Episoder
-
In augustus 1982 wordt de 27-jarige agent Jaap Honingh doodgeschoten op de Brouwersgracht. Collega Henk Griffioen was erbij en vertelt hoe dat ging. Tijdens de onthulling van een monument voor Jaap halen oud-collega’s van Bureau Warmoesstraat en zijn weduwe herinneringen aan hem op. Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting vertelt over de impact van de moord op collega's. Aan korpschef Peter Holla vragen we of Bureau Warmoesstraat niet gewoon terug moet komen.
-
Cees Koring vertelt hoe de Chinezen begin vorige eeuw de Wallen overnamen met wasserijen, gokhuizen en opiumkits. Al snel bleek Chinatown in handen te zijn gevallen van Chinese triades: maffia-achtige organisaties die niet terugschrokken voor geweld en moord. Ciet Jong Wang vertelt over hoe de gesloten Chinese cultuur het voor de politie moeilijk maakte om er grip op te krijgen.
-
Manglende episoder?
-
Het was niet altijd makkelijk om als agent op de Wallen je rug recht te houden. Eind jaren ’70 onthult Cees Koring in de Telegraaf een groot corruptieschandaal op Bureau Warmoesstraat. Oud-recherche-chef Joop van Riessen vertelt wat hij met eigen ogen op het Bureau zag gebeuren. Agenten die geld aannamen en erger. Joep de Groot kent de verhalen ook van misdragende agenten. Metje Blaak vertelt hoe prostituees daar soms ook het slachtoffer van werden.
-
Hoe zorgde de politie van Bureau Warmoesstraat ervoor dat sekswerkers veilig hun brood konden verdienen op de Wallen? Met oud-agent Joep de Groot zoeken we Tonia op, die als hoerenmadam verschillende peeskamers uitbaatte. Metje Blaak vertelt bij het eerste raam waar ze achter zat hoe het er eind jaren ’70, begin jaren ’80 aan toe ging op de Wallen. Dat het niet altijd veilig was vertelt Cees Koring, die beschrijft hoe ‘Magere Josje’ werd vermoord.
-
In de jaren ’70 en ’80 was de Zeedijk door heroïnehandelaren en gebruikers een dichtgetimmerde, verpauperde No Go Area. Bureau Warmoesstraat agenten Theo Iking en Piet Smit moesten daar verandering in brengen. Ze vertellen over de wel heel bijzondere opsporingsmethoden die werden toegepast. Cees Koring vertelt hoe hij met een vermomd kamerlid zorgde voor verandering.
-
Wat eens een roemrucht politiebureau was, is nu een broodjeszaak in de Warmoesstraat. Met oud-Telegraaf misdaadverslaggever Cees Koring en oud-politieman Ferry Mesman halen we herinneringen op. Wat maakte dit bureau nou zo uniek? Ciet Jong Wang was er jarenlang wachtcommandant, wat zag hij allemaal in en rond Bureau Warmoesstraat gebeuren?
-
Drugs, prostitutie, gokken en moorden op de Amsterdamse Wallen zorgden ervoor dat Bureau Warmoesstraat het bekendste politiebureau van Nederland werd. Maar ook corruptie en de boeken, series en films van oud-rechercheur Appie Baantjer droegen daaraan bij. Bijna 25 jaar geleden sloot het markante bureau zijn deuren, maar de verhalen zijn nog niet vergeten. In deze zesdelige podcastserie Bureau Warmoesstraat van AVROTROS en NPO Luister halen journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink deze verhalen op bij betrokkenen door met ze terug te gaan naar de plekken op de Wallen waar het allemaal gebeurde.
-
Babs en Lammert ontmoeten in In Raleigh (North Carolina) Dr. Grover Proctor Jr. die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar het laatste telefoontje dat Lee Harvey Oswald heeft proberen te plegen vanuit zijn cel. Wie probeerde hij te bereiken en waarom? Terug in New Orleans hebben ze een laatste gesprek met Judyth Vary Baker over de laatste momenten van Oswald en haar leven in verborgenheid na de moord.
