Episoder
-
Het is een jaar geleden dat oma Jel overleed en Laura spreekt Babs online om te horen hoe het met haar gaat. Daarnaast presenteert hoogleraar communicatie en beïnvloeding Enny Das de resultaten van een nieuw onderzoek met de vraag: wat levert het op als we onszelf meer confronteren met de dood?
-
Na een reeks van lockdowns lijkt de wereld langzaam weer te ontwaken. De corona-maatregelen worden teruggeschroefd en de dood lijkt weer wat verder weg. Tegelijkertijd gebeurt er iets ingrijpends in Babs' leven. Haar grootste angst wordt werkelijkheid.
-
Manglende episoder?
-
De drang om de dood te overwinnen is zo oud als de weg naar Rome. Vroeger maakte men levenselixers, nu kun je jezelf invriezen, als online avatar doorleven of als hologram herrijzen. Maar wanneer knippen we de levenslijn dan echt door? Babs viert nieuwjaar met haar oma, die vanuit haar bed het vuurwerk bekijkt.
-
Babs en Laura onderzoeken onze veranderende afscheidsrituelen. De koffie en cake worden vervangen door wraps en bubbels en de aula door het partycentrum: de uitvaart als spectaculair evenement is in opkomst. Maar werken nieuwe rituelen wel als niet iedereen ze begrijpt? Babs vraagt haar oma Jel wat zij zou willen bij haar uitvaart.
-
Laura en Babs onderzoeken de complexe positie van het lijk. Wat moeten en wat mogen we ermee? Babs presenteert het kunstwerk This Body that once was you, waarin de bezoeker zijn eigen verval visualiseert. Van koud lichaam tot botstof. Ondertussen helpt Babs haar oma met het opstellen van een euthanasieverklaring, mocht het ooit zover komen.
-
Het moment tussen leven en dood; voor de stervende is de laatste adem een gebeurtenis van niks, maar op de achterblijvers heeft het een enorme impact. Wat doen we om het sterfproces voor de nabestaanden zo prettig mogelijk te laten verlopen? En zitten er ook grenzen aan hoe clean de dood mag zijn? In deze aflevering vertelt Babs over een gebeurtenis uit haar jeugd, die leidde tot haar fascinatie voor de dood.
-
Laura Stek ontmoet de eigenzinnige Babs Bakels, die al sinds haar jeugd bang is voor de dood. Samen besluiten ze onze relatie met de dood onder de loep te nemen. De dood is steeds minder zichtbaar geworden in onze maatschappij, maar is onze doodsangst daardoor ook minder groot? En heeft de coronapandemie iets veranderd? We maken ook kennis met Jel, de 88-jarige oma van Babs. Jel speelt een bijzondere rol in Babs’ leven.
-
Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Kan zij ons iets leren over onze complexe verhouding met de dood? Samen onderzoeken ze in coronatijd in zes podcastafleveringen onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals.