Episoder
-
Føler du at det er lettere å tømme hjertet når glasset eller matfatet gjentatte ganger fylles? Synes du det er enklere å gå en stor ring rundt noen som har det vanskelig, enn å slå ring om vedkommende? Hva gjør man når man ikke kommer seg videre grunnet traumer forårsaket av helsevesenet samt privatpersoner? Hvordan har relasjonene dine gjennom livet påvirket og utviklet deg som menneske?
Å produsere denne dokumentariske podkastserien, har vært og er ekstremt mentalt krevende selv om responsen flere ganger har løftet oss opp. For de støttende tilbakemeldingene gir oss nødvendige bekreftelser på at jobben vi nedlegger, har sin visjon når det kommer til det å være et talerør for flere. Intensjonen er jo å gi en fellesskapsfølelse, da det hjelper å vite at man ikke er alene til tross for at man ikke unner andre å ha det vondt.
Mai 2024 fortsetter å forføre folk med varme smil, samt ved å la hete solstråler lekent spille over vinterbleke kropper slik at huden i stedet blir gyllen. Men Kathrine lar seg fremdeles ikke smigre av denne tilstedeværelsen. Tvert imot. For smilene vil aldri nå øynene, og solstrålene forblir ikke i hjertet. De vonde triggerne står i kø, og rusjtrafikken i hodet tar seg opp. Det samme gjør alkoholkonsumet og distansen til resten av verden. Maimånedens klamme hender samt dampende pust, gjør at det søkes ly inne. Alt føles overveldende fordi nesten et hvert gjøremål innbefatter noe som oppleves som en uoverstigelig barriere. Den velfylte ryggsekken kjennes blytung der den konstant gnager mot sår og tynn hud. Skjønt en tom ryggsekk gir hverken fysisk eller psykisk styrke.
Men hvor mye har man egentlig igjen for å ha fylt ryggsekken med nyttige verktøy dersom man underveis får så store slitasjeskader etter å alt for lenge ha båret på for mye, at det ikke lenger er krefter igjen til å ta i bruk verktøyene hvis målstreken en gang blir nådd?
Også nevnt i episoden:
"Ja vi elsker" - hør et spontant mobilopptak i stua vår natt til 17. mai 2024 med vår versjon av nasjonalsangen.
https://youtu.be/Ey1tfc7y7y0?si=yvs3rxLLddM3IM0D
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 12
02:09 Glasset fylles før hjertet tømmes
20:10 Slå ring om, fremfor å gå i ring rundt
30:46 Disharmoniske fortidstraumer
41:23 Såre relasjonsslitasjer
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Når begeret er fullt og energilageret tomt, blir det krevende å opprettholde utgivelsesfrekvensen på disse episodene. Kathrine og John André innser at de må senke kravene til seg selv når strikkene som jevnlig tøyes, mister elastisitet. For selv om det å minske presset går på bekostning av kontinuitet samt den fremdriften de trenger for sin egen del slik at de forhåpentligvis kan komme seg videre, så må helsen ha hovedprioritet.
Å være alene og retningsvill i dystre blindgater, kan oppleves klaustrofobisk. Når også tåken pakker seg til slik at man blir enda mer desorientert, kommer panikken smygende. Derimot så er det å være i samme båt, noe som omhandler fellesskap og føles mindre ensomt. Men når livbåten er så overlesset og tungrodd at den ikke lar seg manøvrere til tross for at man er flere om årene, drives den stadig lenger bort ifra havnen som var målet. For planen var å kaste ankeret der det igjen kunne bli mulig å få fast grunn å stå på. Skjønt det fordrer at kreftene underveis ikke ebbes helt ut, at vinden snur, eller at noen kommer en til unnsetning før livbåten synker. Om bagasjen blir for tung å bære, kan det være fint med litt avlastning for å unngå belastningsskader. Oppbrukt kvote henger gjerne sammen med overlast. Men har du god nok oversikt til å foreta opprydning ved å sortere ut det uhensiktsmessige?
