Episoder
-
Serinin sonlarına yaklaşırken, bir koşuşturmanın kendinden emin yorgunluğuyla keyif duyuyorum. Serinin bu bölümünde, Caesar'ın ortaya koyduğu takvimin Hıristiyan din adamları ve matematikçiler tarafından nasıl son halini aldığını anlatırken alternatif takvimlerden, mezhep savaşlarından ve doğruyu söylediği için canından olan değerlerden söz ettim.
keyifli dinlemeler
-
Kendi hikayesini yazmaya çalışanların hissettiği duyguların, hangi aşamada ve ne derecede yıpratıcı olduğunu bir kahramanın dilinden anlatmaya çalıştım.
kendi yolunu tutan kahramanlara selam olsun
-
Manglende episoder?
-
Zaman nedir diye başladık, ardından Mezopotamya’dan Ege kıyılarına yol gidip bir serencam izledik hep beraber takvimin nasıl ilk defa oluşturulduğuna dair. Bu hafta bizim takvime geleceğiz. Yani dünya vatandaşlarının kahir ekseriyetinin kabulünü görerek bir arada yaşamanın önemli bir enstrümanı olan namı diğer Gregoryen takvime gelene kadar aldığı şekilleri şemailini tasvir,teşbih, telakki edeceğiz.
uzun bir yolun son dönemecinde ilginç öyküler sizlerle
iyi dinlemeler
-
Geçen hafta zamanı genel anlamıyla tanımlamaya çalışarak insanın anlamlandırmaya çalıştığı zamanı nasıl kontrol etmek istediğinden bahsettim. Bu haftaysa biraz gezeceğiz efendim. Sadece farklı topraklarda zaman içinde kullanılmış takvim yöntemlerini o kültürün zaman algısı ve gelenekleri üzerinden anlatarak dünya turuna çıkarmayacağım sizi. Aynı zamanda zihnimin kıvrımları içinde de farklı soruların ve anekdotların arasında da kaybolacağız. Sözün özü bu bölüm bir yolculuk olacak. Hem coğrafi hem tarihi ara ara felsefi.
Hazırsanız başlayalım.
-
Zamanın temayüz ettiği dünyada varlığın devamını temin, onun işleyişine vakıf olmaya bağlıdır buraya kadar anladığım ve anlattığım kadarıyla. İnsan için, olayların oluş sırasını karıştırmadan takip edebilmenin yanında, olması beklenen olaylar üzerinde anlaşabilmek, zamana, hâkim olmayı gerektirir. Yani geçmişten ders alıp gelecekte o musibetleri savmak demektir.
Geleceği geçmişten alınan derslerle tesis için güzel bir seri bu hafta Kulak Uleması'nda. keyifli dinlemeler.
Program kaynakçası: https://drive.google.com/drive/folders/1B91G8Zd2ybuNJGJ8-fMwNzwoCPdQ4v5l?usp=sharing -
Bir yılın eskilerinden daha iyi veya üstün olması için bir sebep var mı? Amma biz, öyle olmasını temenni ederiz. Dünyada ümit kadar kuvvetli bir saadet sigortası olamaz. Ömrümüz, daha iyi günler olacağını ümit etmekle geçer. Takvimlerden birer birer yaprak çevire çevire zamanın hunisinden boşluğa damlayacağımız deliğe kaymakta devam ederiz. Ve yılbaşı geceleri, her şeyi unutmak isteği ile deliler gibi eğlenmeye teşebbüs edişimizin çılgınlıklarımızın asıl sebebi budur.
-
İki kıta ve birçok kültür arasında çekilen hatlar üzerinde kendi dengesini tutturan, besteci ve etnomüzikolog Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol bu hafta Kulak Uleması'nda. Orient Express'te keyif çatan Karagöz'den Vejeteryan Dervişlere, Erkin Koray'dan New Orleans çiftetellisine kadar tadına doyulmayan bir program oldu.
keyifli dinlemeler
-
Dünya üzerinde nevi şahsına münhasır bir örüntü içindeki Türklerin geçmişten bugüne ve de geleceğe akan kültürlerini, bir düşünce akımı haline gelen bu olguyu araştırmacı-yazar Bahadırhan Dinçaslan ile konuştuk.
Keyifli dinlemeler...
