Episoder

  • Sven Jaschan skapade de skadliga programmen Sasser och Netsky under 2000-talets början. Tanken var att attackera motståndaren som låg bakom masken Bagle.

    Mattias Jadesköld och Erik Zalitis lyfter åter igen fram en historia om en hackare som kom att sätta världen i skräck. Denna gång hackades 10 miljoner datorer på ett mycket märkligt vis. Erik själv minns det mycket tydligt för han var högst delaktig i återställningsarbetet när han sprang runt med CD-skiva och fixade datorer.

    Även fast virus och maskar inte är så vanligt idag så är det fortfarande viktigt för angripare sprida den skadliga koden på så många datorer som mäjligt. Duon går igenom likheterna och skillnaden i metoderna och syftet.

    Men hur gick det då för den tyske tonåringen Sven Jaschan? Dömdes han? Vad blev straffet och vad gör han idag?

  • Albert Gonzalez anses vara en av historiens värsta hackers. Han, och grupperingen ShadowCrew, var skydliga till hundratals miljoners kreditkortsstölder under 2005 och 2007.

    Mattias Jadesköld och Erik Zalitis gräver djupt in i hans liv och karriär, från hans tidiga dagar som en ung hacker till hans gripande.

    Vilka metoder använde Gonzalez? Vilka var konsekvenserna av hans handlingar? Och vad kan vi lära oss av hans historia när det gäller att förbättra IT-säkerheten idag? Så skruva upp volymen och häng med när vi utforskar Albert Gonzalezs fascinerande och skrämmande värld av digital brottslighet.

    Duon lämnar då och då Gonzalez historia och tittar främst på attacker kring webbsidor och upptäcker att attackmetoderna som användes då, fortfarande är aktuella idag. Varför är det så?

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Begreppet Metaverse är en aning förvirrande. Dels den virtuella världen som Meta (ni vet de som står bakom Facebook och instragram), dels den digitala spelvärlden. För just i den enorma spelvärlden skapas karaktärer som integrerar med hundratals miljoner spelare världen över. Spelaren knyter sina betalmetoder till världen och investerar mycket tid och pengar i denna virtuella värld. Vad finns för säkerhetsrisk med detta?

    Erik Zalitis och Mattias Jadesköld identifierar tre huvudområden - användarens säkerhet, informationsläckage och bedrägerier!

    Hur ska man skydda sig? Vad är vanligt förekommande i dessa världar?

    Och även ... hur mår egentligen "Facebooks Meta"? Varför slår aldrig riktigt att direkt översätta köttsliga mönster till den digitala? Kostig fråga va? Ja jo men lyssna så förstår ni hur duon resonerar! Eller kan rentav Apple med Apple Vision Pro vända upp och ner på spelplanen?

  • Patrik Jonasson har arbetet med informationssäkerhetsfrågor i 20 år och har har grundat företaget IT-Säkerhetsbolaget AB. I detta avsnitt diskuteras det ganska heliga beslutet som EU tog sommaren 2023. Att USA numera är okej att lagra personuppgifter.

    Adekvatbeslutet som togs kalals "EU-US Data Privacy Framework". Men vad betyder det? Är det fritt fram för svenska myndigheter och andra offentliga sektorer att spara i t.ex. amerikanska molntjänster? Och hur är det med det omstridda "patrio act"?

    Mattias Jadesköld och Erik Zalitis diskuterar detta tillsammans med Patrik och funderar på vad detta kan betyda. Har t.ex. detta något med att Skatteverket numera ska nyttja samarbetsplattformen Microsoft Teams?

  • Kasper Karlsson har snittat på att hitta en bug per dag sedan 2017. När hans vanliga jobb på Omegapoint har avslutats och familjen sover vaknar "Bug hunt"-jägaren i Kasper.

    Vad innebär Bug hunting eller Bounty hunting? Hur kan man bli så manisk på att just finna fel i olika system? Blir man rik på det? Och hur gick det till när Kasper och hans kollegor tilläts hacka en hel hollänsk stad?

