Episoder
-
”Jag kan fota vad som helst – men du kommer få en Björn Terring-bild”.
Terrings bildvärld är en förhöjd verklighet med stor nerv, med motiv som avbildar företeelser och situationer vi som människor lätt kan relatera till.
Björn Terring är en flitigt anlitad reklam- och livsstilsfotograf, baserad i Stockholm. Han är en mästare på att få reklambilder och -filmer att se dokumentära ut och har blivit känd för sin naturliga och autentiska stil. Terrings bildvärld är en förhöjd verklighet med stor nerv, med motiv som avbildar företeelser och situationer vi lätt kan relatera till.
Kort sagt: reklam som inte känns som reklam.
Björn Terring berättar öppenhjärtligt om vägen från att vara kock till att bli en av Sveriges mest anlitade reklamfotografer. Resan går från restaurangköket via fotoskola i Paris och sju års assistentjobb, till att ha hittat en nisch och en stil som går hem. Han har aldrig brytt sig om en bilds tekniska kvalitet: ”Det är känslan i en bild som är viktig.
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Bild: Björn Terring
Här hittar du Björn: https://www.cameralink.com/artist/bjorn-terring/
Björns instagram: https://www.instagram.com/bjornterring/ -
AI i fotovärlden: Utmaningar, rädslor och nya kreativa möjligheter
Vad är Artificiell Intelligens egentligen och hur påverkar den oss som jobbar med bild?
I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande och omtvistade världen av AI och fotografi. Tillsammans med retuschören Eric Asp utforskar vi hur artificiell intelligens påverkar branschen, både vad gäller kreativa möjligheter och utmaningar.
Verktygsbaserad AI kan hjälpa oss med praktiska göromål och kan automatisera uppgifter – men hur användbart är det i dagsläget egentligen när det kommer till större projekt där vi behöver effektivisera arbetsflöden? Och hur svårt är det att använda generativ AI för att få reproducerbarhet?
Eric berättar om sina egna experiment med AI i kommersiella sammanhang. Han beskriver hur han har försökt använda AI för att optimera bilder och arbetsflöden. Trots vissa framsteg har han stött på utmaningar när det gäller att få AI att leverera resultat som uppfyller specifika krav.
Vi diskuterar vi de svårigheter som många fotografer upplever när det gäller att använda AI i kommersiellt arbete. Några av farhågorna är just bristen på kontroll och risken för att AI skapar bilder som känns upprepande och själlösa. Vi ser redan nu många varumärken som istället söker autenticitet.
Samtidigt har AI nu positiv inverkan på fotobranschen, då vi ser ett ökat intresse för det fotografiska hantverket. Fler fotografer söker sig tillbaka till traditionella tekniker och vi ser en nytändning för fotografi som intresse och kreativt tidsfördriv.
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Bild: Adobe Stock, AI-genererad -
Manglende episoder?
-
Makromästaren John Hallmén
En natt i mitten av juli cyklar jag till Nackareservatet i Stockholm för att träffa makrofotografen John Hallmén. Under några timmar fotograferar vi och samtalar om allt från teknik och prylar till fotografiska metoder. Här kommer sommarens makrospecial som slow-podd, perfekt för hängmattan.
Det kan tyckas lite märkligt att stämma träff innan solen går upp, men sovmorgon är inte något för den som vill lyckas med makrofotografering av insekter. I gryningen får vi möjlighet att hälsa på i småkrypens fascinerande värld innan de vaknar av värmen och blir för aktiva att fotografera.
Kan man leva på att fotografera insekter? Ja, om man är så skicklig och passionerad som John Hallmén. Hans makrobilder av insekter är vackra och fantastiskt detaljerade, och de ger oss en fascinerande inblick i småkrypens spännande värld.
I denna behind-the-scenes-pod berättar John om sin utrustning och hur han bygger egna objektiv, blixtdiffusorer och stativ för att få de bästa bilderna. Vi får också lära oss om vilka stackningsalgoritmer och program som funkar bäst och varför John inte gillar ringblixt för sina makrobilder.
