Episoder
-
Vi har lenge planlagt å ta en tur til Sverige på villsvinjakt, Joakim var gira, men så oppstår det plutselig uventa hendelser.
Det som skulle bli en tur til søta bror på villsvinjakt hos storbonden "Anton Berg" visste seg å bli verdens minste utdrikningslag for Joakim, men vi tror det fall i god jord. For de av oss som var relativt ferske villsvinjegere så ble det en meget lærerik og ikke minst ekstremt spennende tur. Det å kunne få oppleve disse dyrene på så nært hold og kjenne pulsen slå helt ut i fingertuppene er noe helt eget. Har du fått prøvd deg på villsvinjakt?
Sommeren kryper inn på oss og vi i Jaktpreik tar oss en liten sommerferie. Vi har mange temaer vi ønsker å diskutere fremover og forhåpentligvis noen som vil falle i smak. Har du noen temaer du ønsker at vi skal ta en spenstig diskusjon rundt så send oss en liten melding.
Ha en god sommer, vi preikast!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvorfor er det viktig for jakta og alle som jakter, at flere kvinner kommer seg ut på jakt? Det er ett av hovedtemaene i dagens episode der vi har tatt en prat med Linda Heitmann fra Alta JFF.
Her får vi gode innspill rundt rekruttering, samfunnsutviklingen, viktigheten mellom kjønn og aldersfordelingen, hvordan skape interesse og forventninger, og ikke minst hvilke aktiviteter som kan bidra til å drage damer.
Lytt til dagens episode og hør hvordan Alta JFF har bygget et så stort miljø for kvinner. Her er det mye inspirasjon å finne!
Hva kan bransjen og/eller miljøet bidra med for å få flere jenter ut på jakt?
Sjekk ut #jaktogturdama på sosiale medier!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Manglende episoder?
-
Har du hamstret blyammunisjon i det siste? Er det egentlig nødvendig eller er det ett resultat av panikk?
I dagens episode diskuterer vi de kommende lovendringene rundt bruk av blyholdig ammunisjon, bakgrunnen bak desse, hvordan vi vil bli påvirket og ikke minst det som kanskje har gått under radaren for de fleste, at de kommende forbudet også kan gjelde rifleammunisjon. Vi snakker om bly som materiale, de tidligere forbudene og Ramsarkonvensjonen sin definisjon av våtmark med mer!
Visste du at det også vil bli forbudt å bære blyhagl til eller fra skyting i våtmark?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En litt tidlig morgen i en seng i Lillestrøm sitter vi og Jens, født i 84, med en pose smågodt og deler tanker rundt spørsmål som lytterene våre har stilt. Ettersom vi nesten delte rom så var det fint å kunne ta med seg Jens som en nøytral stemme.
Gler vi oss til kommende jakt? Hvordan går vi frem for å trene drivende hund? Hva er det viktigste på rifla? Når er det en god investering? Hvordan legger vi opp skytetreningen til høsten, og får du egentlig bedre treffprosent om du kjøper ammunisjon på skytebanen?
Mange av spørsmålene kunne vi nok ha diskutert i timesvis, men her får du uhøgtidlige tanker fra tre personer med relativt forskjellig livsstil.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har vel ingenting å si at vi skyter brunfugl? Eller gjør det?
En finner mange gode forklaringer med logisk tenking, men så er det faktisk slik at de ikke alltid stemmer overens med de vitenskapelige svarene.
I dagens episode diskuterer vi forvaltning av småvilt. Vi diskuterer hvor mye jakta har å si for bestanden, hvem som har ansvaret for forvaltningen, om det har noe å si når på året vi feller viltet og mye mer!
Visste du at det i 2021 var på landsbasis målt den største rypebestanden for de siste tretten åra? Det gjør 2022 ekstra spennende!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvem er vel bedre som gjest enn «Herbert» når vi skal snakke om skadefelling på grågås?
Tidligere i vår hadde vi en konkurranse der to stk fikk anledning til å bli med og få opplæring i skadefelling. Øystein og Henrik reiste på tvers av landet for å se hva dette gikk ut på. Det ble felt grågås, fisket fra moloen, fyrt bål på stranden og sett solnedgangen. Hva mer kan en egentlig ønske seg?
Dagens episode ble spilt inn live på stranden, der vi fikk besøk av både en skattejeger og «Herbert», en tam grågås som hadde noen meninger rundt skadefellingen. Vi snakker om tilbakemeldingene på konkurransen, hvordan helgen var for gjestene, hva de fikk oppleve og hvilke inntrykk de satt igjen med.
Takk for helgen gutter, håper vi møtes igjen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Forvaltning er en del av jobben vi jegere utøver, men hvor mye klarer vi å påvirke med rett avskyting? Og hva er egentlig rett avskyting?
I dagens episode diskuterer vi forvaltning av storvilt, hva som er formålet, hvordan fastsette mest mulig korrekte kvoter, hvilke hensyn som skal tas og hvordan oppnå bestandsmålene. For oss er det ganske naturlig å diskutere hjorteviltene, spesielt hjorten, som siste årene har økt betraktelig på våre kanter.