Mai 2024 er raus med varme omfavnelser, men for Kathrine så oppleves disse hete kjærtegnene alt annet enn kjærkomment. Heller kvelende. Å være kvinne med ADHD, byr på mange utfordringer som fortsatt er underkommunisert. En av faktorene er hormoner inkludert syklus som blant annet kan forkludre ADHD-medisinens arbeidsvilkår. Heldigvis øker fokuset og kunnskapen. Men når man i tillegg er blind, så blir dimensjonene på livsutfordringene adskillig større. Parallelt så minsker kompetansen betraktelig hos fagfolk, noe som gjør det enda mer krevende å navigere i alt det som allerede er ekstremt komplekst. Det er mye medisin i sosial omgang samt fysisk aktivitet. Skjønt hva hjelper vel det når kommunale byråkrater legger folks liv i ruiner for å spare penger? I denne episoden forsøkes det som vanlig å gi deg noen perspektiv som forhåpentligvis vil nå dypere enn vannskorpen hvor livbåten har drevet i land. Men er båten forsvarlig fortøyd? Og er havnen den rette? Om svaret er ja, så virker det lovende forutsatt at passasjerene fremdeles er om bord. Massive bølger av fortvilelse grunnet den næringsfattige livsreisen, har mer enn en gang tårnet seg opp og nærmest fortært Kathrine i de frådende vannmassene. For selv om John André ofte har greid å stille stormene, så blir også han nokså maktesløs i sine møter med offentlige etater pluss et rigid helsevesen. Slike instanser kan paradoksalt nok være årsaken til mange mentale forlis. Men kan musikken overdøve mentalt støy, bryte seg gjennom uvær, og redusere antall livshavari?
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 11
02:16 Langt til havs i samme tungrodde båt
22:21 Når svarene finnes i bagasjen
41:44 Desorientert i tettpakket tåke
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Manglende episoder?
-
Hvilke spørsmål frykter du mest både å få, samt å stille andre? Hva er i så fall årsaken? Kjenner du at det er spørsmål du savner å bli stilt? Er du den som haster av gårde uten å se deg tilbake? Eller ser du størst verdi i å kunne stoppe opp og ikke flykte ifra følelsene som uansett vil innhente deg på et tidspunkt? Hvordan kan det ha seg at enkelte mennesker får høydeskrekk når de står på det nederste trinnet i en gardintrapp, parallelt som de higer etter å nå det øverste trinnet på karrierestigen?
En slukøret vinter innser motvillig at slaget er tapt for denne gang, så omsider får våren 2024 anledning til å vekke naturen til live. Dette ville sannsynligvis også hatt en livgivende effekt på Kathrine og John André dersom det var mulig å vekke bestemte mennesker ifra den tunge vinterdvalen, slik at de sammen kunne ha sådd nye frø og fylt de uttørkede næringskildene. Nok en høytid har stillferdig passert i usynlighetskappe. Det blir derfor hverken nødvendig å tenke på blodsukkeret grunnet velfylte påskeegg, eller behov for å rydde bort gule påskekyllinger. Men det er like greit. For når toner utvikles til ord, tennes ilden igjen. Og den ilden varmer mer enn den brennende påskesolen som reflekterer den forurensede snøen på høyfjellet. Det blir viktigere å utnytte den musikalske flammens levetid, enn å løse påskenøtter. Skjønt underlaget er sviktende, for en helårsdepresjon kan ikke fikses med en sydentur slik eksempelvis en vinterdepresjon ofte kan. Dessuten forutsetter blant annet en sydentur for Kathrine og John André, at kommunale byråkrater ikke lar penger gå foran menneskers rett til selvstendighet i hverdagen. Dette inkluderer fysisk utfoldelse samt en grunnleggende livskvalitet hvor ferieturer bare er noe av alt det de fleste tar forgitt i eget liv. Livsstien blir stadig mer gjengrodd. Alternative livsruter fordrer altså tilrettelegging fra andre, pluss tilgang til kart og kompass som man faktisk kan benytte. Alt har sin pris, og gale valg kan koste en dyrt. Tid som har gått, kommer ikke tilbake. Forsakelser kan være brutale, for en hver prioritering har en konsekvens. Materialistiske investeringer gir gjerne dårlig avkastning sammenlignet med de relasjonelle. Men hvordan kan sikkerhetssluser bli livstruende?
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 10
02:04 Spørsmålene som aldri stilles
21:21 En lang reise i kupert terreng
33:54 Sviktende underlag
48:52 Livstruende sikkerhetssluser
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Hvordan lyder naturens egen symfoni? Og hva er egentlig et samspill? Hvilke terapeutiske virkninger kan man få av musikk? Er det mulig å oppnå en stødig landing i kraftig turbulens?
Isen er enda ikke brutt, men enkelte steder så tynn at den er utrygg å bevege seg på. Den strie samt herskesyke vinteren nekter å gi fra seg makten, og tar strupetak på en etterlengtet vår slik at det kalde klimaet forlenges. Skjønt mellom Kathrine og John André, er det varmen som regjerer. Men selv om musikken er søt, så er tårene salte. Og de utløses ikke bare når den musikalske demningen begynner å briste. For det ser ikke ut som om vesentlige nøkkelpersoner er villige til å tenne de lyktene som kunne ha gjort den mørke livsløypa mer fremkommelig. Flodbølgene utsletter de håpene som kunne fått anledning til å spire dersom vinteren lot våren få slippe til. Musikk er en sårbar uttrykksform, men parallelt et sterkt emosjonsspråk som kan få ulike strenger hos folk til å vibrere. Er det mulig å felle mange nok tårer til at det dannes en sjø som er stor nok for sangsvanen? Ja, disse monogame fuglene som både kan svømme å fly.