Färdiga bilder från fotograferingen kan du se på https://www.flickr.com/photos/johnhallmen/albums/72177720318716926/ (du kan behöva vara inloggad på Flickr). Bilder på John Hallmén in action finns här nedan.
John Hallmén hittar du på https://johnhallmen.se/ och http://makrofokus.se, där det också finns möjlighet att anmäla sig till makrokurser.
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Bild: John Hallmén -
Magnus har provat nya Canon Eos R1 och R5 Mark II i Tyskland. Tillsammans går Martin & Magnus igenom Canons nya tekniska lösningar. De snackar också om Nikon Z6 III som testas just nu.
De nya proffskamerorna Canon Eos R1 och R5 Mark II har utvecklats tillsammans och bjuder på en ny autofokusteknik som kan förutse händelser. Så här fungerar det.
Magnus har haft långa samtal med Canon Europas experter som utbildar Canon produktspecialister och berättar om sina nya intressanta kunskaper. -
Martin och Magnus snackar om objektiv. Vilka är de bästa? Vilka är favoritobjektiven? Vad händer i framtiden? Vi kommenterar även de senaste kamera- och objektivnyheterna.
Några av de produkter som diskuteras är:
Sigma 28-45 mm f/1,8 DG DN Art
Panasonic Lumix S9
Pansonic Lumix S 26 mm f/8
Sigma 24-70 mm f/2,8 DG DN II Art
Fujinon GF 500 mm f/5,6 R LM OIS WR
Fujinon XF 16-50 mm f/2,8-4,8 R LM WR
Fujifilm GFX100S II
Fujifilm X-T50
Fujifilm X100 VI
Canon Eos R1
Canon Eos R5 Mark II
Hasselblad XCD 25 mm f/2,5 V
Sony FE 24-50 mm f/2,8 G
Sony FE 16-25 mm f/2,8 G
Tamron 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2
Nikon Z 28-400 mm f/4-8 VR
Sigma 50 mm f/1,2 DG DN Art
Leica SL3
Sigma 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports
Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art -
Sliter du med snåriga avtal i din fotografiska verksamhet? Behöver du ett juridiskt bollplank i samband med en tvist eller har en fråga om lag och rätt kring fotografi och fotograferande? I detta avsnitt träffar jag Svenska Fotografers Förbunds egen jurist Astrid Nymansson.
Förutom att diskutera om vad upphovsrätten är och hur den fungerar – eller är tänkt att fungera – får jag möjlighet att testa ett antal vanliga juridiska frågeställningar och får råd och tips om hur man bäst hävdar sin rätt som bildskapare .
Astrid håller i förbundets juridiska rådgivning och kan hjälpa dig via telefon, mer information om tider hittar du på SFFs hemsida. Där finns också svar på vanliga juridiska frågor, samt en checklista på vad du bör tänka på när det gäller att förhandla arvode och skriva avtal. Är du medlem har du också tillgång till färdiga avtalsmallar.
Svenska Fotografers Förbunds rådgivning, samt svar på vanliga juridiska frågor hittar du på: https://www.sfoto.se/radgivning-och-juridik/radgivning-och-juridik/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Bild: Scott Graham/Unsplash -
otosidan Poddradio
Avsnitt 137
Tokyo
Svenske frilansfotografen och skribenten Said Karlsson bor sedan över ett decennium i Japan. I Tokyo arbetar han främst med porträtt-, dokumentär- och streetfotografi, och har under åren också rest runt som reportagefotograf med inriktning mot resor. Den långa vistelsen i Japan har gett honom en god förståelse för den japanska kulturen och tillräckligt med kunskap i det japanska språket för att kunna arbeta på plats, vara fotoguide och för att hjälpa till med medieproduktioner.
