Episoder
-
Als je een beetje handig bent dan hack je het mailadres van de baas van een groot bedrijf. Zo kun je doen alsof je de baas zelf bent. In werkelijkheid ben je natuurlijk gewoon een fraudeur die toegang heeft gekregen tot het personeels en klantenbestand van de echte baas. Mooi. Want nu kun jij uit zijn naam (naam van de baas) facturen sturen en het geld op je eigen rekening laten binnenstromen. Simpel toch?
In deze aflevering hoor je het verhaal van Cees Maat, mede-oprichter van het bedrijf Payingit, en gedupeerd door een fraudeur die uit zijn naam veel geld vroeg aan medewerkers van het bedrijf. Ook hoor je Karijn van Doorne, beleidssecretaris ‘Criminaliteit’ bij VNO-NCW en MKB Nederland over de tactieken van CEO-fraudeurs. Ze geeft tips over hoe je als bedrijf fraudeurs te slim af kunt zijn.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken. Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl -
Als fraudeur stuur je gewoon met je eigen telefoon een appje naar je potentiële slachtoffer dat je online hebt gevonden. Je doet je voor als zoon, dochter of een andere bekende in paniek. Gewoon even een profiel aanmaken met een van het internet geplukte foto. Ze herkennen je telefoonnummer natuurlijk niet, maar dat komt omdat je zogenaamd in nood bent. Je hebt door je rotsituatie een andere telefoon en je hebt snel geld nodig. En dan is het wachten tot ze je geloven en geld op je bankrekening storten. Want waarom zouden ze hun eigen zoon of dochter nou wantrouwen?
In deze aflevering hoor je het verhaal van Coby Kuiper, uitvaartverzorger, die een appje van haar dochter ontving met het bericht dat er een groot probleem was. Door de foto die erbij zat dacht Coby echt dat het om haar dochter ging, terwijl ze te maken had met een fraudeur die zich voordeed als haar dochter. ‘Meestal verzamelen de oplichters via social media eerst veel informatie over hun slachtoffers,’ vertelt Marloes Kolthof, directeur-bestuurder bij de Fraudehelpdesk. Zij weet alles over deze fraudevorm en vertelt hoe fraudeurs te werk gaan. Daan probeert de tactiek ook zelf uit en gaat online op zoek naar informatie om de moeder van zijn collega Francis op deze manier op te lichten. Maar trapt ze erin?
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken.
Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl -
Manglende episoder?
-
Als fraudeur maak je een gelikte nepshop met spullen die je niet hebt en waar je je eigen bankrekening aan verbindt. De spullen zet je er alleen maar op om je slachtoffers te lokken. En dan is het wachten op mensen die ze graag willen kopen. Als ze happen, dan zijn zij de dupe en heb jij je geld.
In deze aflevering luister je naar het verhaal van Martijn Haas, misdaadverslaggever bij Omroep Gelderland en groot liefhebber van audioapparatuur. Hij vertelt over zijn koopje, terwijl er tijdens het aankoopproces al meerdere alarmbellen hadden moeten afgaan. Frank van der Plaats, fraude-inspecteur bij Marktplaats, vertelt hoe fraudeurs te werk gaan op Marktplaats. Gijs van der Linden, teamleider landelijk meldpunt internetoplichting bij de Politie vertelt over de schaamte onder slachtoffers die de dupe zijn geworden van fraude. En over het belang van het doen van aangifte.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken.
Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl -
In het tweede seizoen van de podcastserie 'Frauderen, zo werkt het' kruipt presentator Daan Nieber in de huid van fraudeurs. Om erachter te komen hoe zij te werk gaan spreekt hij met journalisten, slachtoffers, fraude-experts en cybercrimespecialisten. Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw nep-webshop bezoeken? Of hoe begin je als whatsapp- of CEO-fraudeur? Je hoort het in het nieuwe seizoen van 'Frauderen, zo werkt het!'
-
Bij bankhelpdeskfraude ga je als fraudeur eigenlijk te werk zoals een callcenter-medewerker; met goede achtergrondinformatie en dan bellen, bellen en nog eens bellen. Tot je een keer beet hebt, met grote gevolgen voor de slachtoffers.
In deze aflevering hoor je hoe Daan zijn oor te luisteren legt bij oud-bankier Gerrit die zelf slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude, en welke babbeltrucs Iris Verlaan, fraudeonderzoeker bij de Triodios Bank, langs hoort komen.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken. Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl
-
Als fraudeur is het cruciaal om je geld wit te wassen; en zogenaamde geldezels komen daar handig bij van pas. Geldezels zijn mensen die hun bankrekening en pinpas uitlenen aan jou als fraudeur. Je vindt ze via social media, of gewoon op straat.
In deze aflevering hoor je hoe Daan erachter komt hoe je geldezels ronselt. Om te begrijpen hoe je als fraudeur jongeren weet te overtuigen om geldezel te zijn, ontleedt hij het fenomeen met Yoanne Spoormans, cyber-rechercheur bij de politie, en Esther Rougoor, Fraude-expert bij de Volksbank.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken. Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl
-
Een van de oudste vormen van fraude is investeringsfraude. Als fraudeur probeer je - simpel gezegd - met allerlei nep-beleggingen geld los te weken bij potentiële slachtoffers. Beloof gouden bergen en gegarandeerde rendementen; en voor je het weet, lopen er mensen in je val. Tegenwoordig moet je als fraudeur op de cryptohype duiken, want daar kun je pas echt je slag slaan
In deze aflevering hoor je hoe Daan zijn eigen cryptomunt laat maken, hoe journalist Aaron Loupatty erachter kwam dat Xpose Protocol één grote scam was en vertelt Teun van der Velden, manager marktintegriteit en handhaving bij de AFM, over de ouderwetse investeringsfraudetrucs.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken. Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl
-
Het begint met een nep-account op een datingsite of social media. Zo start je als fraudeur de zoektocht naar slachtoffers. De fraude begint altijd met een prins op het witte paard; en dan is het chatten, praten, verleiden en dan wachten op het juiste moment om het slachtoffer geld te vragen.
In deze aflevering hoor je hoe Daan zichzelf laat onderdompelen in de wereld van liefde en bedrog. Zo vertelt Rileen hoe zij als single in de val van charmeur Pieter liep en tienduizenden euro’s kwijtraakte; en ontleedt Sophie van der Zee, rechtspsycholoog en onderzoeker aan doet aan de Erasmus School of Economics, de verleidingstechnieken die je als fraudeur kunt gebruiken.
De podcastserie is een initiatief van de gezamenlijke banken. Voor meer informatie kijk op zowerktfraude.nl