Episoder
-
När Donald Trump tillträder som president 2025 gör han det med en tydligare politisk vision än förra gången. Så sägs det ofta i medierna – men hur ser visionerna bakom Trumps egentligen ut? Vad tycker de intellektuella som stöttar den nya regimen?
Patrick Deneen är professor i politisk filosofi vid Notre Dame och en av vicepresident JD Vance intellektuella mentorer. Läsarpodden diskuterar hans bok “Regime Change: Towards a Postliberal Future”, som beskriver en konservativ vision för framtiden och ger en bild av vilket slags USA en del av dem som står bakom Trump vill skapa.
-
Hur ser vänsterns framtidsvision ut? Är det ens möjligt att föreställa sig ekonomiska alternativ till kapitalismen? Läsarpoddens Joel Halldorf och Patrik Hagman fortsätter sitt sökande efter utopier för vår tid genom att samtala om "Another Now" av Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis.
-
Manglende episoder?
-
Enligt Ray Kurzweil har den första person som kommer bli 1 000 år gammal redan fötts. Läsarpoddens Patrik Hagman och Joel Halldorf går på jakt efter framtidsvisioner och fördjupar sig i transhumanismen, en rörelse vars idéer påverkat Elon Musk och andra mäktiga män. Till detta avsnitt har de läst "The Singularity Is Nearer: When We Merge with AI" av Ray Kurzweil.
-
Vem var Jesus och vad vill han oss? Och vilka tips kan en teolog ge den som planerar att ställa till med fest? Det är några av de frågor som kommer upp i detta avsnitt av Läsarpodden. Den bok som diskuteras är "Riket inom räckhåll: Jesus enligt Lukas" (Spricka förlag) av Patrik Hagman. Avsnittet spelades in live på Babettes i Linköping.
-
Vilken roll spelar fegheten i historien? Patrik Hagman och Joel Halldorf diskuterar Andra världskriget, maktens glamour och hur man gör motstånd mot feghetens kultur, utgående från Eric Vuillards bok Dagordningen.
-
Är det omöjliga möjligt? Läsarpoddens Joel Halldorf och Patrik Hagman läser en bok om flygande helgon och andra underverk, och diskuterar mirakler och vad de betyder. Vad ska man tro på, och vilken roll spelar sådana berättelserna för vår syn på världen? Och hur ska historiker och andra akademiker förhålla sig till det mirakulösa, egentligen.
Bok för samtalet ”They Flew: A History of the Impossible” av Carlos Eire.
-
Vad är konstnärens uppgift och hur överlever man när det värsta plötsligt händer? Om detta talar Nick Cave och Sean O'Hagan i samtalsboken Faith, Hope, and Carnage. Läsarpodden har läst boken, och diskuterar kreativitet, förlust – och vad det betyder att rebellen och rockidolen Nick Cave har börjat gå i kyrkan.
-
Vår tid präglas av en misstro mot ledare, både inom politiken, affärslivet och efter en rad skandaler också i kyrkan. Att mer pengar än någonsin investeras i ledarskapskurser verkar inte hjälpa. Läsarpodden har läst Julia Romanowskas bok "Shibboleteffekten" och funderar på om konsten och kyrkans liv rymmer nycklar till krisen.
-
Varje vecka läser vi om skjutningar och bomber i svenska förorter, men hur är det att leva mitt i detta? I boken ”Ett ord för blod” berättar Faysa Idle om en uppväxt i gängkriminella miljöer. Hon ger oss inblick i en värld som de flesta annars tar del av via telefonernas nyhetspushar.
Läsarpodden har läst den och diskuterar hur gängvåldet kan förstås och vad som behöver göras för att komma till rätta med det.
-
Vilken roll spelar bönen, den kristna tron och en mystiker som mäster Eckhart för Jon Fosse? Läsarpodden tar sig an 2023 års nobelpristagare i litteratur och förundras över ett författarskap som inte liknar något som de tidigare läst.
-
Vad betyder avgudadyrkan i ett modernt, sekulariserat samhälle? Teologen William Cavanaugh menar att det är ett ord som hjälper oss att förstå vårt förhållande till pengar, politik och status i dag. Läsarpodden diskuterar hans bok ”The Uses of Idolatry” och får också chansen att fråga Cavanaugh själv om vilka som är hans avgudar.
-
Varje år kalhuggs en yta av Blekinges storlek i Sverige. Det påverkar den biologiska mångfalden, hotar klimatet och är inte ens särskilt lönsamt. Ändå är det en metod som förespråkas av skogsföretag, myndigheter och vissa forskare. Läsarpodden har läst Lisa Röstlunds bok "Skogslandet" och pratar om trädens skönhet och värde – och hur Svenska kyrkan ska vårda sina skogar.
-
Är AI på väg att göra våra liv bättre, eller bör vi oroa oss för att den här tekniken en dag kommer utplåna mänskligt liv? Läsarpodden har läst Brian Christians bok "The Alignment Problem" och funderar på vad vi kan lära av datorerna samtidigt som de gör sitt bästa för att imitera oss människor.
-
Var Jesus kommunist? Och är socialismen en slags religion? Eller hur ser egentligen förhållandet mellan kristendomen och socialismen ut. Läsarpodden har läst boken "Röd tro" av religionsvetare Stefan Arvidsson, som diskuterar socialism och religion under 200 år.
-
Det pågår just nu en läsarrevolution där den tryckta boken allt mer ersätts av telefoner och skärmar. Vad betyder det för vår läsning av romaner och heliga texter? I det här avsnittet samtalar Läsarpodden för första gången om en bok som en i duon har skrivit.
-
På några år har gangsterrappen blivit Sveriges mest lyssnade och kontroversiella musikgenre. Politiker menar att den göder våld och konflikter medan andra hävdar att den bara speglar ett samhälle fyllt av hopplöshet och orättvisor.
Går det att ha ett nyanserat samtal om en så laddad musik? Denna vecka pratar Läsarpodden om boken ”Svensk gangsterrap” av Emil Arvidson
-
Hur finner man egentligen kärleken? Jane Austens böcker filmatiseras ofta som lättsamma romantiska komedier, men rör frågor djuplodande som om dygd, karaktär och självkännedom. Läsarpodden har läst "Övertalning" och funderar på varför Austens datingtips har hållit i tvåhundra år.
-
Har vi förlorat förståelsen för vad dygd är och betyder? Det hävdade filosofen Alasdair Macintyre in sin numera klassiska studie "After Virtue" som kom ut år 1981. Läsarpodden har läst boken som förklarar varför debatterna i vår tid blir allt högljuddare och samtidigt allt mer innehållslösa.
-
Har arbetet blivit vår tids religion? Det hävdar sociologen Carolyn Chen i sin bok "Work, Pray, Code". Där studerar hon it-företagen i Silicon Valley och visar hur de erbjuder sina anställda gemenskap, mening och religiösa tjänster som yoga och meditation – allt för att de ska orka jobba mer.
-
I detta bonusavsnitt av Läsarpodden samtalar Patrik Hagman och Joel Halldorf med skribenten Nathan Hamelberg och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson om JRR Tolkien, myter och religion. Avsnittet är inspelat live hos NAV.
- Vis mere