I det här avsnittet ger Said sina bästa tips till den som vill åka till Tokyo och fotografera: Från neon och vimmel i Shinjuku, till natur och vackra utsikter från Takao. Testa smalspårig järnväg i Kamakura och en bit av det gamla japan i Asakusa och templet Senso-ji.
Vi pratar förstås också om kameror – och varför det kan löna sig att åka till Japan om man tänker investera i ny utrustning. Och förstås är det i världens folkrikaste stad man hittar barer och caféer som specialiserar sig på fotografer och kameranördar.
Said Karlsson hittar du på https://www.saidkarlsson.com/ och på instagram: https://www.instagram.com/saidkarlsson/
Tokyo Explorer finns på Youtube: https://www.youtube.com/c/tokyoexplorer
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Magnus och Martin kommenterar de senaste kamera- och objektivnyheterna, går på djupet om Sony A9 III och globala slutare samt tittar i kristallkullan och spår vad som ska komma under 2024.
Sony A9 III är den första professionella stillbildskameran med global slutare – något som både ger unika bildmöjligheter, men också innebär en del begränsningar.
De tekniknördiga pågarna snackar även om de senaste kamerorna och objektiven som testats, kommenterar fotonyheter och försöker se in i framtiden för att förutspå vilka kameror som ska släppas under 2024. -
I detta avsnitt hälsar vi på hos Maskot, som gått från att vara en renodlad bildbyrå till att utvecklats till en produktionsbyrå som skapar bilder och videoklipp och säljer dem via flera distributörer på en global marknad.
Bildbyråbilder är ett alternativ för företag och organisationer som behöver bilder eller filmklipp för olika ändamål men inte har tid eller möjlighet att ordna egna fotograferingar. Bildbyråer erbjuder ett stort utbud av material inom en mängd olika kategorier, vilka kan säljas med olika licenser.
Hur har marknaden för bildbyråbilder ändrat sig de senaste åren? Vilka bilder finns det efterfrågan på, i Sverige och globalt? Vilka bilder säljer inte alls? Hur ska man tänka om man vill skapa innehåll som säljer? Och inte minst: vad är det som gör att en fotograf passar bra för den här typen av jobb?
Jag tog tunnelbanan till Maskots kontor i centrala Stockholm för en pratstund med Per Levander och Mattias Drotte på Maskot.
Maskot hittar du på https://www.maskot.se/ och på instagram: @maskotimages: https://www.instagram.com/maskotimages/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Djur- och landskapsfotografen Magnus Winbjörk har ett otroligt öga för komposition, ett gudomligt tålamod och stor kunskap om sina omgivningar. I kombination med ett intresse för hantverk och sinne för verksamhetsutveckling har han skapat ett vinnande koncept.
Att fotografera landskap och djur var för sig kan vara nog så utmanande, men Magnus lyckas att få båda att mötas framför kameran. Resultatet blir slående bilder från vidderna i Sveriges norra delar, speciellt kring hemorten Gällivare. Bilder som är som gjorda för att presenteras i större format.
Med ökad efterfrågan började Magnus fundera på att utöka verksamheten med en printstudio. Ett brinnande intresse för alla steg i skapandeprocessen kombinerades med ett ekonomiskt sinne och idag gör han alla utskrifter och all distribution personligen. Ett hantverk och en omsorg som uppskattas av bildköparna.
Förutom printverksamheten har Magnus Winbjörk blivit stor på sociala medier. Följarnas frågor om bilderna och vilka platser de är fotograferade på ledde till ytterligare en framgångsrik verksamhet: att erbjuda skräddarsydda fotoresor i norra Sverige. Varje år kommer fotografer från hela världen för att få möjligheten att coachas av Magnus.
I det här avsnittet berättar han öppenhjärtligt om hur han tänker kring sin fotografi och hur han byggt upp sin verksamhet. För den som är intresserad av utrustning och metod delar Magnus med sig om praktiska tips kring att fotografera i kalla klimat, vilken utrustning som har svårt att klara kylan och hur man själv håller sig varm under långa fotosessioner.
