Episoder
-
Hon är en av dem som hittar på vad du ska få se på TV. Hennes helt egna idé ”Det stora tårtslaget” är väl den största succén. Hittills. Tina Kindblom och Gert Fylking har annars en hel del gemensamt. Båda började exempelvis med avantgardistisk gatuteater i Europas storstäder. Gert spelade i Paris när Majrevolten drog igång 1968 och Tina arbetade i Berlin när muren började monteras ner 1989. Oklart dock vilken direkt påverkan på världshistorien våra vänner hade. Inom TV i hemlandet Sverige hamnade de i alla fall, båda två.
Gert Fylking möter utvecklingschefen på nystartade produktionsbolaget ”The Broadcast Family” i ett levande samtal om historia, nutid och framtid för det vi kallar rörlig bild.
-
Anna Lärk Ståhlberg föddes in i bokbranschen. Farmor Ulla Ståhlberg, grundaren av Kikkuli Förlag, var under många år en av landets mest sålda författare. Ni läste rätt, för det handlar om skaparen av över hundra hästböcker i detta hästtokiga land. Unga Anna, själv författare och mångsysslare, tvekade aldrig att ta över rörelsen när Ulla gick bort. I dag är Kikkuli ett förlag med stor inriktning på vår tids samhällsutmaningar. Men man ger även ut spänning- och underhållningslitteratur, som exempelvis P.D. Malms kritikerrosade ungdomsböcker i galoppmiljö.
-
Manglende episoder?
-
Ulrika Rogland är något av svensk juridiks svar på den Schweiziska armékniven. Hon har varit domare, åklagare, målsägarbiträde och driver nu en advokatbyrå i Malmö med barns och brottsoffers säkerhet i fokus.
Hon är van vid hot och hat, men också flerfaldigt prisad för sitt outtröttliga arbete för ökad jämställdhet. 2014 belönades hon exempelvis med Fredrika-Bremer-Förbundets BRA-pris.
I ”Gerts Värld” #31 avhandlas bland annat rättssamhällets kris, MeToo-rörelsen samt barn och ungas utsatthet på the World Wide Web.
-
Hogir Hirori filmar på platser dit få civila vågar ta sig ens ”inbäddade” i amerikanska stridsvagnar. Med kameran som enda skydd har han berättat om ”Isis offer” med ett makalöst mod och en förlamande fulländning.
I dokumentären ”Flickan som räddad mitt liv” beskriver Hirori hur han avstod sin plats i en helikopter till friheten enbart för att han inte kunde överge en 11-årig flicka på flykt. Helikoptern kraschade och samtliga ombord dog. Hogirs bioaktuella och flerfaldigt prisbelönta ”The Deminer” är en skakande och närgången skildring av den legendariske minröjaren överste Fakhir.
”Gerts Värld” #30: Fylking träffar en filmare som menar allvar
-
Karl-Gösta Fylking dog med stövlarna på. Efter vinst nummer 1160, på travets nationalarena Solvalla, så vände han upp för att segerdefilera och ta emot publiken hyllningar. ”Spelarnas vän” ramlade plötsligt död ur sulkyn, bara 55 år gammal.
Karl-Gösta var kusin med vår värd Gert-Åke Fylking. I ett känslosamt möte talar Gert med kusinbarnet Helena, som själv varit tränare på toppnivå, om livet, döden - och nödvändigheten av hästar.
Lyssna på ”Gerts Värld” #29.
-
Hon är dömd för olaga vapeninnehav och dopningsbrott. Hon femfaldig världsmästare i boxning och känd för att psyka sina motståndare till vansinne inför matcherna. Hon är elitsimmaren som bytte namn till Destiny och sen inte hade råd att byta tillbaka.
Nu har hon mött kärleken. I vår gifter hon sig, går sin sista boxningsmatch och börjar jobba på att bli mamma. Michaela Laurén berättar allt om de hårda åren och sin ljusa framtid - i ”Gerts Värld” #28.
-
Han har jobbet som just nu är hetare än DJ – och han har haft det i över 30 år. Patrick Mörk har tagit världsstjärnor som Michael Essien till Europa, han kör Porsche och har lägenhet i Barcelona. Om han ville skulle han kunna dra sig tillbaka och på heltid njuta av sitt stora intresse: fina viner. Men Mörk lever sin dröm. Han jagar inte snabba cash och evig berömmelse. Han är något så ovanligt som en agent med ett samvete. När ”Kalla Fakta” nyligen belyste den smutsiga agentvärlden, då fick Patrick uttala sig i egenskap av ”det goda exemplet”.
I ”Gerts Värld” #27 berättar Patrick Mörk allt om spelare som bråkar sig bort från sina klubbar, hur han nyligen blev rånad på flygplatsen i Barcelona - och varför Manchester Uniteds legendariske boss Alex Ferguson ser rött bara av att höra hans namn.
-
Det har sagts att Billy Butt kan sälja sand i Sahara. Var det hans charm, status och möjligheten till kändisskap som fick mängder av unga kvinnor att falla pladask för skivbolagsdirektören? Eller var Butt rätt och slätt en kallhamrad serievåldtäktsman?
