Episoder

  • Impact is… ingewikkeld. Je kunt een prachtig programma opzetten, alles goed doen en toch ontdekken dat je werk uiteindelijk niet het effect had waarop je hoopte. Dat maakt impact meten in de non-profitsector extra uitdagend.Nicoll Peracha ziet dit probleem van dichtbij. “Bij for profits heb je veel snellere feedback”, legt ze uit. “Als je iets op de markt brengt en mensen kopen het niet, dan weet je dat je iets moet veranderen. Als je als non-profit iets doet krijg je die feedback niet zo snel.”Met haar stichting The Mission Motor probeert Nicoll daar verandering in te brengen door goede doelen te helpen wél die broodnodige feedback te krijgen. Zelf werkte ze jarenlang in de non-profitsector, tot ze besefte dat ze eigenlijk niet precies kon zeggen welk verschil ze had gemaakt.“Ik werk knetterhard, zoals heel veel mensen in de non-profitsector”, vertelt Nicoll. “En toen dacht ik: wat als ik straks tachtig ben en terugkijk en geen deuk in een pakje margarine heb geslagen?”In deze aflevering vertelt Nicoll hoe The Mission Motor organisaties helpt om meer impact te maken, waarom ze dierenwelzijn als focus koos, en wat haar motiveerde om dit avontuur aan te gaan.

    Meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om meer te leren over onze programma’s en hoe jij de eerste stap kan zetten naar een carrière met meer impact.🤝 Meld je aan voor ons community platform om in contact te komen met gelijkgestemden en onderdeel te worden van de wereldwijde beweging voor morele ambitie.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering📈 Bekijk de website van The Mission Motor om meer te leren over de stichting van Nicoll en hoe ze goede doelen helpen meer impact te maken.🐷 Bekijk dit artikel van Animal Charity Evaluators om een idee te krijgen van hoe weinig geld er naar dieren in de veehouderij gaat, ten opzichte van dieren in asielen.💸 Luister hier de aflevering met Bram Schaper van Doneer Effectief, om meer te leren over de non-profitsector en de verschillen in effectiviteit tussen goede doelen!

    Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor video-opname en montage. Audiomontage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Wereldwijd zijn miljoenen mensen afhankelijk van geneesmiddelen die ze simpelweg niet kunnen betalen. De farmaceutische industrie, die ons zou moeten helpen om gezond te blijven, doet dat vaak alleen voor de mensen die het zich kunnen veroorloven. Omdat regelgeving bedrijven toestaat om buitensporige winsten te maken op hun producten, blijven medicijnen buiten bereik voor degenen die ze het hardst nodig hebben.Hoe kunnen we deze ongelijkheid aanpakken? Daarover gaan we in gesprek met Wilbert Bannenberg, iemand die zijn leven heeft gewijd aan deze vraag. Hij werkt al tientallen jaren op twee fronten. Enerzijds adviseert hij als gezondheidsadviseur regeringen over effectief medicijnbeleid en helpt hij hen om essentiële geneesmiddelen beschikbaar te krijgen. Anderzijds is Wilbert in zijn vrije tijd activist: hij strijdt om farmaceutische bedrijven ter verantwoording te roepen voor de onrealistische prijzen die ze vragen en de twijfelachtige producten die ze aanbieden.Wilbert vertelt: “Ik had een baan als adviseur om regeringen te helpen om beter beleid te maken en ik ging gewoon naar Afrika en andere landen om te promoten dat goede geneesmiddelen beter beschikbaar werden. Maar om ervoor te zorgen dat er iets gedaan werd aan de foute, de slechte of de veel te dure geneesmiddelen – dat moest ik dan in het weekend of in de avonduren doen.”In deze aflevering horen we hoe Wilbert’s onophoudelijke inzet voor betaalbare gezondheidszorg hem drijft en welke stappen we als samenleving kunnen zetten om een eerlijker systeem te creëren.Meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om meer te leren over onze programma’s en hoe jij de eerste stap kan zetten naar een carrière met meer impact.🤝 Meld je aan voor ons community platform om in contact te komen met gelijkgestemden en onderdeel te worden van de wereldwijde beweging voor morele ambitie.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering⚖️ Bekijk de website van Wilberts Stichting Farma ter Verantwoording, waarmee hij nu een rechtszaak aanspant tegen grote farmabedrijven.🤖 Lees over Michiel Verkoulen, een Circle-deelnemer die na het doorlopen van het programma een initiatief startte om de marktmacht van grote bedrijven aan te pakken.🎩 Lees de publicatie van SOMO over monopolies en marktmacht, om meer te leren over waarom grote farma- en techbedrijven zo’n schadelijk effect op de markt hebben.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor video-opname en montage. Audiomontage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • In mei gingen de deuren open voor de allereerste Moral Ambition Fellowships. Dit intensieve programma selecteerde 22 toptalenten die hun werk en leven in het teken willen zetten van maximale impact. De belangstelling was enorm: maar liefst 653 mensen uit heel Europa meldden zich aan. Onze fellows richten zich op twee urgente thema’s: de eiwittransitie en de strijd tegen de tabaksindustrie. In deze aflevering maken we kennis met twee van hen: Eline Goethals, voormalig reclamemaker, en Gauri van Gulik, doorgewinterd in de non-profitwereld. Wat dreef hen om deze stap te zetten? Wat hopen ze te bereiken tijdens het fellowship? En welke impact willen ze straks, na afloop, realiseren? "Voor mij is het belangrijkste echt een soort mindset-shift die ik heb gemaakt”, vertelt Eline. “Zo van: ik kan misschien toch als één persoon met mijn vaardigheden – en dan ook nog eens in een groep van mensen die andere vaardigheden hebben – misschien kunnen wij wel echt het verschil maken. Misschien kunnen wij wel echt iets in beweging zetten."Luister en ontdek hoe deze fellows zich voorbereiden om het verschil te maken – en wat hun missie voor ons allemaal kan betekenen.Meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om meer te leren over onze programma’s en hoe jij de eerste stap kan zetten naar een carrière met meer impact.🤝 Meld je aan voor ons community platform om in contact te komen met gelijkgestemden en onderdeel te worden van de wereldwijde beweging voor morele ambitie.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering

    🌊 Leer meer over Seas At Risk, de partnerorganisatie waar Gauri bij gaat werken, op hun website.🚭 En lees hier alles over het Institute for Global Tobacco Control, de organisatie waar Eline voor gaat werken de komende maanden.🤝 Lees tot slot het artikel waarin we de hele Fellowship-groep voorstellen op onze website, om meer te leren over wat ze gaan doen en met welke partnerorganisaties we samenwerken.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor video-opname en montage. Audiomontage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Bijna de helft van het bruikbare land ter wereld wordt gebruikt voor landbouw. Op slechts 16 procent daarvan groeien alle gewassen die wij als mensen eten, terwijl 80 procent wordt gebruikt voor veehouderij en het produceren van veevoer.Wat als we dat land terug konden geven aan de natuur? Die vraag stelde Adnan Oner zichzelf, toen hij zich in zijn carrièrekeuze ging verdiepen. Na het lezen van honderden onderzoeksrapporten kwam Adnan tot de conclusie: de moderne landbouw is enorm inefficiënt. “De efficiëntie van zonlicht naar planten is 1 à 2 procent”, vertelt Adnan. “Dat zijn bonen, groenten, fruit. Super lekker allemaal. Vervolgens geven we dat aan dieren – en dat is waar het nog inefficiënter wordt. Een koe moet twintig keer zijn eigen gewicht eten en zelfs ons meest efficiënte dier, de kip, moet vijf keer zijn eigen gewicht eten. Dus vanaf onze bron van energie wordt eigenlijk gewoon meer dan 99,99% van alle energie weggegooid.”Hoe kan het dan beter? De oplossing waar Adnan op uitkwam is: fermentatie. Al duizenden jaren gebruiken mensen fermentatie om voeding te maken – denk aan bier, yoghurt of kaas. Maar Adnan kijkt juist naar de toekomst en denkt dat fermentatie daar een centrale rol in onze voedselproductie kan gaan spelen.

    In deze aflevering deelt Adnan zijn persoonlijke reis naar een innovatieve oplossing voor klimaat- en biodiversiteitsproblemen. Hij vertelt hoe hij, ondanks de obstakels van Europese regelgeving, zijn visie met zijn startup Farmless blijft najagen: het ontwikkelen van een baanbrekende methode om eiwitten te produceren zonder landbouwgrond. (NB: In de aflevering zegt Adnan dat de efficiëntie van fotosynthese 3 à 4% is – later corrigeerde hij zichzelf en gaf hij aan dat het in werkelijkheid om slechts 1 à 2% gaat.)Meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om meer te leren over onze programma’s en hoe jij de eerste stap kan zetten naar een carrière met meer impact.🤝 Meld je aan voor ons community platform om in contact te komen met gelijkgestemden en onderdeel te worden van de wereldwijde beweging voor morele ambitie.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering🌱 Lees onze explainer over de eiwittransitie en waarom we mensen zoals Adnan nodig hebben die werken aan het voedselsysteem van de toekomst.👷 Bekijk de vacatures van Farmless op hun website, als je denkt dat jij degene bent die Adnan en zijn team kan komen versterken! Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor video-opname en montage. Audiomontage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Een jaar geleden liep Rutger Bregman rond met een manuscript en een (naar eigen zeggen) “ietwat megalomane droom”: een wereldwijde beweging van ambitieuze idealisten.Nu is hij naar de Verenigde Staten verhuisd om deze droom verder te realiseren. In de eerste aflevering van ons tweede seizoen blikt de co-founder van The School for Moral Ambition en schrijver van Morele ambitie met Anna terug op het eerste halfjaar van de beweging.“Als ik één grote les heb getrokken van hoe we The School for Moral Ambition hebben gelanceerd, dan is het dat de nadruk iets meer mag verschuiven van schaamte en schuldgevoel naar enthousiasme”, aldus Rutger. “Je kan niet elke dag opstaan en denken van: ‘Ik schiet weer tekort. Het was weer niet goed. Ik had een stapje verder moeten zetten.’ Dan word je helemaal knettergek.” Hoewel hij dus sommige dingen anders zou doen, is zijn focus nu volledig op zijn volgende stap: de VS. Als hij vooruitblikt op zijn plannen daar en de toekomst van The School for Moral Ambition, steekt Rutger zijn ambitie niet onder stoelen of banken: “Ik ben altijd gefascineerd geweest door kleine groepjes mensen die de koers van de geschiedenis wisten te veranderen. Stel jezelf de vraag: wat is het beste moment om aan klimaatverandering te werken? Vijftig jaar geleden, omdat er toen nog zo weinig mensen mee bezig waren. En wat is dan het equivalent van klimaatverandering nu? Als je die thema’s zoekt en nu alvast begint met bouwen, dan denk ik dat je mega veel impact kan hebben. En dat er misschien ooit een historicus is die denkt: ‘Daar ga ik een boek over schrijven.’”

    Meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om meer te leren over onze programma’s en hoe jij de eerste stap kan zetten naar een carrière met meer impact.🤝 Meld je aan voor ons community platform om in contact te komen met gelijkgestemden en onderdeel te worden van de wereldwijde beweging voor morele ambitie.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering

    📚 Heb je het boek Morele ambitie nog niet gelezen? Bestel het hier!💡 Lees Rutger’s verhaal over hoe hij The School for Moral Ambition oprichtte en zijn mede-oprichters vond hier: “Na tien jaar schrijven is het tijd om in actie te komen. Maak kennis met The School for Moral Ambition”📈 Lees het artikel van Max Roser waar Rutger naar verwijst in de podcast hier: “The world is awful. The world is much better. The world can be much better”Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor video-opname en montage. Audiomontage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High. Dank aan het World Trade Center Amsterdam voor de locatie.