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 9
01:57 Lengselen etter en ny vår
20:06 Sangsvane i tåresjøen
33:59 Kunsten å lande i turbulens
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Hva er ADHD-paralyse? Tror du at det lyset du tenner for en som har det vanskelig, vil nå den det gjelder? Eller er det kun dine egne øyne som begynner å skinne, og ditt eget hjerte som varmes grunnet selvtilfredshet? Kan flørtende solstråler smelte all snø og is? Eller finnes det is som ikke lar seg bryte?
2024 ønskes velkommen, men responderer med stormfulle vindkast som gjør manøvreringen krevende. Kalde dusjer bidrar også til hivende pust etterfulgt av nummenhet når Kathrine og John André forsøker å søke ly inne. Skjønt kjærlighetsboblen er et lunt oppholdssted. I det medisinske landskapet, famles det i blinde mens det parallelt gjøres nye tapre forsøk på å fordrive truende skyer. Den standhaftige vinteren kjører et strengt regime og biter hardt ifra seg, noe som tærer på og gjør den upopulær hos mange. Vil kulden noen gang ta farvel? Og kan vinden snu? Vil all famlingen føre frem til noe før stormene gjør at det ikke er så mye som en liten gnist igjen av bålet? Hvordan vil flommene utarte seg når store snømengder smelter?
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 8
01:45 Famling i blinde
19:55 Stormfulle vindkast og kalde dusjer
34:54 Snøsmelting under solstrålenes flørt
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Kan hormoner inkludert kvinners syklus forkludre ADHD-medisinens arbeidsvilkår? Og er det mulig å få litt selvaksept på resept? Svaret på det siste er ja, forutsatt at legemiddelverket klarer å beregne nok medisin. For landet står overfor store leveranseutfordringer når det blant annet gjelder medisiner for ADHD.
Fokuserer du mer på å unngå sprekker i fasaden din, enn å bistå andre med å få deres sår til å gro? 2023 ser ikke ut til å benytte den siste sjansen til å rette opp noe av alt det vonde dette året vil bli husket for, så da skrives 2023 inn som det mørkeste livskapittelet til nå. Selv om Kathrine og John André står for valgene sine om å ikke være passasjerer på julekarusellen, så fylles desember av mye melankoli hvor hjertevarme fra flere ville gjort vinterkulden mindre gjennomborende. Håpene er frostskadde, og drømmene islagte. Det blir en hvit jul med svarte tanker som viser at man kan være mett av dage tross ung alder. For lyspunktene er færre enn de svarte hullene. Men slutter fuglene å synge når det er solformørkelse? Hvordan kan selvmord anses som egoisme når man ikke blir kvitt kronisk psykisk smerte? Norge er jo ikke åpen for aktiv dødshjelp som et humant alternativ til mislykkede selvmordsforsøk hvor invalidisering kan bli utfallet. Champagneglassene heves når fyrverkeriene flerrer himmelen. Endelig er 2023 historie! En mørk fortid. Skjønt en hver livsepoke har ting å lære oss, noe å fortelle. Og 2023 er intet unntak. Men det hadde vært å foretrekke at undervisningsmetoden var en helt annen.
Nevnt i episoden:
TV2.no artikkel 26.11.2023
https://www.tv2.no/spesialer/nyheter/adhd
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 7
01:57 Hjertevarme i vinterkulden
16:08 Litt selvaksept på resept
32:58 Når fuglene slutter å synge
49:34 Frostskadde håp og islagte drømmer
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Hva skjer når grenene man klamrer seg til, gjentatte ganger sages av? Er det mulig å blomstre og visne på samme tid? Og hvordan skal man klare å stå rakrygget i stormene når man ikke har tilgang til de mentale næringskildene som er helt avgjørende for å få nok energi til å holde seg oppreist?
