Episoder
-
En specialpedagog undrar hur hon ska få sina lärarkollegor att sluta använda värderande ord som "trött, lat, jobbig och krånglig" när de skriver eller talar om sina elever. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén handleder på telefon.
-
En mamma har stora bekymmer med sin 10-åriga son sedan hon och barnen flyttade ihop med en ny man och hans barn. Sonen vill tvinga henne att göra slut med sambon och blir våldsam när han inte får som han vill. Hur ska de få ett familjeliv där alla trivs? Och vad är skillnaden mellan att anpassa och att tassa? Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén handleder på telefon.
-
Manglende episoder?
-
En förälder undrar hur hon ska få den 14-åriga dottern med ADHD och autism att förstå att det är de vuxna som bestämmer. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo pratar om vikten av att vara delaktig i beslut och att lära sig ta ansvar.
-
En pojke har nyligen fått diagnoserna högfungerande autism och ADHD. Hans mamma vill ha tips på hur fritids kan bli bättre på att hjälpa sonen med till exempel toalettbesök. Dessutom är hon orolig för storebror som hon känner allt för ofta hamnar i skymundan. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén handleder på telefon.
-
En 7-årig flicka vill att allt ska vara exakt lika hela tiden. Hon frågar ofta frågor som hon vet svaret på och blir arg om inte mamma svarar precis med de ord hon tänkt sig. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo berättar hur hon kan samtala utan att leverera färdiga svar.
-
En pojke får utbrott när något inte blir som han har tänkt, när han känner sig kränkt eller när det inte finns någon plan för dagen. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo handleder på telefon.
-
Hur kan skolpersonal bäst bemöta en elev under ett känslomässigt utbrott? Hur kan barnet komma ur låsningen? Det undrar en pedagog som upplever att prat bara gör barnet argare. Han vill bli bättre på att kommunicera utan ord. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén handleder på telefon.
-
Som nyutbildad lärare är det mycket man behöver tänka på. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén delar med sig av sina bästa tips. Och om hur man hjälper flickor som skadar sig själva genom att söka kontakt med män på nätet. Programledare är Lovisa Haag.
-
En mamma till en pojke med autism och adhd är trött på att det alltid är hon som har kollen. Personalen i skolan byts hela tiden ut och det saknas kontinuitet. Nu orkar hon snart inte mer. Hur kan hon få skolan att ta ett större ansvar så hon kan fokusera på att vara förälder? Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén försöker ge råd och stöd.
-
En mamma är orolig för sin son som inte varit i skolan på flera år. De har testat olika skolformer, men ingenting har fungerat. Hur ska pojken få tillbaka motivationen att plugga igen? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo handleder på telefon.
-
En ensamstående pappa har diagnosen adhd. Han klarar av sitt jobb, men privat har han svårt att passa tider och komma ihåg saker. Nu vill han ändra på det, men vet inte riktigt hur. Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén delar med sig av sina tips.
-
En pojke sitter själv och får undervisning i ett rum i skolan, men han vill gärna vara med de andra i klassen. Dessutom måste en förälder alltid vara med i skolan för att sonen ska känna sig trygg. Situationen är ohållbar, men kanske finns det lösningar som de inte tänkt på? Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén lyssnar och ger råd.
-
En 9-årig pojke med flera diagnoser, bland annat autism och tvångssyndrom, har också fått diagnosen trotssyndrom. Vad innebär det? Hans mamma känner sig förvirrad och har haft svårt att hitta information. Men diagnosen är omtvistad och psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo är kritiska till den.
-
Hur kan man göra för att det ska fungera så bra som möjligt för eleverna, när det är dags för en skoldag som inte ser ut som vanligt? Till exempel vid utflykter och friluftsdagar. Hur får man med eleverna på banan? Hur minimerar man risken för utbrott? Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd och tips till en pedagog som arbetar med en grupp elever med särskilda behov.
-
Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén samtalar med en mamma vars 11-åriga dotter har svårt med det sociala samspelet samtidigt som hon är väldigt kontaktsökande. Dottern kräver hundra procent uppmärksamhet och varken föräldrar, vänner eller skola klarar av att ge henne det.
-
Vad gör man när barnen gör allt för att hålla ihop i skolan och sedan brakar ihop hemma? Hur ska skolan förstå att barnen behöver anpassningar i skolan? Det undrar en mamma till två flickor som har autism och adhd. Skolan ser två barn som klarar målen, och hon ser två barn hemma som är utmattade och snart inte orkar gå till skolan längre. Hur ska de kunna mötas?
-
Föräldrarna har testat det mesta, men det blir alltid konflikter när det är dags att avsluta spelandet. Vad ska de göra? Hur ska de förhålla sig till spelens dragningskraft? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo ger sina bästa tips.
-
Logoped Ulrika Aspeflo och psykolog Bo Hejlskov Elvén pratar med en mamma som har ett barn med autism. Hon upplever att sonen medvetet provocerar henne på ett sätt som han inte gör när han är med sin pappa.
-
Hur kan skolan underlätta för ett barn som är ljudkänsligt? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo samtalar med en mamma som är orolig för hur det ska bli för hennes son när han börjar ettan.
-
En 19-årig tjej med autism skadar sig själv så allvarligt att hon måste skjutsas till akuten för att sys. Hur får man henne att sluta göra sig så illa? undrar en i personalen på LSS-boendet.
- Vis mere