Episoder
-
Norsk helsevesen stĂ„r overfor en enorm bemanningskrise. Samtidig stĂ„r mange menn utenfor arbeidslivet uten Ă„ fĂ„ brukt evnene sine til det beste for fellesskapet. Menn i helse er en unik lĂžsning som treffer begge utfordringene â og det funker.
Nasjonal koordinator Frode RĂžnsberg og fylkeskoordinator Vidar Skaget Aune har vĂŠrt med pĂ„ Ă„ bygge opp dette banebrytende samarbeidet mellom NAV, KS og norske kommuner. HĂžr hvordan prosjektet har hjulpet omlag 1500 menn uten helsefaglig bakgrunn fra utenforskap til fagbrev og fast jobb â og hvordan de nĂ„ bidrar til Ăžkt kapasitet og kvalitet i helsevesenet. Rekordmange helserekrutter er klare til Ă„ starte sin reise i februar!
Hvordan fungerer ordningen i praksis? Hvorfor lykkes disse mennene sÄ godt? Og hvordan kan enda flere kommuner og sÞkere bli en del av suksessen?
Lytt og bli inspirert â dette er et prosjekt som forandrer liv, styrker helsevesenet og viser kraften i samarbeid.
Lenker omtalt i episoden:
Les mer og meld deg pÄ informasjonsmÞte: Menn i helse
HĂžr flere suksesshistorier fra Menn i helse
LĂŠr mer om observasjonskompetanse og NEWS2 med MedEasy
Se det legendariske bildet av Rikard Skog fra "Mandig bestandig"-kampanjen i MedEasy-bloggen
-
Hva skjer nĂ„r engasjerte sykepleiere og helsepersonell mĂžter helsevesenets stĂžrste utfordringer med innovasjon og entreprenĂžrskap? I denne episoden av MedEasy-podkasten snakker vi med tre helseinnovatĂžrer fra NTNUs entreprenĂžrskole om hvordan de gikk fra klinisk praksis til Ă„ starte banebrytende prosjekter som kan endre fremtidens helsevesen. Fra teknologiske lĂžsninger som sparer ressurser til Ă„ endre institusjonelle rammer â dette er historiene om Ă„ tĂžrre Ă„ feile, utfordre og finne nye veier. Bli inspirert til Ă„ skape endring der du er!
-
Manglende episoder?
-
I denne episoden fÄr du innsikt i hvordan digital undervisning kan revolusjonere kompetanseheving i helsevesenet. Marian BjÞnness Hansen, avdelingsleder pÄ BrÄset bo- og omsorgssenter, deler erfaringer med Ä implementere MedEasy som digital internopplÊringsplattform for helsepersonell ved deres avdeling. Stian Pedersen Ottestad er helserekrutt via Menn i helse, forteller om sin spennende reise inn i helsevesenet og hvordan kunnskap hjelper han til Ä mestre komplekse tilstander som delir og gjÞre livsviktige observasjoner allerede tidlig i sin utdanning. Lytt for Ä fÄ et unikt innblikk i hvordan dyktige og engasjerte fagfolk utnytter kunnskap og teknologi for Ä skape en enda bedre arbeidsplass med motiverte og faglig oppdaterte ansatte.
Episoden gir deg ogsÄ full oversikt over delir inkludert symptomer, funn og behandling.
-
Feil skjer i helsevesenet â det er uunngĂ„elig. Men hvordan du hĂ„ndterer dem kan avgjĂžre alt. Ukens episode starter med to sterke personlige historier om medisinske feil: En spinalpunksjon utfĂžrt pĂ„ en pasient med skyhĂžyt INR og en insulindose som ble ti ganger for hĂžy. Den fĂžrste legen hĂ„ndterte feilen ved Ă„ erkjenne ansvaret umiddelbart, forklare feilen Ă„pent og vise ektefĂžlt anger. Den andre legen valgte Ă„ skjule feilen.Barnelege og kommunikasjonsekspert BĂ„rd Fossli Jensen er tilbake i studio og deler en praktisk femtrinnsoppskrift for Ă„ be om unnskyldning som faktisk virker. En liten bonus er at du ogsĂ„ fĂ„r verdifulle rĂ„d om hvordan du mĂžter sinne og frustrasjon fra pasienter og pĂ„rĂžrende â selv nĂ„r det er systemet som har sviktet, og ikke du.