Magnus Winbjörks bilder kan du se på https://winbjork.com/ och på instagram: @winbjorkphoto (https://www.instagram.com/winbjorkphoto/)
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Magnus och Martin snackar om de senaste tekniknyheterna, om Årets kamera Nikon Z8 samt om AI-teknik i kameror och SPAD-sensorer som kan se klart i mörkret.
Har nya kameror verkligen Artificiell Intelligens, eller är det bara ett buzzword i marknadsföringen? Martin reder ut vad som är sant och inte kring AI i kameror.
SPAD är en sensorteknik som Canon använder i den nya kameran MS-500 istället för CMOS-teknik. Vi förklarar hur SPAD revolutionerar förmågan att fotografera i svagt ljus.
https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/canon-ms-500-ser-skarpt-i.htm
Duon pratar sig också varma om Nikon Z8 som Magnus nyligen testat och som EISA utsett till Årets kamera 2023-2024.
https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-nikon-z8-kameran-som-kan.htm
https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/arets-basta-fotoprodukter-2023-2024-utsedda.htm -
#132 - Färghantering för Video
Är du fotograf eller bildbehandlare och känner dig osäker på hur du ska kunna överföra din kunskap för att arbeta med video? I detta avsnitt pratar vi färghantering för video med Mats Andrén.
DaVinci Resolve är ett allt mer populärt val för den som arbetar med film, ett program som är ansett som det bästa verktyget för färgställning av film (color grading). Resolve fungerar för hela produktionsflödet, från import och klippning av video till grading och leverans. Dessutom är basversionen gratis!
Men vilken typ av bildskärm behövs för att producera videomaterial professionellt? Och hur ska den kalibreras? Varför finns det så många filformat för video och hur fungerar färghantering för rörlig bild? Och varför visar olika skärmar helt olika resultat ? I detta avsnitt träffar vi Mats Andrén som utbildar i klippning och grading. Han gör sitt bästa för att förklara hur allt hänger ihop.
I podden tipsar Mats om tre Youtube-kanaler som erbjuder matnyttig information till den som vill lära sig mer om filmklippning och color grading:
• MrAlexTech publicerar tips & tricks och erbjuder användbara plugins: https://www.youtube.com/@MrAlexTech
• Team 2 Films har en pedagogisk kanal som förklarar bra : https://www.youtube.com/@team2films
• Cullen Kelly går mer på djupet med tips om color grading: https://www.youtube.com/@CullenKelly
Mats Andréns Youtube-kanal Resolve på svenska hittar du här:
https://www.youtube.com/@ResolvepaSvenska
Fotosidan anordnar en kurs i color grading i Davinci Resolve med Mats Andrén som kursledare. Läs mer och anmäl dig på
https://www.fotosidan.se/akademi.
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Fotosidan Poddradio Avsnitt #131 - Om att finansiera sina projekt – med Staffan Widstrand
”Have fun, work hard, make a difference”. Orden är Staffan Widstrands, det är så han byggt upp sin verksamhet som fotograf.
Under en resa träffade jag Staffan, prisbelönt fotograf och författare som med sitt fotografiska värv lyfter fram världens naturarv. Allt för att inspirera till att skydda och ta hand om djur och natur. Hans projekt, hans driv och förmåga att tänka affärsmässigt fascinerade mig. Att han kan leva sin dröm som naturfotograf är ingen slump, och i den här podden ger han sina bästa råd till dig som vill kunna göra dina egna projekt och dessutom tjäna pengar på dem.
Hur planerar man sina projekt? Hur hittar man finansiering? Hur tänker en bildköpare? Och varför är det bättre att jobba tillsammans än att flyga solo?
Staffan Widstrand har varit med och startat flera stora medieprojekt för naturskydd, som ”Wild Wonders of Europe”, ”Wild Wonders of China” och ”Rewilding Europe”. Staffan har publicerat en mängd böcker och fotoutställningar och är delägare och aktiv som guide för Wild Nature Fotoresor.