Høsten 2023 eldes gradvis, får et dystert humør, og blir stadig mer grå ved at den ikke lenger ifører seg fargerike kapper. Ulmebrann bør unngås grunnet oppblussfare, og oppbluss blir det i aller høyeste grad når det kastes bensin på bålet. Svikefulle ildtunger forårsaker dype sår. Nye skred utløses, tunge skyer dekker for solen, og kalde vinddrag bringer bud om at en utålmodig samt maktsyk vinter allerede er rett rundt hjørnet. Livslinen er slakk, parallelt med at knutene strammes. Selv om læringskurvene er bratte, så øker de medisinske forvirringsmomentene. For svingningene er store, noe som kompliserer den daglige navigasjonen i følelsesinfernoet. Det blir heller ikke akkurat enklere for Kathrine og John André når ens nærmeste ikke ønsker å ta imot avgjørende nøkler, ikke er villig til å gi sårt tiltrengte trygghetsverktøy som jevnlig etterlyses, og ikke imøtekommer opprydningsforslag som fordrer noen skritt utenfor komfortsonen. Når de heller velger snarveier som ikke er fremkommelige med en blytung bagasje, blir de endeløse kampene desto mer uoverkommelige. For hvordan skal man kunne gå videre når andre setter opp hindringer som ikke lar seg forsere? Ydmykhet er styrke. En ektefølt beklagelse kan videre medføre at hekker lar seg klippes, og at murer rives. Det kan rett og slett være det som skal til for å låse opp døren inn til hverandre igjen.
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 6
01:41 Bratte bakker og store svinger
16:22 Tunge skyer og nye skred
29:44 Å blomstre og visne på samme tid
42:25 Et næringsfattig koldtbord
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Hvor godt tror du at du kjenner deg selv og de rundt deg? Hva er egentlig ADHD-medisin? Og kan utradisjonell tankegang være livreddende? Selvransakelse er nødvendig for å øke selvinnsikten, noe som parallelt gjør det lettere å forstå andre.
En beksvart sommer har måttet vike for en gnistrende klar høst som forhåpentligvis har noen glitrende solstråler på lur. Selv om 2023 ligger an til å kunne betegnes som det tyngste året noen sinne for Kathrine og John André, så ser det samtidig ut til å bli et år hvor mye fruktbar kunnskap innhøstes. Også på det menneskelige plan. Det å først etter 37 år få svar som setter livet i et nytt lys, er en stor livsomveltning både på godt og vondt. Fra å kjempe forgjeves i et tungrodd offentlig helsesystem hvor rigide regelverk gjør alt enda mer håpløst, så opplever Kathrine omsider etter en kursendring å bli forstått i stedet for å bli misforstått. Pragmatisk imøtekommenhet blir redningen når hun med god samt helt avgjørende støtte fra John André, nydiagnostisert med ADHD etter hvert tar fatt på de ujevne medisinske trappetrinnene. Kan dette være nøkkelen til et bedre liv? Eller kan andres tankeløshet nok en gang rive alt ned?
Nevnt i episoden:
Røverradioen episode 19/2023 15.9.2023
https://roverradion.transistor.fm/episodes/man-behandler-jo-rusen-som-et-problem-og-ikke-de-underliggende-traumene
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 5
01:56 På dypt vann, men med land i sikte
15:11 Prøvende skritt mot lyset der fremme
26:05 En medisinsk berg- og dalbane
36:52 Om å tenke utenfor boksen
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Episode 4 er kanskje den tyngste for særlig Kathrine å dele med andre. For her uttrykkes dyp samt uretusjert fortvilelse pluss oppbygd frustrasjon i et stigende crescendo. Ufiltrerte realitetsskildringer gir lytterne innblikk i en usminket virkelighet som de fleste maskerer av hensyn til fasade. Flammen har sluknet, og den skyggelagte tilværelsen gjør at livet oppleves som et uutholdelig pliktløp for Kathrine. Det faktum at døden ikke opererer med returbillett, fremstår som en forlokkende befrielse når bunnen er nådd. De svarte tankene tar strupetak, og det klaustrofobiske mørket pakker seg enda tettere rundt henne. Selv om kalenderen viser juni og juli 2023, og John André trofast viser sin omsvøpende varme kjærlighet, fryser melankolske tårer til is. Desperasjonen etter å slippe mer psykisk smerte, resulterer i en alvorlig situasjon hvor den nakne sårbarheten inkludert først og fremst John Andrés redsel råder. Men takket være bunnsolid kjærlighet og dypdykk i også hverandres sjel, gjenvinnes tilstrekkelig med krefter slik at kampene videre fremdeles kan kjempes sammen.
