Episoder
-
Ett vanligt sätt att råka sabba sin story är genom att ha en dålig struktur. Vad kan göra strukturen dålig och hur kan man undvika den fallgropen? Anna-Carin går igenom en vanlig strukturmodell och visar hur hon själv använder den i sina noveller.
Länk till checklistan.
-
Hur kan man som författare bygga upp sin story så att den blir spännande och överraskande för läsaren?
En som vet är författaren KristinaAppeqvist som har skrivit tolv böcker, både pusseldeckare och cosy crime, den senaste är "Vykort från en bortglömd prins".
I dagens poddavsnitt ger hon massor av värdefulla och konkreta tips, till exempel hur man kan användaen gåta, om att måla med mycket små penseldrag, att använda cliffhangers och parallellhandlingar och hur man som författare håller reda på alla trådar såatt rätt information kan pytsas ut till läsaren på lämpliga ställen - kort sagt, hur man gör för att skapa en spännande intrig.
Kristina Appelqvist | Moderna pusseldeckare med mer traditionella mordgåtor (kappelqvist.se)
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Manglende episoder?
-
Är det smart att ta hjälp under skrivandets gång av en skrivcoach eller lektör? När i processen är det mest hjälpsamt? Hur vet man att man tar kontakt med en vettig, duktig skrivcoach? Vad är det för skillnad mellan testläsare, skrivcoach, lektör, redaktör, manusutvecklare och korrekturläsare? Behöver man ens anlita någon och är det inte väldigt dyrt?
Det här är frågor jag vet att många skrivande personer och aspirerande författare ställer sig och i dagens avsnitt försöker jag reda ut dem och ge praktiska tips för att hitta rätt hjälp i skrivardjungeln.
https://annacarinsvana.se/
Litterära konsulter
-
Avsnitt 61 handlar om att levandegöra de personer som befolkar våra berättelser. Vi får träffa SusanneSchemper som skrivit sju romaner i genren psykologisk spänning, bland annat Osynlig närvaro och Sandänglar.
I böcker med psykologisk spänning ligger framåtrörelsen, överraskningar och spänningen i hög grad i karaktärernas personligheter. Det kan vara deras mörka, dolda sidor som kommer fram, det kan handla om skuld, skam eller hämndbegär. För att detta ska fungera ochbli fängslande för läsaren behöver så klart karaktärerna kännas som riktiga personer.
I dagens intervju berättar Susanne Schemper om hur hon jobbar med karaktärerna för att få dem trovärdiga, intressanta och sympativäckande – även när de görhelt oberäkneliga och inte helt trevliga saker.
Mer om Susanne Schemper hittar du bland annat här https://www.instagram.com/susanneschemper/
https://annacarinsvana.se/
-
Hanna Landahl har skrivit och gett ut elva böcker på traditionellt sätt, den senaste heter Orosmoln hos familjen Hoffman, och hon har också nyligen startat eget förlag. Varför hon valt att göra så och hur det hela har gått till får vi höra i den här intervjun. Hanna berättar om författarlivet, hur hon jobbar med skrivandet och vad hon lärt sig under sina åtta år som författare.
Hanna Landahl✨Author (@hannalandahlauthor) • Foton och videor på InstagramHome - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Gör skrivandet roligare och enklare! Så kallar jag min nya videoföreläsning, men är det ens möjligt? Många gånger är det verkligen inte enkelt att skriva och inte så värst kul heller. Skrivandet för mig är ofta både och. Både lätt som en plätt och utmanande på gränsen till omöjligt. Det är en kamp och något av det roligaste jag vet.
I dagens avsnitt berättar jag om hur glädjen i skrivandet kan blir större och jag delar också med mig av några tips för hur det kan bli enklare.
Titta in på min hemsida för att ta del av påskerbjudandet!
Skrivarkurser - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)Här finns också ett gratis webinar: Fyra sätt att göra skrivande roligare och enklare.
