Episoder
-
I avsnitt 208 av Lustpodden samtala Hanna och Leif om de två tidigare avsnitten där vi gästats av Suzann Larsdotter och Magnus Stentagg. Resonemanget utgår från normer, rättigheter och kroppens förändringar i relation till åldrande och sexualitet. De konstaterar att det enda vi verkligen vet är att om vi får leva så kommer vi att åldras och dö.
-
I avsnitt 207 av Lustpodden gästas vi av sjuksköterskan, sexologen och forskaren Magnus Stentagg. Hans forskning kring äldre och sexualitet visar att sex är viktigt genom hela livet. Men trots det så visade resultatet att 30% av männen inte var nöjda med sin sexuella hälsa. Vad kan sjukvården göra för dessa patienter? Magnus ger konkreta tips på hur man kan väva in sexualiteten i enkla råd och tydlighet kring sjukdomar och läkemedel, som kan göra stor skillnad för patienter och deras partners.
-
Manglende episoder?
-
I avsnitt 206 av Lustpodden samtalar Hanna återigen med sin favoritsexolog, Suzann Larsdotter! Suzann får berätta om boken "Äldres sexualitet: Hälsa, rättigheter och njutning" (2022) och hur det projektet växte fram. I det här avsnittet får både du som jobbar med äldre, och du som själv är äldre, tips och råd om hur vi kan behålla den sexuella hälsan genom hela livet. Suzann reflekterar även över "ålderistisk erotofobi" och de normer som hindrar oss från att se den åldrande kroppen som sexuell.
-
I avsitt 205 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif kring förra veckans avsnitt om sexologiska auktorisationer. Hanna berättar lite om NACS-konferensen i Tammerfors. Leif berättar om sitt besök på Bokmässan och hans nya bok ""Fiender till hela mänskligheten": judefientliga bibeltexter och tolkningar" (2024), som handlar om antisemitism och antijudiskhet. Han ger även ytterligare boktips. Det är inte lätt att imponera på Leif men det går inte att ta miste på hans fascination över boken "Även den minsta fanatiker behöver sova ibland: En berättelse om Karisma Center" (2024), skriven av Mia Fernando och Sofie Twal Hedman, som handlar om att växa upp i en sekteristisk miljö.
-
I avsnitt 204 intervjuas Lustpoddens Hanna Möllås, i egenskap av att hon är ordförande i auktorisationskommittén för Nordisk förening för klinisk sexologi (NACS), om det nya auktorisationssystemet för sexologer. Intervjun genomförs av och tillsammans med Tonny Bønløkke Hertz, president i NACS. Avsnittet är på engelska.
https://www.nacs.eu/authorization/
-
I avsnitt 203 av Lustpodden avslutar Leif och Hanna årets sommarföljetong genom en sammanfattning av den mörka sexualiteten, som friskas genom att våga tala om dess risker. De har fått ett brev från en Ångermanlänningsmamma och de resonerar även över ett lyssnarbrev som gäller oönskad förälskelse...
-
I avsnitt 202 av Lustpodden fortstätter samtalet kring den mörka sexualiteten, denna gång med fokus på den ofrivilliga ensamheten. Hanna och Leif reflekterar kring ett vackert men smärtsamt mail som en poddlyssnare skickat in. Lyssnaren beskriver att ensamhet blir en minoritetsstress som kläs i skam av att inte ha ett sammanhang. Det kräver mod att gå emot all denna skam och uppbåda energi och ork att våga lämna ensamhetens fängelsecell. Vad säger ensamheten om oss? Vilka gör den oss till?
-
I avsnitt 201 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif om avsnitten med Johanna Lätth som varit med i två avsnitt och berättat om sitt arbete med behandling för sexualbrottsdömda. De fascineras av Johannas breda kompetens och att detta handlar om att jobba för att friskgöra det riskfyllda i sexualiteten. Som så många gånger förr centreras samtalet kring den farliga skammen och vad den gör med oss. Att möta sexualbrottsdömda är att möta den misslyckade, som de ju tidigare sagt, verkligen personifieras av Judas. De resonerar också hur det kan påverka en församling eller förening när någon i gemenskapen döms för ett brott.
-
I avsnitt 199-200 av Lustpodden gästas vi av leg. psykolog Johanna Lätth som är doktorand vid Karolinska institutet och forskar på behandling av sexualbrottsdömda. Johanna är specialist i forensisk psykologi och kriminalvårdens expert på sexualbrottsfrågor.
I avsnitt 200 berättar hon om sin bok "Sexualbrottets psykologi: Bemötande, bedömning och behandling". Hanna tycker att den borde vara obligatorisk litteratur för alla som arbetar med sexologi, inte bara inom kriminalvården! Dessa avsnitt ger hopp för behandlare, men inte minst också för de som söker hjälp för att ändra olagliga sexuella beteenden. Johanna berättar också om vad som är viktigt för behandlare att tänka på i arbetet med den mörka sexualiteten för att själv orka.
-
I avsnitt 199-200 av Lustpodden gästas vi av leg. psykolog Johanna Lätth som är doktorand vid Karolinska Institutet och forskar på behandling av personer som är dömda för sexualbrott. Johanna är även specialist i forensisk psykologi och kriminalvårdens expert på sexualbrottsfrågor.
I avsnitt 199 berättar Johanna om den forskning som visat sig kunna hjälpa personer att minska användandet av övergreppsmaterial. Johanna är otroligt kompetent och beskriver med stor värme och passion hur vi kan hjälpa sexualbrottsdömda att minska dynamiska riskfaktorer, som i sin tur minskar risken för att återfalla i brott.
