Episoder
-
En helt ny cellulosabaserad textilfiber, som är så hållbar och billig att den kan göra skillnad för textilindustrins klimatavtryck. Det är vad Tree to Textile har lyckats ta fram. Hanna de la Motte, affärs- och innovationsområdeschef inom Materialomställning på RISE har träffat Åsa Östlund, forskningschef på Tree to Textile för att få veta mer om hur de arbetar med hållbarhet i hela sin värdecykel, vilka alternativa råvaror som skulle kunna användas i processen för att ta fram biobaserade fibrer och hur Tree to Textiles resa sett ut – från idé och innovation till en demoanläggning och vidare ut på världsmarknaden.
-
Infrastruktur och samverkan står i fokus när Ian Cotgreave, avdelningschef inom kemisk och farmaceutisk toxikologi på RISE möter Dag Larsson, senior sakkunnig policy på Lif – de forskande läkemedelsföretagen för att diskutera framtidens läkemedelsutveckling i Sverige. Samtalet tar bland annat upp vikten av ha med sjukvården, translationell forskning, klinisk forskning, kliniska läkemedelsprövningar, användning av läkemedel och uppföljning för att svara på frågor om säkerhet och effekt i klinisk vardag. Allt i syfte att ge patienter tillgång till bättre behandling och att utveckla läkemedel i form av skalbara produkter som kan komma patienter i andra länder till nytta samtidigt som de också skapar andra samhällsvärden.
-
Manglende episoder?
-
I det här avsnittet träffar Katarina Malaga, professor i hållbart byggande och forskning- och affärsutvecklare inom infrastruktur och betongbyggande på RISE, representanter från Cementa och Thomas Concrete Group för att diskutera framtiden för cement- och betongbranschen, hållbarhetsarbeten inom branschen och den så kallade cementkrisen.
Gäster: Anders Selander, projektledare forskning och utveckling på Cementa och Ingemar Löfgren, Forskning- och utvecklingschef på C-lab Thomas Concrete Group
-
I det här avsnittet har Martin Körling, senior forskare på RISE, och Seif Haridi, professor i datorsystem på KTH och forskningsledare på RISE fått en pratstund med Jim Dowling, CEO på Hopsworks. Samtalet rör sig mellan trender inom artificiell intelligens till visionen för Hopsworks och läget för AI i Sverige. Samtalet förs på engelska.
-
I det här avsnittet träffar Jonas Bergqvist, fokusområdesledare för Framtidens energisystem på RISE Lowina Lundström, divisionschef system på Svenska kraftnät, för att diskutera den stora energiutmaning vi står inför, hur elektrifieringen av Sverige ska gå till och hur vi ska bygga framtidens hållbara energisystem.
-
Hur jobbar SKF med en cirkulär affärsmodell?
Josefina Sallén, cirkulär coach och fokusområdesledare för cirkulär omställning på RISE har träffat Victoria van Camp, CTO på SKF för att höra hur SKF arbetar med affärsmässighet, hållbarhet, cirkularitet och digitalisering – och hur dessa frågor hänger ihop.
-
Covid-19-pandemin har visat hur beroende samhället är av forskning och innovation för att hantera hälsorelaterade samhällsutmaningar. Men vad har vi egentligen lärt oss av pandemin? Vad krävs för att vi ska stå bättre rustade inför framtida pandemier eller andra motsvarande kriser? Hur stort ansvar kan vi lägga på vården kontra den enskilda medborgaren?
Gäster är Lars Almroth, Chef Framtidskontoret Region Skåne, Magnus Björsne, VD Astra Zeneca BioVenture Hub och Sylvie Bove, Affärs- och Innovationsområdeschef Hälsa och Life Science, RISE. Programledare är Niklas Jälevik.
-
Pandemin har kraftigt påverkat hur vi arbetar och kommunicerar. Den digitalisering som många gånger varit trög att få till blev plötsligt verklighet inom många bolag och organisationer. Hur han vi ta till vara möjligheterna med digitalisering och AI för att skapa ett hållbart samhälle? Och hur ser vi till att vi inte släpper på säkerheten?
Gäster:
Anna Eriksson, generaldirektör, DIGG
Elena Fersman, forskningsdirektör inom Artificiell Intelligens, Ericsson
Shahid Raza, enhetschef inom cybersäkerhet, RISE
Sverker Janson, centrumledare Centrum för tillämpad AI, RISE -
Coronapandemin satte verkligen fokus på Sveriges försörjningsberedskap. I det här avsnittet av Nytänkarpodden diskuterar vi erfarenheter från pandemin, hur Sverige ska organisera sig och sin försörjningsberedskap framöver och hur näringslivet kan bidra i det arbetet och i arbete som rör krishantering.
Gäster är Maria Larsson från Electrolux, Mikael Dahlgren från ABB, Fredric Stany från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Tommy Hertzberg från RISE. Programledare är Niklas Jälevik.
-
Coronapandemin försatte världen i ett svårt läge och konsekvenserna blev snabbt stora med permitteringar, varsel, sönderslagna värdekedjor och brist på kritiska produkter. Men krisen gav också en unik möjlighet. En möjlighet att ställa om, att testa nya idéer för att skapa det hållbara samhälle och näringsliv vi behöver.
I den omställningen har RISE en viktig roll att spela. Vi är med och bidrar till att samhället och näringslivet ställer om snabbare och anpassar sig till det nya normala.
I det tredje avsnittet av Nytänkarpodden diskuterar vi hur kompetensbehovet förändras när ny teknik ersätter befintlig, hur vi kan använda oss av det livslånga lärandet för att anpassa oss till detta och hur utbildningssystemet behöver förändras för att möta framtidens behov av ny kompetens. Gäster är Anders Carlberg, forsknings- och utvecklingschef på Västra Götalandsregionen, Katarina Borstedt, growth director på Northvolt och Carl Heath, chef för Professional Education på RISE. Programledare är Niklas Jälevik.
-
Coronapandemin försatte världen i ett svårt läge och konsekvenserna blev snabbt stora med permitteringar, varsel, sönderslagna värdekedjor och brist på kritiska produkter. Men krisen gav också en unik möjlighet. En möjlighet att ställa om, att testa nya idéer för att skapa det hållbara samhälle och näringsliv vi behöver.
I den omställningen har RISE en viktig roll att spela. Vi är med och bidrar till att samhället och näringslivet ställer om snabbare och anpassar sig till det nya normala.
I det andra avsnittet av Nytänkarpodden diskuterar vi vad som kommer att hända med de globala värdekedjorna, om produktionen kommer att flytta närmare marknaden och om framtidens affärsmodeller är cirkulära. Gäster är Anna-Karin Lindblom, Director of Accelerated Innovation på Husqvarna Group, Fredrik Sidahl, VD för Fordonskomponentgruppen och Jon Haag, Affärs- och innovationsområdeschef på RISE. Programledare är Niklas Jälevik.
-
I det här första avsnittet av Nytänkarpodden fokuserar vi på en hållbar omstart för klimatet och diskuterar detta med Per-Arne Karlsson, direktör Public Affairs och förnybar energi på ST1, Jakob Lagercrantz, VD för 2030-sekretariatet och Johanna Mossberg, tf avdelningschef för bioraffinaderi och energi på RISE.