Vil din avdeling teste MedEasy gratis til internopplĂŠringen? FĂ„ uforpliktende prĂžvetilgang ved Ă„ ta kontakt her: https://medeasy.no/business
-
I ukens episoden tar vi en prat med Eva Nilsen Briggs og Malin Ă rmot om deres studieteknikker, praksiserfaringer og fremtidsdrĂžmmer. Fra anatomi-frustrasjoner til flashcard-suksess.
I tillegg vil du fÄ noen gode tips om hvordan man kan utnytte (og ikke bÞr utnytte) ChatGPT i sykdomslÊre.
-
Vi starter det nye Äret med ti tips som kan hjelpe deg til toppkarakterer pÄ sykepleierstudiet! VÄr gjest Kristine Haugland forklarer hvordan hun ved hjelp av god studieteknikk og MedEasy har fÄtt toppkarakter pÄ eksamen i bÄde anatomi- og sykdomslÊreeksamen. Siden Erik og Nils Christian har grillet sykepleierstudenter i muntlig eksamen i desember snur hun bordet og tester vÄre fagansvarlige legers kunnskap i faget klinisk sykepleie. Vi kan avslÞre at det ikke gÄr sÄ bra.
FÄ en god start pÄ Äret og sikre deg tilgang til vÄre videoer i sykdomslÊre, farmakologi, legemiddelregning, psykiatri og mye mer.
-
Har din avdeling full kontroll pÄ legemiddelhÄndteringen?
Hvis svaret er nei, bĂžr du absolutt hĂžre denne episoden! Visste du at 20 % av pasienter pĂ„ norske akuttmottak legges inn pĂ„ grunn av legemiddelrelaterte feil? Regelmessig kursing i trygg legemiddelhĂ„ndtering er derfor lovpĂ„lagt for helsepersonell som hĂ„ndterer legemidler. I denne episoden snakker vi om hvordan du kan unngĂ„ alvorlige feil ved Ă„ forstĂ„ reglene som styrer legemiddelhĂ„ndtering. Gjesten Maria Knutsen deler sine erfaringer og gir innsikt i de viktigste lovene du faktisk mĂ„ kunne som sykepleier. Du fĂ„r ogsĂ„ en smakebit pĂ„ MedEasy sitt nye legemiddelhĂ„ndteringskurs, som tar utgangspunkt i ekte tilsynssaker for Ă„ gjĂžre lĂŠringen praksisnĂŠr og relevant. Her er det mye Ă„ lĂŠre â og kort vei til bedre pasientsikkerhet!Les mer om vĂ„rt nye legemiddelhĂ„ndteringskurs og test gratis pĂ„ din avdeling: https://medeasy.no/businessDisclaimer: Maria har vĂŠrt Ăžkonomiansvarlig i lokallaget i Bergen til NSF Student, ikke i NSF Student sentralt som Nils Christian sier i introduksjonen..
-
Hva har Florence Nightingale og dagens helseutfordringer til felles? Mye mer enn du tror! I denne episoden diskuterer vi hvordan hennes arbeid under Krimkrigen gir overraskende relevante lĂŠrdommer for dagens helsevesen. Vi utforsker entreprenĂžrskap, tĂžffe prioriteringer, etiske dilemmaer og hvordan vi som helsepersonell kan inspireres av hennes handlekraft. Bli med pĂ„ en tankevekkende og inspirerende reise â fra 1800-tallets feltsykehus til dagens komplekse helsekĂžer.
-
I denne episoden ringer Nils Christian legevakta etter en skade, og kommunikasjonsguru BÄrd Fossli Jensen svarer. Gjennom to svÊrt ulike samtaler viser de hvordan smÄ ord kan skape trygghet, tillit og bedre samarbeid.
