Episoder
-
Christer Hedberg tror på att göra saker tillsammans. Oavsett om det handlar om hans engagemang i CreativeMornings Gothenburg, Byråsamarbetet eller sitt eget nyhetsbrev finns nyfikenheten på andra där. Och naturligtvis i hans arbete som facilitator på Stendahls. I Konstforms decemberavsnitt berättar han här om samarbetets kraft, byrå-ångest och grupparbeten. Trevlig lyssning!
-
Vi har träffat modedesignern, influencern, doktoranden vid textilhögskolan i Borås och "Sveriges secondhand profil 2018" Anna Lidström. Vi pratar om hennes väg fram till att jobba med hållbart mode, diskuterar de enorma utmaningar branschen står inför och diskuterar lösningar. Dessutom resonerar Anna kring problemen med ordet "hållbarhet". Trevlig lyssning!
-
Manglende episoder?
-
Konstform är tillbaka i nytt format! Vi träffar Emma Knyckare, komiker, författare och festivalgeneral inför att hon ska ut på sin första soloföreställning, "Årets mama" för att prata om kreativ energi. Hur kan frustration föda en festival? Var hittar man energi som kreatör? Och hur gör Emma för att hushålla med kraften?
-
Inför en septembermånad som kommer präglas av opinionsbildning och val tar Konstform sig an ämnet påverkan. Hur fungerar arbetet i en tankesmedja? Vad är egentligen influencer marketing? Vilka olika sätt för påverkan finns det? Dessutom: Tips om valvakor, gratis PR-handböcker och vägar ur din filterbubbla.
-
Vad är egentligen kvalitet? I det sista avsnittet av Konstform innan sommaruppehållet vänder vi och vrider på det knepiga begreppet. Vi träffar formgivaren Karoline Lenhult som gör genomarbetade sidenscarfar under egna varumärket Kueen för att få koll på hur hon ser på kvalitet. Dessutom pratar vi med Kalle Klockars som är ordförande för antagningskommittén till HDK:s designprogram på kandidatnivå för att lära oss mer om hur antagningsproverna till skolan bedöms och rankas. Nu tar vi sommaruppehåll men vi hörs i slutet av augusti igen.
-
Från jordiga rabatter till industriella innovationer – intresset för odling går på högvarv. Hur kommer det att påverka de kreativa näringarna? För att utforska odlingens potential pratar vi med arkitekten och permakulturdesignern Jonathan Naraine som precis lanserat appen som ska bli ett slags Airbnb för odling. Och Erik Perzon, forskare vid Swerea IVF, som leder projektet "Etablera närodlad textil i Sverige" visar oss stora maskiner som ska göra kläder av skog – och förklarar varför vår syn på bomull kommer förändras drastiskt i framtiden.
-
Vad är det egentligen som gör att vi uppfattar det ena som vackert och det andra som fult? Finns det en evig formel för skönhet? Hur påverkas vi av normer kring skönhet – och hur kan vi bryta dem?
I det nya avsnittet av Konstform får du träffa Annika Ström som genom sitt instagramkonto @varmkorvboogie utmanar samhällets trånga skönhetsnormer. Och så träffar vi Iman Khalaf, barberare och entreprenör som driver skönhetsföretaget Nõberu för män.
Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström -
I mars månads avsnitt av Konstform har vi med hjälp av flera spännande intervjupersoner försökt hitta fram till berättelsens kärna.
Vi träffar filmregissören Shahab Mehrabi, årets vinnare av kortfilmspriset Startsladden, för att få reda på hur han tänkte när han skapade filmen Götaplatsen #flerochfler.
Vi diskuterar reklamens normer och sorgen över det oberättade med Maria Hellbjörn.
Och dessutom intervjuar vi Maja Gunn för att få reda på hur hon har omsatt andras berättelser till textila verk. -
Vi intar februari genom att ta oss an mörkret.
Ljusdesignern Kajsa Sperling från White arkitekter berättar om varför vi människor behöver mörkret mer än vi tror. På Florence Academy of Art får vi lära oss om det klassiska måleriets skuggor av Michael Devore. Dessutom hjälper oss Emma Fälth från Högskolan i Borås att spåra de svarta plaggens historia. Nytt avsnitt av Konstform finns ute nu! -
I årets sista avsnitt av Konstform går vi tillbaka till rötterna – i den mån det går. Vi träffar designern Maria Vinka, stenkonstnären Pål Svensson och slöjdaren Jonatan Malm för att blicka bakåt och söka framåt.
Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström -
I novemberrusket sluter vi oss samman och pratar om gemenskap. Miku-Maria Gustavsson delar med sig av både tips och tankar kring nätverkande och Elisabeth Stigson berättar om hur föreningslivet står rustat inför framtiden. Dessutom pratar vi med författaren Per Grankvist om gemenskapens oundvikliga baksida – Filterbubblor. Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström
-
I oktobers Konstform grottar vi ner oss i bostaden och boendet. Vi har hälsat på hos Okidoki arkitekters Rickard Stark för att prata om hur våra bostadsområden formas och intervjuat Iréne Stewart Claesson om hur framtidens gröna bostäder kan komma att se ut. Dessutom berättar Caroline Bergmann, som driver Uddebos ideell mäklarfirma, om hur hon ser på bostadens värde. Trevlig lyssning!
Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström -
När vardagen återvänder gör vi på Konstform det också – genom att ägna ett helt program åt arbetet. Vi träffar Peter Ahlborg som kombinerar arbetet inom flera kreativa fält med att sälja gatutidningen Faktum. Vi pratar med Anna Bloch på ICIA om arbetets framtid, spekulativ design och medborgarlön. Och så besöker vi Fia Erixon som skrivit en bok om hur du får ordning på frilanstillvaron för att ta del av hennes bästa arbetstips. Programledare: Rasmus Heyman och Ina Lundström.
-
I säsongens sista Konstform tar vi oss an den välbehövliga vilan. Vi pratar med Popkollo om varför miljöutbyte sporrar kreativiteten, får råd av en stressforskare kring ledighet för kreatörer, och inte minst: Träffar designgurun Pelle Petersson för att snacka segling, Volvo P1800, Maxibåtarna och om man som designer någonsin kan bli helt ledig. Trevlig lyssning och sommar! Programledare: Ina Lundström och rasmus Heyman.
-
Visioner, dystopier och luftslott: I Konstforms åttonde avsnitt försöker vi greppa den flyktiga framtiden. Vi träffar konstnären och spådamen Linda Spåman, som vet mer än någon annan om vilka svar människor söker om morgondagen. Och vi pratar om framtidens material med Nils-Krister Persson, ansvarig för Smart Textiles technology lab på Textile Fashion centre. Trevlig lyssning!
-
Visst känns det som att allt fler vill backa bandet? Men är det så? Och i så fall varför? Vi pratar med Albert Svensson bakom Arkitekturuppropet, träffar skivaktuella Amanda Werne och besöker indigofärgaren Johan Åberg för att få svar på frågan – Var det verkligen bättre förr? Dessutom: En massa tips för att mata sin nostalgiska ådra i april!
>>> Nördorado - nördloppis på Emmaus 12-16/4
>>> Every Vinyl Tells A Story - vinylgathering på Bengans 9/4
>>> Kurs i snickarglädje på Nääs 21/4
>>> Göteborgs födelse, Stadsmuseet
>>> The Internet Archive - the Wayback Machine -
Tärningen är kastad! I mars ägnar vi allt vårt fokus åt konstformen spel. Från dataspelshögskolan i Skövde till rollspelsmakare i Göteborg, via ett spelcafé i Stockholm söker vi svar på frågan: Varför ska Sveriges kreatörer närma sig spelbranschen – Och hur ska det gå till?
Tipsen vi hörde i podden var:
GBG som spel
Göteborg i Minecraft http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/tema_stadsutveckling,hela_staden_slapps_i_minecraft
Göeborg som Dorisburg http://elseheartbreak.com/
Göteborgsquiz: http://www.ninjaprint.se/quizgoteborg/
Spela i Göteborg:
SVEROK: http://hitta.sverok.se/associations
GGbar: http://www.ggbar.se/
Escape House: http://escapehouse.se/gothenburg/index.php#team
On air Göteborg: http://www.onairgbg.se/
Ny spelutbildning: Game programmer, YRGO: http://yrgo.se/utbildningar/media-och-kommunikation/game-programmer/
Tarot online av Linda Spåman
http://aktaspaman.nu/ -
Tick-tack-tick. Tiden står i centrum för Konstforms femte avsnitt. Vi träffar urmakaren som vurmar för äldre tiders klockor, får tips från en tidscoach och lär oss att se in i framtiden. Dessutom får vi reda på hur vi kan stanna tiden, fånga den, och inte minst, fakturera för den. Trevlig lyssning!
-
Vi snackar mötesrums-möten, förutsättningslösa möten, säljmöten, kulturkrockar och middagar med gäster från 200 länder.
I avsnitt fyra av Konstform undersöker vi det mänskliga mötets relation till kreativitet, yrkeslivet och kulturen. -
Vi pratar med en sedeldesigner, träffar en fotograf som vet allt om kreativitetens pris och får några riktigt användbara råd kring hur kreatörer ska få ekonomin att funka. Programledare är Rasmus Heyman och Ina Lundström.
Personerna vi möter i avsnittet är Gesica Tawakkoli Gunmalm på Modeink, Instagrammaren Adelaster, sedelformgivaren Moa Nordahl på Snøhetta.
Tipsen vi gav var dessa:
>>> Timlönuträkningsformeln
>>> Kickstarter till boken "IP-handbok för kreativa"
>>> Boken "Ordning och reda pengar på fredag"
>>> Om frugal innovation
>>> "Värdefullt" på Göteborgs stadsmuseum - Vis mere