-
Intervju med författaren Marie H Lund, aktuell med romanen Sarahs mål. Hon berättar i det här samtalet om varför det gick 18 år mellan första refuseringen och debuten, om vad hon har lärt sig längs vägen, vilka misstag hon gjort och vad som sedan gjorde att hon tog sig igenom nålsögat och blev utgiven på bokförlaget Polaris.
MARIE H LUNDH – FörfattareHome - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Hur fungerar egentligen hybridutgivning? Är det ett sämre sätt att ge ut sin bok? Rent av lite fult att betala för sin egen utgivning? Vad får man för pengarna? Och hur kan man nå ut med sin bok utan ett stort förlag i ryggen?
I dagens avsnitt får vi höra två hybridförläggare berätta om hur de arbetar, Anders Selstam på Förlaget Selstam och Anette Nyberg på Own Your Book. Vi får också träffa Annette Brandelid Tunroth, en författare som började på traditionellt förlag men blev egenutgivare. Dessutom återberättar jag några råd om avtal från Författarförbundets jurist Susanne Stenerot.
Bokutgivning | Own Your Book
selstam.se
Word from Hjo -
HemRådgivning - Författarförbundet (forfattarforbundet.se)
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Har du någon gång blivit klar med ett manus och funderat över vad som är nästa steg? Hur kan du får ditt manusi datorn att bli en riktig bok? Det där är en så vanlig frågeställning och det finns många olika vägar att få sitt manus utgivet. Som ny i branschen är det intehelt lätt att veta vad man kan göra först, vilka olika sorters förlag det finns, vad det egentligen innebär att få ett erbjudande om samarbete med ett hybridförlag och vad det ens är. Det är detta vi ska reda ut i dagens avsnitt.
Här får vi möta författaren Ellinor Wikman som har gett ut många böcker och på lite olika sätt, både som egenutgivare, på traditionellt förlag och på hybridförlag. Just nu är hon aktuell med romanen Benellys forever, Ellinor berättar om sina erfarenheter, vilka fördelar det finns med de olika utgivningssätten. Det handlar om vilken skillnad är det mellan traditionellt förlag och hybridförlag, hur lång tid utgivningen tar, hur mycket man som författare får vara med och bestämma, hur det redaktionella arbetet och om marknadsföringen.
Här hittar du Ellinor Wikmans böcker. Här finns info om skrivarkurser.
-
Vi kickar igång podcaståret 2024 med ett kort soloavsnitt om att känna sig vilse i sitt manus och vad man kan göra för att hitta rätt igen.
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Gäst i avsnittet är Nina Modig som har skrivit både doktorsavhandling, en populärvetenskaplig bok och en roman. Vi pratar om de viktiga gemensamma nämnare för olika slags texter och vad som är bra att tänka på oavsett vilken målgrupp man skriver för.
Nina Modigs böcker heter Bättre logistik helt enkelt och Byrån för ökade livsupplevelser. De finns till exempel i nätbokhandeln och som ljudbok/e-bok.
-
Lokala bokmässor är fantastiska - vilken bredd det finns i stil och genrer bland utställarna! I dagens avsnitt får vi höra några röster från Halländsk bokmässa som gick av stapeln i Kungsbacka den 25 november: Victoria Gradin och Johanna Nolsa som skrivit och illustrerat "Gosedjuret Hajis", Carl Ahlstrand som bland annat är aktuell med "Maten i vårt språk", och Andreas Karlsson som skriver historiska faktaböcker och romaner. Lyssna och bli inspirerad!
-
Varför är det så svårt att skriva bok nummer två? I dagens avsnitt delar jag med mig av mina erfarenheter och ger tips på hur du kan undvika att fastna i några vanliga fällor.
För att ta del av de erbjudanden som nämns, se min hemsida.