LĂŠr de fire enkle relasjonsbyggende ferdighetene som kan gjĂžre en stor forskjell â bĂ„de for deg og pasienten. Episoden er spesielt relevant for legevakt, AMK og helsesekretĂŠrer som driver akuttkommunikasjon og triage over telefon -
Erik og Nils Christian gjennomgÄr oppgavene pÄ Ärets nasjonale eksamen i anatomi og fysiologi, og tilbakemeldinger vi har fÄtt via vÄre sosiale medier. I tillegg fÄr vi hyggelig besÞk av Karoline VÄje og Torun Olsen som deler sine erfaringer om Ärets eksamen.
-
Vi fÄr besÞk av Helene Bratlie og Martine Kjenslie som begge er studentstyremedlemmer i NSF Student. Vi starter med en statusrapport fra alle studenter vi har vÊrt i kontakt med etter eksamen. Videre diskuterer vi nivÄet pÄ Ärets nasjonale eksamen i anatomi og fysiologi, trender i sykepleierutdanningen, nasjonal eksamen i sykdomslÊre og mye mer. I morgen kommer enda en episode hvor vi gÄr nerdete til verks og diskuterer enkeltoppgavene fra et mer faglig stÄsted - og hvem vet - kanskje dukker det opp noen gjester?
-
Vi ringer sykepleierstudent Sigrid Haugstad Harbo som er modig nok til Ä ta muntlig prÞveeksamen i vÄr podkast! Hovedtema er temperaturregulering og nyre, med spesiell vekt pÄ nyrens fysiologi. Sigrid har ogsÄ mange andre kloke spÞrsmÄl i retur til Erik og Nils Christian. Vi Þnsker deg en strÄlende helg og minner om at vi har produsert rekordmye sykdomslÊre i hÞst som du kan kose deg med til vÄren!!
NÄ er det for fÞrste gang flere timer video i sykdomslÊre enn anatomi og fysiologi pÄ MedEasy.no! VÄrt kurs i legemiddelregning er ogsÄ oppdatert i hÞst av vÄre fantastiske fagsykepleiere Ingunn og Marte. Som ikke det var nok kommer siste del av psykiatri ut i lÞpet av vÄren. Vi gleder oss til Ä fÞlge deg videre gjennom studiet etter en velfortjent juleferie!
-
Benjamin Lien aka âDuodenummannenâ tar muntlig prĂžveeksamen med Nils Christian og Erik i denne episoden. Tema er nervesystemet og vi terper spesielt pĂ„ refleksbuer. Mens du har svettet med anatomi og fysiologi har vi produsert rekordmye sykdomslĂŠre i hĂžst, og nĂ„ er det for fĂžrste gang flere timer video i sykdomslĂŠre enn anatomi og fysiologi pĂ„ MedEasy.no! VĂ„rt kurs i legemiddelregning er ogsĂ„ oppdatert i hĂžst av vĂ„re fantastiske fagsykepleiere Ingunn og Marte. Som ikke det var nok kommer siste del av psykiatri ut i lĂžpet av vĂ„ren. Vi gleder oss til en nerdete vĂ„r sammen med deg!
-
Den mest eksamensrelevante episoden noensinne? Vi ringer sykepleierstudent Katie Hanken og hÞrer om hun er i rute til nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi. Hovedtema i episoden er ADH og anatomi i hjerte- og karsystemet, og vi tror begge deler kommer pÄ eksamen 11. desember. Nils Christian og Erik deler i tillegg sine beste eksamenstips og gir noen gode rÄd for hvordan man bÞr disponere tiden siste uka frem mot eksamen den 11. desember.
