Episoder

  • Medicinteknik är Helena Dzojics passion.

    Hon basar över enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket och brinner för att sprida kunskap om sitt ämne.

    – Det är väldigt spännande och väldigt ärorikt på ett sätt att ha ett ansvar som är så stort och viktigt för hela befolkningen och för hela EU, säger hon i det sjätte avsnittet av Läkemedelspodden.

    Det finns omkring 800 000 olika medicintekniska produkter i Sverige. Allt från alldagliga ting som glasögon och plåster till pacemakers och avancerade AI-program för diagnostik av sjukdomar.

    Trots att vi alla möter produkterna i vardagen är medicinteknik lite av en doldis.

    Regelverket är dessutom en djungel och ofta klurigt till och med för branschfolk.

    Därför laddade vi upp med en samling olika produkter i Läkemedelsvärldens poddstudio. Helena Dzojic granskar dem med sin expertblick och förklarar.

    I podden får du veta sådant som du garanterat inte visste om medicinteknik. Som att en påstått livräddande produkt faktiskt är direkt farlig! Eller att vissa medicintekniska produkter som bevisligen har risker ändå får vara kvar. Bland mycket annat får du också Helena Dzojics råd om vad du som konsument bör hålla koll på.

    Programledare: Anna Bäsén

    Producent och ansvarig utgivare: Helene Wallskär

    Teknik, ljudmix och slutbearbetning: Vindar Akat

    Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.

  • "På den tiden kunde man köpa Fass på svarta börsen." säger apotekaren och läkemedelsveteranen Thony Björk i det femte avsnittet av Läkemedelspodden.

    I ett samtal med Läkemedelsvärldens medicinreporter Anna Bäsén konstaterar han hur enormt läkemedelsinformationen utvecklats sedan har tog sin apotekarexamen 1981.

    Thony Björk är en senior makthavare inom läkemedelsområdet, idag är han sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna och sitter i styrelsen för Läkemedelsverket.

    Han brinner för att äldre ska få bra läkemedelsbehandling. I podden berättar han om varför det både är bra och dåligt att äldre får många olika läkemedel.

    Thony Björk förklarar också varför läkemedelsgenomgångar borde vara ett krav, ger sin syn på nya dyra läkemedel som lekanemab, varnar för hur läkemedelsbristen slår mot äldre och berättar vad man kan göra själv för en säker läkemedelsbehandling.

    Programledare: Anna Bäsén

    Producent och ansvarig utgivare: Helene Wallskär

    Teknik, ljudmix och slutbearbetning: Vindar Akat

    Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • "Det har alltid funnits läkemedelsbrister, men inte av den här magnituden." Det säger apotekarveteranen Carin Svensson i det fjärde avsnittet av Läkemedelspodden. Apotekaren Carin Svensson har fyllt 72 år men stannar kvar i yrket som timanställd. I ett samtal med Läkemedelsvärldens medicinreporter Anna Bäsén berättar hon om hur läkemedelsbristerna påverkar jobbvardagen, om extraarbete, ledsna kunder och att tänja på gränserna. Hör också Carin Svenssons tankar om hur man kan lösa situationen - både i situationen på apotekgolvet och på ett större plan. Carin Svensson berättar också om hur arbetsdagarna såg ut när hon började i yrket 1969, om konsten att skräddarsy ett läkemedelslager och förklarar varför det är bra att sälja smink på apotek. Programledare: Anna Bäsén Producent och ansvarig utgivare: Helene Wallskär Teknik, ljudmix och slutbearbetning: Vindar Akat och Olle Nielsen. Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.

  • Det är ett händelserikt läkemedelsår vi påbörjar, tycker Läkemedelsvärldens chefredaktör Helene Wallskär och medicinreporter Anna Bäsén. Svensk forskning gör stora framsteg. Vi får effektiva läkemedel som ger nytt hopp till många patienter och deras anhöriga. Samtidigt innebär nya dyra behandlingar att myndigheter och hälso- och sjukvård står inför svåra prioriteringar. För vilka patienter ska få nya effektiva men kostsamma mediciner när budgeten redan är så ansträngd? Vi lever dessutom i en orolig värld. Det är krig i Europa och svenskarna uppmanas vara beredda på krig även i vårt land. Hur slår oron i världen mot de redan så besvärliga läkemedelsbristerna och hur påverkar det oss som privatpersoner? Om det och mycket annat kan du höra i det här specialvsnittet av Läkemedelspodden. Läkemedelsvärldens redaktion, Helene Wallskär och Anna Bäsén, diskuterar och framtidsspanar på läkemedelsåret 2024. Programledare: Anna Bäsén Ansvarig utgivare: Helene Wallskär Teknik, ljudmix och slutbearbetning: Vindar Akat. Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.

  • Mångårig läkemedelsforskare återskapar gammalt mirakelelixir Medicinreportern Anna Bäsén samtalar med apotekaren Nils-Otto Ahnfelt, veteran inom läkemedelsindustrin och numera historieforskare.

    Historiegrävaren har gett sig på att återskapa ett mirakelmedel från 1700-talet, nämligen livläkaren och alkemisten Urban Hjärnes testamentes droppar.

    De dyrbara dropparna hjälper mot alla sjukdomar och krämpor, tros skydda både mot pesten som härjar och ge evigt liv.

    Mirakeleixiret är dåtidens blockbuster som gör succé i hela Europa.

    Men vilka effekter har forskarens återskapade undermedel? Ger det evigt liv? Kan det ge ledtrådar till potentiella läkemedel i framtiden?

    Allt det och mycket mer får du veta i det nya avsnittet av Läkemedelspodden! Du hittar Läkemedelspodden där poddar finns.

    Programledare: Anna Bäsén

    Producent: Helene Wallskär

    Teknik och slutbearbetning: Vindar Akat och Olle Nielsen

    Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.

  • Medicinreportern Anna Bäsén samtalar med Ali Mirazimi, välkänd virusforskare vid Karolinska institutet. När får vi effektivare vacciner mot covid-19? Hur kommer viruset att utvecklas i framtiden? Och var ligger forskningsfronten om nya bättre antivirala läkemedel mot covid?

    Pandemin är över, men några forskare fortsätter uthålligt att söka mer kunskap om viruset och hitta bättre behandlingar, trots minskande anslag.

    Programledare: Anna Bäsén

    Teknik och slutbearbetning: Vindar Akat och Olle Nielsen

    Producent: Helene Wallskär

    Läkemedelspodden produceras av Läkemedelsvärlden i samarbete med Apotekarsocieteten.