-
Babs en Lammert worden door Jeffrey Holmes rondgeleid door downtown New Orleans. Hij vertelt hun meer over de spionageactiviteiten van Lee Harvey Oswald in 1963. Judyth laat hun de koffiegroothandel zien waar zowel Lee als zij op de loonlijst stonden. Maar niets is wat het lijkt, want we horen wat Lee Harvey OIswald hier werkelijk deed en hoe Judyth hem daarbij hielp.
-
Wat was dat geheime overheidsproject waar Judyth en Lee aan meewerkten? En wat was de rol daarbij van Dr. Mary Sherman en David Ferrie? Babs en Lammert gaan langs de plekken waar Judyth samen met Lee werkte aan dit project. Langzaam bij beetje wordt meer duidelijk over de werkzaamheden van Lee in New Orleans in 1963. En over het bizarre plan om een biologisch wapen te maken van kanker om Fidel Castro mee te vermoorden.
-
Na een enerverende reis ontmoeten Babs en Lammert in New Orleans Judyth Vary Baker die hun over haar eerste ontmoeting met Lee vertelt en over hun liefdesrelatie. Wat deed zij als jonge, veelbelovende, getalenteerde kankeronderzoekster in New Orleans? En was hun ontmoeting toeval of geregisseerd? Langzaam horen ze hoe Judyth door Lee betrokken raakt bij een geheim overheidsproject.
-
In het archief zit een mysterieuze memo over Oswalds banden met de CIA, maar is het echt? Uit een andere memo blijkt dat Oswald vanuit zijn cel iemand heeft proberen te bellen in Raleigh (North Carolina). Wie probeerde Oswald met zijn laatst gepleegde telefoontje vanuit het politiebureau te bereiken? Een dodenlijst met namen roept veel vragen op. Zijn al deze mensen vermoord of verdwenen omdat ze meer wisten over de moord op Kennedy? Babs en Lammert vinden een nog levende ooggetuige die de zomer van 1963 doorbracht met Lee in New Orleans. Ze gaan terug naar die plek.
-
Babs en Lammert vinden een geheim archief van een Amerikaanse privé detective die vijftig jaar lang onderzoek deed naar de moord op John F. Kennedy. Met behulp van twee studenten en Kennedy-onderzoeker Perry Vermeulen gaan ze op zoek naar aanwijzingen. Maar waar te beginnen?
-
Heb je 'JFK - The Missing Link' al geluisterd? Dan is het tijd voor het tweede seizoen: 'JFK - The Secret Archives'. Daarin zetten journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin hun onderzoek naar de moord op John F. Kennedy voort. Op een Amerikaanse veilingsite stuiten ze op een uitgebreid archief van een Amerikaanse privé detective die vijftig jaar onderzoek deed naar de moord. Ze kopen het archief en halen het naar Nederland. Informatie uit dat archief brengt ze naar New Orleans, waar ze de minnares van Lee Harvey Oswald ontmoeten. Die vertelt over een geheim overheidsproject waar ze samen aan werkten in de zomer van 1963. Was Oswald CIA?
-
Op 29 maart 1977, enkele weken na zijn verdwijning uit Brussel, wordt George de Mohrenschildt dood gevonden in een huis in Florida. Babs en Lammert reconstrueren aan de hand van het officiële politierapport wat er is gebeurd. In New York ontmoeten ze de 88-jarige onderzoeksjournalist Edward Jay Epstein, die George de Mohrenschildt een hele ochtend interviewde, tot een uur voor zijn dood. Hij sluit moord niet uit. Willem Oltmans is er van overtuigd dat George is vermoord en stelt dat de CIA erachter zit. Met de geïnterviewden wordt de balans opgemaakt. Wie zat er achter de moord op JFK? Het laatste woord is aan Oltmans zelf.