To ganger i året utfører vi tellinger, som sammen med sett/skutt skjema skal gi oss en pekepinn på bestanden i det aktuelle området. Inndelingen av alder og kjønn på kvotene er i utgangspunktet veldig generelle, men ville vi fått en bedre forvaltning om vi presiserte denne bedre og hadde bedre samarbeid med nabovaldene? Selv om det er ulikt hvordan vi gjør det og hvordan vi går frem så er vi alle med på å forvalte viltbestanden.
Er det mulig å bli enig om en bestemt forvaltningsmodell som vil være riktig for hele landet? Stemmer det at leiejegere og drivende hunder ødelegger for forvaltningen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du kontroll over hvilke dager i året det ikke er tillatt med jakt og fangst? Hadde det vel ikke vært koselig med familien samlet på harejakt i julen? Eller burde vi klare å få jaktet de andre dagene i året?
Allerede i 1951 kom loven om jaktforbud i romjulen. Vi diskuterer opphavet til denne loven, både de tynne og bedre formulerte argumenter for og i mot, forskjellene med våre naboland og alternative løsninger.
Er det nok å kunne jakte 354 dager i året? Hadde det vert bedre å hatt samme jakttider som Sverige og Danmark? Er det riktig å prakke religion på den stakkars haren?
I denne episoden har Joakim og Sivert tatt på seg boksehanskene og valgt hver sin side i denne heftige diskusjonen. Noen skrubbsår ble det, men vi er fortsatt gode venner.
Hvilke tanker har DU rundt dette temaet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Er du klar for Camp Villmark?!
Norges største friluftsmesse går av stabelen 29. april til 01. mai og vi er spenna klare! Enten du er interessert i jakt, fiske eller friluftsliv så har Camp Villmark alt du trenger og alt du ikke visste at du trengte.
I dagens episode snakker vi litt om hva vi forventer, håper og planlegger å få sett på Camp Villmark, hvilken betydning messen har hatt for oss tidligere og hva som har fanget interessen vår på det imponerende programmet i år.
På søndagen får du mulighet til å se vår egen Joakim Pettersen på scenen, Jaktens opp- og nedturer, med en aldri så liten bursdagsgave til Sivert. Her får du muligheten til å se klipp som har vært forsøkt gravd ned og som får Sivert til å lete frem spaden.
Ser vi deg på Camp Villmark?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Visste du at fra og med i dag er det nye jakttider vi må forholde oss til? Jaktåret starter 01. april, og for de neste 6 årene er det fastsatt nye jakttider.
I dagens episode snakker vi om de nye endringene i jakt- og fangsttidene, hvorfor de er endret, hva som tidligere har blitt endret og ikke minst hvorfor fangstrapporten er så viktig. Vi ser også på litt fellingstall fra tidligere fangstrapporter, utkastet til de nye jakttidene og de forskjellige innspillene som kom da dette var på høring. Er du opptatt av hva du kan jakte og hvorfor, så er dette virkelig en episode å få med seg.
Vil de nye endringene i jakttidene gi utslag for din jaktutøvelse?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Er vi flinke nok til å ta vare på de fantastiske råvarene viltet gir oss? Er det en myte at mange fryser viltet helt fordi de ikke vet hva de skal gjøre med det?
I dagens episode diskuterer det aller mest tidkrevende og kanskje også det viktigste med jakta, nemlig ivaretakelse av viltet. Finnes det en måte å slakte på som er bedre enn andre? Bruke vann eller stikke dyret? Biff er biff? Hva med ettermørning når du tar kjøttet ut av fryseren? Dette og flere smått «ømtålige» temaer tar vi opp mens vi nyter denne flotte ressursen til kaffien.
Vi alle må starte en plass og lære hvordan vi tar vare på viltet. Enten du har tilgang til slakteri som Joakim eller en tilrettelagt løe som Sivert, så er det forskjellige behov og fremgangsmåter som oppstår.
Men en ting er i vert fall sikkert, skal du vomme ut en hare, så ikke gjør som Sivert gjorde første gangen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du noen gang møtt på Børre Bever?
I dagens episode skal vi snakke om elvenes byggherre, gnager og pelsdott. Et fantastisk vesen som gikk fra å nesten være utryddet til å bli ett stedvis forvaltningsproblem.
Beveren har fått mange uttrykk etter seg, noen mer kjent enn andre. Vi snakker om noen av desse, og ikke minst beverjakta da Sivert nesten ble overfalt av ei ivrig nabodame, og vår planlagde revansj etter Børre.
Visste du at en bever kan felle ett tre med en diameter på 15-20cm på bare ett kvarter?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vurderer du å ta jegerprøven eller er det lenge siden du tok den? Da er dette en episode for deg!
Vi snakker om kursets innhold, hvordan det er å være instruktør, paragraf 19, holdninger til fart, vinkel og bakgrunn og ikke minst den gangen Joakim var overbevist om at han svarte riktig på quiz.
Våre holdninger, og ikke minst respekten for viltet og jaktutøvelsen, bidreg til å skape ett positivt syn på oss jegere. Det er noe vi må sørge for å ta vare på og lære bort til den kommende generasjon jegere og fangstfolk.