-
Dagens avsnitt är en intervju med Sofia Löfgren och Lukas Adamsson som spelades in på bokmässan i Göteborg. Här berättar de om sina erfarenheter av att ge sig in i förlagsbranschen, om att nå ut i bruset, vilken sorts marknadsföring som har funkat och inte funkat. Lukas berättar också lite mer om sin uppmärksammadedebattartikel om hybridförlag som gav upphov till en hel del diskussion. Dessutom får vi naturligtvis veta mer om deras bok, Handlöst fall, och hur det är att skriva tillsammans.
Vill du skicka in ditt manus till förlagets skrivartävling kan du läsa mer på Adamsson Löfgren Bokförlag (alforlag.se)Där kan du också läsa mer om Handlöst fall och förlagets andra böcker.
-
Mordbränder och mord kan låta som perfekt stoff för en deckare, men i sin nya bok, Blåeld, har spänningsförfattaren och journalisten Elisabeth Öhman valt att utforskat verkliga händelser i en dokumentär berättelse. Frågor som hon tar upp är hur påverkas människorna på en liten ort av att leva med hotet från en misstänkt seriemördare? Hur formas en förövare? I den här intervjun berättar Elisabeth om skillnaden mellan att skriva skönlitterärt och dokumentärt, och om hur hennes arbetsprocess har gått till.
Elisabeth Öhman – Författare på Öland (elisabethohman.se)Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Förälder, företagare och författare - Caroline Twamely har många järn i elden och har just kommit ut med sin tionde roman, Att hitta hem. I den här intervjun berättar hon om hur hon rent praktiskt lägger upp skrivandet och ger bra tips till aspirerande författare som vill följa sin dröm.
Mer om Caroline hittar du på Facebook och Instagram.
Home - AnnaCarinSvanå (annacarinsvana.se)
-
Här kommer ett bonusavsnitt från Bokmässan i Göteborg där jag har samlat ihop korta intervjuer med skrivande människor som ger sina bästa skrivtips. Stort tack till Mats Strandberg, Dag Öhrlund, Wilma Nordström, Systrarna boktokiga, Henrik Hermansson, Annelie Toresson, Gith Thedvall, Lena Malm, Carin Johansson, Paulina Ny, Helena Jeppe och Cecilia Ekhem!
http://annacarinsvana.se/
-
Sätt upp mål och ge inte upp! Det tipset ger författaren Sara H Olsson som snart släpper sin sextonde bok. Hon började med att ge ut humoristisk feelgood på eget förlag och nu finns hennes historiska romaner på Harper Collins. I den här intervjun får vi veta vad som triggar igång idéer, hur hon skriver synopsis och lägger upp sin skrivardag, hur hon når ut med sina romaner, och hur man bryter ihop och går vidare.
Skrivklubben är nu öppen för anmälan fram till 1 oktober. Läs mer på min hemsida eller HÄR.
Mer om Sara H Olsson hittar du på Instagram
och vi båda kommer vara med på Bokmässan i Göteborg - kom gärna och prata med oss!
www.annacarinsvana.se
-
Varför älskar vi att läsa och skriva feelgood? Vad är utmärkande för genren och varför har den blivit kritiserad som sämre litteratur? Dagens poddavsnitt spelades in på Feelgoodfestivalen i Sigtuna 2023 där några författare och deltagare berättar vad feelgood betyder för dem. Lyssna till korta intervjuer med Jenny Fagerlund, Christoffer Holst, Marie-Louise Marc, Simona Ahrnstedt, Kerstin Särneö, Eva Boström och Eli Åhman Owetz. Det blir även några tips för den som själv gärna vill skriva feelgood.
annacarinsvana.se
-
Att komma igång är silver, att skriva klart är guld. Lika härligt som det är att känna inspirationen pirra i starten av ett nytt skrivprojekt, lika trögt kan det vara under senare faser i skrivandet. Hur gör man för att bli klar och inte ge upp? I dagens avsnitt delar jag med mig av fyra strategier som har hjälpt mig att fullfölja och bli färdig med mina manus.
Följ mig på Instagram, Facebook eller lär mer om mina böcker, kurser och skrivhjälp på min hemsida.
- Vis mere