-
Het huis in Dallas waar Oswalds vrouw en kinderen woonden en hij zelf de nacht voor de moord verbleef, is nu een museum. Babs en Lammert sporen de hospita van destijds op, de inmiddels 92-jarige Ruth Paine. Zij vertelt over haar eerste ontmoeting met de Oswalds, op een diner waar ook George de Mohrenschildt aanwezig was. Ook de 82-jarige Paul R. Gregory kent de Oswalds uit die tijd, evenals George de Mohrenschildt. Ruth en Paul vertellen over de vriendschap tussen beide mannen en over die ene zwarte dag in 1963, die hun levens voorgoed veranderde. Geloven zij in een samenzwering of handelde Oswald volgens hen alleen?
-
Oltmans vindt steeds meer aanwijzingen dat er sprake moet zijn geweest van een andere schutter. In Dallas bezoeken Babs en Lammert de plek waar JFK is vermoord en spreken ze met Kennedy-historicus Stephen Fagin van het Sixth Floor Museum. Wat was de impact van de moord op Dallas en haar inwoners? Hoe kijkt hij naar alle complottheorieën en de vermeende rol van George de Mohrenschildt? Op de Grassy Knol spreken ze Kennedy-onderzoeker Mark Oakes. Ooggetuigen die (aanwijzingen voor) een tweede schutter zagen zijn nooit gehoord. In een poging Lee Harvey Oswalds weduwe Marina te spreken volgt er een bizarre ontmoeting.
-
Jim Garrison stelt dat de CIA achter de moord op Kennedy zit. Babs en Lammert duiken in de miljoenen vrijgegeven documenten over de moord op JFK, op zoek naar aanwijzingen voor een eventuele link tussen De Mohrenschildt en de CIA en vinden een pas vrijgegeven document. Babs en Lammert spreken met Rolf Mowatt-Larssen, voormalig Hoofd Operaties Europa van de CIA over de mogelijke rol van De Mohrenschildt en de CIA bij de moord op JFK. In Washington bezoeken ze New York Times onderzoeksjournalist Philip Shenon, die het werk van de Warren Commissie grondig onderzocht. Hoe goed was hun rapport?
-
Willem Oltmans raakt geïntrigeerd door de moord op JFK nadat hij naast de moeder van Oswald zit in een vliegtuig. Oltmans interviewt haar evenals Officier van Justitie Jim Garrison uit New Orleans, die er van overtuigd is dat Oswald niet alleen handelde. Oswald reisde na zijn Russische avontuur terug naar de VS via Oldenzaal en Rotterdam. Kennedy-onderzoeker Perry Vermeulen weet alles over Oswalds verblijf in Nederland en vermoedt een rol van de CIA. Via een aanwijzing van paranormaal fenomeen Gerard Croiset komt Oltmans op het spoor van Oswalds vriend George de Mohrenschildt. Maar zodra hij hem benadert voor een interview lijkt zijn leven in gevaar. Na zijn bekentenis aan Oltmans voelt De Mohrenschildt zich onveilig en vlucht naar Nederland, waarbij hij echter tijdens een weekendtrip naar Brussel spoorloos verdwijnt.
-
Babs en Lammert zijn in Dallas, waar op 22 november 1963 Kennedy werd vermoord. Lee Harvey Oswald ontkent de moord te hebben gepleegd. Hij wordt twee dagen later zelf doodgeschoten door Jack Ruby, die zegt dat de waarheid nooit boven tafel zal komen. Volgens het eerste officiële onderzoek handelde Oswald alleen, volgens het tweede onderzoek was er sprake van een samenzwering. Eén van de getuigen voor dat tweede onderzoek door het Huis van Afgevaardigden is de Nederlandse journalist Willem Oltmans. Wie was hij en wat wist hij van de moord op Kennedy? Babs en Lammert ontmoeten Arendo Joustra, secretaris van de Willem Oltmans Stichting.
- Vis mere