens. Kanske något för Konkurrensverket att syna?

    Mats Ahlström har ett cv som ingen annan bokhandlare i Sverige i modern tid. Här ger han oss ett antal förslag på hur bokhandeln behöver förändras för att kunna  utvecklas byggt på sina samlade erfarenheter och dito kunskap. Visst, det kommer att irritera somliga men det är idéer som bryter upp det traditionella seendet.

     

    00 44         Vad ska Adam Dahlin göra på Norstedts?

    13 19         En bok full av AI-genererade bilder gör succé

    18 31         Akademibokhandeln köper Bok & Co i Göteborg

    25 32         Mats Ahlströms funderingar runt bokhandelns framtid