-
1924 yılında, Genç Cumhuriyet henüz 13 aylık bir bebekken İstanbul'da bir grup öğrencinin talebi ve giderek büyüyen hadiselerin her ayrıntısı Doç.Dr Hülya Öztürk'ün araştırmasıyla Kulak Uleması kanalında.
İyi Dinlemeler
-
2021 yılında kendi frekansında kendine yer bulan bu tarih dergisi Kulak Uleması kanalında sizlerle. bu bölümle alakalı olarak cuma günü, Doç. Dr. Hülya Öztürk'ün makalesi üzerine bir de sohbet gerçekleştirdik. şimdiden iyi dinlemeler
-
Zamanın izlerini silemediği, eserleri ile adını ebediyete dek yaşatacak Aziz Nesin'den günümüzün sorunlarına kırk yıl öncesinden bir bakış ile Kulak Uleması sizlerle.
İyi dinlemeler
-
Kentlerin en güzeline ait en güzel hikayeleri bulup sunmaya çalışan bendenizin sizlerin zevkine sunduğu bir başka yolculuk daha... Şartların el verdiğince hasta ses ve teknik eksikliklere rağmen Ertan Ünal'ın kaleminden çıkan bu eski makaleyi beğenmeniz umuduyla....
-
Uzunca bir süredir yapmak isteyip tereddüt ettiğim bir teşebbüsü biraz da çekinerek vücuda getirdim. Hayatımın büyük bir kısmında kaleme aldığım ve bir deneme havasında kaleme aldığım günlüklerimden bir sayfayı seslendirdim. Amacım bu satırlarda dile getirdiğim duygularımın kendine yoldaş bulup sonsuzluğa akması. beğenilmesi temennisi ile
-
Kendi halinde bir kanalken Tarih Dergisi, kendine başlarda yer bulmuş ibretlik bir hikayenin yeniden huzura gelmesiyle bu haftanın da boş geçmemesi adına bir eyleme giriştik.
beğenilmesi umuduyla
-
Reşat Nuri Güntekin 1931 yılından itibaren yürüttüğü Milli Eğitim Müfettişliği sırasında yaptığı yolculukları derlediğini Anadolu Notları kitabından, zaman içinde argolaşmış bir kelimenin hikayesini anlatıyor. İyi Dinlemeler
-
İçeriklerin çok renklendiği bir zaman diliminde Kulak Uleması, Reşat Ekrem Koçu'nun kaleminden çıkan karanlık ve bir o kadar renkli bir hikaye ile huzurlarınızda. 17. asrın derinlerinde kalmış bir öykü ile meddahlar, meyhaneler, eğlenceler, cinayetler ve daha neler neler...
Keyifli Dinlemeler
Bu yeni konsept ile görüşlerinizi bana ulaştırmak için
İnstagram: @kulakulemasi
@rehberhilmibey
-
150 yıl evvel polisiye türünün ilk örnekleri edebiyat dünyasında yer almaya başlarken Osmanlı Edebiyat Çevreleri bu türe Cinai Zabıta adını layık görmüş. Bu türün ilk müdavimlerinden biri de şüpheci karakteriyle anılan Sultan II. Abdülhamit. İngiltere'den gelen bir mektupla başlayan ve bir dolandırıcılığa evrilen nükte bu hafta sizlerle.
iyi dinlemeler
-
Bin yılın bilgisini kendi bünyesinde eritip satırlara döken, bir paşazadeyken baba katili olan, keskin satırlarla kaderini bağladığı şehirle sembolleşen, mesleğimin piri Musa Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın hayatı, fikir dünyası ve düşün yazıları huzurlarınızda....
keyifli dinlemeler
-
Aramızdan ayrılışının ikinci yılında Ferhan Şensoy'a itafen... Uzun zaman önce kendisi henüz sağken seslendirdiğim bu bölümde; uzun süre kendisinde kalan Kel Hasan'ın Kavuğu'nun hikayesi sizlerle
-
İstanbul’ bitmek bilmeyen insan hikayelerinin bir yenisi daha sizlerle. Kerameti kendinden menkul tatlı bir insan olan Pazarola Hasan Bey ve onun İstanbul halkında bıraktığı hoş hikayeler Malik Aksel’in kaleminden sizlerle
- Vis mere