  • De meeste mensen die hun carrière over een andere boeg gooien doen dat omdat er iets begint te knagen. Ze halen geen voldoening meer uit hun werk, of denken simpelweg dat ze meer voor de wereld kunnen betekenen.Maar bij Bram Schaper was dit allesbehalve waar – hij had zijn droombaan al. Bram was namelijk van jongs af aan al geobsedeerd met treinen, en was na zijn studie dan ook vrijwel gelijk aan de slag gegaan bij de NS. Daar werd hij snel een populaire werknemer, klom hij rap door naar het hogere management, én haalde hij zijn machinistendiploma waardoor hij ‘s ochtends zelf de trein naar werk mocht besturen!Toch liet Bram de NS in 2022 achter zich. Waarom? Bram kon niet slapen en luisterde een podcast, over hoe je zoveel mogelijk impact kon hebben met je donaties. En dat liet hem niet meer los.“Als je mensen op straat vraagt wat het verschil is tussen een minder effectief goed doel en het meest effectieve goede doel dat je kan bedenken, dan zegt men ongeveer anderhalf keer verschil”, vertelt hij. “Maar er zijn talloze onderzoeken die inmiddels hebben uitgewezen dat die verschillen veel groter zijn, en dat zeker honderd keer verschil ook mogelijk is.”Bram meldde zich bij stichting Doneer Effectief om een deel van zijn inkomen weg te geven. In de loop van het gesprek bleek echter dat de beginnende stichting een directeur zocht – en Bram de perfecte kandidaat was.“Toen ik thuis kwam voelde ik het gewoon”, vertelt Bram. “Ik zei tegen mijn vriendin: ‘Ik denk dat ik mijn baan ga opzeggen’.”Links bij de aflevering🧭 Bekijk de website van Doneer Effectief om al hun aanbevolen goede doelen te ontdekken en zelf te doneren.❌ Lees de pagina over misverstanden op de website van Doneer Effectief, waar Bram en Anna over praten in de aflevering.✍️ Lees het profiel dat Rutger Bregman schreef over Bram waarin hij hem ‘een van de meest inspirerende personen die ik in lange tijd heb ontmoet’ noemt.🤝 Wil je meer mensen ontmoeten die serieus werk van hun geefgedrag maken? Neem eens een kijkje op de website van de Tien Procent Club. Of, nog beter: word de nieuwe directeur!Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Stemmen voor je regering – en democratie in het algemeen – is iets dat we hier in Nederland als vanzelfsprekend zien. Dat wij over een paar jaar weer een stem mogen uitbrengen voor wie ons gaat vertegenwoordigen, dat idee trekken we eigenlijk nooit in twijfel. Maar, is dat wel terecht? En zelfs als we stemmen, kunnen we dan wel garanderen dat de verkiezingen eerlijk en goed verlopen?2024 is hét jaar van de verkiezingen: meer dan de helft van de wereldbevolking zal aan het einde van dit jaar naar de stembussen zijn geweest. Echter, lang niet al die verkiezingen zijn wat wij hier in Nederland ‘democratisch’ zouden noemen. Zo won in maart Vladimir Putin in Rusland met een overweldigende meerderheid de presidentiële verkiezing, maar was dit meer een formaliteit dan een echte vrije verkiezing.Te gast in deze aflevering is Alice Stollmeyer, oprichter van de non-profitorganisatie Defend Democracy. Zoals de naam al zegt, zetten zij zich in om de democratie – met name in Europa – te verdedigen tegen ontwikkelingen die haar zouden ondermijnen. Volgens Alice is democratie meer dan eens in de zoveel jaar een stem uitbrengen en moeten we ervoor waken dat we dat niet uit het oog verliezen.“Juist in de landen die het geluk hadden om al langere tijd een democratie te zijn, dachten we dat democratie iets was dat we alleen maar hoefden te ondersteunen in bijvoorbeeld de voormalige Oostbloklanden. En als je eenmaal een volwassen democratie bent, dat het dan wel goed zit. Maar zo werkt het dus niet. Het is net als een huwelijk: iets waar je gewoon elke dag aan moet werken om het gezond te houden.”Links bij de aflevering🛡️ Bekijk de website van Defend Democracy om meer te leren over hun missie en werkzaamheden.🍻 Leer meer over de #DemocracyDrinks die Defend Democracy organiseert en hoe je kan meedoen.🏛️ Lees deze uitleg van Our World in Data, om te leren over hoe democratie de laatste jaren globaal gezien achteruit is gegaan.📳 Bekijk de aflevering van ‘Sander versus de socials’, waarin Alice wordt geïnterviewd door journalist Sander Schimmelpenninck over het reguleren van sociale media en haar werk in Brussel.Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • In 2019 had een Nigeriaanse vrouw een kans van 1 op 22 om te overlijden tijdens de zwangerschap of de geboorte van een kind. Elk jaar overlijden er in het land bijna 90.000 vrouwen aan complicaties rondom de zwangerschap – meer dan 20 procent van alle moedersterfte wereldwijd.Het goede nieuws: er is een oplossing, die bijna niets kost. Door vrouwen toegang te geven tot goedkope en discrete voorbehoedsmiddelen (de ‘prikpil’) kunnen ze zelf kiezen wanneer ze zwanger worden. Een groot deel van de complicaties gebeurt namelijk als zwangerschappen elkaar snel opvolgen.Om die reden heeft Céline Kamsteeg in 2023 de stichting Lafiya Nigeria opgericht. Lafiya schakelt lokale verpleegkundigen in om vrouwen in moeilijk bereikbare regio’s in Nigeria voor te lichten en toegang te geven tot contraceptie. Daarmee voorkomen ze niet alleen enorme gezondheidsrisico’s, maar krijgen vrouwen ook de kans om zelf beslissingen te nemen rondom gezinsplanning.Hoe kom je bij zo’n onderwerp? Voor Céline gebeurde dat tijdens haar periode bij Charity Entrepreneurship, de school die Rutger Bregman in zijn boek ook wel ‘het Zweinstein voor wereldverbeteraars’ noemt. Daar komen de knapste koppen samen om het gat in de markt voor weldoen te vinden.“Wat je leert is hoe je intuïtie kunt combineren met data”, vertelt Céline. “Op het moment dat je werkt in een regio zoals Sub-Sahara Afrika zie je met hoe weinig middelen je ontzettend veel kan bereiken. Dat vind ik echt fascinerend. Als je dat gezien hebt, dan kan je bijna niet meer terug.”Links bij de aflevering🏰 Lees Rutger Bregmans artikel over Charity Entrepreneurship (het Zweinstein voor wereldverbeteraars)👶 Bekijk de website van Lafiya Nigeria📰 Lees het ‘twistgesprek’ van Céline met Josette Daemen in het NRC over de meetbaarheid van impact.Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Toen Laurentien van Oranje met een stichting begon om laaggeletterde mensen te helpen, werd haar gevraagd of ze niet een “knuffelbaarder” onderwerp had kunnen kiezen. Maar Laurentien gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Sterker nog, ze lijkt ze bijna op te zoeken.De afgelopen jaren heeft ze zich met de Stichting Gelijkwaardig Herstel in een van de moeilijkste thema’s die je kunt bedenken vastgebeten: de toeslagenaffaire. De methode die zij daar ontwikkelde geeft gedupeerden de kans om hun verhaal te doen bij een ‘Luisterend Schrijver’, die een verslag opstelt op basis waarvan een bedrag wordt vastgesteld om de ouder te compenseren.“Alleen al het feit dat je zegt: ‘Ik wil naar jou luisteren en ik wil helpen jouw verhaal op te schrijven’. Dat heeft zoveel impact op het gevoel dat ze er weer bij horen, vanuit gedupeerde ouders”, aldus Laurentien. Luisteren is dan ook de rode draad in de carrière van Laurentien. In het gesprek benadrukt ze constant het belang van je nederig opstellen – vooral als je het zelf wél goed hebt. Je zult nooit helemaal begrijpen wat iemand heeft meegemaakt, maar als je je openstelt voor hun ervaringen kun je misschien toch iets betekenen voor mensen.

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Maak kennis met Wanda de Kanter: longarts en fulltime activist tegen de tabaksindustrie.Roken is in Nederland nog steeds – met afstand – de grootste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Wereldwijd is het probleem nog groter: elk jaar gaan er 8 miljoen mensen dood door tabak, een aantal dat alleen maar oploopt. Daarnaast zijn weinig mensen blij dat ze roken (80 procent van de rokers zegt te willen stoppen) en beginnen mensen vaak jong en voordat hun brein volledig is ontwikkeld (de gemiddelde leeftijd waarop mensen beginnen is 17 jaar).Genoeg reden om er een einde aan te maken, aldus Wanda: “De tabaksindustrie is de meest immorele legale industrie die er is. Van de olie-industrie en de farmaceutische industrie kun je veel zeggen, maar daar zijn ook nog mooie dingen uit gekomen. Van de tabaksindustrie is alleen maar dood en verderf gekomen.”Als iemand die zelf jarenlang rookte, weet Wanda hoe moeilijk het is om te stoppen. Ze weet ook dat de sigaret zo verslavend is omdat een industrie met een jaaromzet van 900 miljard dollar er alles aan doet om wet- en regelgeving te omzeilen. En ze weet dat het niet ophoudt tot we ervoor kiezen er iets aan te doen.Wil je meer weten over morele ambitie?🏔️ Wil je ook iets tegen de tabaksindustrie doen? Bekijk onze Moral Ambition Fellowships om kennis te maken met ons programma voor professionals die het verschil willen maken.🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering✍️ Lees het profiel van Wanda voor The School for Moral Ambition🚬 Lees het essay van Rutger Bregman over waarom we de tabaksindustrie moeten afschaffen.Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Mensenrechtenactivist en D66-kamerlid Mpanzu Bamenga droomde op zijn elfde al van een wereld waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Maar hij zag dat er veel moest gebeuren voordat hij daar iets aan kon doen.“Ik wist wat mijn missie was”, aldus Mpanzu. “En die missie was als een soort puzzel. Bij iedere actie die ik wilde ondernemen, bedacht ik: is dit een van de puzzelstukjes die het grotere plaatje compleet gaat maken?”En dus stak de jonge Mpanzu altijd zijn hand op als er gevraagd werd wie klassenvertegenwoordiger wou worden. Hij ging rechten studeren en was actief in besturen. En hij werd gemeenteraadslid in Eindhoven, waar hij in 2018 staande werd gehouden toen hij op het vliegveld terugkwam van een reis.Mpanzu herkende dat er sprake was van etnisch profileren, en spande een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee. Samen met een coalitie van mensenrechtenorganisaties won hij in 2023 die zaak, waarmee een einde werd gemaakt aan etnisch profileren bij grenscontroles. Een historische overwinning, maar voor Mpanzu slechts één stukje in zijn puzzel. Nu zit hij namens D66 in de Tweede Kamer, waar hij werkt aan een rechtvaardige samenleving voor iedereen.Wil je meer weten over morele ambitie?🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.Links bij de aflevering✍️ Lees het profiel van Mpanzu voor The School for Moral Ambition🏛️ Bekijk Mpanzu’s maidenspeech in de Tweede KamerArtwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Als de ondernemer achter De Vegetarische Slager is Jaap Korteweg al aardig succesvol geweest in het aanjagen van vleesvervangers. Maar zijn volgende project is misschien wel nog ambitieuzer, namelijk: diervrije zuivel produceren.