Hvilken samling synes DU er den viktigste under jegerprøvekurset? Klarer du å holde deg oppdatert på nytt lovverk?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du lite å gjøre på jaktfronten om våren og kunne tenkt deg å blitt med på litt moro? I dagens episode har vi lagt til rette for en konkurranse hvor du og en venn kan bli med oss i Jaktpreik en hel helg på jakt på Norges svar til Hawaii! (Obs; det er skadefelling, men du får virkelig jaktfølelsen).
Kunne DU tenke deg å bli med på skadefelling av grågås og samtidig oppleve storslått natur og fugleliv så er dette en episode du bør få med deg.
Sjekk ut kontoen vår på sosiale medier for hvordan du kan delta i konkurransen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Spørsmålsruletten fortsetter! Dere herlige lyttere har stilt så mange spørsmål at vi måtte lage to episoder for å få med hele den gode bunken.
I dagens episode diskuterer vi P-Max, den beste viltretten, hva som må i sekken på rypejakta, hvordan komme seg ut på jakt som nybegynner, jakt og slakt i barnehagen og mye mer!
Eksisterer egentlig Miguel Los Diaz, eller er han bare Joakim sitt alter ego med høgre BMI?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens episode har dere der hjemme fått styre innholdet! Takket være mange flotte innsendte spørsmål har vi fått diskutert oss igjennom en haug med interessante tema og svart etter beste evne. I alle fall prøvd.
Hva er de tre viktigste grunnene til å være jeger i dag? Finkalibret på rev? Hvilken art kunne vært innført i Norge? Er jakt bedre terapi enn psykolog, og er det i såfall billigere? Dette og mye mer får du svaret på i dagens episode!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mange av oss har investert i dyrt jaktutstyr, gjerne litt dyrere enn vi burde. Da er vedlikehold ytterst viktig, for det kan fort bli dyrt dersom en forsømmer det.
Hva trengst til våpenpussen? Er vedlikeholdsfritt en myte eller finnes det håp for late sjeler? Det finnes mange måter å stelle med utstyret på og det finst mange ting en skal vere observant på. Her langs kysten er salt ofte en utfordring. Vi diskuterer tips og triks for vedlikehold av både våpen, optikk og elektronikk. Har Sivert noen spennstige sunnmørstriks i hatten mon tro? Eller har Joakim fått gnikkedilla?
Vi må heller ikke glemme at de større tinga trenger stell også, som bilen for eksempel. Det er kjedelig om det er den som setter en stopper for jakta. Men hva med ekteskapet?
(Denne episoden ble spilt inn før Sika og Liam dro til de evige jaktmarker)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vet du hvor mange skudd med hagle som er minstekravet for å gå på småviltjakt?
Det er ikke tvil i at hagleskyting er ferskvare og at vi må trene jamnt for å holde skyteferdighetene ved like. Hva som er den beste treningen kan nok diskuteres, men i dag finst det baner med et mangfold av skytegrener som kan gjenskape realistiske jaktsituasjoner. I tillegg finst det flere og flere flomlysbaner som gjør at du kan trene hele året.
Mest sannsynlig har du ikke like stor treffprosent med hagle som med rifle. Målet er ofte mindre og i fart, men kan vi egentlig skulde på det? Avstand er ofte en gjenganger som fører til bom, og de færreste kan med god samvittighet si at det trener nok.
I dagens episode diskuterer vi blant annet tilgangen til skytebaner, prisen for mengdetrening og litt "fun-facts" fra forskning som er gjort rundt hagleskyting.
Burde det blitt stilt større krav til skyteferdigheter med hagle? Er skyteprøve realistisk med tanke på dyrevelferden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvor mange skudd med rifle har du i løpet av ett år? Burde vi skyte mer? Er storviltprøven egentlig god nok?
Som jegere er det vårt eget ansvar at vi er godt nok trent til å utøve jakta på en human måte. Hva vi trener på og hvordan vi prioriterer tiden vi på skytebanen er en avgjørende faktor. Vi stiller ulike krav til ferdighetene våre utifra jaktform og hva vi skal jakte på, men allikevel er det de færreste som trener på andre relevante skytestillinger.
Joakim er pappfanatiker mens Sivert er elektronikkgubbe. Diskusjonen er i gang!
Skyter du på papp eller elektronikk?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
For mange av oss som bor nær kysten er seljakta årets startskudd! Vi drar ut i en liten båt på jakt etter de få vi har på kvota.
Men for noen er seljakta som en dråpe i vannet. Desse er vande med å se sel så langt øyet kan se og i så store mengder at å telle ikke er ett tema. Dette er gjengen på selfangst!
Vi har fått med oss Lars Gunnar Larsen, som har vært flere sesonger på Vestisen og gått gradene fra jumper til førsteskytter. Du får høre om hvordan fangsten foregår, livet om bord på Kvitungen, de strenge kravene som blir stilt og introduksjonen av lyddemper. Historiene føles så ekte at det er lett å drømme seg bort i dette eventyret.
En ting er i alle fall sikkert, Lars Gunnar skal tilbake!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere