Episoder
-
Vemodet i att detta sannolikt är den allra sista LYRAN blandas med skaparglädjen vi upplevt under dessa fyra år. Ni är flera hundra som följt - och följer! - oss på upptäcktsfärd i de gränslösa trakter där poesin växelspelar med musik inom alla tänkbara genrer. I 28:an blandas självlysande dikter av PIA TAFDRUP och KARIN BOYE med några av de strofer som Niklas skrivit på plats i det Linderödsrike som Rolf och hans familj skapat sedan 80-talet. Musiken spannar från ENO till Mozarts samtida, KRAUS. Alla befinner vi oss i det fortlöpande Uppbrott som heter livet – & vilket mycket osökt anmälde sig som programmets tema. Godspeed!
-
"Gitarren brister i gråt. / Meningslöst att tysta den. / Omöjligt att tysta den..." Poesins och musikens syskonskap är uråldrigt och obrytbart. I den tjugosjunde LYRAN omfamnar vi allt från tidlösa kineser till purunga Amanda Gormans spoken word på trappan till det vanhelgade Capitolium. När en konstform reagerar på en annan är resultatet - med ett antikt ord - en EKFRAS. Vilket inte har med trädet ifråga att göra! Googla gärna, om termen är dig obekant... För det kongeniala fotot creddar vi surrealisten Erik Johansson, vars kreativa gärning vi bara ska vara väldigt tacksamma för... Allt gott till alla våra hundratals lyssnare - i Sverige & annorstädes!
-
Manglende episoder?
-
Vårt motto för den 26:e Lyran är: Gott slut. Ett annus horribilis sjunger kalendermässigt på sista versen, och vi hoppas att den osynliga fiende som mer och mer infiltrerat våra liv ska börja pressas tillbaka av vaccin, vårdens kämpar och ett massivt ansvarstagande, där hela samhällshierarkin plattas ut av insikten att varken politiker eller myndigheter kan frälsa oss…
Vi har fascinerats av hur människor formulerat sig när de stått vid existensens yttersta stup. Hur mycket integritet, spontanitet, klarsyn och befriande humor de ändå lyckats uppbåda – från pregnanta one-liners till en imponerande verbal magnificens. Från Michelangelo till den akademiske trickstern Timothy Leary… Och hur de stundtals, ärligt och uppriktigt, sörjt bristen på vin mer än frånvaron av den sista smörjelsen!
Detta har slungat oss ut på de härligaste musikaliska utflykter – från älskade Chopin till den fantastiska paradoxen Evelyn Glennie, världens främsta perkussionist – lika stendöv som Beethoven, men med hela kroppen förvandlad till ett lyssnande öra.
Tuituitui – som musikerna säger till varandra backstage! -
Den 25:e Lyran: en kulmen – men långt ifrån slutet…
Vi uppmärksammar det faktum att Niklas Törnlunds
diktsamling ”Ad lib – improvisationer kring klassisk musik”
äntligen ser dagens ljus. Den perfekta boken för den som,
precis som vi, brinner för två av de allra skönaste konsterna!
Dikterna för oss från en 1600-talspassion av Heinrich Schütz´
ända till Procol Harum, via Chopin och Carl Nielsen. Begreppet
dynamik är 25:ans ledstjärna – god förnöjelse! -
Från undergång med sikte på uppståndelse kastar vi nu den 24:e Lyran... Distansinspelad som sig bör på videolänk med Rolf Beckman i Linderöd och Niklas Törnlund i Lund. De poetiska inslagen sträcker sig från ett slags medeltida beatpoesi till en alldeles nyskriven besvärjelse om att - få börja om... På musiksidan: REM möter Carl Orff, perkussionsmagikern Steve Shehan och Eldfågelfångaren Stravinsky. Det lite speciella Zoomsoundet i vårt samtal hoppas vi bidrar till en lite...dokumentär känsla. Välkomna in!
-
Den tjugotredje LYRAN: en hyllning till den obändiga kvinnliga skaparkraft som trotsat så många seklers motvindar. Tidsspannet är 1 200 år – från hon som kallats Japans Sapfo: ONO NO KOMACHI till multikonstnären Roberta Joan Anderson, mer känd som JONI MITCHELL. Vi intervjuar översättaren och Japankännaren
VIBEKE EMOND och lyssnar till den unga Lundapoeten VERA WORBIN – bland annat! Niklas Törnlund & Rolf Beckman hälsar dig varmt välkommen att knäppa på Lyran… -
I den 22:a Lyran fokuserar vi på den skandalomsusade franske romanförfattaren MICHEL HOUELLEBECQ - som poet! Oförsonad med samhället och tillvaron skriver han dikter i husguden Baudelaires anda. Vi bjuder på rykande färska tolkningar, ackompanjerade av poetens favoritmusik. Inspirationen till programmet fick vi på Louisiana Literature, där författaren gav sin "allra sista intervju någonsin" - och bl a besvarade våra i förväg inlämnade frågor. Julafton i augusti!...
-
Lyran 21- Det poetiska med ålen by Lyran - poesi & musik
-
I den tjugonde LYRAN fokuserar vi på Folkmusik - denna sprudlande skuggregering till konstmusiken och populärditon. För exakt tio år sedan iscensattes ett sång- och dansspel på Sveriges största gravhög i Badelunda utanför Västerås. "Anund - All tid är nu" blir vår språngbräda ner i en väldigt spännande tematik. Som vetter både mot folkdjupet och finkulturen... (Foto: Jonas Bilberg. Ett särskilt tack till Kella Naeslund)
-
Hur är det att vara dirigent – den som spelar på världens största instrument: symfoniorkestern? I en exklusiv intervju med världsstjärnan MEI-ANN CHEN får vi unika inblickar i både drivkrafterna och utmaningarna.
Cellisten SAMULI ÖRNSTRÖMER i Malmö Symfoni Orkester sätter underfundiga ord på upplevelsen av att ingå i ett kollektiv av högpresterande individer. LYRAN tillbringade en oförglömlig dag & konsertafton på Malmö Live. Frukten blev vårt 19:e program, med en rykande färsk dikt av Niklas Törnlund och en dynamisk musikmix med allt från Mei-Anns darling Tjajkovskilj till Coldplays cellobaserade megahit Viva la Vida.
Vi är visserligen jäviga men – det här får du inte missa! -
Tema: ANIARA. Nobelpristagaren Harry Martinsons diktepos från 1956 är en drabbande dystopi - dock med en paradoxalt inspirerande kraft. Kompositörer har tonsatt, librettister & dramatiker har kokat ner den nyskapande lyriken, berättelsen finns som tecknad seriebok - och i år kom så den första filmatiseringen, en långfilm i regi av PELLA KÅGERMAN och HUGO LILJA. En exklusiv intervju med Hugo ingår!
-
Det börjar med en mångtusenårig text från Predikaren framförd av The Byrds. Det förment Urartade ställs mot det Ursprungliga, Staern-Tylers nyskrivna pendang till Stravinsky, Historien om en prinsessa, övergår i en poetisk reflektion om Universitetet som historisk innovation; Sigrid Combuchen kommer ut som tangoälskande smygpoet, och vi påminns om att även en avlägset komet kan sjunga sin subsonara sång... Vår podcast LYRAN - om poesi & musik - är en ständigt pågående omtumling i ett spännande gränsland. Här är några tillbakablickar - mycket nöje!
-
LYRAN är Sveriges enda podcast som erbjuder strövtåg i gränslandet mellan poesi och musik. Om du är det minsta nyfiken på hur det kommer sig att en av Cohens mest kända sånger är en kärleksfull rip-off av en Lorcadikt skriven i "Nueva York" 1929-30 - eller att det finns en extremt kreativ australiensisk kompositör som i Henry David Thoreaus anda lever i symbios med vildmarken, dess fåglar, insekter och aborigena fotavtryck, och skapar därefter - så är den sextonde Lyran din att fånga! Välkommen in i podden...
