Episoder
-
En frekvent förekommande lyssnarfråga är: "Hur pratar vi om hudfärg med barn?" I det här avsnittet försöker jag, tillsammans med profilerade psykologen Hanna Wallensteen, att resonera kring det här delikata dilemmat.
-
Det finns många ord och begrepp som handlar om jämlikhet, och ibland är det svårt att veta vilka som är de mest användbara. Vad säger diskrimineringslagen? Hur kan de här begreppen bli användbara? Jag träffar Kitimbwa Sabuni, som har skrivit handboken ”Vit, svart eller brun – Handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg”, som länsstyrelsen i Stockholm ger ut. Vi går igenom begrepp som etnicitet, ras, white-passing, mikroagressioner, ja, en hel lista av ord som är bra att kunna och förstå.
-
Manglende episoder?
-
Många säger att Artificiell Intelligens ska leda till fördomsfri rekrytering. Men stämmer det? Jag pratar med Karim Jebari, som är forskare på Institutet för framtidsstudier. Vi pratar om AI och rekrytering, och hur algoritmer kan bidra till att förstärka diskriminerande idéer och praktiker. Vi pratar också om framtiden och lösningar.
-
Hur skapas rasistiska fördomar om människor? Varför kan personer som aldrig träffar svarta människor, och bara ser stereotyper på TV, odla rasistiska fördomar? Jag pratar med Karim Jebari, som är forskare på Institutet för framtidsstudier.
Vi pratar om psykologin bakom rasism. Karim berättar om "implicit bias", alltså omedvetna fördomar, och varför människor som jobbar med att anställa folk måste vara medvetna om det här.
-
I det här avsnittet träffar jag Seher Yilmaz, ansvarig för Sverigespegling och Employer branding på SVT, och pratar om "ras", representation och normbrytande efternamn.
När Seher var ordförande i Rättviseförmedlingen var hon ute i offentligheten och pratade om det besvärliga begreppet ras. Det ledde till att hon fick motta alltifrån regelrätta hot till anklagelser om att själv vara rasist.
Hur är det egentligen att prata om R-ordet i Sverige idag och varför är det viktigt att göra det? Seher lotsar oss igenom ett infekterat debattlandskap och hjälper oss även att navigera kring andra svåra begrepp som mångfald och representation.
Lägg till podcasten i din app och tipsa dina vänner!
-
Det är en varm sommardag och Cátia Fernandes promenerar hem och njuter av solen. Plötsligt blir hon stoppad av polisen. Det visar sig att en vit kvinna har förföljt henne och ringt 114 14. Kvinnan menar att hennes son har blivit rånad av en (sic) "färgad man med långa rastaflätor" och bestämmer sig därför för att skugga Cátia.
Det tycks inte spela någon roll att Cátia identifierar sig som kvinna och bär twists, inte dreadlocks. Cátia anses passa in på signalementet.
"Jag ser ut som en kvinna, inte som en man" utbrister Cátia gråtandes. I USA pratar man sen länge om att svarta människor stoppas just för att man rasifieras som svarta. Fenomenet kallas för "walking while black".
Det här sker även i Sverige. Hör Cátias berättelse.
Avsnittet är på engelska!
-
I det här avsnittet undersöker jag hur svarta människor stigmatiseras som virusbärare i Kina. Tillsammans med profilerade aktivisten Lovette Jallow fördjupar vi oss i hur den antisvarta rasismen har intensifierats i Coronavirusets spår. Den här gången med fokus på vad som utspelar sig i Kina.
Lovette Jallow, föreläsare och författare, hjälper oss att bena ut begreppet ”antisvart rasism” och förklarar varför svarta kroppar blir utsatta för rasism i Guangzhou. Med ansats i Corona placeras antisvart rasism i ett större perspektiv.
Den här podden kommer att fortsätta att belysa samspelet mellan Corona och rasism. Vilka drabbas extra hårt av viruset, och varför är det så?
Lägg till podcasten i din app, och tipsa dina vänner!
-
Jag undersöker hur antiasiatisk rasism har blossat upp ännu mer under Corona-pandemin. Jiang Millington, som jobbar på Teskedsorden och är moderator i Facebook-gruppen #jagärhär, berättar om hur hon har mötts av stereotyper och fördomar mot asiater. Tobias Hübinette, som är forskare på Karlstads universitet, berättar om hur de här stereotyperna har skapats och återskapats genom historien. Och varför de har kommit tillbaka.
Den här podden kommer att fortsätta att belysa samspelet mellan Corona och rasism. Vilka drabbas extra hårt av viruset, och varför är det så?
Lägg till podcasten i din app, och tipsa dina vänner.