Episoder
-
Hur behåller vi engagemang och nytänkande i etablerade organisationer? Hur kan vi dagligen återerövra lusten, nyfiken och engagemanget i vår organisering. Tilde Björfors, Grundare av Cirkus Cirkör och Professor i nycirkus samtalar med Karin Olsson, samordnare av utveckling och styrning på RFSU om Cirkörs ledord “uppkäftigt engagemang”, “solidarisk individualism” och “kvalitativ galenskap” och hur cirkusens discipliner kan inspirera till ett mer kreativt och samhällsförändrande ledarskap inom civilsamhället.
-
Inspelning från LedarskapsArenan 2022 där deltagarna bjöds på en visionsspecial med inspiration från Sveriges Radio P1s legendariska program Spanarna. Farida Al-Abani, generalsekreterare på Svenska sällskapet för Nykterhet och Folkbildning, Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige, Hans Linde, förbundsordförande RFSU, och Andrea Lavesson, biträdande rektor på studieförbundet NBV, gör visionära spaningar kring alternativa ekonomiska modeller där civilsamhällets värden och logiker står i centrum. Anna Stenvinkel, generalsekreterare ForumCiv, leder oss genom spaningarna.
-
Manglende episoder?
-
Inspelning från Ideell Arenas Idéseminarium 21 april 2022 med tema demokrati. Hur kan vi tillgängliggöra demokratin inom våra föreningsstrukturer? När blir våra representativa modeller en kraft som bromsar representationen i organisationen?
Sofia Näsström, professor i statsvetenskap, håller först ett föredrag, följt av panelsamtal med Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO, Lotta Schneider, ordförande Röda Korsets ungdomsförbund, och Shahab Ahmadian, ordförande Män för Jämställdhet.
Vi beklagar det bitvis lite dåliga ljudet men ha tålamod, efter en kort stund blir det bättre igen.
-
Det här avsnittet spelades in under Ideell Arenas digitala strategiforum 10 mars 2022, där Roks ordförande Jenny Westerstrand, Svenska simförbundets förbundschef Mikael Jansson och Johan von Essen, forskare vid Marie Cederschiölds högskola, medverkade. Jenny Westerstrand hade tidigare under våren sagt i en intervju i Altinget att ”Anställningarna korrumperar den ideella sektorn. Genom villkorade fasta medel blir man förankrad i samhällets system. Man har köpt oss”. Detta gjorde Ideell Arena nyfikna på att fortsätta ett samtal om hur ideella organisationer påverkas av professionaliseringen i form av ökat antal anställda och inställningen till arvodering av ideella krafter. Hur håller vi som ideella organisationer fast i organisationens idé och uppdrag när omvärlden och dess krav pockar på? Vad kan både anställningar och arvoderingar få för följder, och hur påverkar det struktur och organisation?
Inspelningen börjar precis i slutet av den inledning som Ideell Arenas verksamhetschef Erik Sjöstrand gjorde under seminariet. Inspelningen pausas senare en stund när deltagarna slussas ut i breakout rooms för gruppsamtal, och startas sen igen när den avslutande diskussionen tar vid.
-
I detta avsnitt möter Anna Magnusson Pernilla Johansson, doktor i Statsvetenskap som forskat om hur känslor i förändringsarbete med fokus på samspelet mellan organisationers interna vardagsarbete och yttre relationer. Samtalet är förberedande inför premiären av mötesplatsen Akademisk trädgård. I intervjun berättar Pernilla om varför hon som praktiker började forska, vilken forskningsmetod hon använt i sitt avhandlingsarbete och sist men inte minst vilka slutsatser hon gjort i sin forskning.
Längd: 22 min
Klippning och produktion: Malin Marcko, Ateljé Marcko AB
Projektledare och intervjuare: Anna Magnusson, Bapelsinen för Ideell Arena -
Ersta Sköndal Bräcke högskola har för sjätte gången studerat svenskarnas ideella engagemang. Anna Magnusson möter en av forskare bakom rapporten, Johan von Essen. De resonerar om engagemanget är stabilt och hur det kan påverkas av en individualisering och professionalisering.
Klippning och produktion: Martin Wicklin, Tredje Statsmakten
Projektledare och intervjuare: Anna Magnusson, Bapelsinen för Ideell Arena -
I denna podcast får vi ta del av ett samtal som tar sin utgångspunkt i spänningen mellan form och fråga och organiseringen av det svenska civilsamhället utifrån idén om nationalstaten.
I samtalet medverkar Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige, där formen för organisering sträcker sig bortom den svenska folkrörelsemodellen och den starka kopplingen till nationalstaten. Samtidigt som frågorna Greenpeace driver har ett enormt stöd i Naturskyddsföreningens nationella organisering och lokala engagemang, den traditionella folkrörelsens organisering. Vi får också ta del av Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, tankar om hur organiseringen i städer utmanar nationalstatstanken, och samtidigt formas av och begränsas av idén om en nation. Kopplingen mellan extern finansiering och hur en ny riksorganisation tar form är också en spännande del av de perspektiv Marika lyfter.