    Det och en hel del annat reder Mattias Jadesköld och Erik Zalitis ut tillsammans med Kasper Karlsson.

  • Under en FOKUS-kväll hos SIG Security diskuterade Mats Hultgren och Viktor Sahin-Uppströmer (båda från Truesec) om vad vi lärt oss hittils kring Ransomware.

    Och denna duo borde veta, för Mats tar krisledningen när organisationer drabbas och Viktor arbetar med bevisföringen i forensiskt arbete. I detta avsnitt ger de lyssnarna en inblick hur ett krisarbete går till men över hur de Nordiska organisationerna har drabbats under 2023.

    Ett intrång utmanar organisationer psykiskt, fysiskt och dess teknikförståelse. Att arbeta snabbt och att kunna hitta felet skyndsamt för att minimera effekt och intrångets påverkan är Viktor och Mats varda. Lyssna på Viktor som fått arbeta på många incidenter där det händer samt en erfaren Mats Hultgren om hur organisationen påverkas i stridens hetta.

    Detta avsnitt deltar även Kent Illemann från Sig Security i resonemanget kring arbetet i omfattande attacker. Han avslöjar även vad för spännande FOKUS-kvällar som är på gång (mer finns här - https://www.sigsecurity.org/)

    Truesecs samlade insikter finns beskrivna i den nyligen utkomna rapporten:
    https://insights.truesec.com/hub/report/truesec-threat-intelligence-report-2024

  • Mattias Jadesköld och Erik Zalitis har för tredje året i rad granskat rapporten X-force. I år tar doun Calle Dahlin (Security Sales specialist på IBM) till hjälp.

    Och rapporten beskriver en förvånande slutsats. Ransomware och phishing minskat. Och Zero days är inte så vanligt som man tror. Attackmetoden som toppat 2023 handlar om vanliga konton!

    Men behöver vi inte oroa oss över ransomware längre? Vad är så kallade infostealers (som är nya grejer?) och varför är de Europas hetaste attackområde just nu?

    Det, hur man skyddar sig, framtidsspaningar och en hel del annat diskuteras i avsnittet.

    Rapporten, som är Mattias goto-rapport, kan laddas ner här:
    https://www.ibm.com/reports/threat-intelligence

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Mattias och Erik tar sig en titt på federationens resa som startar i 2000-talets början. Då, med Microsoft och "den våta drömmen" om Passports och deras önskan om hur de ville att alla skulle logga in.

    Men de andra teknikjättarna ville annat och skapade en ny standard.

    Avsnittet handlar om Oauth2, SAML och OpenID och federation i allmänhet. Men vad finns för risker att lita på andra? Hur skiljer sig en federation med t.ex. att göra en trust i Active Directory? Och hur blir användarupplevelsen? Och kan mitt val av federationslösning förhindra smarta sätt att logga ut, t.ex. utan lösenord?

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Detta avsnitt är en inspelning från "livepodden", eller säkerhetseventet som Dataföreningen kompetens höll tillsammans med Mattias Jadesköld och Erik Zalitis.

    Så, med utgångspunkten "vad var det ÖB sa?", och då refererar till Micael Bydéns tal till nationen i januari 2024, börjar en diskussion. Med finns även Omegapoints Magnus Andersson och Michael Westlund.

    Från tanken att att alla svenskar ska förbereda sig för krig kommer diskussionen in på NIS2, CRA och hur organisationen ska göra för att skydda sig mot en attack. Är en cyberattack verkligen upp till varje organisation eller är det ett samhällsansvar? Michael, som tidigare varit flygare, beskriver skillnad mellan flygbranschens idé om haverikommisioner och jämför med IT-branschens krishantering.

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • I detta avsnitt berättar Mattias jadesköld och Erik Zalitis om Ada Lovelace som anses vara världens första datorprogrammerare. Men vad var det hon gjorde eller snarare vilket avtryck gjorde hon?