Du hittar Staffan på Instagram: : https://www.instagram.com/staffanwidstrand/
eller via webben: https://www.staffanwidstrand.se/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com -
E-handelsboomen är ett faktum och det finns ett stort behov av bilder för e-handelsplattformarna. Men hur sätter man upp ett effektivt flöde för att kunna leverera produktbilder av hög kvalitet?
Under pandemin ökade e-handeln med 40% och en stor del av vår shopping har kanske flyttat ut på nätet för gott. Men för att onlineköp ska fungera bra för både säljare och köpare krävs att produktbilder är beskrivande, välliknande och uppfyller beställarens tekniska krav.
Produktbilder, c-combilder, e-handelsbilder – kärt barn har många namn men det handlar oftast om frilagda bilder mot vitt eller med genomskinlighet, med eller utan skugga. Kanske ska hundratalet sådana bilder produceras per dag, dessutom ska kläder steamas, produkter putsas och retuscheras och färger stämmas av. För att en fotograf ska bli framgångsrik i att arbeta med den här typen av bilder krävs kunskap, erfarenhet och noggrannhet.
Justin Rubin är fotograf på Retuscheriet, en retuschbyrå och bildverkstad som sedan tio år varit framgångsrik inom produkt- och reklamfoto. I podden ger Justin sina bästa tips om hur du kan lägga upp arbetet med produktbilder för att vara effektiv och kunna leverera kvalitet.
Justin Rubin och Retuscheriet hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/justinrubinphotography och https://www.instagram.com/retuscheriet/
Eller via webben: https://justinrubin.se/ och https://retuscheriet.se/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Fotosidans tre teknikredaktörer Martin Agfors, Sara Arnald och Magnus Fröderberg snackar om kameranyheter och olika sensorformat. Några av frågorna som besvaras är: Vad är grejen med digitalt mellanformat? Hur ser framtiden ut för Micro Four Thirds? Behöver man uppdatera till fullformat?
-
”Det är konstigt hur en cykeltur gör att man fattar hur man ska skapa”
Frilansfotografen Jessica Segerberg är mitt i processen att skifta fokus till att arbeta med egna projekt och berättelser. Resan mot den dokumentära bilden började som skrivande ungdomsjournalist och tog vägen genom Nordens Fotoskola till över tio år av uppdragsfotografering åt tidningar, magasin och organisationer.
2022 erhöll Jessica Segerberg Svenska Fotografers Förbunds rese- och utbildningsstipendium för att i text och bild kunna fortsätta arbetet med att söka sina rötter. I projekt som ”Tumba till Tromsö” och det pågående ”Tienhaara” porträtterar Jessica människor längs sin väg.
Hur kan en fysisk utmaning på cykel främja det enga skapandet och hur blir man egentligen av med sina kreativa blockeringar? I detta avsnitt reser Sara Arnald till Jessicas ateljé i Gnesta för ett samtal om kreativitet, att hitta sin egen röst och hur man egentligen bäst närmar sig människor för att fotografera dem.
Jessica Segerberg hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/jsegerberg och på https://www.jessicasegerberg.com/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Nya tider kräver nya lösningar och affärsmodeller. Hur kan vi som kreatörer stå starka i en bransch som är i ständig utveckling och kräver flera kompetenser och möjlighet att jobba över ett större geografiskt område? När uppdragsgivare försöker spara pengar genom att vända sig direkt till kreatörer istället för till reklambyråer kan det vara svårt för fotografer och filmare att möta behoven – och ställa motkrav på beställarna.
I det här avsnittet möter jag Emma Grann och Beata Holmgren från Studio Femme, en grupp som agerar som ett produktionsbolag, men i en form som mer liknar en frilansgrupp.
Studio Femme består av fem kreatörer och en agent som har jobbat tillsammans hos tidigare arbetsgivare. De jonglerar allt från stora kampanjproduktioner till enklare uppdrag som enskilda kreatörer för till exempel content till sociala medier, företagsporträtt och retusch.