Till samtalet bidrar även Abbas Emami, forskare i sociologi vid Södertörns högskola och Filip Wijkström, docent vid Handelshögskolan i Stockholm som beskriver en utveckling där nationalstaten inte är lika självklar längre och där civilsamhället är nationalstatens sista väcktare. Samtalet leds av Erik Wagner, redaktör för tidskriften Kurage.
-
I denna podcast möter vi Marta Reuter, forskare i statsvetenskap vid Stockholms Universitet samt Stockholm Center for Civil Society Studies och Handelshögskolan i Stockholm, och Anna Carlstedt, tidigare ordförande för Röda Korset, IOGT-NTO och Forum, med lång erfarenhet från folkrörelsesverige och nu nationell samordnare av insatser för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism samt forskare på Ersta Sköndal Bräcke högskola.
I samtalet beskrivs den spelplan och de förändringar som sker när både den politiska och den finansiella makten inte längre är kopplade till den nationalstatliga arenan.
I ett samtal om var gränserna ska dras för det politiska arbetet och i vilken form arbetet ska drivas får vi en bild av vad det innebär att förhålla sig till nationalstaten som arena i ett organisatoriskt sammanhang. Vill vi först och främst värna den form som ligger inbäddad i folkrörelsemodellen och de värden som modellen står för (medlemskap, nära engagemang och demokrati) eller handlar det i första hand om hur vi bäst organiserar oss för att driva de egna frågorna? -
En podcast om det svenska engagemanget med Dilsa Demirbag Sten, grundare och verksamhetschef Berättarministeriet, Johan von Essen, docent i systematisk teologi och livsåskådning vid Ersta Sköndal högskola, Lars Svedberg, professor i socialt arbete vid Ersta Sköndal Högskola, Brit Stakston, mediastrateg och Thomas P Boje, professor i sociologi på Roskilde Universitet. Moderator Anna Magnusson, ledamot i IDEELL ARENAs styrgrupp.
Seminariet var en del av LedarskapsArenan 2016.
-
Här kan du lyssna på ett samtal mellan Anna Magnusson, Studieförbundet Vuxenskolan, Scott Taylor, docent i organisationsteori och Ylva Löwenborg, regionchef Sensus Studieförbund. Samtalet kretsar kring varför ledarskap är en sådan central del av vårt sätt att bygga organisationer. Ylva och Anna reflekterar och ger personliga tankar utifrån det Scott berättar om sin forskning och Steve Jobs.
Samtalet är en del av LedarskapsArenan 2016 med tema internationell utblick.
http://www.ideellarena.se/event/ledarskapsarenan-internationell-utblick/
-
LedarskapsArenan II är en podcast där Alexander Hallberg, förbundsordförande i Sverok och Lise Bergh vice ordförande i Rädda Barnen reflekterar och samtalar om Ledarskapsarenan 2015. Vilka utmaningar står ledarskapet inför idag inom ideell sektor? Vilka normer styr vårt ledarskap? Och hur tränar man på att bli en bra ledare? Podcasten leds av Anna Magnusson, ordförande i KFUM som är en av IDEELL ARENAs partnerorganisationer
-
LedarskapsArenan är en podcast där professor Ingalill Holmberg från Handelshögskolan och Rebecca Vintagen, initiativtagare och verksamhetsledare på Settings berättar om sin syn på ledarideal, tidstypiska ledarstilar och vilken etikett vi ofta sätter på ledarskap. Podcasten leds av Anna Magnusson, ordförande i KFUM som är en av IDEELL ARENAs partnerorganisationer.
-
Okunskapens triumf är en podcast som vill berätta mer om civilsamhällets relation till experter. Podcasten är en del av konferensen Okunskapens triumf och bildning i tolkningens tid. I detta avsnitt diskuteras vem som sätter agendan i civilsamhället och hur viktigt det är vi tar ansvar som företrädare för civilsamhället. I studion Britten Månsson Wallin Generalsekreterare Folkbildningsrådet, Peter Olsen, Projektledare SISU Idrottsutbildarna, Katarina Gustafsson Kommunikatör IDEELL ARENA och Anna Magnusson, ordförande i KFUM som är partner till IDEELL ARENA.
-
Okunskapens triumf är en podcast som vill berätta mer om civilsamhällets relation till experter. Hur vi som företrädare för civilsamhället förhåller oss till experter. Och hur ett system kan smitta av sig på civilsamhället. Podcasten är en del av konferensen Okunskapens triumf och bildning i tolkningens tid. Vill du veta mer ses vi den 28 november. I studion Anna Magnusson, ordförande i KFUM som är partner till IDEELL ARENA och Hanna Broberg, tidigare kanslichef på Vårdförbundet och ny chefsstrateg på Akademikerförbundet SSR.
- Vis mere