Episoder
-
Hvordan kan ytelsessytemet endres for å få flere i arbeid? Høyre mener å ha svaret på dette spørsmålet. I denne episoden får vi høre om deres reformforslag til endringer i ytelsessystemet. Med oss i studio har vi Høyre-politiker Henrik Asheim.
-
Er inntektssikringssystemet i Norge forutsigbart for brukerne? Hvorfor er det så vanskelig for brukerne å navigere blant ytelsene fra NAV? I denne episoden møter vi spesialkonsulent Anita Øvstedal og familiekoordinator Anne Eikvar ved NAV Søndre Nordstrand.
-
Manglende episoder?
-
I denne episoden snakker vi om en av de største omleggingene av det britiske stønadssystemet på mange år: Universal Credit. Universal Credit er en enhetlig stønad for personer i en rekke ulike situasjoner, som arbeidsledige, personer med nedsatt arbeidsevne, eller personer med aleneomsorg for barn.
Med oss i studio har vi Ingun Borg. Hun jobber i det britiske arbeidsdepartementet, og har nylig skrevet en doktorgradsavhandling om temaet.
Vi spør: Har det blitt enklere for brukerne? Er det noe som burde forbedres, og er dette noe Norge kan lære av? -
Dette er kortversjonen av KAI-podden episoden Er det for mange på arbeidsavklaringspenger? med forskerne Sigrid Lande, Eirik Grønlien og Inger Kathrine Kann fra Arbeids- og velferdsdirektoratet NAV.
-
Det er særlig de unge AAP-mottakerne som bekymrer politikerne, men er det grunn til bekymring? Hør hva eksperter mener når KAI-podden får besøk av Sigrid Lande, Eirik Grønlien og Inger Kathrine Kann fra Arbeids- og velferdsdirektoratet NAV.
-
Stadig flere av NAVs tjenester digitaliseres. Dette fører til at samhandlingen mellom NAV-veileder og brukere ofte foregår på digitale plattformer. I en nylig publisert prisbelønnet artikkel kan vi lese at veiledere på NAV-kontorene får en «annerledes følelse» av digital samhandling med brukerne.
Men hva har egentlig følelser med oppfølging og digital samhandling å gjøre? Og hvordan endrer digitale tjenester oppfølgingsarbeidet i NAV?
Med oss i studio har vi forfatterne bak studien, Ida Bring Løberg fra Analyseseksjonen i NAV, og Cathrine Egeland fra OsloMet. -
Flere forskere mener at samarbeid og samordning er viktig for å oppnå effektiv arbeidsinkludering. For å lykkes med arbeidsinkludering må flere tjenester koordineres, og aktører må samarbeide om det samme målet. Hva vil det si å samordne tjenestene, og hvordan skal man samarbeide på tvers av tjenester og sektorer? Hvorfor er det vanskelig i praksis?
Vi spør Tone Alm Andreassen, professor ved senter for profesjonsforskning og leder for kjernemiljøet INTEGRATE. -
Nye analyser fra NAV viser at 13 prosent flere mottok sosialhjelp i 2023, sammenlignet med året før. De nye utfordringene øker presset på NAV og utfordrer både kapasiteten og kompetansen i førstelinjen.
Forskerne Heidi Nicolaisen og Åshild Kalstø står bak disse analysene, og vi spør dem: Har vi fått en ny type fattigdom i Norge? Hva er årsakene til økningen i mottak av sosialhjelp? Hvilke utfordringer står disse menneskene i og hvordan skal NAV hjelpe dem fremover? -
SE-metodikken er beregnet på personer som trenger omfattende oppfølging for å få og beholde arbeid. Kvalitet i tjenestene skal bidra til jobbutvikling og jobbfastholdelse. Men hva betyr det? I denne episoden av KAI-podden har vi et gjenhør med tidligere forsker og nåværende leder i Supported Employment Norge, Grete Wangen.
-
Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) anslår at rundt 850 000 personer er sårbare i møte med offentlige digitale tjenester og risikerer å havne i et digitalt utenforskap. Hvordan kan utenforskapet forebygges?
I denne episoden av KAI-podden møter vi forsker ved By- og regionsforskningsinstituttet NIBR, Tone Liodden og forsker ved SINTEF, Kari Sand. -
Hvert år får rundt 17 000 mennesker i arbeidsfør alder kreft i Norge. Tusen av disse er unge. Mange ønsker å komme inn i arbeidslivet, både under og etter kreftsykdom, men likevel står flere utenfor arbeid.
Med oss i studio har vi Elin Stoermann-Næss fra Kreftforeningen, professor Randi Wågø Aas og tidligere kreftpasient Henriette Østholm. Vi spør: Er kreft forenlig med arbeid? Hva er barrierene for at unge med kreft deltar i arbeidslivet? Og hva skal til for å få flere i eller tilbake til arbeid? -
Eksperter i team er et tverrfaglig og obligatorisk mastergradsemne ved NTNU. Studentene knyttes til reelle samfunnsproblemer, og bistår ulike oppdragsgivere med refleksjoner og løsningsforslag.
Mange står i dag utenfor arbeidslivet, til tross for stor etterspørsel etter folk i arbeidsmarkedet. NAV Trøndelag inviterte studentene til å komme med innspill i hvordan de kan møte denne utfordringen. Hva fant studentene ut av? -
I følge Statistisk sentralbyrå er 130 000 nordmenn sykmeldt hver dag. Det er NAV som avgjør om den sykmeldte har rett på sykepenger. Hva baserer de sine vurderinger på? Og hvordan involverer de leger og arbeidsgiver? Forsker Karianne Nyheim Stray har intervjuet NAV-veiledere om nettopp dette.
-
Hvilken rolle har arbeidsgivere i å inkludere personer som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet? Og hvordan kan de bli støttet i å ansette personer som har utfordringer med å komme i arbeid? Vi spør professor ved Universitetet i Utrecht Rik van Berkel, en av ekspertene på forskningsfeltet.
-
Ambisjonene i NAVs nye virksomhetsstrategi mot 2030 er store og mange. Hvordan skal disse realiseres? NAV-direktør Hans Christian Holte svarer.
-
Hvordan kan NAV rette seg mer etter aktuell forskning i sin praksis? Og bør de det? Joakim Finne og Vidar Bakkeli har forsket på dette. Hør hva de mener i denne episoden av KAI-podden.
-
Gjør manglende kunnskap arbeidet ved NAV-kontorene vanskelig? Og i hvilken grad skaper mangel på tid og ressurser problemer i arbeidet? Er NAV-tilsatte tilfredse med kvaliteten på eget arbeid? Heidi Moen Gjersøe og Talieh Sadeghi har begge jobbet på NAV-kontor, og begge har siden tatt doktorgrad med NAV som utgangspunkt.
-
NAV-kontorene skal jobbe med både inntektssikring og arbeidsinkludering. Ligger det en spenning i dette «dobbeltoppdraget»? Heidi Moen Gjersøe og Talieh Sadeghi har begge jobbet på NAV-kontor, og begge har siden tatt doktorgrad med NAV som utgangspunkt.
-
I denne episoden hører vi professor Gøsta Esping Andersen i samtale med professor Ivar Lødemel. Esping-Andersen ble for kort tid siden ble utnevnt til æresdoktor ved OsloMet, og hans bok "The three worlds of welfare capitalism" (1990) er blant de mest siterte samfunnsvitenskapelige arbeider noensinne.
- Vis mere