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 4
01:36 Slukt av mørket
18:59 Skyggelagt sommer
35:34 En ny overdose
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Mens en ny sommer snart står for dør, klar til å overta vårens plass, passerer et 37-årig liv i revy. Tankene går i loop, følelsene herjer, og puslespillbrikkene flyter. Da muligheten til å få sortert brikkene dukker opp, vekkes pågangsmotet til live. Nye håp begynner å spire om kapp med den delen av naturen som også har lidd under en nådeløs vinter. Men før en opprydning gir resultat i form av struktur og system, inntreffer gjerne kaoset. Vil bildet kunne bli komplett? Eller vil det være brikker som mangler slik at de resterende brikkene likså godt bare kan puttes tilbake i esken de ble plukket ut av?
Nevnt i episoden:
Podkasten «Min ADHD»
https://open.spotify.com/show/2ElN4Zy0lHdFecRWB9b8wv
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 3
01:40 Veien frem i mot utredning
11:57 Fra kaotiske puslespillbrikker til et komplett bilde
20:05 Tanker etter diagnostisering
36:19 Murene som ikke lar seg rive
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
Selvmedisinering kan være risikofylt og anses ofte som skambelagt. Men hva da når det offentlige helsevesenet svikter og overlater en til seg selv når livet er på sitt mest smertefulle?
I episode 2 ser vi 2023 i retrospekt. Den bitende kalde vinteren har for lengst blitt erstattet av vår. Men selv om klimaet er mildere enn da vinteren herjet for fullt, så lar fortidens frostskader seg vanskelig leges. Det er som om vinteren har tatt bolig i hjertet, og den gjør sitt ytterste for å bevare jerngrepet. For Kathrine så ble selvmedisinering en nødvendig hjelp til selvhjelp. Men takket være først og fremst tilbakemeldinger etter den forrige episoden, så ble hun videre satt på sporet av svar som kan endre alt. Skjønt hadde det ikke vært for all støtten i John André, så ville sporet blitt for krevende å følge.
Kapitteloversikt:
00:00 Om episode 2
01:54 Hvis vi gir innsyn, tar du hensyn…?
19:11 Desperate overlevelsesstrategier
30:58 Fastlåst selvmedisinering
40:48 Et livsviktig spor å følge
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio
-
I denne episoden forteller Kathrine åpent om hvordan en mislykket elektrosjokkbehandling, karantenebestemmelser hun ikke var blitt informert om av DPS, selvmordsforsøk, en brutal tvangsinnleggelse samt uforsvarlig medisinnekt fra fastlegen nær har tatt livet av henne flere ganger det siste halve året. Berøringsangst fra noen av de nærmeste har også lagt en ekstra stein til byrden.
Slik ble Kathrine som en overlevelsesstrategi med håp om langsiktig terapeutisk virkning tvunget til å ruse seg med illegale stoffer for på egen hånd å få bukt med abstinenser, traumer og angst forårsaket av nettopp dem som skulle ha hjulpet henne.
Det er et kontroversielt tema Kathrine tar opp her, men nå gir legale naturmidler et ørlite håp om å finne en vei gjennom en kronglete labyrint av tankekjør og søvnløshet frem til drømmen om å få leve igjen…
Håper noen kan ha utbytte av å høre Kathrine sin historie, slik andres åpenhet berører oss…
Livet har dessverre gitt oss for mange store utfordringer til at vi har kunnet produsere musikk det siste året. Dette gjør vondt, men vi håper på bedre tider hvor mørke skyer må vike for litt solskinn!
Dokumentaren og musikken er produsert og redigert av John André Lium-Netland i A-Pro Studio.
Nevnt i dokumentaren:
https://norske-podcaster.com/podcast/pia-og-psyken/--193-om-psykedelika-med-psykologspesialist-ivar-g
https://www.nrk.no/trondelag/26-aring-mener-han-har-fatt-livet-odelagt-av-antipsykotiske-legemidler-_-prover-na-a-bli-medisinfri-1.16295643
Kapitteloversikt:
00:00 - Om dokumentaren
01:42 - Innledning
03:34 - 21 år med kronisk depresjon
05:22 - Ketaminhåpet
07:44 - Informasjonssvikt fra DPS
10:08 - Elektrosjokkbehandling
12:45 - Katastrofale ettervirkninger av ECT
17:20 - Illegale overlevelsesverktøy
22:16 - Knust håp grunnet ærlighet
26:14 - Overdose
27:20 - Traumatisk tvangsinnleggelse
33:25 - Desperat selvmedisinering
36:20 - Uforsvarlig medisinnekt
41:35 - Fra bunnløs fortvilelse til et ørlite håp
49:12 - Behandling i og utenfor A4-boksen
51:42 - Berøringsangst eller åpenhet?
56:12 - Mental omfavnelse
58:36 - Avslutning
© Alle rettigheter til alt innhold forbeholdt/All rights for all content reserved Kathrine & John André Lium-Netland/A-Pro Studio