Episoder
-
Havvind seiler opp som et grønt energialternativ – og kan være en del av løsningen på arealkonfliktene vi finner til havs. Men havvindprosjektene møter motstand hos andre næringer som holder til i de samme områdene. Kan konflikten med fiskeriene være en storm som blåser over? Møt havvind-gründer Kjetil Vassbotn og redaktør i Fiskeribladet, Øystein Hage.
-
Med mer skrei i garnet, har fiskerne kunne håve inn mer og mer penger de siste årene. Men bak den gode fangsten skjuler det seg et tydelig bilde på hva klimaendringer fører til. Bli nærmere kjent med lofottorsken – en klimaflyktning som trives i varmen, og derfor trekker nordover. Møt fiskeren og forskeren som begge jakter på hvor skreien befinner seg.
-
Manglende episoder?
-
Millioner av kroner på spill. Skjult overvåking. Bakmenn på Østlandet. Politiraid i Båtsfjord. Det som startet med en kontroll på grensa i Finnmark skulle vise seg å avdekke et stort kriminelt nettverk av ulovlig kongekrabbe-salg over hele landet. Hør hvordan organisert kriminalitet utfordrer fiskerinæringens bærekraft. Møt iFinnmark-journalist Erik Brenlien som har fulgt saken lenge, og Magnar
-
"- Distriktene spiller en stor rolle i det grønne skiftet", sier havbrukssjef Aino Olaisen, og bruker mye tid og ressurser på å finne ut hvordan få folk til å bosette seg langs kysten. Men hvorfor er det egentlig nødvendig for det grønne skiftet? Møt også paret Iris og Stian som forklarer hvordan det egentlig oppleves å flytte fra storbyen til en øy langt til havs på Helgelandskysten
-
Er et gryende vennskap mellom en møbelprodusent og en frisør løsningen på plastproblemet? Havet er et hjem for plast på avveie, og Norge har en jobb å gjøre når det kommer til å forsøple kysten vår med gammel plast. Men det finnes folk som ikke ser på plast som søppel, heller som en mulighet til å skape sin egen bedrift. Møt gründeren Aina Olsen som vil redde frisørbransjen, og møbelprodusenten Nordic Comfort Products som hjelper henne – med plast fra oppdrettsselskapene i nabokommunen.
-
«Vitrenger mer mat fra havet for å mette verdens voksende befolkning». Argumenteter flittig brukt av sjømatnæringen, politikere og journalister. Men trenger vi virkelig mer mat, eller er det den globale inntektsfordelingen som er det største problemet?
Vi har pratet med Kalle Moene ved Universitetet i Oslo (UiO), Olav Andreas Ervik fra SalMar Asa og Angelita Eriksen fra Lofoten Seaweed.
-
Vi hører det stadig vekk. Fiskere krangler med oppdrettere, havvind beslaglegger fiskefelt, olje- og gassforekomster skal kartlegges i gyteområder. Interessene til havs er mange og tilsynelatende stikk i strid med hverandre. Blåser det opp til konflikt, eller er det hele storm i et vannglass?
Vi har pratet med fiskeren Tommy Pettersen, ordfører i Hammerfest kommune Marianne Sivertsen Næss og Caroline Wang Gierløff fra Menon Economics.
-
Klimakampen har for alvor fått fotfeste i det norske folk, men er moralisme riktig virkemiddel for å fremtvinge atferden vi ønsker? Hva er egentlig skam? Og er det enkeltindividet som bør skamme seg, eller samfunnsstrukturene som må endres?
Vi har pratet med oljearbeider Eirik Birkeland fra Ekofisk-komiteen, psykolog Sidsel Fjelltun og Klaus Mohn, rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS).
-
Norge har startet jakten på en ny næring, men vet vi egentlig hva vi begir oss ut på? Hva er de miljømessige konsekvensene? Og – i beste fall – kan Norge blir en rik og respektert klimastormakt?
Vi har pratet med Steinar Løve Ellefmo ved NTNU, Nina Jensen i REV Ocean og Jan-Gunnar Winther ved Senter for hav og Arktis.
-
Det har gått ca. 7 måneder siden korona snudde hverdagen på hodet, og fortsatt forsøker vi å håndtere den nye virkeligheten. Men en lærdom kan vi kanskje ta med oss allerede nå? Nemlig at når en krise først inntreffer – når vi får kniven på strupen – da evner vi å omstille oss raskt.
Vi har pratet med fiskeriutsending Bjørn Erik Stabell fra Norges Sjømatråd, Thomas Hylland Eriksen ved Universitetet i Oslo (UiO) og Siv Elin Ånestad fra Framtiden i våre hender.
-
Ofte, hører vi, kommer plasten fra elver i Asia og flyter med havstrømmene til norske strøk. Men undersøkelser viser at våre egne næringer står bak store deler av plastsøppelet langs kysten. Hvorfor er det så vanskelig å håndtere vårt eget avfall? Og hva gjør vi med problemet?
Vi har pratet med Karoline Andaur fra WWF Verdens Naturfond, Rolf-Ørjan Høgset fra In the Same Boat og Marius Storli fra North Agency As.
-
Kystpuls kommer tirsdag 13 oktober