Vi minner om at mens du har svettet med anatomi og fysiologi har vi produsert rekordmye sykdomslÊre, og nÄ er det for fÞrste gang flere timer video i sykdomslÊre enn anatomi og fysiologi pÄ MedEasy.no. VÄrt kurs i legemiddelregning er ogsÄ oppdatert i hÞst av vÄre fantastiske fagsykepleiere Ingunn og Marte. Vi gleder oss til en nerdete vÄr sammen med deg! -
Vi ringer sykepleierstudent PÄl Christian FrÞmyr og hÞrer hvordan han ligger an fÞr nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi. Hovedtema i episoden er hemostase og ventilasjon. Nils Christian og Erik deler i tillegg sine beste eksamenstips og gir noen gode rÄd for hvordan man bÞr disponere tiden siste uka frem mot eksamen den 11. desember.
Vi minner om at mens du har svettet med anatomi og fysiologi har vi produsert rekordmye sykdomslÊre, og nÄ er det for fÞrste gang flere timer video i sykdomslÊre enn anatomi og fysiologi pÄ MedEasy.no. Vi gleder oss til en nerdete vÄr sammen med deg! -
I ukens episode mÄ Nils Christian ta muntlig eksamen i et tilfeldig utvalg tema i anatomi og fysiologi med Erik som sensor. Her fÄr du flere topp relevante tips til nasjonal eksamen, gjennomgang av sentrale oppgaver og masse strategiske tips om hvordan svare kort, presist og effektivt.
-
I ukens episode ringer vi til Elen StÞrdal Prestegard og Elly Jelena Aspaas som Þver til nasjonal eksamen for sykepleierstudenter i desember. Vi diskuterer beste mÄte Ä disponere tiden pÄ de tre siste ukene frem til eksamen og deler vÄre beste eksamenstips. I tillegg svarer vi pÄ faglige spÞrsmÄl; noen filosofiske og noen vi er helt sikre pÄ at dukker opp pÄ eksamen basert pÄ statistikk.
-
Ă gi dĂ„rlige nyheter er noe av det mest utfordrende man kan gjĂžre â enten det er en alvorlig helsebeskjed eller en ubehagelig endring pĂ„ arbeidsplassen.
I denne episoden mÞter vi barnelege og kommunikasjonsekspert BÄrd Fossli Jensen, som deler sin forskningsbaserte metode for Ä formidle vanskelige beskjeder pÄ en profesjonell og empatisk mÄte. Gjennom enkle, praktiske tips og en tydelig sjekkliste fÄr du verktÞyene for Ä skape trygghet og tillit, uansett om du er helsepersonell, leder eller arbeidsgiver.
Episoden gir innsikt i hvordan du kan forbedre kommunikasjonen din â fra hverdagens smĂ„ utfordringer til de mest alvorlige nyhetene.
-
Hvorfor fĂ„r du den intense fĂžlelsen av stress og kald stikkende prikking nĂ„r du senker deg ned i iskaldt vann? Og hvorfor opplever noen at pulsen og pusten roer seg nĂ„r vannet dekker halsen? I denne episoden av Isbadingens Fysiologi, gir de fagansvarlige legene Nils Christian og Erik oss en humoristisk og kunnskapsrik reise gjennom kroppens reaksjoner pĂ„ isbading â fra nervene som skriker "fare!" til vagusnerven som gir ro og opplevelse av velvĂŠre. Gjennom varm og kald vitenskap, stressrespons og god stemning i badstuen, fĂ„r du svaret pĂ„ hva som skjer i kroppen under isbading. Perfekt lyttefĂžlge fĂžr ditt neste iskalde dukkert!
-
I denne episoden deler vi de beste tipsene for eksamen og studieteknikk i anatomi og fysiologi sammen med Eyvind Martinsen. Eyvind er nyutdannet sykepleier med toppkarakterer og erfaring fra infeksjonsavdeling. Eyvind snakker om hvordan han navigerte studietiden, fra viktigheten av gode rutiner til bruk av flere lÊringsressurser. Vi dykker ogsÄ inn i hormonregulering og negative feedback-mekanismer, samtidig som Eyvind gir rÄd om hvordan kommende sykepleiere kan finne mestringsfÞlelsen frem mot eksamen.
- Vis mere