Framgångsrika Studio Femme finns i landets tre största städer och har en alldeles egen agent. Häng med till ett litet konferensrum med lite dåligt ljud för att lyssna på deras framgångsrecept.
Studio Femme hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/studiofemme.se och på https://www.studiofemme.se/
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. -
Linnea Frank är fotograf och konstnär och säljer framgångsrikt utskrifter och posters av sina bilder online – samtidigt som hon via gallerier säljer konstnärliga verk i begränsad upplaga. Som bästsäljare på svenska posters-tjänsten Printler delar hon i detta avsnitt med sig av sina strategier och insikter.
I vackra och exotiska Kapstaden träffar vi Linnea Frank, fotografen som sålde allt och flyttade sin verksamhet till Sydafrika. Från att ha varit en framgångsrik kommersiell fotograf ägnar hon idag mer tid till sitt konstnärsskap.
Marknaden för fotokonst är stor och genom att komplettera med print- och distributionstjänster som har produktion över hela världen är det numera möjligt att lägga ut den delen av verksamheten på entreprenad. Allt som behövs är en webbutik på den egna webbplatsen eller ett konto hos en printtjänst. Hör mer om hur det funkar i detta matnyttiga avsnitt där Sara Arnald intervjuar Linnea Frank om livet som fotograf i Sydafrika!
Linneas bilder hittar du på https://www.linneafrankart.com, https://linneafrank.com och på Instagram https://www.instagram.com/linneafrankart
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Omslagsbild: Linnea Frank -
Den ständiga frågan: jobba brett eller nischa in sig för att nå framgång? Vi träffar Hannes Söderlund som visserligen nischat sig genom att endast jobba med stillbild – men tycker att det är bredden som gör honom framgångsrik.
Som fotograf kan det vara svårt att veta hur man ska rikta in sig för att nå framgång. Är det bäst att jobba brett och ta många typer av uppdrag – eller är det bättre att nischa sig för att kunna spetsa sin kompetens? Och är en nisch enbart en inriktning, eller kan det också gälla en estetik eller ett förhållningssätt?
Vi åkte till Hemmet Studio på Södermalm för att träffa Hannes Söderlund, en mångsidig fotograf som får inspiration av arbeta i olika genrer. Han rör sig smidigt mellan musik, sport, arkitektur och reklam och är en mästare på att lyfta lifestylebilder i dokumentär stil med ett glorifierat naturligt ljus.
Hannes Söderlunds bilder hittar du på https://www.hannessoderlund.se och på Instagram: https://www.instagram.com/hannessoderlund
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Omslagsbild: Hannes Söderlund -
Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren är på besök i Stockholm och är med på ett samtal om digitaliserings fördelar och nackdelar. För visst har vi fått större synlighet och fler jobbtillfällen, men hur ska vi få bättre möjlighet till ekonomisk ersättning för våra bilder?
Digitaliseringen av fotografyrket började i den skapande änden där vi kunde effektivisera våra arbetsflöden. Numera konsumeras även våra bilder digitalt, kanske ibland enbart i snabb takt på sociala medier. Hur påverkar det oss, på gott och ont?
I det här avsnittet träffar vi SFF:s ordförande Paulina Holmgren för att prata om hur digitaliseringen har påverkat oss som jobbar med bild: vad gäller synlighet, möjlighet till ekonomisk ersättning och hur det fungerar med upphovsrätt. Vid årsskiftet träder en mängd ändringar i den svenska Upphovsrättslagen i kraft, baserat på DSM-direktivet. Dessa ändringar ska göra det lättare för oss som jobbar med bild att få skäligt betalt för det vi gör.
Svenska Fotografers förbund hittar du på https://www.sfoto.se/ och på Instagram: https://www.instagram.com/fotografernasforbund. Paulina Holmgren kan du följa på Instagram: https://www.instagram.com/fotografpaulina
Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
Omslagsbild: Samantha Borges/Unsplash - Vis mere