Det svenska domstolsväsendet har sagt sitt. William ”Billy” Butt dömdes 1993 till fyra års fängelse. Billy överklagade optimistiskt, men straffet skärptes till fem års fängelse.
Sedan dess har Butt sökt resning vid tio tillfällen. Den senaste gången fick han Butt två av nödvändiga tre domare i Högsta domstolen med sig. I dag är han övertygad om att nästa försök kommer att bli framgångsrikt. Det elfte försöket på 25 år. Det första sedan 2010.
I ”Gerts Värld” #26 berättar Butt om tiden i fängelset, kvinnorna som slängde sig i hans armar och sitt hemliga vapen för att bli rentvådd.
-
Oavsett om det är finansmannen Jan Stenbeck som vill ha en transparent hummerconsommé, eller en barnfamilj som vill träna smaklökarna mellan blöjbytena, så är det kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof som är mannen för jobbet. Den 45-årige mannen är "Pontus By The Air", han är "Pontus in the park" och han var "Pontus By The Sea". Hela den kulinariska världen verkar tillhöra Pontus Frithiof.Hur förhåller han sig då till omständigheterna när han äntrar "Gerts Värld"? Åk med på en smakresa med Pontus och Gert… genom Stenbecks baluns, Lallerstedts stuns, till att vinna luftburna resenärers gunst. Vi smakar som vanligt bäst via I LIKE RADIO.
-
Henrik Fexeus är mannen som läser dig som en öppen bok. Ditt kroppspråk, ditt väsen och dina innersta tankar är inte längre enbart dig förbehållna, i sällskap av "Mentalisten". Den snart 47-årige Fexeus har föreläst i världens alla hörn för en trollbunden publik kring ”konsten att läsa tankar”. Han har givit ut böcker som; "Maktkampen", "Maktspelet" och "Alla får ligga" och har länge varit vår främsta "Go-To-Guy", när vi vill tolka kroppsspråket hos allsköns artister och världspolitiker. Hur hanterar den världsvane tankeläsaren då vår egen Gert Fylking? Går det ens att läsa den mannens tankar? I podden "Gerts Värld" får du följa med Henrik Fexeus i hans försök att tämja Gert Fylkings vilda tankesprång. Häng med Gert och Henrik på en galen upptäcktsfärd, genom mentalt trolleri och praktisk filosofi. Kanske får även Gert veta mer kring konsten ”att få ligga”?
-
Nina Hermansen från Enköping är hundra procent genuin. Hon spelar ingen roll, utan allt hon säger eller skriver i sin dunderpopulära blogg - Niinis Kitchenlife - kommer från hjärtat. Hon är helt enkelt ett socialt geni. Ingen som någonsin träffat damen ifråga undgår att få en energiinjektion. Det är, numera, en naturlag.
På samma sätt som hon charmade TV4-publiken i ”Hela Sverige bakar” faller Gert Fylking pladask.
Hur gubbsjuk tycker Nina egentligen att Gert är? Hur lyckas hon övertala Gert att få måla honom naken? Och när når egentligen män och kvinnor sin sexuella peak? Svaret på detta, och mycket, mycket annat, får ni i #23 av Gerts Värld.
-
Siffran är lika skrämmande som okänd: 16 procent av alla som lider av Anorexia Nervosa går mot en för tidig död. I Frankrike är sjukdomen den näst vanligaste dödsorsaken, efter bilolyckor. Ellinor Åkeson är ett exempel på att det går att kämpa sig tillbaka - och hon ägnar nu en stor del av sin tid till att försöka hjälpa andra drabbade.
Ellinor är en av kvinnorna bakom den populära podcasten ”Anorlexia”. Tillsammans med vännen Caroline har hon under snart ett och ett halvt år spridit kunskap om den fruktade sjukdomen utifrån sina egna bittra erfarenheter.
I ”Gerts Värld” #22 berättar Ellinor med både humor och allvar om vägen rakt ner i helvetet, då vågen visade på 37 kilo, och den tuffa kampen tillbaka till livsglädjen.
-
Joachim Staaf var något av ett underbarn. Som tonåring fick han jobb på After Dark i Stockholm - och hoppade då iskallt av sin dansutbildning.
Därefter lockade USA, där Joachim bland annat filmade med Jason Bateman i Hollywood och engagerades till en föreställning i Las Vegas. Sedan erbjöds han arbetet som förstedansare på mytomspunna Moulin Rouge i Paris.
På världens mest berömda scen verkade Joachim i oerhörda 14 år och hann på den tiden med drygt 8 000 föreställningar.
När danskarriären var över tog andra uppdrag vid. Bland annat som koreograf för ”Gladiatorerna” på TV4.
I ”Gerts Värld #21 berättar Joachim Staaf allt om sin karriär, hemligheten bakom att hålla sig i världstoppen så länge – och om känslan att se sin egen dotter som dansare på Moulin Rouge.
-
Hon är den mest inspirerande tränaren i Biggest losers historia. Hon har Livsstilspodden tillsammans med My Martens. Och hon är mamman som använder sina små tvillingar som lösa vikter i träningslokalen.