    Duon kommer in på hur man ska tänka säkert kring programmering och några vanliga falluckor.

    Och boka din plats till livepodden i Stockholm den 15e februari:

    https://www.dfkompetens.se/utbildning/livepodd-it-sakerhetspodden/

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • I mars 2019 attackerades en av världens största aluminiumtillverkade - Norsk Hydro.

    Ett ganska primitivt ransomware, kan Erik Zalitis kostatera men det intressanta är vilken effekt atttacken verkar ha gjort på tillverkningsindustrin. För ett tydligt mönster visas i olika threat intelligence rapporter.

    Varför är tillverkningsindustrin intressant för hackare? Vilka attackvektorer nyttjas? Och hur ska man skyda sig?

    Som vanligt kommer duon in på sidospår såsom supply chain attacks och attacken mot Norsk Hydro på 40-talet som stoppade nazisternas planer att utveckla atombomben.

    Glöm inte att boka in dig på livepodden 15e februari i Stockholm. Maila [email protected] för att anmäla dig eller ifall du har frågor.

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Den 15e februari kl. 17:00 i Stockholm bjuder vi in till en livepodd. Det blir något att äta, snacks och dryck och mingel.

    Så kan man lyssna på Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tankar om vad som hänt sedan de poddat i över fem år. Dessutom intressanta gäster från Omegapoint som diskuterar strategisk säkerhet.

    Var? Fleminggatan 7 (Dataföreningen kompetens lokaler)

    När? Torsdagen 15e februari kl. 17:00 till 20:00 ungefär.

    Agenda:

    17:00-18:00 - mingel

    18:00-18:20 - Mattias och Erik om 5 år av säkerhet

    18:20-19:00 - strategisk säkerhet med Omegapoint

  • I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden gästar Per-Erik Eriksson som har spenderat imponerande 32 år inom säkerhetsbranschen, med fokus på Cyber-, Informations- och IT-säkerhet samt integritet.

    Mattias Jadesköld drabbades av allvarlig "man cold" så Erik Zalitis sköter det hela på egen hand och tar sig igenom olika intressanta diskussionsämnenen med Per-Erik.

    "En önskan att göra gott" är något som varit som en röd tråd igenom Per-Eriks karriär oavsett om det handlat om ideologiskt arbete, som senior rådgivningskonsult eller författare till sin helsida.

    OBS! Den 15e februari är det Livepodd i Stockholm hos Dataföreningen kompetens lokaler. Det börjar 17:00 och slutar ungefär 20:00. Intressanta gäster, mingel, dryck och tilltugg utlovas. Maila mattias - [email protected] för att ta en plats till årets säkerhetsevent ... typ.

  • Attacker mot satelliter har uppmärksammats i Ukraina-koflikten där Elon Musks Starlink-system stod emot Rysslands Tobol-system.

    I detta avsnitt tar sig Erik Zalitis och Mattias Jadesköld en närmare titt på tekniken och de olika attackmetoderna mot satelliter. Och vilka konsekvenser kan detta innebära? För privatpersoner, för företag? Och för militären?

    I dessa tider där nyligen ÖB beskrev sveriges säkerhetsläge börjar allt fler preppa och hur hänger detta ihop med satelliter. Vad finns att tänka på?

    Ja, en hel del frågor och dessa besvaras av duon i avsnittet.

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om du vill utbilda dig vidare inom IT-säkerhet och samtidigt få rabatt (5%), klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Trots insatserna som det svenska samhället har gjort på senare år ökar antalet skjutningar, och nya generationer av förövare kliver in för att ersätta gripna gängledare. Och mitt i detta landskap av utmaningar börjar frågan om kraftfullare åtgärder än tidigare bli alltmer relevant. En idé som har föreslagits är att införa en bred användning av elektroniska fotbojor, eller "e-bojor", för att övervaka potentiellt kriminella personer.