    Wat Jaap motiveert is zijn diepe geloof dat we een nieuwe relatie met dieren nodig hebben, en dat we daar komen door te innoveren:

    “Ik weet zeker dat als we erin slagen om op smaak de vleeseters te overtuigen, dat ze achteraf zullen zeggen: ‘Ja, dat was toch wel vreselijk met die dieren.’ Dan komt er ruimte voor de morele kant, omdat ze niks meer hoeven te missen.”

    En dus werkt hij met Those Vegan Cowboys aan een ‘roestvrij stalen koe’: een proces om gras om te zetten in zuivel zonder dat het eerst door de maag van een koe hoeft.

    Ambitieus? Zeker, zelfs Jaap gaf zijn bedrijf slechts 10 procent kans van slagen. Maar als het lukt – en de eerste resultaten zijn veelbelovend – zou Jaap weleens een revolutie in het welzijn van dieren kunnen ontketenen.

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering

    🤠 Those Vegan Cowboys

  • Jacqueline van den Ende weet als ondernemer maar al te goed dat geld voor veel mensen een graadmeter van succes is. Maar wat als dat anders kan?

    Jacqueline wil ‘een nieuw perspectief op geld’ creëren: niet als doel op zich, maar als middel om de wereld te verbeteren. En ze voegt daad bij woord: Carbon Equity, haar knalgroene investeringsplatform, haalde in drie jaar al 200 miljoen euro op voor bedrijven die aan klimaatoplossingen werken.

    “Ik zie geld als de dirigent van het orkest”, vertelt Jacqueline. “Met Carbon Equity heb ik de mogelijkheid om te sturen waar het geld heengaat en te zorgen dat de juiste dingen gebeuren.”

    Wil je meer weten over morele ambitie?

    🔺 Bekijk de site van The School for Moral Ambition om inspirerende mensen te ontdekken en meer te leren over onze programma’s.

    ✉️ Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven van initiatieven, vacatures en verhalen.

    Links bij de aflevering

    ✍️ Lees het profiel van Jacqueline voor The School for Moral Ambition

    📔 The Sixth Extinction, door Elizabeth Kolbert

    🌍 Carbon Equity

    Artwork door Momkai. Veel dank aan Detail voor de studio locatie en de software. Montage door Marius Kooij, met muziek van Six Feet High.

  • Hallo, ik ben Anna Gimbrère! Luister nu naar de trailer voor de podcast die ik met The School for Moral Ambition ben begonnen.

    Deze podcast gaat over morele ambitie: de honger om een verschil te maken in een wereld vol problemen. Daarom ga ik rolmodellen interviewen, mensen die hun talent gebruiken om de wereld beter te maken en daarbij meer dan een deuk in een pakje boter slaan.

    Ik hoop dat je luistert, want ik geloof dat goed voorbeeld doet volgen en wie weet raak jij wel geïnspireerd.

    Kijk op de website van The School for Moral Ambition om meer te leren of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.