Sabina Dufberg tar ett helhetsgrepp på välbefinnandet. Som idrottspsykolog vet hon att en rippad kropp inte är värd något om inte knoppen mår lika bra: ”träna för din egen skull och inte för ditt Instagram-konto”. Med 25 års erfarenhet av hälsa och motion är Sabina landets ledande fitnessprofil.
Lyssna på den gripande historien om hennes kamp mot barnlösheten, kriget mot oförstående myndigheter och den i Sverige olagliga metoden som gjorde henne till världens lyckligaste mamma.
Allt detta och mycket mer i ”Gerts Värld” #20.
-
Peters Siepens innehållsrika liv kunde blivit en film som fått den om ”100-åringen” att blekna. Han tackar ödmjukt ”Jantelagen” för att han fått möjlighet att leva ett liv där det gått att sticka ut. Vare sig det handlat om att gå runt i kalsonger mitt i smällkalla vintern, bära örhängen som ser ut att vara gjorda av Lego-bitar eller överväga japanska porrfilmserbjudanden.
I ”Gerts Värld” avslöjar Peter, bland annat, allt om smuggeldramat på Kuba, livet som strippa – och hur han ensam låg bakom det svenska elektronikundret.
-
Regina Lund kan allt. Hon är skådespelare, konstnär, musiker, komiker, författare och poet. Bland annat. Genombrottet kom som Laila Klang, en hejdlöst rolig hemmafru från Tierp, som fick ge namn åt P3-succén ”Klang & Co”. Efter åratal på Dramaten och de stora scenerna blev så Regina känd i de breda folklagren som den intriganta Mona Kjellgren i dramaserien ”Rederiet”. En roll som hon i dag minns med bävan. ”Jag blev onaniobjekt för alla män mellan 15 och 50 år”, förklarar hon frankt. ”Vissa blandade även ihop mig med Mona, det hände att folk jagade mig och skrek okvädningsord när jag var ute och gick.” I Gerts Värld #18 möter vi den klarast lysande stjärnan på slottet.
-
Han har kört buss, varit sopgubbe och jobbat som vaktmästare på Stadshuset, det senare ett arbete som han ibland verkar vilja tala mer om än sin lysande tv-karriär.
Stora Journalistpriset sopades hem redan 1991, men frågan är om inte hans mest uppmärksammade scoop var när han avslöjade hästskojare i Insider 2003. Då slog Robert och hans team undan benen på en blomstrande bransch som växt fram i kölvattnet av succéfilmen ”Mannen som kunde tala med hästar”.
Aschbergs aktuella samhällsprogram ”200 sekunder” kan ses på Viafree och Aftonbladet TV.
I samtalet med Gert Fylking blandas högt och lågt. De goda vännerna avhandlar alltifrån deras gemensamma vurm för könsvitsar till vad det egentligen innebär att vara av judisk härkomst.
-
När Expressens läsare fick rösta fram landets mest älskade tv-karaktär så föll valet på ”Daniel” i Varuhuset. Att runt fyra miljoner svenskar regelbundet såg tv-serien gjorde förstås sitt till, men det fanns något naket och sårbart i Henrys rolltolkning som det var svårt att värja sig mot. Även i en så kallad såpa.
Henry själv debuterade som clown redan som treåring – och föll pladask för publikens värme och kärlek. Han övergav dock tidigt cirkusmiljön och sökte in på scenskolan, något som ledde till en rad uppmärksammade filmroller.
I dag skriver han mest. Både prosa och poesi. Och nu i jultider ägnar han en hel del tid åt kampanjen ”Vit jul”, som belyser föräldrars alkoholkonsumtion under familjehögtider.
-
När Anna Bråkenhielm sökte jobb som researcher på Strix i början av 1990-talet så chockade hon Robert Aschberg och Pelle Törnberg med att ha gjort research på dem. Anna hade tagit reda på allt som gick att ta reda på om TV-direktörerna – och lite till. Givetvis fick hon jobbet. Efter en raketkarriär inom företaget så köpte hon 1996 rättigheterna till det helt oprövade formatet ”Expedition Robinson”. Resten är TV-historia. Efter femton år på Strix, varav nio år som vd, lämnade Anna jobbet och startade Silverback. Två år senare sålde Bråkenhielm bolaget till brittiska ITV för drygt 60 miljoner kronor. Anna har för vana att tacka nej till all media och har aldrig varit med i en podcast tidigare – men för ”Gerts Värld” gör hon ett undantag."
-
Tommy Schönstedt har egentligen aldrig haft ett riktigt arbete. Redan som 14-åring började han räkna tabeller åt Västerbottens Folkblad. Tiotalet år senare fick han drömjobbet på Expressen.
Tommy var första journalist på plats när Olof Palme hade skjutits ner på öppen gata. Han har levt i en cynisk och tuff kvällstidningsbransch under drygt 40 år utan att påverkas negativt.
Han startade ”Reportrar utan gränser” 1994 och i dag lever han för välgörenhetsorganisationen ”Hoppets stjärna”. I veckans ”Gerts Värld” får vi möta en man med goda avsikter.
- Vis mere