    En intressant tanke, enligt Conny Larsson och Martin Bergling som deltar tillsammans med Erik Zalitis. Att använda teknologi för att förebygga och övervaka kriminell aktivitet är ju något vi ser i andra sammanhang också. Men samtidigt reser det här förslaget en hel del frågor. För att reda ut dessa frågor finns just Conny och Martin med i studion.

    Dagens avsnitt är ett samarbete med SIG Security

  • Tillsammans med Peter Kongstad tar sig IT-säkerhetspodden in i kryptovärlden. Traditionsenligt bjuder Peter på förklaringar kring krytpovalutor och händelser under året.

    Hur har t.ex. kryptovalutavärlden stått sig under 2023 som kantats av höga räntor och hög inflation? Hur skulle en värld se ut som består av en helt decentraliserad ekonomi?

    Entusiaster i kryptovärlden kan upplevas nästan som religösa. Det är som om det är en revolutionär tanke bakom fenomenet. Peter fördjupar sig i tekniken men även filosofin bakom systemet.

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • I dagens avsnitt tar sig Erik Zalitis och Mattias Jadesköld igenom några goda nyheter. Vi har faktiskt blivit bättre på att agera mot en ransomware-attack. 2023 är det snabbaste upptäckar-året någonsin med ett snitt på 24 timmar. Utöver det har bedrägerier minskat tack vare digitala ID: och så tar sig duon igenom varför IT-säkerhet kan vara en bra affär. Både för din organisation och för dina kunder.

    Så istället för foliehattar och domedagsprofesior blickar duon mot ljusare tiden. Och vad tror Erik Zalitis att 2024 kommer bli? Mer attacker? Säkrare? Eller vad?

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Under julen ökar hotbilden av olika anledningar. Vi shoppar mer, vi är lediga mer, vi är mer stressade och benägna att ta hastiga beslut. Alla dessa faktorer är mumma för hackare.

    Men hur går attackerna till väga under julen? Erik Zalitis och Mattias Jadesköld undersöker. Förutom analysen av julattackerna går duon även igenom hur man ska agera ifall man har en webbshop och skyddar sin webbplats. Den vanligaste sorten är Wordpress och är till exempel en Web application Firewall (WAF) något för en webbplatsägare?

    IT-säkerhetspodden samarbetar med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapskälla, klicka på länken (länk).

    Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

  • Turerna kring Chat Control 2.0 har varit en del sedan det förs introducerades i maj 2022. Kritiken över massövervakningen har varit massiv.

    Men varför då? Det handlar ju om att upptäcka sexuella övergrepp på barn, så vad är problemet med det? Hur skulle det fungera rent praktiskt och teknisk?

    Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tar sig igenom hela händelseförloppet fram till idag. Och kan det vara så att man alldeles nyligen hittat en smart väg farmåt?

    Nytt för detta avsnitt är samarbetet med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapslyft, klicka på länken nedan:

    https://www.dfkompetens.se/vara-utbildningar/?utm_source=podcast&utm_medium=referral&utm_campaign=podcast-it-sakerhetspodden#t1=130&t2=

    Använd "ITSÄKERHETSPODDEN" som rabattkod.

  • Många mindre företag har utmaningar när det kommer till insikt eller resurser för att hantera information och IT-säkerhet. Och behöver du stöd, kunskap och insikt inom detta skulle du lyssnat på Matti och Robert under en FOKUS-kväll hos Sig Security.

    I det här poddavsnittet redan Matti Olofsson och Robert Willborg från OneMore Secure ut kring NIS2 och hur man som små- eller medelstort företag kan hantera det nya regelverket.

    Tycker man det här är spännande kan man kika på duons webinar:

    https://attendee.gotowebinar.com/recording/197374866269773917

    Och om man är företagare eller leverantör och tycker att plattformen som diskuteras i avsnittet låter intressant finns det mer att läsa om den här - https://onemoresecure.com/

    Detta är ett avsnitt som är ett samarbete med SIG Security.