-
I avsnitt 198 av Lustpodden reflekterar Hanna och Leif över förra veckans avsnitt om romansbedrägerier med Violet. De konstaterar hur farlig den ofrivilliga ensamheten är. De resonerar kring hur vidrigt det är att människor blir bedragna via sin längtan efter relation.
-
I avsnitt 197 gästas Lustpodden av Violet Petersson som berättar om sina erfarenheter av romansbedrägerier. Romansbedrägerier har vuxit till en stor industri och enbart i Sverige anmäls cirka 80 brott varje månad - och i genomsnitt blir personen bedragen på 400.000 kr! Violet menar att det är ensamheten som leder till en särskild sårbarhet att bli utsatt för dessa brott. Violet berättar hur vi kan skydda oss, hjälpa anhöriga till den som drabbats och om den organisation som hon startat; Stoppa romansbedrägerier.
-
I avsnitt 196 av Lustpodden resonerar Hanna och Leif om vita priviligierade mäns hårda retorik i anförandet av den klassiskt kristna tron. "Tolerance is extinction" är ett citat som handlar om att vi inte kan låta tolerans av olikheter vara målet. Istället kräver inkludering att människor i sin mångfald får uppleva tillhörighet. Hanna berättar vidare om boken "The Velvet Rage" som beskriver hur gaymän kan uppleva sig själva som perverterade när de inte känner sig hemma i den straighta kulturen. Hanna berättar även om hur bekräftande och utforskande terapi kan vara ett motstånd mot mikroaggressioner, minoritetsstress eller omvändelseterror.
-
I avsnitt 195 av Lustpodden reflekterar Hanna och Leif utifrån samtalen med Robin Paulonen om bögar, skam och kroppen. De reder ut begrepp som traditionell, klassisk kristen tro och Leif ifrågasätter starkt varför något skulle vara rätt bara för att vi trott på något länge. Vi måste våga utvecklas och förändras i frågor som inte gäller det centrala och viktiga i budskapet. Hanna resonerar kring de risker som följer med den traditionella kristna sexualetiken och hur den gör manlig homosexualitet till äcklig och farlig. Både gay- och kristen kultur fetischerar bögens kropp. De talar även om den terror som omvändelseförsök innebär.
-
I avsnitt 193-194 gästas vi av Robin Paulonen som berättar om att växa upp som homosexuell person i en heterosexuell värld. I avsnitt 194 talar han vidare om vad bögar kan behöva för guidning för att må väl. Vi talar vidare om hur terapeuter kan vara så positiva och vilja bekräfta i komma ut-processer att de inte lyfter risker kring självskadande eller sexuellt våld. Hur hjälper vi människor att finna en etisk kompass utan att moralisera och döma olika beteenden? De utforskar även begreppet internaliserad homofobi och vad osynliggörandet gör med kristna bögar i den frikyrkliga kontexten.
-
I avsnitt 193-194 gästas vi av Robin Paulonen som berättar om att växa upp som homosexuell person i en heterosexuell värld. Han har erfarenheter av att växa upp i en kristen miljö och berättar öppenhjärtigt om de olika svårigheter som följer av att växa upp med minoritetsstress. Han vågar ställa svåra och känsliga frågor om att komma ut som bög utan goda förebilder som lotsar och guidar i ett samhälle som lider av majoritetspress och normativitet.
-
I avsnitt 192 av Lustpodden berättar Hanna och Leif om deras senaste bok "Saul i terapi: Ett misslyckat uppdrag". Samtalet rör sig kring hur vi hanterar misslyckanden och svårigheter. Hur ser vi på oss själva när vi misslyckas? Hur ser vi på andra när glorian faller?
-
I avsnitt 191 av Lustpodden berättar Hanna och Leif om deras senaste gemensamma bok "Saul i terapi: Ett misslyckat uppdrag". Temat för sommaren är den mörka sexualiteten. Deras bok handlar om en misslyckad kung i Gamla testamentet, Saul. Men de har gjort om det till att handla om en modern variant av Saul som går i terapi. I samtalet använder de sig även av bibelns berättelser om Judas för att tala om att misslyckas med sitt uppdrag, känna sig otillräcklig och lurad på livslust.
-
I avsnitt 190 av Lustpodden avslutas serien om "Du vill alltid/Du vill aldrig", nu med fokus på den friska sexualiteten som ett fenomen som innehåller både det friska och risker. Att inkludera båda dessa delar i sexualiteten, kan vara att friska sexualiteten som ett verb. I avsnittet går Hanna och Leif igenom de två mail till som inkommit från lyssnare. Det första mejlet kommer från ett par som redan funnit lösningen på sina frågor: kodord "Julia"! Det andra mejlet beskriver sorg över hur den sexuella komma ut-processen i unga år kan ge sår och svårigheter längre fram i livet. Hanna ger till sist lite reflektioner om det friska, men även riskerna, för den som säger: "Du vill alltid" eller "Du vill alltid".
-
I avsnitt 189 av Lustpodden fortsätter Hanna och Leif att resonera kring formuleringarna "Du vill alltid/Du vill aldrig". I de mail som de läser upp i detta avsnitt går det tydligt att följa hur dessa uttryck skapat mörka och svåra upplevelser i relationerna. Det kan handla om att relationen förändras efter ett en drabbats av svårt sjukdom, eller hur uppväxten i renhetskultur står i vägen för möjligheten till njutning. Hanna berättar om sin resa till Rom där hon blev bestulen på sin telefon och fick smaka på lite av livets maktlösheter.
- Vis mere