-
30 november gästar Lyran historikern & expunkaren BENGT LILJEGREN. Som med nerven hos en utrikeskorre tar oss med till de dramatiska ögonblick då en kula med ännu okänd avsändare sätter punkt för det karolinska enväldet. NIKLAS TÖRNLUND bidrar med en prosalyrisk reflektion kring en epok som får beskrivas som ett artonårigt trauma i vår svenska historia. Musikaliskt går vi i härlig spagat mellan den apokryfiska Marcia Carolus Rex via den historiebesatta hårdrockgruppen Sabaton, och de på sitt sätt majestätiska Pink Floyd. Så många strängar har vår kära LYRA - enjoy!
-
Glada & stolta lägger vi ut den fjortonde LYRAN – Sveriges enda podcast om poesi och musik. Denna upplaga bärs av inspirationen från den internationella litteraturfestivalen Bok & Hav, som
gick av stapeln i Karlskrona i maj.
NIKLAS TÖRNLUND delar med sig av intrycken med utgångspunkt från sitt program med konsertpianisten ELISABETH BOSTRÖM i den ståtliga Fredrikskyrkan. Musikinslagen sträcker sig från klassiska pianomästerverk till…tro det eller ej: Melodifestivalen! Vi snuddar också vid frågan: exakt hur högt i tak måste det vara för ett framträdande av Karlskronasonen HORACE ENGDAHL? -
Uppdämda vårkänslor, knoppar som äntligen brister - den 13:e Lyran har temat EROTIK: hur gestaltas den i dikt & musik? Vi träffar litteraturdoktoranden ANNA HULTMAN, som skrivit en essä om "poesins pornografiska potential". GUSTAF FRÖDING & ANNE-MARIE BERGLUND är två sköna våghalsar inom området - och har du undrat exakt hur sexigt det blir när Frank Zappa tar sig an Ravels Bolero, så får du svaret här i nya Lyran...
-
LYRAN fyller ett år! Vi firar med highlights från våra fem första program: poesi av GARY SNYDER, CALDERÓN & NIKLAS TÖRNLUND. Musikalisk jamsession med bl a FRÉDÉRIC CHOPIN, NINA SIMONE, YES & the one and only JUSSI. Författargäster: LINA WOLFF & CARSTEN JENSEN. Dina vägvisare i gränslandet mellan dikt och musik: ROLF BECKMAN & poeten NIKLAS TÖRNLUND. Enjoy!
-
Vägen vindlar från en av operahistoriens mest magiska arior - med oväntad politisk undertext - över poeten WILLY GRANQVISTs kärleksförklaring till nyrökt sik, ackompanjerad av gitarrfenomenen BERT JANSCH & JOHN RENBOURN, till kompositören JOHAN-MAGNUS SJÖBERG, som med sin vinterkantat fick librettisten att utbrista att "vartenda kommatecken tonsatts!" Vi toppar med UFO-rock från Skånes tak med Linderöds Spelmanslag(!) You ain´t heard nothing like it, folks...
-
LYRAN 10-programsjubilerar! Samtalet kretsar kring politisk poesi. USA-poeten CAROLYN FORCHÉ läser sin berömda dikt Översten, skriven i El Salvador -78, Niklas Törnlunds dikt GAZARAEL är en poetisk reaktion på ännu ett våldsutbrott i Israel/Palestina, musikaliska ingredienser bl a Lutosławski och en israelisk systertrio med (demonstrativt nog) ett arabiskt namn: A-WA (dvs Ja!)
-
Litteraturbaren med Sigrid Combüchen och Mi Tyler var en klar succé. I LYRAN #9 bjuder vi på Sigrid backstage - om bl a tango, Wagner och varför hon är en smygpoet... Dessutom den fantastiska historien om hur Paul Éluards dikt Liberté distribuerades av Royal Air Force(!) 1942. Niklas Törnlunds dikt "Den sjungande kometen" tillför ett astronomiskt perspektiv på poesin. Välkommen att fånga LYRAN!
- Vis mere